Kedy začať učiť dieťa správne stolovať?

chrumen
1. dec 2011

Ahojte maminy, chcela by som vás poprosiť o rady, tipy, triky ako a kedy mám začať svoju takmer ročnú dcérku učiť stolovať 🙂 už som to pár krát skúšala no malú viac zaujíma tanier alebo miska, v ktorej jej jedlo ponúknem 😉 mne sa to zdá normálne že to neovláda no z okolia sa mi dostalo do uší že by už mala ovládať zjesť pokrájaný chlieb sama ... nepchám svoje dieťa do nejakých tabuliek ale už dlhšie my táto otázka drieme v hlave ... dakujem za všetky vaše odpovede 🙂

zuzikkaa
1. dec 2011

@chrumen vobec sa tym netrap 🙂 ja som tomu nechavala volny priebeh a nijako maleho nenutila...kedze nie som velmi trpezlivy tip tak som maleho vzdy co najrychlejsie nakrmila aby som mala pokoj,,ale tak skusala som mu dat nieco do ruky...lenze ked mu dam chlebik so sunkou a syrom a necham ho jest sameho tak zmasti oblohu a chleba zostane 😀 😀 takze este musim nanho dozerat ked chcem aby sa aj trochu najedol 🙂
ale ked mal tak 18-20 mes tak nieco huste som ho nechala jest,,popripade zemiaky ked sa daju napichnut vidlickou-to zvladol,,teraz uz papa vacsinou sam,ale ked sa ponahlame tak krmim ja
ako sama pises,malu to zatim nezaujima tak to neries a pockaj par mesiacov 😉

katren
1. dec 2011

my sme sa zacali s vidlickou kamaratit okolo 14 mesiacov a s lyzickou az teraz posledne 2 mesiace...napichovat vedela pekne, aj sa triafala do pusinky, ale lyzicku vzdy otocila pokym prisla po usta, takze sa nic nenapapala....ale teraz prisla na to, ze ju treba otocit az v pusinke a krasne sa napapa 😉

kvetinqa
1. dec 2011

tak podla mna to riesis prilis skoro. Zalezi ale aj od toho, ci ma mala zuby atd. Nam narastli az posledny mesiac a aj tak este stale nevie zjest pokrajany chlieb. Davam mu do ruky, resp. do vidlicky kusky jedla, ale zatial len ozuzlava. Akurat jablcko okuskava...

rainbow0508
1. dec 2011

Moja, netrap sa...okolie toho vie narozpravat, co vsetko by malo a nemalo dieta vediet. Ja som napr. bola strasne odsudzovana mnohymi aj z rodiny, ze sme nekojili dlhsie...ale slo to len tri mesiace...viac nevydalo.
A to, kedy a ako sa dieta nauci stolovat...kazde ma svoj spravny cas. Tak ako niektoremu lezu zubky neskor, niektore sa nauci chodit neskor...aj toto je individualne. Je dobre, ak si udrzis od tych poznamok a "dobrych rad" isty odstup. Nevsimaj si to. I ked viem, ze niekedy to ide len tazko. Zvlast, ked to ti "mudri" plieskaju mamicke o hlavu". A este "suprovejsie" je, ked je niekto priblizne rovnako stary v rodine a porovnavaju, ze "aha, co uz vie tamten a vase nic". Zazila som to...az tak natvrdo, ze s niektorymi ludmi z rodiny uz radsej ani nekomunikujeme.
Netvrdim, ze som super mamina, ale vzdy som zila medzi detmi...ci uz doma (bolo nas viac surodencov) alebo v robote...som ucitelka v MS. A ver mi, co dieta, to iny cas. Nechaj ich, nech si hovoria, co chcu....tvoj drobec vie, kedy. Samozrejme, treba skusat, ale urcite nie nasilu. Aj tak s tym nic nedosiahneme.
Vela sily 😉

berus222
1. dec 2011

ja maleho krmim este stale. take "jednodruhove" jedla ako jogurt alebo pastekovy rozok jedava sam, ale napr. sunkovy rozok alebo obed mu davam ja. on by si len povyberal co mu chuti najviac a ostatne by nejedol. pri obede ma svoju vidlicku, ktorou si napichuje co mu chuti a ja mu davam to ostatne.

janka_pn
1. dec 2011

v skolke sa nauci 😉 😀

cmulinko
1. dec 2011

nepoznam zdraveho dospeleho cloveka co sa sam nedokaze najest,pit z pohara,vyprazdnit sa,umyt sa a ulozit sa vcas do postele-idealne bez cumlika 😀 ....a som si ista,ze nikto nezbada na nikom,kedy tieto cinnosti zacal ako tak ovladat sam. 😉

beruska.zuzanka
1. dec 2011

Aj na toto sú tabuľky? 😕 😅

No, Em pokrájaný chlieb v podstate jedla sama už pred prvým rokom, ale hráva sa s ním doteraz.... robí to vtedy, keď nie je úplne, že hladná ako vlk.

