Milé maminky, kedy a ako začali vaše deti rozprávať. Môj má dva roky a nič. Ukazuje všetko, rozumie čo od neho chcem, spraví čo mu poviem, sám sa naje a na záchod už chodíme celkom v pohode. mám pocit že je skôr lenivý. Pohybovo je šikovný, máme aj psa a toho si tiež vie svojím spôsobom "ukočírovať " aby robil čo chce. rozprávame si s ním normálne žiadne "ťuťu muťu". Viem že každé má svoje tempo ale môžem tomu napomôcť? Ďakujem
Moj je tiez pomalsi. Teraz ma 2r8m a stale nic moc. Bola som u pediatra a povedala ze podla nej je normalny a do 3r sa to neriesi. A ze ho zbytocne budem tresovat logopedom, ze chlapci su taki. Je to tazke sa pozerat na to. On ma aj take vlastne slova co nic neznamenaju a si to sam pre seba rozprava ked sa hra. Prajem pevne nervy.
moj brat do 3 rokov nepovedal ani slovo - ukazoval dovtedy kym mama nepochopila co chce, rozumel, urobil, podal, ale slovko nepreriekol... a potom to zacalo 🙂
Moja mala začala prvé (mama ide preč,mama dá čaj ,ide auto červené)keď mala 14 mesiacov.teraz bude mať dva roky a rozpráva plynule,súvislé povie aj š,č,.lekárka povedala že je to skoro ale že čo už urobíme že deti si idú svojim tempom.podotykamnarodila sa s CVČ a prvých 6 týždňov bola na pľúcnej ventilácii a v umelom spánku.teraz už vie aj štvrtku písmen z abecedy ale nijako ju nenutime.ona sama príde čo je toto a tak to ide.ale zase máme v rodine chlapceka ktorý bude mať 6 a povie zatiaľ len dvoj až trojslovnespojenia .aj navštevujú logopeda dali mu aj lieky ale zatiaľ len pomaly napreduje.chce to čas .dieťa sa rozkeca .
Moja rozpravala skoro, ale ked som robila au pair strazila som chlapca kt do 3rokov poriadne ani vlastna mama nerozumela, mal par vyrazov tazko identifikovatelntch napr jau bol jogurt a pod...a rozkecal sa az neskor, on bol taky pomaly resp lenivo pohodlny, fokazal sa sam prehrat , na pohyb moc nebol ...al ine aktivity..(jeho sestry uplny opak)..teraz je z neho mlady muz rozpravajuci 4jazykmi, a profesionalne hrajuci tenis...
CVČ -malo byť Vvv(vývojová vada)
Môj začal rozprávať až v 3 rokoch,nič nezmeskal
@gir nas zacal v roku rozpravat,teraz ma 2roky a melie stale vsetko,kazdy den nieco nove povie,pekn spaja slova do viey,rozumieme mu vsetko,vsetko rozumie on nam....
Neviem ci sa k tomu dajako da pomoct,my sme s nim len ,,normalne,,rozpravali tiez ziadne mlezance ani nic take,knizky si len listuje citanie ho nezaujima,nezaujimaju ho ani farby ani tvare,farby povedat vie ale nevie ktora je ktora 🙂
To chce len cas,az pride do vacsieho kolektivu tak zacne zo dna na den
je to individuálne, niektoré deti skôr chodia, iné rozprávajú, myslím že až tak veľmi sa to ovplyvniť nedá, samozrejme ak má normálne dosť podnetov.. treba vyčkať.. mne deti rozprávali tak po roku..posledná si rozpráva stále / 16 mes, / hovorí prbližne 20 slov, dokonca začína aj " spievať" ale zato plaziť a štvornožkovať až skoro v 12. mes. a chodiť až 14 a pol..a tiež sa to nedalo nijako urýchliť.. takže ako vravím, nestresuj sa kvôli tomu, nemá to nič spoločné s IQ, pokiaľ dieťa všetko rozumie.. a ešte jedna skúsenosť.. sesterka začala hovoriť pomaly až ako 4-5 ročná a nič nezmeškala..a teraz ako dospelej sa jej ústa nezavrú😉
Nas začal v 2,5 roku, dovtedy pár slov, ale vysvetliť sa snažil všetko, posunkami a podobne, no ale rýchlo potom sa naučil aj papulovat, teraz má 3,5 a už spomínané s mužom na časy, keď bol ticho 😀 vtedy dom sa aj dr pýtala, povedala, že chalani sú pomalší, že treba, aby počul veľa rozprávania, okrem toho, že vy s ním rozprávate, môže mať pustené aj rádio, rozprávky z cd, prípadne aj vhodnu tv
Moze to byt problem a nemusi. Dolezite je porozumenie. Rozumie dieta aj ked na vas nevidi, co od neho chcete? Vie vydat konkretne zvuky, resp. Ma zuzivany znak na nejaku vec (i to sa povazuje za slovo). Vie ako robi, ktore zvieratko? Aj na vyvoj reci existuju tabulky. Ma dieta potrebu komunikovat s vami, hoc i svojim sposobom/recou. Plati pravidlo, ze u nehovoriaceho dietata by rodic mal pouzivat jednoslovne pomenovania. Ak uz vie dieta nieco povedat, tak zacat dvojslovne vety, skratka byt vzdy o krok pred dietatom. Knizky su uzasne, ak pri nich dieta obsedi. Ak rec nebude napredovat odporucam navstivit logopeda, ale treba najs niekoho, kto pracuje s detmi s narusenou komunikacnou schopnostou. Da rady, poradi ako s dietatom komunikovat, len sa netreba nechat odratit, ze sa caka do 3 rokov. Ano, je vela deti, co sa rozhovoria same, ale nie na vsetky deti to plati. A clovek nikdy nevie ako je to u jeho dietata.
