Poprosila by som o radu mamičky, ktoré si mojim problémom už prešli. Moja dcérka má 2 mesiace aj 2 týždne. V brušku mala až do konca tehu polohu KP, teda riťkou dolu, no v porodnici mi povedali, ze podla usg ma klbiky ok a nemusim balit na siroko. Pediatricka mi ale poradila, aby som do kontrolneho vysetrenia u ortopeda radsej predsa len balila na siroko, tak som ju uposluchla.Ked mala malinka mesiac isli sme na kontrolu k ortopedovi a predsa od vtedy musim balit na este sirsie a to sposobom,ze 3 textilne plienky plus jedna pamperska.Dneska sme boli opat na kontrole po 6 tyzdnoch takehoto extra sirokeho balenia a som nepokojna, pretoze po usg vysetreni mi lekar povedal, ze pristroj mu sice ukazuje ze uz je vsteko v normale, no prekludne svedomie nas oboch mam predsa len malicku balit na siroko a to este dalsich 8 tyzdnov a potom znova na kontrolu. Ma s tymto niekto z vas skusenosti? Je skutocne vsetko ok?Neviem...Najviac sa obavam, aby v januari opat nevravel to iste a mam strach, aby sa koli tomu sirokemu baleniu malinkej neskrivil chrbatik, bude sa mi vediet sama otacat na bok? Ved tie plienkocky su tak tazke, ze podla mna to nedokaze a mam strach, aby sme potom nemuseli chodit na rehabilitacie koli niecomu inemu teda ,ze mi bude nejako pohybovo zaostavat...
ahoj, mozem ta ukludnit, tiez sme maly ten isty problem. ale trosku extremnejsi. moja dcera dostala taku dlahu alebo co to bolo co jej rozsirilo a drzalo hore nozicky. to som jej musela pol roka obliekat na oblecenie. ono sa to zdalo hrozne a nepohodlne, dokonca to ani nemala kazdy den na sebe a dalo sa to do poriadku...a doteraz ma taky zvyk, ked spinka so mnou v posteli tak si vylozi na mna nozicky.... 😉
neboj sa, kamoška používala klasické štvorcové plienky a malá jej začala chodiť v 7.m sama! Ja som musela tiež baliť do 5.m. naširoko a aj tak ma ešte čaká jedna (dúfam) kontrola bud.týžden, hoci už naširoko baliť nemusím
ja malu som balila 3 mes.na široko lebo tiež sme boli natom tak ako ty a dnes ma 5 r.a nič jej nieje a druhe mam chlapčeka ma 5 mes.a on vobec nebol baleny na široke.
ahoj, ak ta to zaujme dam ti tiez info, ja som rodila obe dcerky v nemecku, a na siroko sa tam uz roky za ziadnych okolnosti nebali, asi tak ked som sa na to pytala na mna primar a lekarky pozerali ze odkial som prisla.,,,,hihi
na tvojom mieste by som si tazku hlavu nerobila...doktor ti povedal , ze je vsetko ok...aj nam tak povedala tiez kazal este preventivne dalej balit nasiroko..oni to tak odporucaju, to este neznamena, ze malej nieco je..ak by bolo, urcite by to riesili a nenechali to len tak 😉 ..a neboj , v januari uz nebudes musiet balit.. 🙂
ake pismena mas na naleze tych klbikov? my sme pri narodeni boli fajn, potom v 4 tyzdnoch mali II.b/c- na obidvoch. a alebo a- je vraj idealny stav. dovtedy sme nebalili lebo preventivne balit je somarina. po 6 tyzdnoch nechceneho sirokeho sme mali b ale ze uz netreba balit a dalsia kontrola v 8 mesiacoch. a to nas doktorka poslala zrovna k tomu najlepsiemu doktorovi ktory je v bratislave velmi chvaleny. preventivne balenie uz coraz viac ustupuje /vdakabohu/. sak to je strasna hovadina. mala som k tomu lepsi link, ale neviem ho najst, tak aspon takto.
http://baby-web.topky.sk/Clanky/a2340-Balenie-n... tak som to odmietala az som si to privolala...
u nas to vyzeralo takto - latkovka -lebo latkujeme- inak jednorazovka, a na to este dve na oblecenie, ale niekto dava len jednu/ tiez mi vadilo ako sa nedalo s nim na bok ani na brucho, pokial som ho nevypodlozila tak mal hlavu dole z kopca...takze vacsinu casu bol vyvyseny na vankusi a nie na rovno, ale to uz tiez vo svete az tak neodporucaju. teraz presne ideme kuknut na rehab vysetrenie kvoli krku, ale to suvisiet nemusi. odkedy uz na siroko balit nemusime , tak sa sam zase hadze na bok /ako sa mu darilo aj predtym/, a aj dvihanie hlavy na bruchu uz mu konecne zacalo ist. napis ip ak mas este otazky.