Ale my ju nejako nenútime, že toto múdra teta napísala, tak teraz musíš toto a toto a presne takto...

Lyžicu sama vzala do ruky v 16tich mesiacoch a odvtedy papáva sama, s vidličkou rovnako, od jogurtov vyššie, čo sa tuhosti tyka zvlada už bravúrne, redšie polievky idú horšie, ale naučí sa..

Takže daj tomu isto čas a užívaj si jej úspechy 🙂 ja si teraz úžívam každý deň nové slová a vety... a to kamoškina o mesiac staršia už začiatkom leta normálne vetami rozprávala... a čo??? Každé dieťatko má svoj čas 😉

ivv
1. dec 2011

naucis postupne.. prikladom 😉
deti nasleduju vzory ktore vidia v rodine, cize ak uvidi vas stolovat, bude aj ona s vami pekne papat, ak je rodina v ktorej kazdy je osobitne, jeden pri telke, mama opreta o kuchynsku linku.. 🙄 tak aj pre dieta bude prirodzene ze bude chciet jest tak ako rodicia.. 😝
mala je v obdobi kedy ma stale pravo na hru s jedlom, tak ho spoznava.. postupne sa nauci, ze jedlo sa papa 🙂

cillikat
1. dec 2011

ja mam 18mes. dcerku a snazi sa sama papat uz dlhsie (tak viac ako 4 mesiace), aj lyzickou aj vidlickou, snazim sa ju nechat, lebo motoriku musi cvicit 😉 , tiez niekedy otaca este lyzicku skor ako dorazi dnu do pusinky, ale tiez jej davam popri tom aj ja, nech sa napapa, lebo obcas to berie ako zabavku, ale tiez si myslim, ze tomu treba nechat volny priebeh, asi ked bude dietatko zrele na samostatne papanie, tak papat bude, ved tym detickam stale dozrieva mozog na vsetko co maju ovladat, jasne ze sa musia zdokonalovat ucenim, ale musi to aj v mozgu dozriet 😀

anjelicek26
1. dec 2011

No Max sa krmil uz pred prvym rokom davno sam, on odmietal nechat sa krmit, tak to s nim je take speci 🙄 Ale vidlicku dostal az ako rocny, napichovat si uz vie krasne, aj to skonci v puse, lyzicka je bieda, ako ked to na nej vyslovene neni prilepene, je to takmer vsade, to, ze ju ma drzat rovno mu nejako nedochadza 😖

Ako ja to neriesim, dolezite je, aby sa najedol, krmit sa nenecha absolutne nijako, ale odkedy sedi s nami pri stole je to nenormalny rozdiel, ako sa snazi, opakuje po nas, aj ked mu nieco spadne mimo tanier, tak to hned vracia na tanier, aj servitkou utiera, ked rozleje, no je zlaty 😅

Dolezite je fakt, jest vzdy s dietatom, nech ma odpozorovavat, poznam kamosky co deti krmia podla ich spankovych rytmov a najedia sa, ked deti spia, to mi spravne neprijde, dieta ma jest aspon s mamou a vecer s celou rodinou, tak sa najlepsie nauci, ze pri stole treba ostat sediet, kym ostatny dopapaju a podobne.

brulka
1. dec 2011

aj my tak ako cillikat. uz od 12-tich 13-tich mesiacov papa napriklad jogurt sama 😵 pekne si vie trafit do pusky, ja jej pomaham naberat a ona sa laduje. obcas jej spadne, obcas zle otoci lyzicku a sama by sa este uplne dobre nenajedla ale riesim tiez tak ze ja mam druhu lyzicku a tou ju medzitym krmim aj ja. aj kasicku papame podobne, proste vsetky jedla ktore sa lahko peru ked sa zababrosi 😀 take paradajkove omacky veru samostatne nedovolim 🤐 po jedle mame spust ale kto je moc nobl a chce mat vsetko ciste tak moze dietko krmit az do skolkarskeho veku. po obede pravidlene ide vsetko do pracky a ja drhnem stolcek 😀. aby sa nase deticky nieco naucili treba to skusat postupne. pokrajany chlebik vie spapat sama uz dho ani neviem odkedy 😅

