Kedy začať dvojjazyčnú výchovu?

20. apr 2023

Ahojte
Dcera bude mat 6 mes, chcela by som aby partner s nou hovoril anglicky ja slovensky
Kedy zacat? Nebude mat z toho dieta gulas? Miesanie sloviciek? Atd

lelelienka
20. apr 2023

A partner sa s nou doteraz nerozpraval? Nerozumiem. Poznam z okolia take deti, kazdy rodic na ne proste hovori svojou recou a oni s tym nemaju problem, jedine ze niekedy tieto deti vraj zacnu neskor rozpravat kym to nejako spracuju. Ale rozumiet nemaju problem. Mame dokonca kamaratov, ktori kazdy maju svoju rec a este ziju v tretom state, cize deti 3jazycne. Odmalicka.

rebrambora
20. apr 2023

Odkedy v brusku boli. Ja slovensky, partner nemecky.

autor
20. apr 2023

@lelelienka partner je tiez slovak hovori na nu slovensky ako aj ja lebo aj tak bola prilis mala tam sme to nechali tak
Pytam sa kedy zacat ? Odteraz ked bude mat 6mes?

annm81
20. apr 2023

Ak má partner dobrú angličtinu (mierny prízvuk nevadí), tak pokojne aj od narodenia. Guláš mať nebude, ak budete dôsledne sledovať zavedený systém. Treba sa ale pripraviť na to, že pre rodiča je to mnohoročná práca navyše, napr. situácie, keď rodič vedie rozhovor v trojici -rodič, dieťa, tretia osoba, ktorá nehovorí anglicky.

blondiee83
20. apr 2023

Kludne aj od dnes...

bolarazjedna
20. apr 2023

Neexistuje čas, kedy je ešte priskoro, naopak, čím skôr tým lepšie, čiže oddnes ☺️
Ale veľmi sa to neodporúča, pokiaľ manžel neni natívne english speaker, aj keď stretla som sa už s tým a myslím si, že radšej nech ma zlý prízvuk napr, ako nevedieť po anglicky vôbec 😃

U nás manžel iba po slovensky, ja po maďarsky, ale keď sme všetci 3 spolu, tak tiež používam slovenčinu. Od narodenia. Malý ma teraz 9 mesiacov napr "aký budeš veľký? " ukáže v oboch jazykoch.

sono2
20. apr 2023

Ak je tiez slovak neni dôvod hovoriť cudzím jazykom.
Nauči sa v škôlke.
Môže a nemusí mať Guláš.
My žijeme v rakúsku Slováci a dcéry hovoria nemecký len v škôlke alebo medzi sebou alebo keď chcú oni.
Ďalej sa odporúča pozerať tv v cudzom jazyku.

1bambinko1
20. apr 2023

samozrejme, že nebude mať guláš. kamarátka žije s Rumunom a na dieťa hovoria od narodenia aj aj. teraz má malinká 6 rokov a hovorí takmer plynule obomi jazykmi, čo je perfektné. všetko sa dá, keď sa chce 😀 deti sú šikovné, najlepšie sa učí proste v ranom veku. čím skôr, tým lepšie.

lelelienka
20. apr 2023

@autor aha ok, to mi nenapadlo, tieto novodobe vymysly idu nejak mimo mna 😁

sajmonka_1216
20. apr 2023

pozor na premotivovanosť a nepreháňajte to.... ja som mala v škôlke dievčatko, ktorej mama učila angličtinu a hovorila s ňou po anglicky..prišla do škôlky, nerozumela ani slovo.. mama sa samozrejme nepriznala, až kým sme ju v šatni nepočuli.. nevedeli sme, či nepočuje, nerozumie, či má nejakú poruchu alebo čo...
to by bolo ešte ok.. len ona nevedela ani po anglicky normálne hovoriť, takže sme nerozumeli fakt nič.. :D a čo bolo horšie pre to dievčatko, tak to bolo to, že deti sa s ňou nehrali, lebo nerozumeli a nevedeli sa s ňou dohovoriť...

annm81
20. apr 2023

@sajmonka_1216 Nuž, ak dievčatko nerozumelo a preto sa s ňou nechceli iné deti hrať, tak bola úloha vás učiteliek zbúrať bariéru medzi deťmi.