Ahoj, my sme balili na siroko do pol roka... 😉 😉 😉
ja som naširoko balila 4tt, pamperska +2látky, do 4m mi kázali pamp.1 látka (ale to som len na noc)a do pol roka som mala len na noc, ale to som už nerobila 😅
neviem či je to ok, každý dr má iný postup. u nás sa chodí na sono v 4tt, potom 4m a keď je všetko ok, už sa nechodí
ak sa ti chce investovat do latkoviek,myslim tych modernych,tak by si to lahko vyriešila.Ja som použivala plienky BUM GENIUS a tie same o sebe zabezpečia balenie na široko,ale nie je to take obmedzujuce ,ako ked tak bališ klasicky.Aj teraz ich ešte použivam,ale už to striedam s EKO plienkami.Fakt odporučam.Babo je v suchu,nerobiš odpad,s pranim problem až taky nie je,nežehlia sa bališ na široko a ani krem netreba.Zadoček sa nezapari. 😉
ja som obe babule balila nasiroko do 3 mesiacoch, 2 latkove + postolky a na noc som davala pampersku len.Ak pojdes na kontrolu k ortopedovi, tak chod s dietatom , tak aby bolo pri kontrole nasiroko zabalene, lebo som poznala jeden pripad, ze matka prisla na kontrolu s dietatom, ktore nebolo nasiroko zabalene, tak mala prist opat...takto chodila s dietatom k ortopedovi asi 4x, matka nestastna, nakoniec prisla s dietatom zabalenym nasiroko a doktorka jej povedAla : TOTO SOM POTREBOVALA VIDIET ! " Sila ! 😝
balenie na siroko je len na slovensku... ani v cechach ani v nemecku nikde inde. tu kazu vsetci tak balit. ja som nebalila. a po kontrole po 6mes. aj tak bolo vsetko ok. maleho bolelo brusko, potreboval kopkat. v lete by som v tom netrapila urcite. ale ak chces mat spojene prijemne s uzitocnym, malu netrapit s dvoma plienkami, o troch ani nehovorim ( to by asi nebolo nikomu prijemne..) ak ju das do satky alebo do manduky. len s jednou pamperskou, nozicky su na siroko, a dieta spokojne, ty budes mat navyse dve volne ruky... a este k nasej kontrole...vravim svojej pediatricke, ze ortoped povedal, ze vsetko je v norme, ale i tak nam kazal prist na kontrolu. a ona mi na to: "to je jasne, to len kvoli bodom...." (!!)
ja si myslím,že to závisí aj od lekára. niekto káže baliť každému,niekto nie. ja som nebalila, v nemocnici aj pediatrička povedali,že nemusím. v 7tt sme boli u ortopéda,ten povedal, že je všetko vyvinuté,že baliť nemusíme,dokonca ani na kontrolu o pár mesiacov nás nechcel. tak ja nebalím. ale čítalla som aj názory lekárov,že pre istotu je lepšie baliť. moja dcéra je júnovka, leto bolo brutálne horúce,ju by v tých plienkach porazilo... podľa mňa je tvoja lekárka stará škola,ktorá uznáva balenie pre istotu.
