Ahojte maminky, snad skor tie, ktore vedia porovnat, najst nieco spolocne, rozdielne a pod. medzi detickami, ktore boli kojene uplne, alebo uplne nekojene. Badate na detoch velmi velky rozdiel kvoli tomu? Ako sa napr. spravaju, vyvijaju, napreduju, zdravotne..vidiet velke rozdiely? V com je ne/kojenie velmi dobre, veľmi zle?Dakujem 🙂
@pribinacka starší nekojený, ak ochorel, Dr. sa vždy smiala, že prišiel najzdravší pacient. Mladší kojený, pochytal všetky choroby od staršieho, ktoré doniesol zo škôlky. Naposledy syndróm ruky nohy ústa, u staršieho sme iba tipli, že asi to bolo to (úplne mierny priebeh). Mladší v tom čase ešte kojený 4 dni jedol iba tekuté a polotekuté, pil iba cez striekačku, v noci prereval...
Moja dcerka bola kojena 11 mesiacov.ma skvelu imunitu,navstevovala jasle a skolku od 14 mesiacov a vdaka Bohu prakticky ani nebyva chora (navyse bola od narodenia v naozaj velmi uzkom kontakte so psom ktory ju bezne olizoval a ona jeho ak som nestihla ustriehnut,tak asi aj preto a manzel takmer nebyva chory,takze myslim ze je to aj o genetike).velmi pomaly napredovala,postavila sa a 11 mesacna a stvornozkovat zacala az potom ako sa postavila.hovorit zacala v takmer 2 rokoch.Nasledne vsak vsetko mimoriadne rychlo dobehla,od 4 rokov rozprava absolutne ciato a velni pekne.Kolegyna kojila syna takmer 3 roky,sladke takmer nejedaval,taka ta bio mama co ai aj jogurty vyraba doma-jej maly byva velmi chorlavy.Kolegyna dalsia nekojila a maly byva chorlavy,chodia na logooediu,priberal velmi pomaly rovnako ako moja mala.vsetky deti maju s mamami vyborny a velmi blizky vztah.Kojenie je skvele,je to to najzdravsie co mozeme detom dat.Ale z mojho pozorovania nevyplyva ze by to malo priamy a jednoznacny vplyv na veci na ktore sa pytas.vstupuje do toho mnoho dalsich faktorov.
@pribinacka ked porovnam maleho sesternicu (plne kojena) a mojho syna (nikdy nekojený) tak moje dieťa je väčšie, rodila som mesiac pred terminom a maly je šikovnejši (ma 6 mesiacov a v chodaku chodi jak šarkan), rastovo vyzera jak ročny, je zdravy jak repa zatial a celkovo dr. Povedala že predbehol svojich rovesnikov. Ja vyhodu nekojenia vidim v tom, že maly mi papal raz za 4 hodiny a v noci som sa dokazala vyspať a od 2.5 mesiaca mi prespi celu noc. A samozrejme mohla som ho nechať každemu lebo mlieko a prebaliť vedel každy. A este ked sa špunt narodil, hneď mi stale len spinkal a papal a spinkal, žiadne koliky alebo čo tak neviem či je to tym že papal len um alebo čim, lebo jeho sesternica je mojho maleho presny opak. Keby som mohla mat dalsie dieta, aj to by som dala na um... 🙂
@saskia_98 zeby to bolo tym, ze kazde dieta je ine? A chodenie v choditku ako nieco uzasne neber, lebo vela mam ho nepouziva. Aj moj synovec je takmer taky tazky ako moja a to je medzi nimi rozdiel 7 mesiaciv (moja je starsia) ked sedia vedla seba, vyzeraju ako rovesnici. Tiez je kojeny, ako bola moja
@pribinacka toto, xo riesis, je strasne individualne. A určite to nezalezi od mlieka, ktore dieta prijima, ale od kopec iných vlastnosti
@0silvia0 tak mam jedno ci ho dam za choditko a tlaci to a chodi alebo je v chodaku a chodi.. Je mi jasne ze ma stvornozkovat a bla bla ale ani ja a ani manzel sme nestvornozkovali, ja som chodila sama bez padania od 8 mesiacov, ujo od 7 (mame to v rodine) a dufam ze som to vysvetlila skor ako sa do mna niektore matky pustia 😅😂
Mam doma aj kojene aj nekojene a ziadny rozdiel. Maju obaja rovnako silnu imunitu,ziadne alergie, su mojkavy az moc. 😁
Nekojeny 23m (kombinove s um prve 4m a potom len UM) , velmi sikovny. Sedel na 6m, stal na 7 a chodil na 9. Zuby ma pekne biele chybaju mu uz len posledne tri 5ky. Zdravy bol do 19m uplne kym neprisiel do kolektivu kde schytal streptokoka a nasledne zapal pluc ale klinicky to velmi dobre zvladol. 🙏je to silny chlapec bystry (vymyselnik velky- ale to kazde dieta🤣)ja rozdiel nevidim. Dnesne UM su tak kvalitne ze neni mat preco obavi z toho
Ja žiadne rozdiely nevidím. Najstarší ktorý bol dojceny iba 6 týždňov má najlepšiu imunitu, dodnes je chorý minimalne. Dcérka ktorú som dojčila vyše roka má v kuse sopliky a to ešte nie sme ani v skolke. Čo sa týka správania, každý je individuálny, ale všetci traja na mne viseli, keďže som s nimi bola často sama. Podla.mna to s dojčením nemá nič spoločné.