moje obe derky začali tak 15 mesačne 🙂
Moj maly ma 18m a tiez vie povedat len par slov takych jednoduchych zakladnych. Mne to nevadi lebo on mne rozumie a ja jemu tiez. Viacere pisete ze deti zacali rozpravat v 2-3rokoch. Moja dr mi povedala ze ak maly do 2r mebude rozpravat mam sa zastavit pravdepodobne nas niekam posle ale ja memam pocit ze by bol maly iny ako ostatne deti a potreboval by odbornu pomoc aby zacal rozpravat. Tak sa toho troska obavam ale inak mi je fuk kedy zacne rozpravat suvisle hlavne ze si rozumieme
@lusy1507 To fakt ti dr. povedala že ak do 2 rokov nebude rozprávať niekam ťa pošle. malý rozumie všetko. Napr. dnes mu hovorím: Zlatko choď hore do spáne a na komode je zavesená tvoja mikina, dones mi ju. Išiel a doniesol. Zoberie ma za ruku ukáže čo chce , v knihe pozná zvieratká. len rozprávať sa mu nechce.
Budte rada, ono to pride same. Dcera rozprava od 1,5roka. Vela sme citali ked bola mensia a zapamatala si cele texty v leporelach. No a teraz je ako chodiace radio, ked sme vonku komentuje vsetko co vidi, co robia ludia a na vsetko sa pyta. Takze niekedy by som aj bola rada, keby tolko nekecaka 😃
asi pred rokom moja dcera povedala na psa haji...havo je doteraz haji ..bude mat dva roky vo februari a zacina sa pekne chytat na zvuky zvieratok a tak...myslim ze jej aj dost pomohlo ze stary rodicia jej zacali ukazovat svet ..mna ma vacsinou na salame ale so starkou sa toho vela naucila..napr az ked som ja povedala svojej mamine "mamina" mala zacala vravet mami...ale iba mojej mame 😂...dovtedy sme jej mohli dokola vravet ja som mama toto je tata ona mala na salame
Mam tretie dieta, 17. mes. syna a tiez pouziva len cca 5 slov, pritom jeho starsi surodenci uz v rovnakom veku hovorili vety :(... Som z toho trosku nestastna, ale asi sa neda nic robit, chce to len cas... Hram sa s nim rovnako ako som sa hrala so starsimi, citam, spievam, komentujem co robim... Rad pozera knizky aj rozpravky v telke, ale nechce ani za svet nic ukazovat( prevracia mi vtedy stranu ked od neho nieco chcem ukazat, alebo mi utecie) nepovie ani ako robia zvieratka, ako keby ho to vobec nezaujimalo :(. Ked ale napr. poviem, ze musim povysavat, ide do skrine, vyberie vysavac, posklada hadice a este aj snuru vytiahne a nahana ma, aby som ju dala do zasuvky... Pohybovo aj motoricky je velmi zdatny. Vie, ze ak na nieco nedociahne treba si priniest stolicku aj to ako poskladat mixer, len ta rec je akosi pozadu..
Ja som mala so synom presne to iSte. Pouzival asi zo desat svojich "slov" , ktorym som rozumela, mama, tata ale Pouzival normalne. Tiez rozumel vsetkemu. Bol inak velmi sikovny. Len rozpravat nechcel. A i spolupracovat s logopedickou. Tam sme aj prestali chodit, Lebo to nemalo vyznam. Potom, ked mal tri roky, isiel do skolky a ja do roboty. A mily moj Ferko bol asi nuteny medzi detmi zacat rozpravat, Lebo mu nikto nerozumel. Bolo toto najlepsie rozhodnutie. Dat ho do skolky. Doteraz si vlastne neviem vybavit to obdobie, ako to postupne nasledoval. Ja si vlastné pamätám Ferka, čo nechcel rozprávať a potom už len Ferka, čo už všetko a pekne rozprával. Ako keby sa stal zázrak. A dokonca sme nepotrebovali ani logopedicku, rozprával čisto a pekne. Už asi v piatich rokoch potom poznal všetky písmenká a vedel napočítal do sto. Doteraz nad tým obratom zadnej😮 Ale dnešné to už veľký chlapec. Bude mať 188 rokov.
Tých!o som to odoslala bez prečítanie a teda oprava posledných troch viet. Doteraz nad tým obratom žasnem. Ale dnes je to už veľký chlapec. Bude mať 18 rokov.
Nas zacal rozpravat v troch rokoch a teraz sa.nezastavi. Stale mu nieco rozpravaj, tie.knihy mu citaj co tu boli hore uvedene.... Neboj, on zacne 😉
Do troch rokov ma cas...moj bude mat dva a rozprava cele vety...poznam ale aj deti ktorym je cez 30 mesiaacov a nic ...a takisto som pocula spievat pesnicky rocne dieta....kazde dietatko je individualne
@gir povedala iba ze mam prist a budeme to riesit. Nepovedala priamo ze ma niekam posle. Toho sa len bojim lebo ako inak to chce riesit a babu vyssie spominali nejakeho lokopeda ci co.... ved prave ze aj on vserkemu rozumie len nerozprava. Ako spominas kes poviem chod a prines mi nieco tak ide, ked poviem uloz si veci ci ukaz mi kde mas to ci ono tak vie...
Napomôcť sa dá ak aspoň chvílu obsedi zobrat knižku a dokola obrázky komentovať určite sa chytí časom najprv začne slova a potom postupne aj vety. Mne sa rozkecali pri tejto knižke dlho sme len ukazovali a ja som hovorila a zrazu jedného dňa na mňa dieťa všetko vysypalo ani sme veriť nechceli