Kedy začne dieťa vravieť z mama na mami alebo mamka?

vasjar
15. mar 2023

Ahojte, zaujíma ma tato otázka, syncek ma 1.9 roka a ešte vraví mama. Lebo jasne, je to najjednoduchšie pre neho. Ale kedy príde to, ze ma začne volať mamka?

jgk24
15. mar 2023

moj syn zacal okolo 2,5 roka

januska12323
15. mar 2023

A čo je zlé na mame?

belllinka
15. mar 2023

To čo je za otázku? V živote som mamu neoslovila mami, ani mňa tak deti neoslovujú. Ako si naučíš, tak máš. Či myslíš, že to má nejakú tabuľkovú postupnosť?

belasy_motylik
15. mar 2023

Nechápem, prečo mamka? Mne príde takéto oslovenie dehonestujúce, neosobné a necitlivé.

a_alexandra_a
15. mar 2023

@belasy_motylik aj mne, ale napríklad východniari tak bežne oslovujú

tani777
15. mar 2023

@belasy_motylik ja som svojej mamine nikdy nepovedala inak ako mamka alebo mamina..prave mama mi pride take neosobne..ale kazdy to ma inak 🙂
Mna baby obe od zaciatku volali mamka,mami..lebo ma tak pred nimi oslovoval manzel,aby ma nevolali tani alebo zlaticko ako on 😁 taze vzdy mamka/mami,a ony nabehli na toto..ak si malemu hovorila,ze si mama,tak on to ma tak teraz zafixovane,ak chces aby ti hovoril mamka,musi si zvyknut na to

diewcatqoo
15. mar 2023

Mne snad syn ani nikdy nepovedal mama, mami, vzdy ma oslovuje mamka alebo maminka. Ked sa ucil rozpravat, tak ma oslovoval "mamta". Je to asi o tom, ako sa oslovujete doma bezne. Ak pouzivate mama, tak bude hovorit mama a nie mamka.
Co je dehonestujuce na osloveni mamka? 😳

inana11
15. mar 2023

Moj syn to pocul od kamaráta a má 5 rokov tak sem tam to na mna vytiahne… a maly zvykne už aj mami,v Maji bude mat dva roky

katesocka
15. mar 2023

Môj syn začal hovoriť neskôr, mal 3 roky a 2 mesiace, predtým akurát teda povedal mama, potom hneď mami alebo maminka, a teraz má 4 roky a hovorí mi zase mama, veľmi výnimočne maminka (keď o mne hovorí, mňa tak moc neoslovuje) a neriešim to.

silvike
15. mar 2023

@belasy_motylik Oslovenie "mamka" je podla Vas dehonestujuce ? neosobne ? necitlive ? Tak to prvy krat pocujem takyto nazor. To ako keby oslovenie Janka, Zuzka, Katka a pod. (namiesto Jana, Zuzana, Katarina) bolo dehonestujuce, neosobne, necitlive... ved mamka je len zdrobnenina od oslovenia mama. Sranda, ze niekto to povazuje za negativne ladene oslovenie. Fakt, este som sa s takym nazorom nestretla. U nas je to presne naopak, mamka je krasne mile oslovenie a milujem, ked ma takto deti oslovia. Ale teda oslovuju ma aj mama, mami a pod. P.S. Ano, zijem na vychode. Ale teda viem ze "mamka" oslovuju svoju mamu aj netere v BA.

anonymous87
15. mar 2023

Moj bude mat za 2m tri roky a teraz mi zacal vraviet mami. Predtym mama alebo mamija 😀 ale teda nejak som to nikdy neriesila

belasy_motylik
15. mar 2023

@a_alexandra_a
@tani777
@diewcatqoo v našom kraji je mamka ako negatívna/tvrdá forma oslovenia, ako napr. Janisko, Zuzisko a pod., v živote som nikoho s normálnym vzťahom vo svojom okolí nepočula tak oslovovať mamu, ale tak, ako čítam, je to v rôznych krajoch rôzne vnímané.

belasy_motylik
15. mar 2023

@silvike píšem vyššie 🙂

silvike
15. mar 2023

@belasy_motylik To vazne ? No sranda. To som fakt nevedela, ze to niekde tak je. U nas ako vravim, mile laskyplne oslovenie.

silvike
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
poslednepogo
15. mar 2023

@vasjar okolo 2r 3m, maminka a tatinko, podľa toho ako počul doma

54tinka54
15. mar 2023

@belasy_motylik s tou mamkou ma to tiež prekvapilo 😀 ale teda je to tak ako píšeš, sranda.

