Kedy začať učiť dieťatko na nočník?

srnka1122
8. jún 2015

Babule dcérka bude mať rok a rozmýšľam nad tým,že už ju pomaly budem učiť na nočník. Alebo je to skoro? Bude už chápať čo od nej chcem? Nemám sa o tom s kým poradiť takže budem vďačná za každý názor.

pribinak
8. jún 2015

Este je malička, zbytočne. Vacsina deti sa chytí az okolo roku a pol a neskôr

srnka1122
autor
8. jún 2015

@pribinak no aj som si trošku myslela,že ešte je asi skoro. Tak super,ďakujem 🙂

siska53
8. jún 2015

@srnka1122 tazko povedat.. Daktore deti to pochopia..ale teda moje nie.. Syn sa odplienkoval v 2,5r. A to som skusala od 13.m..zbytocne. V 2,5r.to pochopil behom 3dni.. Dcerka to pochopila tak naozaj az 2m.pred 3.r. Dovtedy tiez len utieranie mlacok a neustale pranie.. Takze skusat mozes,ale je na tebe,ci budes na tom trvat a stale prat a utierat alebo si pomedzi to spravis prestavku a das dietatku cas..
Jebtu aj tema ako odplienkovat dieta za 7dni,ale aj tam sa caka nanurcite signaly-vyhladaj si,ak chces.

kitty88
8. jún 2015

Za skusku nic nedas, ale nemyslim si, ze rocne dietatko sa chyti... Moja dcerka cca od roka do roka a pol pekne sedela na nocniku a aj sa vycikala, vykakala, no potom zrazu uplny obrat a nocnik ani vidiet, absolutne neexistovalo, aby si na neho sadla... teraz ma 2r 9m a len teraz pred par mesiacmi sme zacali s odplienkovanim a bez plienky je len asi mesiac... Dovtedy ziadny naznak spoluprace, no ja som ju ani nenutila, skusala som, nefungovalo, no teraz to uz islo hladko a hlavne dobrovolne... Kazde dieta musi na to dozriet, niektore skor, ine neskor.

jantyy
8. jún 2015

Aj ja si myslim ze je skoro. Ale u dievcatiek je ine, a ak je sikovna, mozno sa ti podari. Ja mam dvoch chlapcov a s prvym som sa trapila tiez od roka, kazdy do mna hucal ze uz je velkyyy. Bola to chyba, potom odmietal nocnik uplne. A jeden den nan sadol sam a odvtedy to uz vedel. Ale to mal skoro dva roky.
S druhym som isla na to inak. Ma 21 mesiacov, tak som ho davala nan len posedied, aby vobec vydrzal. Ked uz posedel,vzdy som ho dala cikat hned po obednajsom spanku.par dni nechapal, a potom to islo. Po asi 4 dnoch si zacal stale vyzliekat plienku, tak som ju dala celkom dolu a davala ho pravidelne na nocnik, kazdych 20-30 minut. Obcas nic, obcas kvapka, obcas islo po nozke hned ako sa z nocnika postavil. A potom pochopil ze co a ako to treba a odvtedy len do nocnika. Cely proces trval asi 10 dni, maxim.dva tyzdne. Takze myslim ze je to vsetko o tom zacat az ked je na to dietatko pripravene. Ak nie je este zrele, je to trapenie pre mamicku aj dieta. Malu si poznas najlepsie, urcite vyberies ten spravny cas.
Vela stastia

veronika1402
8. jún 2015

Ja som malú dávala na nocnik,odkedy vedela sedieť,od 7 mesiacov,po každom jedle.Čiže 5 x denne,od tých 7 mesiacov mi každé ráno kakala,takže nájsť takúto nehodu sa mi odvtedy ani raz nestalo.Cikat sama od seba sa začala pýtať keď mala presne rok a pol.Takže podľa mňa to má význam už teraz.