hori
1. dec 2011

jeeejda, babenky, vy mate ale sikovne deti... zavidim ako svina (ale doprajem 🙂 ), normalne zacinam mat depky a zaradim u mojej tvrdu vyuku... 😒
co z toho, ze si vie trafit lyzicou do ust, ked jej cestou vsetko popada a povylieva? ako sa takto sama napapa? co z toho, ze si vie naberat, ked ju netrapi, ze frka jedlom mimo tanier, prevrhne, zhodi na zem? a to nehovorim o tom, ze tvrdsie veci nie je ochotna pozuvat... ja mam fakt dojem, ze co u inych deti ide samo, to sa moja musi krvopotne ucit... alebo mam fakt kratke nervy a trpezivost... tato otazka ma tiez velmi zaujma... u nas v roku a pol stolovanie nula bodov (a bohuzial nielen to)...

ivec79
1. dec 2011

no dievcata, citam a mam z toho taky pocit, ze sa kamsi ponahlate...Ja som Kubkovi stale ked isiel papat dala lyzicku a vidlicku. On si vybral s cim sa mu lepsie papa a tak si osvojil oba pribory cca od roku a pol. Teraz ma 4 a pol rocika a vzdy ked ideme spolu jest poprosim ho, aby nam nachystal pribory a pomaly mu hovorim ako maju byt pri tanieroch polozene. Brani sa tomu, lebo mu to nejako nepasuje, ale nevadi, uci sa a raz pride na to, ze som mu to hovorila spravne. Teraz ho zacal zaujimat nozik, tak mäkke jedla si kraja sam s mojou pomocou. Este stale ma dni, kedy sa chce "nechat" krmit a mne to akosi neprekaza, ved aj tie nase deticky sa len ucia stale novym veciam a niekedy pre nas samozrejmym oni este nerozumeju 🙂

katka3012
1. dec 2011

kazde dieta je ine,nasa mala uz vedela pekne sama papat v 10 mesiacoch,tak pomrveny chlebik,si vzala do rucicky a papala,alebo detske keksiky ,ale s lyzickou ,alebo este s vidlickou,tak nato ma este cas.Ja som tiez zato,ze ak mate dietatko za stolom,tak sa viac nauci,pretoze bude opakovat po vas,bude sa snazit zobrat lyzicku a snazit sa s nou trafit do pusiny 🙂

stanislavao
1. dec 2011

no ked takmer rocne dieta ma vediet samo jest chlieb, tak potom moj syn je totalne pod ciarou, lebo on ma vyse 2 rokov a neje sam. podla mna je skoro, lebo to je este moc male dieta, ale uz okolo tych 2 rokov si myslim, ze sa moze zacat. lyzicka, vidlicka a tak postupne. vobec sa nestresujte. mate dost casu.

sisaha
1. dec 2011

trosku som sa pobavila....moje dieta doteraz nevie zjest sama pokrajany chlieb a ani v celku...jedlo ju jednoducho nezaujima..a tym padom ma nezaujima ziadne stolovanie, kedze jedlo musim do nej dostat tak, aby o tom "nevedela". Kazdy sa nauci stolovat vtedy, ked na to dozreje

evka4
1. dec 2011

uplne suhlasim so @sisaha. kazde dieta musi dozriet na to, aby vedelo same jest. ved je logicke, ze dieta, ktore nema o jedlo nejaky extra zaujem, sa nebude nejako trhat k tomu, aby jedlo same. ja nasu davam od momentu, od kedy sama sedi k stolu a zatial nula bodov. sice vie, na co je lyzicka, vidlicka, pohar, pri kazdom jedle si da sama max. 1 susto, pripadne 1 glg a koniec... chlebik na kocky nehrozi, vsetko vyhodi a koniec s ranajkami 🙂 poznam deti, ktore sa dokazu ako tak nakrmit uz pred dosiahnutim prveho roka zivota a aj take, ktore to vedia ovela neskor. treba im jednoducho dopriat tolko casu, kolko potrebuju 🙂

mataharyy
1. dec 2011

Já myslím že základ už je v tom co dítě vidí od malička a postupně samo dojde k tomu že se naučí držet příbor atp. Jde o vzorové chování okolí 😉 A nijak bych to nehrotila, však se naučí, neboj a na okolí kašlat 😉

stardust
1. dec 2011

Dolezite je, aby ste vy stolovali na urovni, dieta to od vas postupom casu okopiruje.

