Komplikované otázky 2,5 ročného dieťaťa

lubiduch
26. jan 2015

Poprosila by som o radu. Mame 2,5 rocneho syna, ktory je strasne zvedavy, nam sa zda aj celkom bystry. Zavaluje nas denne milionom otazok na ktore sa mu snazime vhodne odpovedat. Jeho otazky su uz ale hraniciace veku (napr: ako sa este inac vyraba elektrika nez veternym mlynom?a ako sa vyraba internet? a kde byva google?..prote je toho denne milion...Odpovede sa snazim stylizovat prislusne k pochopeniu jeho veku...Ale tak niekedy to proste sa neda, lebo mava prilis komplikovane, az odborne otazky.
Je potom lepsie mu povedat: to ti vysvetlim ked budes vacsi...?alebo mu poskytnut fundovanu odpoved o ktorej si myslim ze jej neporozumie...(s nejakou detskou odpovedou alebo 'lebo' si castokrat nevystaci...napr na otazku preco sa asfalt trha a potom tam vykuka trava si nevystacil so ziadnym detskym vysvetlenim, isli sme do hlbky rozpinavosti podlozia!!!Len potom sa obavam aby z neho nebol taky maly 'mudrlant' a aby sme ho zbytocne nemiatli nformaciami, ktore nevie spracovat.. mate s tym niekto skusenost?

mimla
26. jan 2015

Alebo to môžeš robiť ako náš tatinko. Odpovedz pravdivo, s použitím komplikovaných slov a termínov, o ktorých si myslíme, že im ešte neporozumie. U nás už padla prednáška o fungovaní dieselového motora, aj o procesoch v jadrových elektrárňach. Tiež sme si vysvetľovali, načo je dilatácia a tiež ako funguje mlyn. Málokedy odpovieme "lebo". Niekedy odpoviem, že neviem, ale zistím. Často si beriem na pomoc internet a hlavne Youtube na ilustráciu javov, ktoré ešte neviem vysvetliť. Nebude z neho mudrlant. Alebo bude a nie je to jedno? Ja som bola neraz šokovaná, keď môj syn vytiahol informácie s pred polroka a zaradil ich (správne) do svojho chápania sveta. Deti sa strašne chcú učiť. Chcú to samé od seba. Je len na nás, či im povieme na otázku "Čo je toto?" "To je len nejaké písmenko", alebo im povieme, že to je "A" Čítať sa z toho asi nenaučia, ale budú poznať "A". Takže sa s ním už nemusia zaoberať a môžu sa venovať "B". A raz im to celé docvakne, je jedno či v prvej triede nad šlabikárom, alebo oveľa skôr. Ide o to, že majú základné stavebné kamene, na ktorých môžu stavať, a odkiaľ sa odrazia ďalej. Ja by som vysvetľovala a vysvetľovala. Ale nebudem klamať, niekedy by som si dopriala kľudné tiché popodludnie, pretože ma občas bolí hlava z toľkých slov, ktoré smerujú ku mne aj z tých, ktoré smerujem von. Je to však len krátke obdobie, keď sú pre deti rodičia jeden z mála relevantných zdrojov informácií. Čoskoro nebudeme mať toto výsadné postavenie a nastúpia iní.

sue
26. jan 2015

@lubiduch veď to je to nádherné na rodičovstve !!! Váž si, že si ešte sám nevie prečítať v encyklopédii, alebo vygoogliť 😉 onedlho sa už nebude pýtať vás !!! a nezabúdaj, že to, čo mu hovoríte vy formuje jeho osobnosť, nie len že mu "sypete vedomosti do hlávky" - ja som si toto obdobie maximálne užívala 😵 😅 a s láskou naň spomínam - bolo to presne obdobie od 2,5 roka cca možno do 5tich...teraz je toho už menej, lebo má toho dosť v škole a na krúžkoch 🙂
Vždy sme sa snažili odpovedať pravdivo (v žiadnom prípade "to ti poviem neskôr, keď budeš väčší...alebo to by si nepochopil") a tak ako sme uznali za vhodné, že je dostatočne fundované 😀 a keď s apýtal ďalej, tak sme vysvetľovali ďalej - veru mnohokrát sme spolu sadli ku knihe a niekedy aj k internetu, pretože ja som proste nevedela ako to funguje s motorom 😀 a tak...
Užívajte si to !!! TOto sú nádherné okamihy, ktoré sa už nebudú opakovať 😵 😵 😵

bosoriak
26. jan 2015

@lubiduch Podla mna je "vysvetlim ti to, ked budes vacsi" jedno z najhorsich vysvetleni, ake moze rodic dietatu povedat. Pouzila by som (aj pouzivam) internet, pripadne poviem, ze si to vyhladame spolu a citam nahlas ak sa ma dievky spytaju nieco, comu nerozumiem. Snazim sa nikdy ich neodbit, vzdy im minimalne poviem, ze teraz to nemozem z nejakeho dovodu riesit, ale zapisem si to na papier a necham to na stole, aby sme sa k problemu vratili, ked mame cas. Pouzivam aj odborne terminy a snazim sa im ich vysvetlit tak, ako im rozumiem ja. Deti rozumeju viac, nez si myslime.