zitaje
8. jún 2015

@srnka1122 mozno budem za divnu, ale podla mna je v roku dost neskoro zacat ucit na nocnik. AK bolo rok skoro stale zabalene v pamperske, uz velmi nevnima svoje vylucovanie a nebude vediet, co od nej chces.
Kazdopadne ak mas moznost a byvas v rod. dome, alebo mate aspon babku v dome, odporucam nechat dieta behat po vonku s holym zadkom, nech sa pocas leta znova oboznami so svojimi telesnymi funkciami. Buduce leto vam aspon pojde oducanie od plienok lahsie 🙂
Moje dieta od uplneho malicka vykonavalo vacsinu svojho vylucovania do nocnika, od 15 mesiacov je doma bez plienky (s minimom nehod), na von som mu davala plienku len preto, lebo bola zima. Teraz v 20mes. ma plienku len na spanie a na dlhe cesty autom, ale iba ako poistku, vacsinou ostane sucha.
Nechvalim sa, nie je to mojou genialitou 😎 len ma stve, ako vela mamiciek si mysli, ze babatka svoje vylucovanie neovladaju, a pritom aj parmesacne babatka vedia dat signal, kedy im treba cikat. Jednoducho nie je pravda, ze deti do dvoch rokov neovladaju svoje zvierace.
Takze ak mozes, nechaj ju co najcastejsie bez plienky 🙂 V tejto faze vobec nejde o nocnik, ale o to, aby si vsimla a uvedomila si, kedy a ako cika a kaka. To je uplny zaklad. A potom uvidis, ci bude vobec ochotna sadnut si na nocnik 🙂 . Hlavne z toho nerobit dramu, ked sa bude chytat, dobre, ak nie, nie.
Drzim palce 🙂

mrskova
8. jún 2015

skusaj uvidis 🙂 , moj synator cca od 8 mesiacov po posadeni na nocnik sa ihned vypisal...sem tam vykakal .. ale chapat to zacal az teraz a to ma skoro 17 mesiacov 🙂 .. posledne dva tyzdne mam plienky cez den suche .. ale sa nepyta .. chce to cas..plienky som cez den vymenila za slipky , cez den chodi v slipkach a sa ho stale pytam ..pisame ? pisame? a kedze to je najmenej , co mozem urobit , tak fungujeme takto ;) , tak uz len cakam, kedy sa sam vypyta 🙂 mozno to bude zajtra .. mozno o pol roka .. uvidime 🙂 zatial si aspon zatlieskame ak mame v nocniku pišu

mirkazbirka
8. jún 2015

Taktiež sme začali už keď sa vedela posadiť tak od 7 mesiacov. A význam to určite malo, i keď zo začiatku len sedela, hrala sa s okolitými hračkami, ale vždy sa aj pekne vykakala, od jedného roku som nepoznala okakanú plienku, vždy to vyriešila do nočníka. Potom začal záchod a prkienko a do dvoch rokov to bolo na 100%. Ja som spokojná, že sme začali tak skoro.

trajamusketiery
8. jún 2015

Svojho prveho syna som skusala po roku ale to memalo ziadny vyznam odnaucil sa az po svojich druhych narodeninach, moje druhe dietatko bude mat toto leto rok a nemam v plane nocnikovanie 🙂 pockam do buduceho leta, myslim si ze vsetko ma svoj cas

elenajezova
9. jún 2015

Aj podla mojho nazoru to ma zmysel az okolo dvoch rokov. Syn je narodeny v juni, takze ked mal dva roky, zacala som ho pravidelne kazdych 20 minut davat na nocnik a doslova zo dna na den sa zbavil uplne bez problemov plienky. To iste u dcerky len v bledoruzovom 😉 . rozdiel bol ale v tom, ze ona je narodena na konci novembra, tak sa nam to posunulo az na dalsie leto, teda na 2 a pol roka. Tiez absolutne bez problemov. To je moj nazor, netreba to zbytocne nahanat.

majkat1
9. jún 2015

Obe moje dievcata som davala na ni nocnik okolo 7 mesiacov....samozrejmne sa nepytali same len som chcela aby boli zvyknute a vedeli co je nocnik.....davala som ich tam ked sa zobudili alebo sli spat..nikdy som nenutila ked si nechceli sadnut ....nechala som tak.....samotne odplienkovanie u oboch bolo v 2 rokoch...vtedy si uz uvedomovali cikanie (kakanie uz skor)....niektore deti co nepoznaju nocnik/zachod a zrazu ako 2 rocne si maju sadnut maju strach...ine to beru v pohode....zavisi od dietata.....

janinah
9. jún 2015

dcéry som dávala na nočník odkedy vedeli sedieť,pred 20rokmi sa to tak robilio,nočník bol ich kamarát,ked chodili,tak bol na chodbe na očiach a postupne ukazovali,že ich treba naň posadiť,okrem automatického posadenie po zobudení a vtzedy,ked som predpokladala,že treba piškať....uplne bez plienok boli vo veku 20mes.

