Kedy začať s učením na nočník?

marianka3
5. aug 2013

Ahojte! Furt ma otravujú s tým, že by som už mala začať dieťa učiť na nočník. Môj syn sedí cca od 6 mes. a že vraj deti sa majú začať dávať na nočník odkedy už vedia sedieť. Takže ja som už riadne zaostala, s učením 😅 alebo nie? Zaujímajú ma Vaše názory. Ďakujem! 😉

lauricka
5. aug 2013

nie, nezaostala, aj ked nemam sancu zistit, akeho stareho mas syna (ale tak, snad nie skolaka :D). Ani keby sa to naucil v dvoch, ci troch rokoch. Je to strasne individualna a ide o to, aby kazda maminka citlivo a spravne odhadla, kedy je jej dietatko pripravene. A vobec neporovnavat deti! nema to vyznam, ani zmysel
Pre inspiraciu: https://www.modrykonik.sk/fotoblog/macocha/clan...

blondi2
5. aug 2013

Vela nasich znamych zacalo davat deti na nocnik hned, ako sa naucili sediet a vacsina z tych deti nosila plienky o dost dlhsie ako nas maly, co sme ho zacali davat na nocnik v 18 mesiacoch. Postupovali sme podla 7 dnovej bezplienkovej metody (ktoru najdes tu na MK) a behom tyzdna bol bez plienky a pekne sa pytal na zachod. Take male babo, ktore sa ledva naucilo sediet, podla mna nema sancu pochopit na co nocnik je a co sa od neho vlastne chce.

zuzi_33
5. aug 2013

Ano, vacsia cast nasich babiek, mamiek, svokier a tetusiek ma taky nazor, ze treba dat babo hned na nocnik. Podla mna je to blbost. Urcite tak male dietatko nerozumie naco je nocnik, to ze sa mu podari vycikat, alebo vykakat je len nahoda. Kazde dietatko je individualne, niektore sa to nauci skor, niektore neskor. Aj my sme nasho davali asi od roka a pol a nie a nie sa naucit. Pochopil to az v 2 rokoch a 8 mesiacoch a to za 2 dni. Uz nechcel plienku ani na spanie. Takze nemusis sa ponahlat 🙂

martina05
5. aug 2013

Som toho názoru, že nácvik na nočník nemá veľa spoločného s tým či vie dieťa sedieť alebo nie. Nájdeš o tom veľa článkov, v časopisoch aj na nete... Áno bude ti na nočníku sedieť ale tebe ide predpokladám o odplienkovanie a nie len o tom, že si na nočníku posedíte... K odplienkovaniu sa dopracuješ, keď bude dieťa na to dostatočne psychicky a fyzicky zrelé, nič netreba urýchlovať, sama vycítiš, kedy je správny čas. Závisí od toho aký máte režim, koľko vydrží bez cikania cez deň a v noci, či si vyprázdňovanie uvedomuje, či je dieťa samé motivované. Najskôr sa s nočníkom zoznámte, nech s neho nemá strach. my sme si napr. čítali "Knižku o nočníku",hovorili sme o tom, kúpili sme spolu farebný nočník, pekné nohavičky, zaviedli nálepkový systém - za vycikanie jedna nálepka do tabuľky a v priebehu týždňa sme boli odplienkovaní na deň - pred 2 narodeninami a od 2r. sme bez plienok úplne aj na noc...Kamarátka usadila syna na nočník v 6 mes. - sedel tam a odplienkovaní v noci nie sú dodnes....

berus222
5. aug 2013

moja skusenost: starsieho som davala od 8 mesiacov. krasne sa mi vykakal aj vycikal ked som ho tam posadila. jedneho dna zlom, strasny rev nad nocnikom a aj zachodom a odvtedy nic, len plienky. odplienkovany ked mal 2 roky aj 2 mesiace, ale kakal do plienky skoro do 3 rokov.
mladsieho som na nocnik neucila vobec. odplienkovany uplne (aj na noc) ked mal 1,5 roka. nema ziadny problem urobit vsetko do zachoda alebo nocnika.

aliza
5. aug 2013

ja som u oboch detoch zacala, ked mali 2 a pol. a nic sa nestalo, nic im neuslo, ani nie su tym nijak poznacene 😎, obaja hned bez plienky aj na noc uplne bez problemov.... a bolo mi uplne jedno, co si mysleli ostatni 😀. Ja osobne nesuhlasim s hodinovymi 'jalovymi' vysedavackami na nocnikoch....to je podla mna az neludske...skuste si sadnut na zachod a sedte tam hodinu niekolkokrat denne....niekedy tu citam, ze aj 2 hodiny! dieta sedi na nocniku....no comment 😖. Takze klud a pohoda, do tych 2 -3 rokov mate cas (neviem, kolko ma tvoje dieta), sama najlepsie citis, ci je pripravene alebo nie.

