Kedy začne dieťa samo chodiť?

anita41
27. dec 2010

Mam skoro 9mesacnu dceru a este nelozi.Nechce ist po 4roch.Sama uz sedi ale este sa sama neposadi,len sa dviha.Ked ju posadim pekne sedi,ale neviem kedy dietatko zacne samo chodit.Ci sa samo postavi?Ci musi chodit po 4roch?Velmi ma zaujimaju vase nazori.Nechcem ju do nicoho nutit viem,ze vsetko ma svoj cas ale ma skoro 9mesiacov a trapi ma to.Je v poriadku,zdrava je vsetko je ok.Zda sa mi ze je leniva,nechce sa jej.ked ju mam na rukach len sa dviha na nohy sa stavia.dakujem za rady a nazory

tanja61
27. dec 2010

kazde dieta individualne ale nato ze ma 9mesiacov si nemyslim ze nieco je zle... 😉 moj maly zacal chodit v 14mesiacoch a az potom zacal lozit 🙂 a kamoskina mala zacala chodit v 8mesiacov takze ziadnu paniku,ked bude chciet postavi sa a zacne 😉

didiana333
27. dec 2010

Nechaj to na ňu...sama sa cíti,čo dokáže a čo nie...Moj začal štvornožkovať v 11mesiacoch... 😉
sám od seba...teraz stále štvornožkuje,sám sa postaví pri nábytku a chodí pri nom,ale sám sa nerozbieha,tak ho nenutim. starší chalani mi vobec nelozili po štyroch,toto je moje prvé dieťa,čo vidím štvornožkovať.... 😀

atrami
27. dec 2010

je to individuálne. U nás najstarší v 9. mesiacoch, prostredný v roku a najmladší až v 17. mesiaci. Niekedy stačí 1-2 msiace a dieťa prejde od lozenia k chodeniu. Má čas.

skybaby
27. dec 2010

moja dcera sa vobec neplazila a tiez sedela len ked som ju posadila. stvornozkovat zacala ked mala asi 9 a pol mesiaca a od 12 a pol mesiaca pekne sama chodi. Tiez som si robila starosti ked mala tych 9 mesiacov, ale potom to nejako prislo same 😉

janka2732
27. dec 2010

ked pride jej čas začne chodit moja natálka vobec neplazila rovno sa postavila mala 14 mes.ked začala chodit a dnes beha ako šarkan.to pride samo uvidiš.

alca85
27. dec 2010

moja sa začala v 7. mesiacoch plaziť, v 8. stavať a pomaly chodiť popri nábytku, v 9. si sama sadla, v 10. štvornožkovať a zároveň prvé samostatné krôčky a keď mala 11 mesiacov a 3 týždne tak sa spustila pekne sama chodiť 🙂

neboj sa ono to ide rýchlo, ani sa nenazdáš a budeš ju musieť naháňať 😉 a nebudeš z nej môcť spustiť oči 😔

amartina24
27. dec 2010

syncek zacal chodit ked mal 10.mesiacov, ale najprv sa len plazil a ked zacal chodit,tak zacal aj rackovat po styroch...u kazdeho dietatka to je individualne...kamoska dcerka zacala chodit ked mala 12.mesiacov. 🙂

olifcek
27. dec 2010

nasa Oliv sa sama posadila, ked este nemala 9 mesiacov, od 10. mesiacov sa zacala stavat na nozicky, dnes uz bezi okolo nabytku uplne v pohode. po 4 zacala v 9. alebo v 10. mesiaci, uz nepamatam presne... my predpokladame, ze sama bude chodit, bez nabytku, ci drzania za rucky v januari 😵 😵 😵 mame doma sikulku, ked ratam, ze jej mame odratavat 1.5mesiaca 😵 😵 . ked si niesi ista, zajdi k neurologicke... len pre istotu

