Koľko sa venujete malým deťom?

12. okt 2024

Ahojte Maminy, chcem sa vás opýtať, ako často sa venujete svojim deťom. Myslim deti okolo 2 rokov. Ide o to, že mam dve deti s ročným rozdielom, väčšinu dni s nimi travim sama a venujem sa im v každom smere, veľkí veľa sa spolu hráme, vymýšľame aktivity a pod. Čo ma zaskočilo, že moje blízke okolie ma za to takpovediac karhá. Muž mi hovorí, že to preháňam a že som viac ako ich kamoska a nie mama. Svokor ten je apriori proti tomu, aby sa mamy bláznili s deťmi, že on sa so svojimi deťmi nikdy nehral a má s nimi perfektný vzťah (priznávam, že je to pravda). Moja sesternica o mne hovorí, že som animátorska. Ona mádve deti s 2,5r rozdielom a nikdy sa s nimi doma nehrala, iba spolu chodili na krúžky a do herniciek. Doma platilo pravidlo, že sa deti hrajú samé, inak by vraj v domácnosti nič neurobila. Nepytam sa, či sa s deťmi treba hrať, lebo ja som názoru, že áno, lebo to upevňuje vzťah, tvorí zážitky a spomienky a rozvíja aj samotné deti.

hederamonstera
12. okt 2024

Venujem sa im ako mi to domacnost a psychika dovoli, ale vacsinou to je tak cely den😀 ked potrebujem uvarit (nechcu varit so mnou), pustim tv. Inak som s nimi vacsinu casu ja.

domka222
12. okt 2024

S deťmi sa zahrám, ale stihnem si aj porobiť ako uvariť, upratať. Vedia sa popri tom zahrať, pobiť😀 aj samé

mili2016
12. okt 2024

Hrám sa s deťmi ale snažím sa ich viesť k tomu aby sa viac hrali sami ( bezo mňa) lebo naozaj by som si doma nič neurobila. No to neznamená že sa im nevenujem veľa veci napríklad robia somnou . Mladšia keď vidí že niečo utieram hneď berie handričku a utiera somnou atd

ina2405
12. okt 2024

Ja sa hrám s bábätkami, ale už s takými 2 ročnými som iba stavala kocky, nejaké lego a čítala knižky. Zahrali sa inak sami.

sweetdreams1
12. okt 2024

Postrehla som že máš medzi nimi rozdiel rok, čiže jedno ma rok a druhé dva? Lebo to je tak náročný rozdiel , že sa im proste musíš venovať, sesternica , čo má ten rozdiel 2.5 roka to môže mať úplne inak.

sense
12. okt 2024

Ja mám iba jednu a áno venovala som sa jej. S odstupom času si myslím že to bola tak trochu aj chyba lebo sa nevedela sama ničím zabaviť , aj keď teda upratovali sme spolu. Moja sesternica "animatora" nerobila a jej dieťa sa dokázalo prebaviť same

lucia13022023
12. okt 2024

Moji rodičia sa mi venovali, robili animátorov, brali na výlety, blaznili sa. Neviem ani ci som sa hrala niekedy sama, vždy som sa hrala bud s nimi alebo kamoškami, sestrou, sesternicou...
Môjho muža rodičia boli zas úplný opak, oni sa s deťmi nehrali. Vravel mi, že sa vždy hral sam alebo potom s bratmi..vzťah majú ale dobrý. No co pozorujem teraz u syna, že ma radšej keď je s mojimi rodičmi ktorí sa mu venujú a bláznia sa s ním. S mužovou mamou nemá žiadny vzťah.
Neviem co je dobre a co zle, ale ja osobne si to neviem predstaviť, nebláznit sa, nevenovat sa... Mňa baví byt so synom a vymýšľať hry, stavať garáže pre autá atď... Neberiem to tak, že som animatorka. Viem si pri ňom urobiť všetko, len je stále pri mne a pomáha mi. Minule sme spolu varili, vysavali, balíky mi pomáha balit 🤣 a to ma len rok a pol.

barka1
12. okt 2024

Bláznit sa s detmi a občas byť sucast ich hier a hrat sa s nimi je v poriadku.
Ale venovat im všetok čas, robit animatora a nenechat ich vacsinu času vlastnym aktivitám nie je dobré. Poznám matky, ktorým sa to vypomstilo.
Generacie rástli bez toho, aby okolo nich stále kruzili dospelí. Však len poslednych možno 20 rokov stupa počet matek, ktoré chcu byt animatorky a kámošky a zabudaju byt matkami. Nie je to dobry trend, podla mna.

bolarazjedna
12. okt 2024

Ja mam 2rocne a 7mesacne deti, som s nimi celý deň, ak teda nerátam také dni, keď prídu starí rodičia na návštevu. Ja neviem ako to robia iné ženy, ja moc času nemám na to, aby som sa s nimi hrala. Ale sme celý deň spolu, si starším varíme spolu, čítam im rozprávky, spievam im, recituje básničky, chodíme na prechadzky, tulime sa..... Málokedy si sadnem, že poďme sa hrať s kého, plastelinou, kresliť, atď..... Možno teraz v zime, keď sa bude skôr stmieva a nebudeme toľko vonku, nájde sa viac času na takéto aktivity.