sajmonka_1216
20. apr 2023

@annm81 ja viem ako treba postupovať, to ma ty nemusíš učiť.. najmä ak o tom nič nevieš.. ako si ale predstavuješ búranie jazykovej bariéry? samozrejme, že sme sa ju snažili učiť základné slovíčka, zapájali ju k ostatným deťom, ale tiež ich nedonútiš sa hrať s niekým nasilu.. oni k nej prišli, dávali jej hračku, volali ju a ona na nich pozerala a vydávala zvuky..
a tiež nemáme len ju, ale dalších 24 detí
takisto by mal rodič spolupracovať.. ked povieme, že nerozumie, aby s nou hovorili po slovensky, tak sa ešte urazí, že ona predsa hovorí len po slovensky.. niečo si zabudli, idem za nimi do šatne a ona do nej po anglicky.. tak koho tu chce klamať.. už ked rodičovi nezáleží na svojom dieťati, tak komu mu záležať

annm81
20. apr 2023

@sajmonka_1216 V jednom príspevku tvrdíš, že vieš, ako postupovať a súčasne, že ste matku presviedčali, aby zmenila jazyk, akým komunikuje s dieťaťom? Tak to je teda fakt hneď vidieť, ako sa do toho rozumieš.

sajmonka_1216
20. apr 2023

@annm81 myslím si, že je logické, ked dala dieťa do slovenskej školy, aby dieťa vedelo po slovensky.. ak trvá na vyučovaní v anglickom jazyku, nech sa páči, sú škôlky s anglickým jazykom..
ja som sa s ňou snažila hovoriť aj aj, aby sa to slovenské slovíčko naučila.. napr. yellow = žltá.. ale ako by to urobila učiteľka ktorá má 60 rokov a po anglicky nevie a mama to má tiež niekde?

sajmonka_1216
20. apr 2023

@annm81 a nikto ju nenútil aby anglicky nehovorila.. ale trochu to vyvážiť by bolo určite vhodnejšie

bolarazjedna
20. apr 2023

@annm81 tak zase @sajmonka_1216 nemusí to hneď všetko podrobne rozanalyzovat, ako na to išli.... A myslím si, že učiteľky v škôlke nemajú za úlohu učiť deti po slovensky. Áno, na to dieťa sa to ľahko nalepí, ale nie každé dieťa je otvorené, hlavne v úplne novom prostredí, ako je pre 3rocneho škôlka.
Napr kamarátkina dcéra v škôlke aj po dlhšom case odmietala v škôlke jest, piť, cikať, a to celý deň, nehrala sa s deťmi, iba pozorovala, riešilo sa to, aj so psychológom, napriek tomu sa to nezlepšilo, tak teraz ma 4 a ešte do škôlky nechodí. A teda ona je komunikatívne, zdravé, živé dieťa, a v škôlke na ňu hovorili jej rodným jazykom. Tak si teraz predstav, že ešte ani nerozumie ostatným, ani ostatní jej.
A preste, nasilu neprinutis žiadne dieťa, aby sa hralo s tým druhým.

tomtom2
20. apr 2023

Tiež rozprávam na drobca od 6 mesiacov anglicky a manželka slovensky, dieťa bude rozumieť samozrejme obom rečiam, len ako niektorí spomenuli, treba počítať s tým, že sa môže dostať na úroveň rozprávania ostatných detí v jej veku pomalšie, naša bude mať o pár mesiacov 3 roky a preferuje používať skôr anglické slovičká a rozpráva dosť slabo v porovnaní s rovesníkmi, možno v škôlke sa to rozbehne

bolarazjedna
20. apr 2023

@tomtom2 ahoj, môžem sa opýtať, a na materskej je manželka alebo ty? Len ma prekvapuje, že keď pravdepodobne manzelka s nou trávi viac času ako ty, a teda tu slovenčinu počuje omnoho častejšie, napriek tomu preferuje angličtinu. Môže to byť tým, že angličtina je ľahší jazyk, napr co sa týka skloňovania?

annm81
20. apr 2023

@sajmonka_1216 Prečo by to malo byť logické? Naopak, keby si sa vo svojom odbore vzdelávala, vedela by si, že pri viacjazyčných deťoch sa rodič naopak povzbudzuje k tomu, aby na dieťa hovoril jedným jazykom, nie miešal doň ďalší.

@bolarazjedna Škôlka nie je odkladisko detí, ale vzdelávacia inštitúcia a jazyková výchova je jedna z najzákladnejších vecí, aké ma poskytnúť. Na matky-utečenkyne tiež naliehajú, aby hovorili doma slovensky? A čo keď príde rómske alebo maďarské dieťa? Potom sa nečudujem, aké problémy majú naše menšiny v školách. Keď si predstavím, že som občan maďarskej národnosti a toto na mna vypotí učiteľka v škôlke... no zbohom.

lelelienka
20. apr 2023

@annm81 Prosim?! Skolka ma deti ucit rozpravat po slovensky?! To snad mali zvladnut rodicia uz pred nastupom. