Ahojte,
dcéra má 3 mesiace a je plne dojčená. Už niekoľko týždňov u nás trvá dojčenský štrajk - cez deň sa nechcela vôbec prisať, iba v polospánku a spánku. Prestali sme používať cumeľ, veľa sa nosíme, spíme spolu...Začala sa prisávať aj keď je hore.
Teraz je to tak, že v noci každé cca dve hodiny pije. Cez deň, keď ide spať pije a potom každú hodinu počas spánku alebo keď ju dám spať do šatky, tak pije pekne v šatke. To vychádza cca 4-5 krát sa poriadne naje. Pomedzi to, keď nespí sa síce prisaje, ale vypije veľmi málo, lebo sa stále púšťa a gúľa očami a kuká kade tade a pod...
Inak je spokojná, usmievavá. Má pocikané plienky a kaká cca 2 krát denne. Máva svetlozenelú stolicu (dnes mala oranžovú).
Zdá sa mi, že napriek tomu, že pije menej ako pred štrajkom, tak pije dosť, aby priberala aspoň minimálne. Lenže ona už 2 týždne stojí na váhe. Proste 0 g. Myslím, že mlieka mám dosť, lebo vidím, že keď sa mi spustí, tak tečie prúdom.
Čím by to mohlo byť? Nemáte s tým skúsenosť?
V akej situácii by ste začali prikrmovať?
kojene deti su povečšine vždy trošku slabšie na váhe ale to neznamena že im niečo chýba 🙂 každe dieťa si potiahne iba tolko kolko mu chutí...podla toho čo píšeš je tvoje dieťa uplne tip top a nič mu nechýba 🙂 takže sa neboj, Ty mu možeš pomocť tak že si budeš davať do svojho jedálničky jedla na podporu tvorby mlieka.
Tu je pár tipov, babských receptov na jedla, ktore jedz ,aby sa ti tvorilo mlieko( aj ja som si to varila a mala som tolko mlieka že som si to musela každu chvílu odsavat ) : vajíčková rascová polievka,kuracia polievka, rezance s tvarohom, rôzne omáčky, zemiaky na kyslo... a hlavne vela vela piť! či už čajik, vodu,ale dobrá je pravá Vinea...to mi radili sestričky na pôrodnici 🙂
Ahoj.zarad do stravy vela sacharidov-cize papaj cestoviny s omackami,zemuaky ryzu pecivo a pod..samozrejme ze si davaj aj bielkoviny a plnohodnotne tuky kt. najdes v normalnych mliecnych vyrobkoch a vydaynych syroch.skus salaty s olejmi roznych chuti.kasli na to ak priberies das neskor dole. ja som mala vzdy malo mlieka ale neprestavala som dojcit.ked som zacala obcas davat flasku zacal strajkovat na prsniku vecer tak som flasu zrusila a pov. som si ze musi papat mliecko odomna lebo ine proste nedostane. Ppo 2-3 nociach uz zas pekne papal a zacali sme skor s mrkovou a prikrmami. to uz ale u 2. babatka neurobim. mliecko proste urcite staci a crievka kojeneho baba este nie su pripravene na prikrm v 4-4,5 m. myslim ze robis vsetko najlepsie ako vies a mozes len bud trpezliva.
@chrumka84 skús jej viac zadného mlečka dávať.............predné si troška ostriekaj...hlavné je nech je spokojná malá.......skús sa jej prihovárať ori kojení.........môj mal ke´d bol o torška vačší mal len svoju polohu kojenia ja som si ho posúvala 😀 😀 😀 musel byť tak aby videl na TV 😀 😀 😀 😀 ..........mal pohodlie...pod hlavičkou a zadočkom vankúšiky .........držím palce......nevieš koľko ti asi vytiahne na jedno kojenie........možno menej a preto chce častejšie.....ale to nevadí len nech je spokojná.............. 🙂
@hviezda21
@andrejka1983
@xlucia
Ďakujem Vám baby.
Ahoj 🙂 neboj sa, môj nepribral dva mesiace, doktorka mi nútila dávať umelé mlieko.. prvé tri mesiace priberal ukážkovo a potm sa stopol, nepribral skoro dva mesiace nič 🙂 ak je bábo spokojné, ciká dosť, kaká, nič mu nie je, tak neboj, sú to len dva týždne 🙂
@luciferkax
Fiii, a co si robila, ked nepriberal? A potom zacal z nicoho nic opat priberat, ci ako?
@chrumka84 nič som nerobila 🙂 len som dalej dojčila adojčila, snažila som sa síce prikladaať si ho častejšie, ale on nechcel 🙂 potom zas začal priberať kilo za mesiac, krásne to dobehol 🙂 ja som to nepriberanie pripisovala skôr tomu, že sa začal "hýbať" a v noci som ho dojčila iba každé dve hodiny a nie každú hodinu 😀 😀 😀 😀 😀
@luciferkax no dufam, ze sa to aj u nas zlomi...
Ja nemam v noci budik na kazdu hodinu 😀. Ona si sama pyta kazde dve hodky cca. Iba cez den, ked spi aj tri-styri hodiny vkuse, tak jej sibrinkujem cicikom pred nosom kazdu hodinu.
@chrumka84 ja som tiež nemala budík 😀 😀 😀 teda, mala, taký s dvoma rukami, dvoma nohami a jednými velkými ústami 😀 😀 😀
@luciferkax jaj 🙂 🙂
Mala som ten isty problem.problem bol twn podla lekarky.ze mam malo mlieka tiez sa mi to nezdalo,lebo dieta moje bolo kludne a spokojne., v zivote by som nepovedalla ze jej nedavam diatatok mlieka.ked sm zacala prikrmovat.malinka oekne zacinala priberat.premna je to dodnes neuveritelne.a mlieko oje mitieklo prudom.prepac ze pisem asi necutatelne ale pisem cez mobil.
