Komunikácia s dieťaťom. Čo je správne?

17. jún 2024

Ahojte, v dedine si dávame stretko s mamičkami raz do týždňa v kultúrami, občas sa nejakej podarí pozvať aj niekoho zaujímavého a máme prednášku (detská fyzio napríklad) dnes sme mali nejakú odborníčku na vývoj reči a zvozila má ako malé decko.....sledovala kto sa ako rozpráva s dieťaťom, ja komunikujem normálne žiadne detské slová, nezmysli atď. Ževraj je zlé že nekomentujem všetko čo dcéra robí v tretej osobe (teda ja to komentujem minimálne) jej príklad znel takto "janka chytila loptu supeeer, áno máš krásnu loptu, Janka ide s loptou preč, Janka dones mamičke loptu, no poď dones ju mamičke, super Janka nesie mamičke loptu, Janka podaj mamičke loptu" a tak ďalej ja toto nerobím tretiu osobu nepoužívam vôbec a takéto komentovanie činnosti tiež nepraktizujem, akože áno keď niečo robíme opisujem to ale nie že dcéra sa hrá a ja to komentujem. Tiež je ževraj zle že ju nechávam robiť si čo chce (nie doslova) napríklad zobrala tu loptu a išla na druhý koniec miestnosti, tak hneď ma upozorňovala že ju mám volať k sebe. Neviem pani tam mala zo mňa najhorší príklad. Ešte bol problém aj to že dcéra mala chrumku a nekomentovala som ako jej chuti "ty máš ale dobrú chrumku, tá ti chutí, tá je ale dobrá" a podobne. Možno sa aj tu nájde nejaká odborníčka, naozaj robím také veľké chyby?
Dcéra má rok a tiež bol problém že nevie napodobniť zvieratá a ukázať kde má nos, ucho a podobne. Pani mi odporučila u nich sedenia, ževraj takto si zarábam u dcéry na veľkú poruchu reči. Myslíte že to mám absolvovať alebo je to zbytočne? Ja moc do toho ísť nechcem, neverím že by jej tak strašné škodilo že nekomentujem každý prd ale rada si prečítam názor a skúsenosti iných ľudí. Ďakujem

lucka_ke
17. jún 2024

nie som odborník, ale podľa mňa si hľadá platiacu klientelu, inak tiež som toto so synom nerobila

januska12323
17. jún 2024

Preháňa to len aby si nabrala klientov. S dieťaťom treba hovoriť normálne. Áno je dobré ak sa činnosti komentujú ale každý prd naozaj netreba.

galganka
17. jún 2024

3 deti sme naučili hovorit bez tejto čudnej metódy... Poďakovala by som a dovi dopo...

tamky123
17. jún 2024

Isto by som tam nešla, potrebuje si nahrabať

autor
17. jún 2024

Aj som si myslela ďakujem, áno komentujem čo robíme a podobne ale nie keď sa sama hra a tak nechávam ju proste občas ticho samú

lenvam
17. jún 2024

Keby som ja mala celé dni takto,, bezdôvodne,, mliet tak ma... Skus si to jeden deň a budeš vyčerpaná viac ako by si okopavala celú zahradu

ariannazara
17. jún 2024

Nemám inaksej roboty len za deckom celý deň behať a hovoriť mu co robí 😂

vroni
17. jún 2024

Táto metóda skutočne existuje a slávila svoj boom asi pred 20 rokmi. Dnes sa považuje za prekonanu a kontraproduktívnu, mimo deti s narušenou komunikačnou schopnosťou sa vôbec neodporúča.

kristinka92
17. jún 2024

keby mam takto každý prd komentovat pri dvoch deťoch do dvoch rokov, prisaham že ma odvezu do blazinca. pani si očividne hlada platiacich zakaznikov

diewcatqoo
17. jún 2024

V zivote som sa s dietatom nerozpravala takymto sposobom. Z dietata vyrastol nadpriemerne inteligentny jedinec s bohatou slovnou zasobou a huba sa mu nezavrie ako je den dlhy.

danica2711
17. jún 2024

preboha, veď aj to dieťa je len človek! Keď mu matka bude takto mlieť okolo uší celý deň, pôjde mu to tak na nervy, že prestane reagovať na hovorené slovo, len aby sa zas nespustila tá lavína slov ... Kašli na tú "odborníčku"

larinka552
17. jún 2024

Pani splietala dobré nezmysly. Ty si nezarábaš na žiadnu poruchu, akurát tak ona chcela zarobiť a preto ťa volala k sebe do poradne.
Máš úplne normálne zdravé dieťa, prečo by si sa mala s ním baviť ako s poloretardom. Ako dobre treba byť na deti milší, sem tam zmeniť tón hlasu, sem tam použiť zdrobneninu ale toto čo predviedla dotyčná pani určite nebol štandard.

dskjhfdlkdjhl
17. jún 2024

Vzdy som komentovala, co moje deti robili, ale normalne, toto, co popisujes, to by uz tomu dietatu o chvilu islo na nervy, mne stacilo citat a tu pani by som fakt nechcela ani vidiet😉 Drz sa svojej intuicie a zdraveho rozumu. Teraz si uz kazdy mysli, ze na kazdom hovne by mohol zarobit.