Ahoj, nasa mala bola tiez KP, tak isto sme balili na siroko, ale dokedy, uz presne neviem, tiez nas ortoped, stale nechaval balit na siroko do dalsej kontroly a dalsej a dalsej a tiez sme uz mali vsetko ok ale pre istotu...tak sme balili.....no a otacat sa naucila sice neskor, ale naucila 🙂
takze nicoho sa neboj, vsetko bude ok, hlavne ty musis byt v pohode 🙂
Ahoj, ja som balila do pol roka na široko - pamperska+1latkova. Automaticky, ked sme prišli z porodnice, som ju takto balila a potom na ortopedii mi kázali ešte baliť....po dalšej kontrole na ortopédii mala klbiky už ok, ale ortopedička kázala pre istotu ďalší mesiac, pretože ja ked som bola malá a aj moja mamka sme mali trochu problém s jadierkami....ja som do roka bola balená naširoko-dokonca nejaké remene som nosila, čo mi držali nožičky. Po dalšej kontrole mi ortopedička znova potvrdila že je to ok, že už nemusíme baliť na široko-to už mala 4 mesiace. Ale pediatrička mi povedala, aby som ju balila do pol roka, pretože ešte sa to vyvíja,tak pre istotu....tak som ju balila až do pol roka....samozrejme, že cez den som ju nejaké 3 hodinky nechala len v pamperske, aby sa jej lepšie hýbalo🙂)) Myslím, že jej to balenie neublížilo...a podla seba viem, že to neublíži....ja som úplne v pohode aj po roku balenia naširoko🙂))) Toľko môj názor🙂)))
ja som balila maleho na siroko skoro do 8 mesiacov. pomohlo . nam dali aj frejkovu plienku . to bolo hrozne . zacal chodit asi 10 dni pred dovrsenim jedneho roku a dnes ............ma tri a uteka rychlejsie ako dospelak . nam na prvej kontole povedali , ze je vsetko ok a na druhej , ze to nie je v poriadku . ked som ho chudaka zabalila ,tak mal nozky az do rovna . ... ,ale oplatilo sa posluchnut.
Takze my sme do cca 4,5 mesiaca nosili abdukcnu perinku. Ta ma rovnaky efekt ako 3 latkove plienky, len je praktickejsia. Sanca zeby sa v nej mala pretacala bola nulova. Sirku medzi nozickami mala 22 cm. Vzdy vecer som ju nechala chvilku len v pamperske nech sa vysanti. Chodit mala zacala v 10tich mesiacoch, takze neboj. Viem ake su to nervy, ale radsej sa potrapte teraz ako neskor. Ono to nie je sranda, lebo ak sa klby do 6tich mesiacoch neupravia, potom pomozu zvycajne uz len remene a v horsom pripade operacia. Je mi jasne , ze tie mamicky, ktorych deticky s tym nemali problem povazuju balenie za blbost.
Doktor vravi ze mas balit preventivne,ze uz je vsetko ok. Trosku zvlastny pristup. Ja by som na tvojom mieste asi skusila este jedneho ortopeda, nech overi diagnozu a ak aj on posudi, ze je vsetko ok , mozes preventivne balit ale uz len na noc. Mozes mi prosim ta do IP napisat ake grafy mas uvedene v diagnoze?
xtremme... ja ked som bola so svojim drobcom na kontrole u ortopeda v jeho troch mesiacoch, tiez mi povedal, ze je vsetko ok, ale ze mam balit nasiroko este dalej, ze vraj pre istotu... budeme mat uz pat mesiacov a ideme na dalsiu kontrolu, tak dufam, ze uz nasiroko balit nebudeme musiet... ja si myslim, ze je to fakt len preventivne, aby sa nemuselo babo s tym trapit, ked bude vacsie, lebo potom je to horsie, ked uz bude chciet otacat sa a stvornozkovat, tak je to bez tej ortopedickej plienky lepsie...
ahoj, aj my sme chodili k ortopedovi aspon 3 krat, a stale sme museli balit nasiroko, aj ked bolo vsetko v poriadku.
ja som syna balila na široko cez pol roka, dcérka sa nám narodila vačšia, klbiky mala v pôrodnici ok, strašne jej plienky vadili, tak som nebalila...u ortopeda sme boli v mesiaci a potom ani nie v troch, nebalila som ju na široko vôbec a všetko je ok, ortoped povedal, že "už baliť na široko nemusím" 🙂 takže je to individuálne, ale myslím, že balenie na široko isto neuškodí, ale zas mi príde 3x látkovky a jedna pamperska prehnane veľa.....tie plienky musia byť vačšie ako bábo samo 😒 a myslím, že ani jemu nie je dobre.
my sme mali nalez veku primerany (v papieroch) a balit nasiroko 2 latkove plienky na pampersu. Namiesto toho som kupila nohavicky sendy ktore sa davaju na oblecenie a davam mu to vzdy ked ide spinkat, pri bdeni a pestovani to nema. Tak hadam to postaci.
http://www.dieta-zdravie.sk/clanok/preco-pouziv...
http://www.dieta-zdravie.sk/obchod/ortopedicke-...
ale bude sa vedieť otáčať, neboj,ani chrbátik sa jej neskriví 😉 ja som malého balila od narodenia cca do pol roka, tak nám kázali, aj keď kĺby mal v poriadku, vraj pre istotu. ku koncu som ho balila len na noc a keď išiel cez deň spinkať. bábätku to neuškodí. a zas.... keď sme my boli decká, pampersky neboli a balili nás naširoko dosť dlho 🙂