ankalv1
5. aug 2013

Dieťa do 18 mesiacov nemá žiadny význam ( okrem toho že sa poteší celá rodina, hlavne babky) dávať na nočník, neuvedomuje si potrebu. Že niekto dá pol ročné dieťa na nočník po zobudení- keď je jasné že bude cikať, a potom sa ten rodič tvári že dieťa vie kedy mu treba, je čistá hlúposť. Ja som stašieho začala odúčať cca v 19 mesiacoch, v 2 rokoch už nemal plienku ani na spanie, ani na dlhšie cesty autom.. na ihrisko sme chodievali s detičkami ktoré maminy dávali oveľa skôr ako ja malého a niektoré mali ešte aj v 3 rokoch plienku na spanie.

cukor
5. aug 2013

..je to individualne ale podla detí ktoré poznám úplne stačí v dvoch rokoch začať.a najlepšie v lete.skúr si myslím,ze nemá velmi význam.ono sa vypišká do nočníka ale nemjú este ten reflex aby ti povedali,ze chcú.ja som to skúšala uz minulé leto ked mala moja 1,5 roka a az toto leto sme bez plienky.neteba siliť,vsetko chce čas.

hradnapani
5. aug 2013

kedy? ked je na to pripravene! viac tu http://www.dvojickovo.sk/index.php/starostlivos...

anjelik2509
5. aug 2013

ja neviem, mamy a vy nemáte svoj materinský inštinkt? načo počúvate druhých ľudí, ako máte a kedy učiť svoje deti jednotlivým veciam? Nenávidím reči že od pol roka a podobné hlúposti...čítala som už všeličo na túto tému a dočítala som sa len to, že vo veku pol roka je to iba škodlivé pre dieťa (dieťa si to ešte neuvedomuje, má slabé svaly a podobne)..Podľa mňa úplne stačí od roka, prípadne roka a pol...Našu sme začali učiť keď mala niečo po roku, ale zistila som, že ešte na to nie je zrelá, tak sme to nechali tak a vrátili sme sa k tomu v lete, keď mala rok a 3/4 a naučila sa pýtať hneď, druhé narodeniny sme oslávili bez plienky...Teraz prišla aj na to, že v noci sa tiež treba pýtať a ani sa mi už nepocikáva v noci, a ja som ju do ničoho nenútila, prišla na to sama...Maminy, treba počúvať svoj inštinkt, pozorovať a počúvať svoje dieťa, každé je jedinečné a iné, to vám povie, či je pripravené...Keď aj mne dakto vravel, prečo malá ešte nosí plienku a tak, len som mu s úsmevom povedala, máme čas, nie je kam sa ponáhľať a bolo...😉

slobodnamaminka
5. aug 2013

ja skusam babulky davat uz mesiac a jedna je sikovna ze sa dari a jedna babulka vobec nechce..🙂..

lucia006
5. aug 2013

Moj tiez zacal sediet v 6mes,a odvtedy ho davame sj na nocnik cca dva trikrat do dna a ma teraz 9 mes, a kazdy den sa mi vykaka don,takze asi to ma niekde pravdu.ale uvidime neskor ,riadila som sa nazormi svokri a mamy pretoze som mlada je to moje prve dietatkoa keby bolo namne mozno by som ho tam posadila prvy krat vniejkich 3rokoch 😀

22beba
5. aug 2013

ja som ho davala od pol roka a jediné čo som tým docielila je to že teraz sa nechce vykakať .... plače atd... tak kašlem na to ked bude chcieť tak bude ked nie tak nie ... neirešim ... hadam tu nebudem odsudena že sa nevenujem ... ale na hentaké veci ma čas ešte sa do Wc nakadí a nakadí do konca života dosť .... 🙂

jankapiknova
5. aug 2013

my sme nočnik nepouživali vobec... vždy som malemu ukazovala kde chodime na WC my a že tam bude chodit aj on a ked mal cca.18 mesiacov som prestala davat plienky,kupili sme ten zmenšovak na WCko a bol vytešeny že chodi cikat tam kde my a veru prebehlo to velmi rychlo a bez nehod. netlačila som na neho,len som mu o tom rozpravala a sam sa tešil že može sediet na velkom WCku 😀

miku1
5. aug 2013

Ja som začala dávať na nočník malú, keď mala 10 mesiacov. Našťastie sa jej to strašne zapáčilo, a chcela na ňom sedieť. Mala som problém ju z neho dostať. Dokonca hneď na prvý krát sa vypišala a na druhý krát vykakala🙂 Takže na moje veľké prekvapenie, hneď pochopila na čo tá vec slúži. 🙂 Čo sa týka druhej dcérky, tak sa chystám ju začať dávať na nočník hneď potom, ako začne sama sedieť. No to má ešte čas, nakoľko má len necelé 3 mesiace.