piacere
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lucka1987
2. dec 2011

myslim ze vtedy ked ta zacne napodobnovat , treba jej ist prikladom....... ved este nie je taka stara 😅 a deticky su vsimave.. pride to samo.. a ak nide. tak sa tomu potom do pomoze.. v skolke medzi detmi a podobne

evabb35
2. dec 2011

Joooj detičky v tomto veku sú také rôzne....niektoré už držia v ruke rožok, a samé si z neho odlamujú omrvinky a papajú, z mäska si odlamujú kúsočky a papkajú takto samé...niektoré sa dokonca zlostia dovtedy, kým nedostanú nejaké jedlo rovno do ručičky...iné sa zlostia keď im niečo do úst dáš....niektoré obsedia na stoličke kým sa dodina naje....niektoré pri jedle neobsedia bez knižky či nejakej hračky, ktorá je pre ne zaujímavejšia ako jedlo či dokonca nejaké "stolovanie"...nechaj to tak...času dooosť ...dopraj svojmu dieťatku bezstarostné detstvo....nech robí čo ho baví...nech objavuje svet po svojom...a robte si po svojom...každé dieťa je jedinečné v tomto....môžeš skúsiť to spoločné rodinné stolovanie....ale ak to nevyjde ani pri opakovanom stolovaní, tak sa tým netráp.

vodnarky
2. dec 2011

tak my sme nemali problem naucit sa sama papat...chce to len cas 😉ale co sa tyka spolocneho stolovania,tak od toho mame asi daleko😕 ...nasa ma teraz 3,5 a dobre vie co to znamena stolovat,ale akosi jej to jej energia nedovoluje.. 😀 chvilku posedi,spapa 2-3 lyzicky a potom nastane ten cas,kedy musi ist niekam inam,nieco skontrolovat.. 😕 potom sa zase vrati a takto sa to niekolko krat zopakuje..my sedime(spolu) volame na nu,nech si ide k nam hacat,ze sa ma teraz papat atd..pride vlozi do ust,zje a zas je prec..neriesime to...ma teraz take obdobie,tak nech si ho prezije..jedine co mozme pre nu urobit,je len to,ze jej budeme stale dookola ukazovat ako je to spravne...verime,ze raz nastane ten cas,kedy s nami presedi pekne cele stolovanie.. 🙂

mirka242
4. feb 2018

@hori presne moja mala to iste, nabrat vie, ale nebavi ju to dat do ust, ked je hladna chyt mi ruku a sama si do pusky nasmeruje lyzicku,, ale inak? nula bodov a to ma zachvilku rok a pol, prestala mi jedavat tuhe veci, chlebik zje jedine v mlieku, ale zut vie, oblatku tvdru, tycinky rozchrume, dokonca tekvicove semiacka, iba co jej chuti. nehovoriac o tom, ze ako 6 mesacna zjedla pol bananu, jablcko a teraz ovocie ani za trest ani jedno susto. 😞 chce to asi cas.

hori
4. feb 2018

@mirka242 no poviem ti - po 6 rokoch od môjho prispevku - bol to celkom boj... 😉 stolovanie celkom ok, co nedala doma, naucila sa v skolke, ale to jedenie a vyberavost, toto lubim, toto nelubim a tych nervov, aby zo zeleniny zjedla aspon kusok - tak to mam doteraz... 🙂

siska53
4. feb 2018

@chrumen vsak ju uz ucis! V podstate od prvych prikrmov sa vlastne zacina.. Nech si dieta ajbsamo skusa lyzicku..bude sice viac bordelu zo zaciatku,ale co,nech ,vsak sa uprace.. A okolo 2.roku aj pribor a ucila som ich ho pouzivat.. Sice v skolke nastal trochu regres,lebo tam jedli dlho len lyzicou,ale neva,malej sice stale niektore jedla musom krajat,maso jej niekede nejde..

On najskor musia vsetko preskumat,preto ju teraz viac zaujima tanier a tak.. Je malicka,je to ok a ostatnych si nevsimaj.

Uz len tym,ze sedi za stolom,ju ucis,ze ked sa papa,sedime za stolom.. Ja som nakoniec i hracky zakazala,ako boli vacsi,mame "podpisanu" dohodu,ze pri jedle sa nehrame s hrackami.

siska53
4. feb 2018

@chrumen jezis sorry,zas reakcia na stary prispevok! Ale neva, mozno niekomu inemu pomoze..

mirka242
4. feb 2018

@hori asi to bude taky nas udel 🙂 Dufam, ze z toho tie decka vyrastu 🙂 Malej / velkej nech sa dari 🙂