simona20201309
12. okt 2024

My sme sa prehrali celé roky co sme boli spolu doma. Nemala som čas na domácnosť. A neľutujem a nepýtam sa na nikoho názor či je to moc alebo nie.
Dcéra má 5r a pamata si na veci ktoré sme vystrajali keď mala 2r.
Som jej mama, nemám pocit aby ma brala ako kamaratku. Mame jedinečný vzťah. Teraz sa už vie zahrať sama aj dlhšie, takže mam čas dat domácnosť aj do pôvodného stavu.
Nikdy neboli pre mňa dôležitejšie veci ako čas strávený s ňou.

oli18
12. okt 2024

Tvoji znami maju pravdu. Vela do dospelosti neovlyvnis, maju to uz dane v genoch. Prave naopak, mozes sposobit to, ze budu na teba naviazani prinajmensom do puberty. Nic netreba prehanat, ani venovanie sa detom.

siska53
12. okt 2024

Ja som sa detom dost venovala. A prave vtedy, ked som sa im napr.rano venovala, mohla som si aj porobit v klude. Potom sme sa hravali spolu, dakedy spolu aj nieco upratovali. A chodili mi aj nasi, cize vtedy som mala klud na upratovanie cca 2 hodky raz do tyzdna, oni zatial sa venovali detom. Ale aj tu som mala rozdiel, ze mladsia dcerka sa aj zahrala sama, starsi, ten dlllho potreboval animatora. Kazdopadne dllho som sa s nimi hrala a dlho.. este vlani, ked mal syn 13, sme sa aj spolu hravali vsetci traja. Teraz uz len s dcerou obcas, ta ma teraz 12, syn sa uz hrat samozrejme s nami nechce.

mclissa
12. okt 2024

Venujem sa, ale animatora mu rozhodne nerobim. Mam cas aj pre seba a domacnost, a s kludom si sadnem a citam knihu.

3princezne
12. okt 2024

Neviem, ci je to aj tvoj pripad, ale mame taku kamosku a jej otecko ju velmi animuje. Zo zaciatku to na mna posobilo fajn, ze waw, aj ja by som to chcela tak s detmi vediet. Ked sme s nimi ale stravili viac dni vkuse, ja som bola z neho unavena. Uz normalne ohucana, on tomu dievcatku nedal chvilu pokoj, nech ma priestor aj na vlastnu hru. Takze vravim, odtial potial, vsetkeho vela skodi.

simona20201309
12. okt 2024

@oli18 a co je podla teba prehananie venovanie sa deťom?
Ako sa dá ,,prehanať venovať sa deťom "?
Naozaj ma tato informácia zaujíma.
Prehananie je podľa mňa vlacenie detinpo krúžkoch- pondelok streda tanečná, utorok štvrtok anglicky, piatok plavanie.....
Tak toto je z môjho pohľadu prehananie. Pretazovanie.
Ale dá sa prehnané venovať dieťaťu? Ako?
Zahrať len 1kolo pexesa? Neskladat so spolu kocky? Nechať radšej pred tv Ako spolu niečo piecť?

earlgrey
12. okt 2024

@simona20201309 Súhlasím, u nás to isté. Mám len jednu ale venovala som jej všetok čas. Niekedy moja mama vravela, že ja som horšia ako malé dieťa, že vymýšľam "sprostosti" 🤣 ale užívali sme si to obe...teraz má 5 rokov, zahra sa sama, veľa kreslí, ja si poriadím, čo mám, navarím a občas sa aj nudím, lebo sa už so mnou hrať nechce 😆 a lego...to aj pol dňa o nej neviem, keď niečo začne stavať..

simona20201309
12. okt 2024

@earlgrey 😆 ako by si mi z duše hovorila. Presne. Sama si vyberie papiere, lepidlá, sama si niečo vyrába tvorí a niekedy aj hodinu o nej ani neviem. Potom mi len príde ukázať čo vyrobila a väčšinou by som ani sama niečo také neurobila.
Všetky hračky kupujem také, s ktorými viem že sa zahrám aj ja 😅
Veď to je úžasné! Prežívame detstvo druhý krát. S tým benefitom, že keď niečo chceme, nemusíme o to prosikať rodičov 😂
Zajtra ma plánuje naučiť tanček čo sa učia v škôlke a poobede, cez týždeň nám príde nový nábytok do domčeka pre myšky, pretože sme prerábali dom (myška sa vydala tak sa budu rozširovať...)
A idem kúpiť zmršťovaciu fóliu, pretože si chceme niečo vyrobiť.