jaaty
9. jún 2015

@srnka1122 podľa mňa kľudne môžeš začať. Začni ju tam dávať keď chce kakať, to najskôr odpozoruješ, prípadne, ak má pravidelnú stolicu - ušetríš plienky a zvykneš dieťatko na nočník.
Moja dcérka kakala od 9. mesiaca výlučne do nočníka, hoci odplienkovaná definitívne bola v 22 mesiacoch.

dusika11
9. jún 2015

podla mudrych rad..som zacala okolo roka vpbec to nemalo zmysel skusila som okolo dvoch..ale nechceli sediet...potom zacali po druhom roku..ale nic..a prislo leto mali dva apol..dala som plienku dole...a niko jedno dvojca sa naucil okamzite aj na noc...som budila druhemu to trvalo cca tyzden..ale pilenu som nedala len som aj von chodila s nocnikom

zdena12345
9. jún 2015

nas v 8 mesiacoch kakal iba na serblik a sem tam aj vycural. potom ho nieco chytilo a nechcel sedieť. teraz v 11 znova pekne na serblik. a velmi dobre chape na co serblik je 😉

sorciera24
9. jún 2015

u oboch som zacal, ekd zacali sami sediet, cize medzi 6.-.7.mes. ...nie je to skoro!....jasne, ze sa nenauci pytat cikat.....ide o zvyk, ak ju zacnes ucit po roku, teda, ekd uz bude chodit, neudrzis ju na nocniku...bude ti utekat...budes to odkladat a v 2 rokoch bude mat stale plienky......ja som zacala v 6.mes. a po ems. sa mi obaja zacali pytat kakat....bud ukazali an nocnik alebo spravili taky zvuk "ee"....a ano sli len do nocnika.....cize to sa da, cikanie je tazsie...to deti envedia este udrzat....to su schopne medzi 1,5-2 rokmi...ale ak bude mat zvladnuty navyk na nocnik+kakanie.....uvidis ako rychlo oducis okolo toho 2eho roku potom aj na cikanie.........

zitaje
9. jún 2015

@sorciera24 rocne deti nevedia udrzat moc len preto, lebo dovtedy to od nich nik nechcel, cize si odvykli. Ani novorodenec necika hala-bala, ale vnima svoje vyylucovaanie, len vacsina matiek si to nevsima - nasa klutura, civilizacia, ci comu by som to pripisala, jednoducho podporuje iny system. Rovnako, ako vedia male deti udrzat kakanie, dokazu udrzat aj cikanie 😉 len musia vediet, co sa od nich chce. Poznam niekolko realnych deti, ktore funguju od babatka bez plienky s minimom nehod. Ked bol moj drobec maly, sestrina 20-mesacna dcera sa pytala, co to ma moje babatko za sebe, lebo plienky nepoznala (byvaju na samote, takze ine plienkove deti tiez nestretava casto a ona sama plienky mala len obcas, aj to len cca. do roka, v chladnom pocasi). Inak suhlasim 🙂 cim skor clovek zacne (bez toho, aby bolo cielom rychle odplienkovanie) tym lepsie 🙂

sorciera24
9. jún 2015

@zitaje hmm..fakt?...lebo u ans to slo neskor ako po roku......skusim pri maldsom...ma 7.mes. ....a syn ti je tiez bez plienky?

zitaje
9. jún 2015

@sorciera24 pisala som vyyssie - od 15 mes na doma bez plienky - to bol december, tak na von som mu pre istotu davala, ale odkedy sa oteplilo je bez plienky uplne, davam mu len do auta na dlhsie cesty, ked sa neda zastavit, a na spanie, ale vacsinou je aj tak suchy. Ma 20 mes. a uz dobrych par mesiacov takto fungujeme.
ALe ja som ho davala cikat od 3 tyzdnov nad nocnik, vzdy ked sa zobudil, aj ked bol napr. spokojnyy na podlozke a zacal byt mrzuty, a velmi casto to bolo prave tym, ze chcel cikat.
Ked mal maly dva-tri mesiace, raz sa (vynimocne) pokakal, a moja stredna z toho bola uplne vykolajena, a volala tu starsiu, ze: Pod sa pozriet, on sa pokakal! 😀
A este - ja ho teraz uz vobec nesledujem, vypyta sa sam. AKurat pred odchodom mu poviem, nech si sadne na nocnik, ale ked nechce, nenutim ani nic, lebo viem, ze mu netreba.