kvietocek7
27. dec 2010

anit strachovat sa nemusis,po styroch chodit nemusi,ale je to zdrave-odporuca sa dietatko na to nabadat (davat ho napr na brusko,co len po troche).Nas maly ma uz 16mes a 3tyzdne a este stale sam nechodi tak ako ine deticky, prejst prejde to ano, ale sam nechce,iba za ruku,je proste velmi opatrny.Sam ide iba ked sa mu zachce.Aj stvornozkovat zacal az okolo desiateho mesiaca.Neurologicka nam povedala,ze vsetko je ok len potrebuje cas,tak si brusime trpezlivost 😀 ze kedy uz konecnel,lebo stale sa vsade dopravi po styroch.
Kazde dietatko ma individualny vyvoj.Ja ked som videla ze sa nic nehybe tak sme priebezne cvicili len tak hrou na fit lopte pripadne sme chodievali plavat aby sa mu spevnovali svaly.
Dcerka sa vam rozbehne ked na to bude pripravena ona sama,ked jej telicko bude ready 😉

ivetkab.
27. dec 2010

Mamina, absolútne sa nestresuj. začnem tým, že každé dieťa je individuálne a originál. každý ti tu len napíše svoj príbeh, ale ani jeden sa nemusí zhodovať s tým Tvojím. Náš Kubík začal chodiť v 10 mesiacoch a asi pred 2 týždňami sa naučil stáť na 4och a asi týžden do zadu čo aj po 4och lozí... takže pokoj a do ničoho ho nenúť a hlavne Ty si užívaj toto obdobie. Pre mňa to bolo namáhavé obdobie, pretože všetko chcel drobec vidieť, všade chcel ísť, len sám nevedel. tak som ho do 9 mesiacov musela všade nosiť, keďže ani stáť na 4och nechcel a ani nevedel. Neboj sa, všetko zvládne, až bude na to pripravený. nemusíš s nim chodiť ani po žiadnych lekároch, ani cviciť. Proste, každé dieťa je originál ...

benne
27. dec 2010

ja to napíšem takto...keby si ju neposadila, tak by bola nútená sa začať z polohy na brušku sama posúvať dalej...potom by prišlo plazenie vzad, vpred, vstávanie na 4, pohupávanie, prvé 4-nožkovanie a potom by sa posadila... čiže, tým že sedí, tak tie fázy akoby preskočila a dostane sa k nim neskôr... takže nesledovať tabuľky, nepozerať na druhé deti... ona len už nemá dôvod sa plaziť a loziť, takže aspon bud rada...lebo čím menšie dieťa, tým labilnejšia koordinácia a väčší počet pádov.

moja dcéra, dávala som ju sadať, lebo na bruchu mi revala... sa 1.raz z chrbáta na bruško prevalila v 8.mesiaci... v 10m. začala zo sedu skúšať ísť dalej,,, začala 4-nožkovať... potom sa začala sama dvíhať pri nábytku a sama chodiť tak v 14m.

so synom chodím na rehabilitácie... sleduju ho, kontrolujú tabuľkami... on miluje polohu na brušku a on robí presne to, čo som vyššie opísala...naposledy mi kázala dr., že do mesiaca by sa mal sám posadiť...no a on sa dnes sám prvý raz postavil pri schodíkoch (stupienkoch), lozí asi týžden, posadiť sa ešte nevie...ale už je na pol ceste, v polosede na strane. no, ale ja ho tiež sem-tam posadím, lebo mám len dve ruky a jedny nervy... takže sa mi tiež strašne stavia na nohy, ale ja ho nekompromisne nechám na zemi na brušku...

ja nechcem vyzerať ako mudra...lebo ja si nemyslím, že si spravila nejakú chybu, alebo čo... ale proste, nepýtaj sa čo a kedy má robiť... na to je dr. v poradni a ešte aj tá musí dávať nejaké rezervy... ved vždy existuje výnimka potvrdzujúca pravidlo 😀 😀

beruska.zuzanka
27. dec 2010

@anita41 hlavne neporovnávaj s inými deťmi!!! mňa to občas zvádza, keď vidím, že nejaké iné je šikovnejšie, ale potom sa zbadám 😉
naša má rok, plaziť sa začala asi v 1/2 8.mes., potom sa posadila krásne sama, pekne na to prišla, ale z ľahu takými podobnými akrobatickými krokmi 😀 potom sa postavila pri niečom(stolík, sedačka, šprusle v postieľke,...) prekladala nôžky popri nábytku, 4nožkovať začala cca v 10.mesiaci, teraz je pár dní, čo stojí sama bez opory, aj sa tak vie postaviť, hráva sa po čupiačky.... za ruky sme ju chodiť nikdy nevodili, ani nechcela, nikdy nesedela v pavúku/chodáku... čakáme každým dňom, že začne sama chodiť 😵 hlavne treba trpezlivosť, motiváciu a prejaviť radosť nad každým jej úspechom 😉