moma
5. aug 2013

podľa môjho názoru dieťa treba dávať na nočník až vtedy keď chápe na čo nočník slúži, inak je to úplne zbytočné. A to už vôbec nie držať ho tam nasilu rôznymi hračkami. Ak sa také malinké dieťa aj vyciká do nočníka, je to skôr vec náhody. Aj ja som dala na rady tipu čím skôr tým lepšie, ale neskôr som prišla na to, že dieťa to zbytočne stresuje. Až po roku si dieťa začína uvedomovať o čom to celé vlastne je, tak sa netreba nikam ponáhľať.

maruska_82
5. aug 2013

Dcérka bude mať o deväť dní 2 roky a už týždeň sme bez plienok, aj v noci 🙂 Nikdy som ju na nočník neposadila ja... mala ho kúpený asi keď mala tri mesiace, bol položený na wc, keď som išla ja, brala som ju vždy so sebou a rozprávala som sa s ňou o tom, že mamka ciká do záchodíka a že aj ona má svoj... keď mala asi 1,5 roka povedala ,,aj ja idem cikať ", tak som ju posadila na nočník, potom si začala uvedomovať aspoň to, že keď nacikala do plienky tak to povedala, ja som jej len pri prebaľovaní pekne dohovárala, že musí ísť cikať do nočníka. Sem tam si naň sadla, aj keď už bolo v plienke, ale aj za to som ju pochválila a asi pred týždňom si začala sama sťahovať nohavice a plienku, bežala sama na wc a vycikala sa...🙂 to bolo radosti ... a plienku na noc som jej prestala dávať dole po dvoch dňoch, keď som zistila, že bola ráno suchá. Sem tam sa jej ešte spýtam ja či nechce cikať, ale od vtedy sa nepocikala 🙂

eveenka
1. sep 2013

Absolutne nesuhlasim s tym nazorom, ze dieta do 18 mes nema vyznam davat na nocnik. Hlupost. Je to predovsetkym individualne treba vyskusat pochvalit dieta ked sa mu podari vycikat alebo vykakat a sledovat reakcie. Ja som zacala davat v 8 mes, v 14 mes sme bez plienky, uz len na noc davam, aj to stale tu istu lebo rano ju ma suchu a pyta sa cikat aj kakat, teraz mame 16 mes. Keby to nemalo vyznam a dieta si podla niektprych neuvedomuje potrebu tak by to bola az priam sialena nahoda ze mi drobec ukaze nauceny znak cikania a na nocniku sa vycika. Takze urcite to vyznam ma. A treba to skusit este pred 1. rokom.

livia76
1. sep 2013

my sme začali skúšať hneď, ako vedela sedieť cca 6-7 mesiacov a vyplatilo sa,plienky sme kupovali málo na malú ešte sem tam bolo treba, ale veľkú potrebu od 8 mesiacov len do nočníka 😀 teraz máme iné starosti 😀 zajtra sa ide prvý krát do školy 😀

laurinka23122011
1. sep 2013

Ahoj, moja mala sa naucila sama od seba ked mala 18 mesiacov.V obyvacke sme mali vzdy polozeny nocnik,tak, aby ho videla a jedneho dna sa rozhodla, ze bude vykonavat potrebu tam a odvtedy stale piska a kaka do nocnicka.Nikdy som ju na nocnik nenutila.

natalyas
28. okt 2013

My sme s dcerkou trenovali kakanie do nocnika od 3 mesiacov (samozrejme este nesedela, takkze som ju drzala v bezpecnej polohe s nozickami hore, akokeby v klbocku), ale podarilo sa nam len sem tam, no postupne sa naucila a od 5 mesiacov kaka len do serblika. Vzdy ked jej treba, tak zadrzi a pocka kym ju posadim. Vynimocne sa pokakala do plienky, ked mala hnacku kvoli zubkom, ale to sa nam stalo mozno zo 5 krat, Ale cikame do plienky, s tym to take jednoduche nie je.