h2
17. jún 2024

Ja nie som žiadna odborníčka, ale v živote som nekomentovala synove činnosti v tretej osobe. Normálne som sa s ním rozprávala, ako s ním, nie ako s niekým iným. Rozprával v roku a pol tak, že lekárka nechápala.

lia2022
17. jún 2024

Mne skôr príde čudná ta pani a pripadá mi to trošku na hlavu 🙄 . Tiež som toto absolútne nerobila a syn rozpráva nádherne, zrozumiteľne a aj veľmi skoro začal .. dokonca som sa s ním rozprávala aj maznavo aj keď by sa nemalo a nešušle ani nič podobné. Toto sú zase nejaké výmysli 🤣.

angel993
17. jún 2024

Keby som mala všetko komentovať čo deti pri mne robia, tak aj zo sna rozprávam. Pani odborníčke by som poďakovala za názor a naďalej si robila tak ako to vyhovuje mne aj dieťaťu.

jana_eyre_2
17. jún 2024

Keď som mala prvého syna, rozprávala som mu všetko ako debil.. možno aj tak ako opisujes, reálne si nepamätám že by som niekedy použila tretiu osobu 😅 ale zase komentovala som často v dobrej viere rozrozpravania.. a vieš kedy reálne hovoril? V 3rokoch.. zato druhá dcéra a tretí syn začali hovoriť dosť skoro (dcéra ako rok, rok a pol, posledny syn 1,5r) a to úplne bez toho aby som im všetko opisovala .. spätne si myslím že je to práve vďaka tomu, že prvý syn nepotreboval hovoriť, veď všetko som povedala ja tak načo by rozprával 😅 pri ďalších deťoch som uz nemala čas na toto podivne rozprávanie... "Milujem" odborníčky na výchovu ktoré zozrali mudrost sveta a myslia si že vďaka ich radám pritiahnutym za vlasy niekto vychova dokonalého človeka 😵‍💫😒

lucia13022023
17. jún 2024

Ja sa so synom, tiež ročným, rozprávam dosť. Ale v takej zdravej miere. Proste opisujem co robím, čo ideme robiť, kam ideme, preco tam ideme. Keď sa hrá v izbe sam (pani by asi kleplo z tohto🤣) tak nemám potrebu ísť za ním a rušiť ho. Lebo mi to príde ako rušenie ze by som mu rozprávala ze Timonko teraz vari kávu, kávu donesie mamičke, mamička ju vypije, Timonko umyje šálku v jeho kuchynke. To je extrém podľa mňa 🤣 rozpráva dosť na svoj vek, aj zvieratká vie, aj kde ma časti tela, a naučil sa to bez týchto extrémov co opisujes

viestta
17. jún 2024

Obavam sa, ci by som takuto prednasku vobec vydrzala do konca... Za mna osobne staci s dietatom priebezne komunikovat, nepouzivat detsku hatlaninu a ono sa rozpravat nauci.

cookie29
17. jún 2024

Tak mna by tam trosku zarazila ta tretia osoba, aspon v tomto veku a ked uz dieta zacina komunikovat. Tam by som presla na druhu osobu. Ty ides... a nie Janka ide... na toto sa nas pravidelne pytal aj pediater na poradni, ci uz pouziva "Ja" a prvu osobu alebo ci o sebe hovori v tretej osobe... "Janka chce jablcko"... ale na to ostatne by som sa zvysoka vykaslala...

mimikarol
17. jún 2024

Ja som sa tak s dcérou nerozprávala. A je z nej normálne 9 ročné dieťa ktoré je ticho len keď spí. Šľak by ma trafil keby som sa s ňou mala rozprávať ako s hotentotom 🤦

didus35
19. jún 2024

Takto ti poviem. Dieťa, ktoré je zdravé sa naučí rozprávať aj bez toho, že dostáva každú sekundu spršku slov. Či skôr alebo neskôr. V tichu doma určite nežijete. Takže normálne ako ti je príjemne s dieťatkom rozprávaj. Áno, je fajn komentovať, rozprávať, čítať, čo najviac. Ale nechať to dieťa aj žiť. Však by som sa na nič nevedela ako dieťa sústrediť, keby na mňa stále niekto rozprával.

diamont00
27. jún 2024

v zivote som takto nekumunikovala a to mam 3 deti a su sikovne, mudre a samostatne.... dieta potrebuje byt a hrat sa aj same nie stale, aby mu niekto robil animatora...

brezza
4. júl 2024

Neviem ako pani na tu jej teoriu prisla, ale povedala by som, ze ti radila uplny opak tojo ako to ma byt. Na dieta sa nema hovorit v tretej osobe. Moj syn ma autizmus a ked mal tri roky tak hovoril o sebe v tretej osobe (prip. Druhej). Logopedicka nam to krasne vysvetlila, ze to je tym ako na neho rozpravame. Nevraveli sme napriklad umyjem ta, ale maminka ta umyje a pod. Davali sme si potom na to pozor a hned to pochopil a pouzival prvu osobu ked hovoril o sebe. Babky s tym maju stale aj po rokoch problem 😀"babka ti da jest".
Aj ti vysvetlila preco mas pouzivat tretiu osobu? Mne teda ziadny logicky dovod nenapada. Inak obdivujem ta, ze si jej nieco nepovedala.