veľa zdaru a radosti hlavne želáám 😉 neskôr budeš spomínať na časy, kým ešte nechodila, ym máme byt a život celkovo naruby 😀 😀 😀

vieraj
27. dec 2010

moja dcera sa pustila sama behat v 18tich mesiacoch a 1 tyzden 🙂

majka508
27. dec 2010

Áno,súhlasím s mamičkami,čo píšu,že detičky netreba porovnávať.Ani moja slečna neliezla po štyroch,len keď mala rok a tri týždne tak sa postavila a začala si veselo chodiť,je pravda,že nevedela padať s tým sme mali trošku problémy,ale všetko sme hravo zvládli a naozaj netreba nič siliť,Tvoj drobček sám na to príde,kedy je ten správny čas.Držím palce.

andrea487
27. dec 2010

naša sa staviala na nožicky v 9mes. okolo nábytku,kluckovala..
v 10lozila,štvornoskovala,a v 11chodila ale s častými pádmi
v 12mes. už chodila,behala sama bez nejakých pádov 😀
urcite neporovnávat deturence,každe je individuálne...

kdezee
27. dec 2010

v prvom rade ju nedavaj sediet..kazi jej to chrbatik..mala by si pockat na to kym sa sama posadi, lebo jej skor mozes ublizit ako pomoct...po spravnosti by mali babatka najprv stvornozkovat a potom zo 4 sa pekne casom naucia sediet..aj same, bez pomoci( lenze kazde babo je ine)..radsej ju daj na brusko a motivuj k lezeniu..tu na MK som citala, ze niektore deticky zacali chodit az ked mali vyse roka..tak sa hlavne nestresuj a trpezlivo pockaj 😉

maco
27. dec 2010

nas Kubko bol dost dlho lenivy, prve co dokazal okrem prevalovania sa chrbatik - brusko a naopak bolo samostatne posadenie sa ked mal presne 9 mesiacov, potom o dva tyzdne zacal stvornozkovat, ked mal presne 10 mesiacov sa postavil, a zacal chodit tesne pred 1. narodeninami. Teraz lieta ako sarkan, vylezie na postel, gauc aj sedacku, snazi sa vyliezt na vsetko, co sa len da, musim mat oci aj vzadu,
Takze sa vobec netrap, tvoja dcerka ta mozno uz za par dni prekvapi... 🙂

luciferova
27. dec 2010

dieta ma chodit vtedy, ked je na to pripravene. kazde je ine, cakaj a tes sa z toho, ze ti zatial neuteka kade tade po byte 😉

evickapooh
28. dec 2010

moja vacsia dcerka zacala sama chodit ked mala 10 mesiacov ale vobec nechodila po styroch mensia dcerka lozila po 4 och zacala chodit ked mala 13 mesiacov dost neskoro podla mna ale podla mojej detskej lekarky nie,povedala mi ze max vek aby sa naucila sama chodit je 15 mesiacov

ba80
28. dec 2010

nedavaj malicku sediet, ked sa este nevie sama posadit, trpi chrbatik... nasa najprv lozila, potom stvornozkovala, potom stala, potom sedela a sama zacala chodit, ked mala 12 mesiacov... ale kazde babo je uplne ine, niekomu to trva kratsie, inemu dlhsie... ale v 9 mesiacoch ma na chodenie este cas... 😉

nany100
28. dec 2010

naša ani nelozila, ani sa neplazila a doteraz nevie poriadne po štyroch...pol roka chodila len za ruku, bola opatrná a sama sa pustila chodiť keď mala skoro 17 mesiacov 😉

piacere
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kaja73
28. dec 2010

moj starši syn začal chodi ako 9 mesačny ako 9 a pol sa už sam bez pomoci postavil,prenašal dlhe epedy, ako 10 m už vyšiel po schodoch a až vtedy začal lozit.Plazit sa neplazil nikdy.Mladši syn sa tiež neplazil,lozit začal ako 8 a pol m,a prve krociky spravil tyžden pred 1 rokom.Ako tak chodi už tri tyždne,ale sam od seba ani za svet,ani sa sam nepostavi-bez pridržania sa.Lozenie je jeho najoblubenejši pohyb a asi ešte dlho aj bude.