@pribinacka vobec ziadne rozdiely nie su.
Moje boli kojene pár týždňov resp.prve týždne. S tým, že staršia aj s dokrmovanim od začiatku. Mladšía iba moje mlieko . Co sa týka zdravotné museli viac sa pasovať, kým nenastúpili do školy. Často chytili každý vírus.
Co sa týka vývoja. Vyvíjali sa dobre. Obe chodili v 11m pričom druhá mala vrodené vyklbenie bedrového kĺbu a remene. prva dcéra v roku rozprávala, krásne tvorila vety, okrem r. Mladšía až od 3 rokov rozprávala. Co sa týka "naviazanosti" až moc, sú "pricicnute" A teraz keď zistili co papaju bábätká im je zle😂. Takže traumu ci ukrátenie určite z nekojenia mat nebudú 😂
ako neviem či sa toto da nejak porovnať...A uz vôbec nie podla imunity pretože staršie deti nemali surodencov nemali od koho chorobu dostať....Je to tak ci je dieta kojene alebo nie ochorie....Ale myslím si že kojene dieta dostava protilatky a ľahšie znesie chorobu...ktoré sa ako vyvija to sa neda porovnať žiadne dieťa nieje tabuľkove ide svojim tempom nie ako my predstavujeme...Su deti ktore maju ADHD ADD AS...Uz v tom je rozdiel medzi detmi...
Mam dve deticky obe kojene. A obe uplne ine 🙂 maju rozdielne povahy. Chore byvaju normalne. Teda starsi kym bol kojeny chory nebol. Potom uz ani. Obzvlast ked nastupil so skolky. A to sa uz potom rychlo nakazila aj mladsia dcerka.
Nikdy nezistis ci by dieta malo lepsiu imunitu, lepsie spalo atd ak by bolo kojene/nekojene... Ja nemam rada take tie mantry okolo kojenia a vypoucula som si ozaj neprijemne poznamky od laktacnych poradkyn... Ibaze ak nekojis, vyjadrit sa nesmies lebo budes za tu co si kompenzuje.... Mne to pri prvej nevyslo (si teraz kompenzujem :D) ale zvladli sme to, je zdrava, hrava, nezbedna, cakam druhe budem sa sbazit este viac uspesne zacat s dojcenim a pokracovat, kym s tym budeme obaja ok... Som podporovatel dojcenia ale nebudem organizovat pochody hanby pre mamky co daju um, takato anketa ti velmi nepomoze, lebo sa to neda spatne overit... Dolezite je dieta lubit aj ked ti zdrha z ihriska a krici pustiii maaa 🙂
Dcéra kojena krátko syn dlho rozdiel nevidím, akurát pre mňa bolo oveľa pohodlnejšie vytiahnuť prso ako zarobiť mlieko😊😃
syn kojený do 18m a mal najviac vymeškaných dní v školke kôli chorobe 😅 Mal nonstop 40.ky - katastrofa. Neskoro chodil, neskoro rozprával, vo všetkom bol pozadu. Keby kojenecké mlieko malo vplyv na zdravie a vývin dieťaťa, tak ja som asi kojila Nestlé.
Ty ako laik nemas sancu rozdiely zistit a rozdiely su. Nie je to len o chorobnosti, je to o celkovom vyvoji, tym nemyslim kto prv sedel.
Ja som dcérku kojila 18m imunitu mala skvelú. Za 2.5r ani raz chorá žiadne atb (sopliky a prechladnutia boli). Všetko odštartovala škôlka. Syn sa odstavil v 3m a funguje na UM (ma 14mesiacov). Ja osobne po oboch zážitkoch inklinujem prekvapivo ku flaske ako kojeniu. Vôbec mi nevadí ísť zarobiť mlieko v noci. Mam systém je to sup sup. Viem odhadnúť kedy bude jesť nemusím sa stresovať ci sa najedol dosť a kojiť na požiadanie(dcéra bola schopná pýtať každú hodinu) a hlavne mu môže dat jest aj niekto iný ako ja. S oboma deťmi mam krásny vrucny vzťah. Nestratilo sa bez kojenia žiadne speci puto. Syna som chcela kojiť prechádzala som veľkými bolesťami kvôli ragatom už z pôrodnice. Silné krvacali malý potom vracal krv. Zaklincoval to silný zápal prsníka kedy som mala 40ky horúčky triasla sa ani nevedela vstať z postele. A do toho s bolesťami a s revom som musela odstriekavat mlieko. Vtedy som si povedala ze na co to je dobre. A veru veľmi sa mi uľavilo. Dôležite je nastaviť sa tak, že vieš ze pre dieťa a seba robis to najlepšie.
@0silvia0 tak toto je priam alchymia😀ja som obe deti velmi dlho kojila a naozaj chore takmer neboli, starsia bola v skolke 4 roky a kazdy rok bola raz chora, mladsia bola chora len prvy rok, potom uz pohoda, akurat teda obe mali posledny rok v skolke kiahne. Lenze ci toto bolo kojenim, to fakt netusim a myslim, ze na toto nikto neda presnu odpoved.
@pribinacka moje obe deti kojené nemali až takú veľkú imunitu ako sa kojeným deťom pripisuje, v škôlkárskom veku boli choré dosť často. A tiež mali dosť krivé zuby, napriek tomu, že ani fľaše, ani cumle nikdy nepoužívali. Ale neviem, či toto pripísať kojeniu, skôr nie, ale obidvaja veľmi skoro a čisto rozprávali (šiadne šušlanie), skoro chodili.