simona20201309
12. okt 2024

Zaujímalo by ma, aké spomienky bude mať dieťa ktorého mama poctivo udrziava domacnost v top stave, denne vari, pečie, okná umyté, pozehlene. Bude si ju pamätať ,,od chrbta". Ako ja svoju.
A práve taka mama (babka) nemá pochopenie preto ako to doma mame my. Neporiadok, ale večne vysmiate, šťastné a šikovné dieťa.
(A od kedy je už školkarka mávame doma aj poriadok 🤪)

earlgrey
12. okt 2024

@simona20201309 Haha 😁 super, to sa mi páči...u nás napr. dcéra nakreslí niečo a ja jej to mám ušiť...ja som šila aj hlavné postavy z kníh, ktoré čítame a potom sme hrali divadlo pri čítaní kníh...hračky tiež, také, ktoré bavia aj mňa 🫣 a keď nás babka niekedy počúva, tak len krúti hlavou...fantázia nemá u nás hraníc...tiež vystrihovačky, lepenie, to aj hodinu, dve...a potom upratujeme ten bordel, čo narobí 😉 ale napr. moja mamina vraví, že hračky nie sú bordel...u nás občas nie je jedno voľne miesto na zemi...v obývačke také hračky, v spálni také, v babkinej izbe také....a hráme sa, že chodíme na návštevu, v každej izbe pohostenie 😆 ale my nemáme ani muža doma, lebo myslím, že by to s nami ani jeden nevydržal...proste každý deň sa niečo deje...aj teraz keď je chorá...včera horúčka 39 a dnes sme tancovali pred zrkadlom 🤷‍♀️

oli18
12. okt 2024

@simona20201309 citis sa neschopna, ze sa ti mama nevenovala? Co myslis, kde by si dnes bola, ak by sa ti matka venovala, ako ty svojim detom? Kde myslis, ze budu tvoje deti v tvojom veku? V akom postaveni?

earlgrey
12. okt 2024

@oli18 Pozri, moja mama sa mi venovala celé detstvo, presne tak, ako sa venujem ja svojej dcére a ver mi, že tam, kde som dnes, môzem vďačiť práve jej.

ja_bb
12. okt 2024

Ja mam pocit,že so synom som travila viac času. Teraz skôr,že treba varit, alebo čosi porobit, skôr sa dcera okolo mňa mota, ale vyslovene sa hrat,to asi malo. Ale to preto,že keď príde syn zo školy, robiť podvecer veci som už unavena. Je iné,keď bolo jedno dieťa🙂

oli18
12. okt 2024

@earlgrey ja som sa svojim detom venovala primerane a dnes su mozno tam, kde ty, urcite nie nizsie.. Mojim strykom sa babka nevenovala vobec, a traja zo 6 deti vystudovaii VS, jeden psychologiu na Karlovu univerzite v patdesiatych rokoch min.storocia. Rozbehnutu karieru mu prekazil r.1968, lebo bol proti. Deti z rolnickej rodiny. A takych prikladov su miliony. Tak si vyber

earlgrey
12. okt 2024

@oli18 No veď áno...ja napr. netvrdím, že je je správne sa veľa venovať alebo málo...každý nech robí tak, ako uzná za vhodné...a je mi v podstate jedno, kto si čo myslí...ja sa napr. venujem veľa...ty menej, alebo málo (príklad, nemusíš to byť práve ty) a to vôbec ale vôbec neznamená, že napr. tvoje dieťa je na tom horšie ako moje, alebo moje horšie ako tvoje...

simona20201309
12. okt 2024

@earlgrey och tak prajem skoré uzdravenie malej ! Nech je čím skôr zdravučka

simona20201309
12. okt 2024

@oli18 tebe šibe???? Primitivnejsie otázky som dávno nedostala. Nie necítim sa neschopná a ďalej ani nereagujem

simona20201309
12. okt 2024

@oli18 a je maximálne úbohé porovnávať niekoho ,,kam je dnes" na základe nejakého vzdelania.
To ze ma VS je v dnešnej dobe absolútne jedno.
Ide o úplne iné hodnoty ako o to KAM TO DOTIAHNE🙄
Už tu by som videla tvoje chybné nastavenie voči vzťahu k deťom.
Pretože kam to dotiahne moje dieťa nie je naša priorita.
Naša priorita je aby bola dobrým človekom, šťastným a vyrovnaným ktorý bude vedieť žiť naplno, vážiť si samu seba a ostatných.
Nezaujíma ma žiadna Karlova univerzita (ktorá uz dnes ani nie je tým co bola a na úrade práce je kopa absolventov z ,Karlovej univerzity"🙄)

barka1
13. okt 2024

@simona20201309 fakt je na UP vela absolventov z KU? A či má či nemá VŠ je dnes jedno? Ako že vzdelanie dnes nemá hodnotu? Len na šťasti jednotlivca záleží? A k tomuto chceš viest svoje dieta?

V buducnosti budu mat dnesne deti extrémny problém - su zvyknute, že mama sa im venuje kedykolvek to chcu, vyrastaju s falosnym pocitom, ze su stredobodom vesmíru, ze budu vždy k nim ludia len laskavi... A potom sa stretnu s realitou....a skončia na antidepresivach...
Už poznám pár pripadov, kde deti "mali všetko" vratane alternativneho vzdelania. V 18 rokoch su na antidepresivach...

earlgrey
13. okt 2024

@simona20201309 Ďakujem krásne.

simona20201309
13. okt 2024

@barka1 ty vieš o com je táto téma???