Ahojte. Mam skoro 9 mesacnu dcerku ktora je plne dojcena a odmieta prikrmy. Do pol roka priberala az prilis no a potom sa to stoplo. Z extremu do extremu. Ma sice cez 10kg, avsak za posl 2 mesiace pribrala len 200g a mala pribrat okolo 700. Pediatricka nic nehovori, ju nezaujima to, ze mala prestala zrazu priberat, ju zaujima len tom, ze dcerka je velka. Proste u nej sa rady nedockam. Je mi divne to, ze tak zrazu prestala priberat. Keby malo priberala od narodenia, to by bola ina situacia, ale mne sa nepozdava ta prudka zmena. Co s tym? 😖
@chrumka84 U nas fungovali na dojcensky strajk pobyty mimo domova, napriklad predlzeny vikend (2-3 noci). Krpcek sa citil ze nebol vo svojom prostredi a chcel papat castejsie. Mozno skuste ist na par dni rodicom. Tiez neviem aku vahu pouzivas, ale napriklad tie elektronicke nie su vzdy velmi spolahlive. Ak je babatko spokojne a pravidelne kaka aj cika, tak by som sa o to neobavala.
@chrumka84 Napíš koľko mala pôrodnú váhu a koľko pribrala prvé tri mesiace. Do polroka má bábo zdvojnásobiť hmotnosť a do roka strojnásobiť. Ak pribrala prvé tri mesiace viac - tak teraz pôjde pomaličky. Napr. mne sa dcérka narodila 1910g (skôr) do štyroch mesiacoch mala 5450g a teraz v siedmych mesiacoch má 6000g. Čiže prvé štyri mesiace pribrala 3500g a ďalšie za ďalšie tri mesiace 500g - plne kojená a na obed zelenina s mäsom + večera mliečna kaša z fľaše a v noci pije tak 2-3 krát od narodenia. Keď sa začne viac hýbať môže stáť na váhe aj dlhšie. Napr. kolegyni iba kojený chlapček nabral za pol roka z 3 kg na 9 kg a potom do roka mal niečo cez 10 kg a to začal aj s príkrmami ale aj viac pohybu.
@alena0305 tabuľkami sa veru riadiť netreba 😉. Mňa vždy "vytáčali" reči o zdvojnásobení váhy. Naša Hanka mala pri narodení 4200 gr, to znamená že v roku mala mať vyše 12kg!!!!!!!!!!!!!
Bola kojená do 9 mesiacov, príkrmy od šiestich mesiacov. Kojená každé cca 3-4 hod, sala max. 3 minúty!!! Od šiestich mesiacov spala celú noc- nekojila som ju. V roku mala 9 kg, v dvoch rokoch 12 kg. Lekárka nikdy neriešila jej váhu či priberanie, keďže jej vývin bol OK - napr. chodila v 11 mesiacoch sama.
Teraz má 5,5 roka, je to absolútne zdravé dieťa, ktoré choroby pozná len z obrázka -klop, klop, klop.....
@chrunka určite sa neriaď tabuľkami, nechaj to na dcérku, dieťatko prirodzene vie, koľko potrebuje papať. Pokiaľ je dieťa spokojné a nezaostáva vo vývoji, vôbec by som to neriešila 🙂
To vobec nevadi ked chvilu stojite na vahe, mozno prave rastie, vyvijaju sa jej vnutorne organy a vsetko proste spali. Iba ak dieta chudne treba to sledovat. Tebe stoji na vahe 2 tyzdne u nas v teme april 2012 niektore babatka nepriberali aj mesiac. Moja stala 3 tyzdne, pomohlo ked som vyradila mliecne vyrobky, lebo som zistila ze vtedy zle pije.
@nat28 väčšina detí priberá pekne do 6 mesiacoch.....potom ako si dočiahne a vie dať chodidlá do pusky sa vraví aspoň u nás že nastal zlom...........že už nie iba mlieko ale aj pomaly tuhá strava............batoliatka začínajú viac rásť ako priberať.......niektoré majú tendenciu byť viac bucľaté iné už viac zaujíma pohyb...........preto už ani tie váhové prírastky nie sú také veľké...........tvoja má váhu peknú........ak má mokré plienky......v noci dojčíš......a papá tuhú stravu v pohode?.......je spokojná.............tak si myslím že je naozaj v poriadku.........a možno je to i prechodné....zúbky , soor..........a začne priberať viac..... 🙂
Tak sme sa toho dojcenskeho strajku zbavili 🙂. Uz par dni krasne papa aj cez den, aj mimo domu...A zacala priberat, po troch tyzdnoch sa to konecne pohlo nahor 🙂
@chrumka84 riad sa zasadou, ze dieta nezije podla tabuliek a ze dieta nesmie chudnut. je uplne v poriadku, ak jeden mesiac kojene dieta priberie kilo a druhy mesiac, prve dva tyzdne nic a dalsie dva tyzdne 400gramov. dieta nie je stroj.
pokial ma denne aspon 6 riadne pocikanych plienok, a viditelne prosperuje, je zive, chyta ocny kontakt, dzavoce si, javi zauojem o okolie, smeje sa, atd... mas zdrave dieta, ktore iba stagnuje na vahe. nenervuj sa. ona to dobehne. prikrmovat pokial neplace hladom je urcite predcasne