mamicky poradte mi, uz som zufala malicky ma 14 dni, dnes sme boli u lekarky ale nie som s nou spokojna nic neporadi, musim zmenit lekara ale problem je ze mam malo mlieka a mne sa zda ze moj malicky nepapa tolko kolko ma lebo pribral iba 300g za dva tyzdne, celkovo mame problem s kojenim stale zaspava budim ho. Kolko ma spapat take babo na jedno kojenia?a kolko ma pribrat za tyzd.priblizne?
Aku mal porodnu vahu? Kolko schudol prve dni? Kolko vazi teraz?
Nejde o absolutne gramy, ale o to, ci vobec pribral, a ci to je primerane jeho porodnej vahe. Ak prospieva, nemas co riesit.
Ak mas problem s kojenim, urcite sa obrat na laktacnu poradkynu, ta ti najlepsie poradi. Ak zaspava, skus mu masirovat na hrane hlavy a krku blizsie ku uchu, to spusti zase saci reflex.
Mozes ho aj vyzliect, aby mu bolo trosku chladnejsie, alebo masirovat chodidla.
Ak mas ale tabulkovu lekarku, ktora na teba tlaci, zmen ju. Kazde babo pribera inak. Najdolezitejsie je, ze pribera a prospieva. Ci to je 300g za dva dni alebo za 2 tyzdne, je suma fuk.
Vsetko dobre!
Do mesiaca by sa dojcene babo malo dostat na porodnu vahu, my sme tiez priberali pomalinky. ale s kojenim sme to nevzdali a kojime este aj teraz sa a ma 26 mesiacov...tusim za prve 2 tyzdne nam pribrala iba 170 gr...... ..spoj sa s laktacnou poradkynou , nech skontorluje prisatie atd....
Mne sestricka povedala ze ma pribrat za tyzden cca 100 az 150g .neboj sa zvyknete si na seba aj na rezim papania.ked bude najhorsie das nutrilonu 🙂
v prvom rade by si mala vyhladat laktacnu poradkynu, nech pride k tebe domov a pomoze ti s problemami pri kojeni ....mozno potom malinky bude lepsie papat - ak sa ti teda zda, ze papa malo ..kamoskin chlapcek prvy mesiac pribral max 500 g a potom sa to rozbehlo same, zacal riadne priberat 😀 drzim palce, pa
300g vobec nieje malo.Moj kojeny nebol a za 2 tyzdne ani zdaleka tolko nepribral.
a preco si myslis ze mas malo mlieka? nie kazdy clovek jedava tak isto, ani ty nejes tolko co tvoj partner nie ? kazdy je iny, neboj. Moja najprv schudla, tiez som zacala panikarit a prikrmovat a pritom to vobec nebolo treba, teraz sme pekne cisto dojceni. Ak dojcis na poziadanie, tak to moze byt aj kazdych 10 minut, hlavne ho stale prikladaj a podla toho sa ti aj mlieko bude tvorit. A ziadny stres 😀 , kym babo nechudne, ma vela pocikanych plienok a je spokojne tak je vsetko v poriadku. Ak sa ti stale nieco nezda skus kontaktovat tu laktacnu na http://www.mamila.sk/ a je tam aj vela super clankov aj o strave a vobec celkovo o dojceni, vela stastia 🙂
nemáš byť prečo zúfalá - moj syn prvé tri dni v pôrodnici chudol, z pôrodnice sme išli s váhou 2900 g (pôrodná váha 3150g), na prvej poradni v 7dňoch mal 2860g, po ďalších 9 dňoch sme prišli na preváženie a mal 2930, t.j. za 9 dní pribral 70g a po 16 dňoch po pôrode mu chýbalo ešte vyše 200g o pôrodnej váhy.
ďalší týždeň ale začal konečne priberať a odvtedy priberá každý týždeň 280-300g týždenne. Niektoré deti potrebujú trochu dlhší rozbeh, nie každé začne priberať tabuľkové gramy už v pôrodnici. Hlavne sa nestresuj a keby malý dalej nepriberal, zavolaj laktačnej poradkyni a s nou prekonzultuj problém. 😉
dvojtyzdnovemu babu uplne staci, ak sa dostane naspat na svoju porodnu vahu...
ako ked je spokojny ze mu staci aj menej spapat tak nemusis podla mna riesit.
Toto som našla na nete:
Hmotnostne prirastky kojenych deti maju byt nasledovne:
1-2.mesiac - 124-140g/tyzden
3-4.mesiac - 70-105g/t
5-6.mesiac - 35-56g/t
O prikrmovani sa uvazuje vtedy, ak babatko nepriberie viac ako:
113g/t alebo 454 g/mesiac v 1-3.mesiaci
85g/t alebo 340g/m v 4-6.mesiaci
@lenoch777 - prvych 10 dni dieta moze aj chudnut, potom by malo zacat priberat. To, co pribral, je super, nas pribral 90g za tu dobu... a 6 tyzdnovy uz mal +2,5kg.. treba vydrzat...
ja som mala podobny problem, mala som malo mlieka a mala som pocit, ze mala nepribera, postupne sa mi vytratilo mlieko uplne a neostavalo nam nic ine iba kupit nutrilon, odvtedy je mala uplne ina a pospinka viac ako predtym. a to priberanie je podla mojho nazoru individualne. netrap sa, zacne priberat 😉