“Kým na strednom Slovensku má slovo mamka príznak citovej nedostatočnosti, na východnom Slovensku má kladné citové zafarbenie a na Požitaví sa slovo mamka používa ako štylisticky neutrálne slovo tak ako slová mama, matka.”
Čítajte viac: https://jazykovaporadna.sme.sk/q/7180/#ixzz7w0j...

belasy_motylik
15. mar 2023

@silvike no vážne 🙂. U nás kebyže niekto povie na mamu mamka, tak mu asi jednu vlepí a ak by to používal okolo tak by sa pozerali že aký hrozný vzťah k nej má, preto som sa pýtala 😀

katkine_terapie
15. mar 2023

@silvike v BA a na zapade Slovenska je oslovenie mamka nieco akoby si mamu nazvala mater, vnima sa to tu ako negativne oslovenie, ak chces niekoho dehonestovat, ponizit, urazit... Pubertaci to pouzivaju vo verzii mamka/foter (tiez nie v pozitivnom vyzname). Ak to niekto v BA pouziva, tak skor taki, ktori maju povod na vychode.

belasy_motylik
15. mar 2023

@katkine_terapie presne, úplne si to vystihla 🙂

katkine_terapie
15. mar 2023

@vasjar nie, moje dieta ma nevola mamka, vola ma mama, maminka, mami (ked na mna krici, ze nieco chce 😀 )

h2
15. mar 2023

Mamka je neosobné, necitlivé? Dokonca dehonestujúce?! Na mňa tak pôsobí slovo matka. Ale mamka mi príde také milé.

h2
15. mar 2023

@katkine_terapie Som z BA a mamka síce nepoužívam, ale ani ho nevnímam negatívne. Pravdupovediac , nestretávam sa s tým slovom často a keď to počujem, tak mi hneď napadne Mamka Pôstková. 😁

nikpa
15. mar 2023

@vasjar sám od seba nezačne. Treba ho to učiť, už si dávno mohla. Môj mladší od prvého razu ako ma oslovil povedal mami, počúval to totiž od staršieho súrodenca. Takže naučiť sa dá čo chceš a čím skôr začneš, tým lepšie. Zaužívané sa už ťažšie preuča.

kleopatra114
15. mar 2023

Aj u nás sa slovo mamka berie v negatívnom význame , hanlivo . Tusim raz som tak mame povedala , keď som bol mala - nebola nadšená . Ak zdrobnenina, tak mami, maminka. Sranda , aka veľká rôznorodosťexistuje 🙂

katkine_terapie
15. mar 2023

@h2 hej Mamka Pôstková aj mne vzdy napadne 😀 Tiez som Bratislavcanka a tu naozaj nie je bezne oslovenie mamka pouzivat v pozitivnom vyzname, ak vobec tak skor neutralnom alebo negativnom. Ty ho teda vnimas skor neutralne (kedze ho nepouzivas) a ja skor v negativnom (počúvam ho skôr ako nie velmi lichotive pomenovanie mamy).

marth16
15. mar 2023

@katkine_terapie u nás na Kysuciach tak isto, aspoň teda v mojom okolí. Proste mamka je brané negatívne

h2
15. mar 2023

To je ale náhoda, práve pozerám Lidl leták a tam... MAMKA! 😁

dadada8388
15. mar 2023

Moja nemala ešte ani 1,5 roka a hovorila mi mamina.

mk1111111111
15. mar 2023

@silvike na zapadnom slovensku je to skor hanlive, nemusis sa hned urazat. Priklad: " Mamka jedna hl.pa" - tak deti hovoria, ked su v puberte a jeduju sa na rodicov. A viem, ze na vychode nie, zial na zapade ano, s tym nic nenarobime