okataivana
9. jún 2015

čím skor ked este nevie chodit. lebo potom bude spekulovat a nebude chciet sediet na nocníku
dcerka bola na nocníku od 6 mesiaca a ked mala rok a pol tak uz bola bez plienok
u syna to bolo katastrofalne, ma 21 mesiacov a stále ma plienky, na nočník chodí ale chce to rutinu, teraz ked sa oteplilo tak chodí bez plienok pocika sa na dlazku , potom citi ze ma mokré a hned sa stazuje aby som ho prezliekla. snad to toto leto vybavíme a budeme bez plienok.
vela stastia.
@srnka1122

sorciera24
9. jún 2015

@zitaje ja tohto mladsie tiez davam cikat....hlavne po spani, ale aj medzi, ekd si spomeniem a vzdy sa vycika!....a velakrat sa mi stalo, ze mal suchu plienku a ked som ho dala sa vycikal , akoby cakal, ekdy ho dam na serblik...asi to fakt tak bude, len sa mi zda, ze este je to dost.....elbo oni strasne vela a casto cikaju....ci sa to tymto zvykom naucia zadrzat? 🙂

zitaje
9. jún 2015

A este mi napada 😀 aj do tych 15 mes. bol doma velmi casto bez plienky, dodnes beha casto v takom modeli, ze tricko a ponozky 😎 Len v 15mes. som si uvedomila, ze ma tu plienku aj tak stale suchu, tak naco ju davat. Ked bol babo, mala som taku pratelnu nepremokavu podlozku, na tom lezal. Najhorsie je stvornozkove obdobie, elbo je uz babo pohyblive, ale este malicke.

zitaje
9. jún 2015

@sorciera24 hej casom sa naucia cikat menej casto. A este niekedy cikaju viac, inokedy menej - napr. moj doobeda cikal casto, k veceru uz menej casto 🙂

sorciera24
9. jún 2015

@zitaje a co v noci?....lebo mojho musim v noci 2krat prebalit, co ma uplne precikanu tu najlepsiu pampersku:D .....vraj v suchu 12hodin.....haha....to by bol mokry az za usami....

ada510
9. jún 2015

Ahojte poradte aj mne lebo uz si pripadam ako blazon strazila som velacdeti zo ziadnym nebol probloblem a s vlastnym si neviem dat rady pred rokom pekne sedaval na nocniku ale ked zacal chodit uz nie a nie zasadne vsetko robi za pochodu aj tak jedava ale nestazujem sa zje aj mrtvemu zucha...:D no ale aj kakat aj cikat len po stojacky bude mat 22 mesiacov krasne rozprava rozumie vsetko ale on proste sedet na nocniku nabude nic ho nezaujima ked ho tam posadim jeduje sa nocnik otrieska o zem a racej vzdy klame ze nekaka aby nemusel ist na nocnik je velmi silna osobnost takze sa racej otrieska o zem skusili sme vsetko no asi nieje pripraveny neviem co myslite ? Dakujem

monicm
9. jún 2015

@ada510 A záchod ste skúšali? Tam môže cikať postojačky a kakať mu skúste doma vysvetliť, že po sediačky je to pohodlnejšie, nech si vyskúša, že po stojačky to nie je práve najpríjemnejšie.

janickacrazy
9. jún 2015

@ada510 Skús ho dať cikať vonku na trávičku, ocikajte strom, niektoré deti to zaujme. Moj tiež nechcel sedieť na nočníku, až ked sa naučil na záchod, až potom sme sa zbavili plienok.

ada510
9. jún 2015

@monicm
@janickacrazy zachod to je to iste on je maximalne neposedne dieta nema cas pri nicom sedet musela by som ho zviazat asi :D no to vonku sme skusali no ked zistil ze vonku moze cikat skoro vsade zacal to robit aj v nutri ocikava mi vsetko len nie do nocnika ani do zachoda..:/

sharmana
9. jún 2015

@srnka1122 ja budem písať za seba. Skúšala som to cca v roku a malá bola nervná z toho, nechcela tam sedieť, tak som ignorovala všetky super matky a skúsila to neskôr. Rob tak, že raz za čas posadíš dieťa na nočník a uvidíš, či tam chvílku obsedí. Hlavne sa nestresuj. A chvál pri každom úspechu 😉