alexandrah
28. dec 2010

ahoj anita41 - tak ja ta asi potesim, moj syn ma rok a 2 tyzdne, este sam nechodi, prave, cca tyzden sa zacal stavat, chodi v choditku, aj sa snazi popri nabytku, ale dovtedy nic ... a lozit - po 4 roch zacal asi pred 3 dnami, aj to len obcas, chvilu ... zato sa statocne plazil, vela, rychlo ... sam si sadol tiez az okolo 10 mesiaca, alebo 11?? lekari vsetci, ze v pohode, je v poriadku zdravy ... väcsinou prve babo nema ziaden vzor, tak sa tieto veci pomalsie uci, mladsi surodenec je v tomto zvyhodneny ... vobec nestresuj, ked je zdravy ... poznam fakt vela deti, v mojom okolo, co zacali chodit, ked malo babo 15 mesiacov, a podobne ... nic netreba uponahlat, ono sa este v zivote nachpdi ... a reci, ze ten moj uz chodil v 8 mesiacoch nepocuvaj, iba co ta znervoznia, aj tak si predsa hrda na kazdy pokrok svojho dietatka, ci nie?? 😎

katy2
28. dec 2010

moja dcera zacala chodit, ked mala 15 mesiacov... nic nezmeskala... teraz lieta ako vichor.... do 18 meisacov je to v norme

maurizia
28. dec 2010

anitka ja som sa znepokojovala pri nasej dcere, dlho sa ani len nepretacala, snad uz 8mesiacov mala, ked zacala...a potom sa len pomaly zacala plazit, tak som bola u pediatricky a ta mi povedala,ze sa nemam znepokojovat, pretoze ma pekne svaly a podla nej to chce len cas...ja si myslim, ze odbornik vie posudit, ci dieta iba potrebuje cas, alebo je aj nejaky problem...pokial mas potvrdene, ze dieta je zdravotne v poriadku, tak nie je dovod sa stresovat..

nasa mala lozila po 4 po betone veselo, ked jej rovesnici uz mesiace chodili...zacala chodit v 16mes, postupne sa z nej stal maly sibal a teraz casto za nou tie iste deti nestihaju.... 😉 drzim palce a zelam vsetko dobre

minnie55
28. dec 2010

Náš Matúš začal chodiť, keď mal takmer 18 mesiacov 😀 Sadol si neskoro, loziť začal, keď mal takmer rok, potom po štyroch....mal vlastné tempo. Každý sa ma pýtal, či sme s ním boli u Dr., že už dávno mal chodiť a bla, bla, bla....Jedna kamarátka mi raz zavolala, že v telke dávajú reláciu o postihnutých deťoch, ktoré neskoro začali chodiť, nech si to zapnem........
A Matúško je úplne normálne, zdravé, šťastné dieťa 🙂
Behá úplne rovnako ako deti, ktoré začali chodiť v 10-tich mesiacoch.
Hlavne nepočúvaj blbé reči, neporovnávaj ju s inými deťmi, nechaj jej čas, nech sa vyvíja vlastným tempom.

littledevil
28. dec 2010

Starší začal sám chodiť, ked mal rok a 4 dni. Mladší bude mať 11 mesiacov a zatiaľ len chodí po štyroch. 🙂

mariajanka
29. dec 2010

ahoj moja mala zacala chodit ked mala 10mesiacov.......

petusko
29. dec 2010

ziadny stres... viem o tom svoje... Petik, narodeny predcasne zacal sam chodit ako 13 mesacny a Marcel, donosene, vacsie babo v 17 mesiacoch ! po stvornozky prisiel ku mne uplne prvykrat v den jeho prvych narodenin.
a dnes nik nevie, ci zacal chodit ako rocny, ci ked mal rok a pol. aj ked sa neskor zisitla pricina, preco zacal neskorsie chodit (ma kratsiu nozicku) ale kto nevie, ani si nevsimne 😉