Teraz mu formujes nielen vedomie o svete a o tom ako funguje. To je druhorade. Teraz mu vstepujes doveru, ze ak bude potrebovat nabuduce poradit s niecim ovela dolezitejsim v zivote (priklad - drogy, parter, iny dolezity osobny problem), pride za tebou a nebude vyhladavat informacie z pofidernych zdrojov.

A radsej nech je z neho mudrlent, nech uvazuje kriticky, nech vie ze informacie treba hladat a triedit, ze treba overovat. Lepsie, nez poslusny cloviecik bez vlastnej vole a zvedavosti. Zvedavost je to, co spolocnost posuva dalej, tak nech mu to vydrzi!

Vela stastia.

luciad7
26. jan 2015

ahoj, buď rada, že sa pýta. My máme skoro 4 roky a oneskorený vývin reči a som rada, keď vôbec spraví dvojslovnu vetu. 🙂

gretocka
26. jan 2015

nase deti maju tiez vela otazok a snazime sa im vzdy odpovedat. Odpovedame pravdivo a fundovane ale snazime sa pouzivat terminy ktore pochopia pripadne opisne vysvetlovat. Urcite by som hlad dietata po informaciach netlmila. Ak ho to zaujima, rozpravajte a vysvetlujte. My napriklad musime vypozerat vsetky stavebne stroje a nas maly ovlada plejadu stavebnych a polnohospodarskych strojov, lebo ho to zaujima. A taktiez v piatich rokoch zlozi jednoduchy slaboprudovy obvod podla nakreslenej schemy. Bavi ho to tak preco nie.....
Zas napriklad cvicit ho nedonutis ani nahodou. 🙂

andreasiskova3
26. jan 2015

My sme to tiež mali doma, čo som vedela to som odpovedala pravdivo alebo som sa snažila tak nejako detsky aby to pochopil ako dieťa. To boli otázky celý deň bez prestávky a to od 1, 5 roka už cez deň nespaval, lebo ako on sám povedal ,, keď spim tak sa nudim, , vtedy by nemohol študovať encyklopédie 😀 Teraz už má 12, 5 roka a naopak on zavaľuje mňa takým množstvom informácií , že to ani nie som schopná spracovať. 😀 . Ale určite vysvetľovať lebo ich mozog potom posuvaš ďalej a ďalej a pamätá si viac a viac....

alaguema
26. jan 2015

@lubiduch obe moje deti sú podobné, ale keďže sú to dievčatká, ich otázky sú menej "technického" zamerania 😀 Pýtajú sa ale veľa na minulosť, na vesmír, na mimozemský život, na to, čo je po smrti, kde je boh, kde duša a pod. Používajú tiež slová, ktoré nie sú pre deti v ich veku úplne bežné. Určite sa niet čoho obávať. Malí mudrlanti vznikajú asi tak, že sa stretávajú s nekritickým obdivom, najčastejšie od maminky 😉 Toho sa treba vyvarovať. Tiež nejak prehnane prekvapených reakcií nad neobvyklou otázkou, alebo komentárov typu "čo ty len všetko vieš..." a pod. My to berieme ako úplne prirodzenú vec. Na otázky odpovedáme tak, ako vieme. Ak máme o niečom pochybnosti, informácie si spolu vyhľadáme. Ak sú to otázky, na ktoré odpoveď nevie nikto (kam ide duša po smrti napr.), tak odpoviem po pravde, že neviem, ale myslím si, že možno tam a tam.

ichbinich
26. jan 2015

Suhlasim s ostatnymi. Obdobie PRECO? syna trva uz skoro 3 roky 😉 😀 A dokonca sa stupnuje.. Ja mu nieco vysvetlim a on potom zacne, a keby toto, a keby tamto? DOmysla a kombinuje dalej. Zatsavim ho iba pred spanim, ked uz je cas spat, tak ze budeme tot preberat zajtra. Ale ina sa mu tiez snazim vsetko vysvetlit. Niekedy poviem, zo toto vie lepsie manzel, niekedy poviem, to musime najst v knizke alebo na internete, ale odpovedam "podla nejlepsieho vedomia a svedomia".
Aj v skolke vraveli, ze on vie toho velmi vela, aj technicke vyrazy pouziva, aj spravne atd.
My zase preberame dilatacne medzery na kolajniciach, preco sa cesty valcuju, naco je transformator (chodime okole necho denne domov) a podobne 😉
A uz raz aj sam povedal, ze musime pozriet na internete 😀

mandarinkadarinka
26. jan 2015

@luciad7 :( aj my mame Ovr.. A velmi by som chcela od môjho drobca takéto otázky... Dúfam, ze sa ich dočkám aspoň do roka... Ked bude mat štyri a pol... V dva a pol este ani mama nevedel povedat 🙂

jabadaba
26. jan 2015

@lubiduch to je krasne! Tes sa z toho, mas ozaj bystre dietatko. Odporucam knizku "Ako veci funguju", z vydavatelstva Svojtka. Putava, farebna a dava odpovede na vela veci okolo nas. 😉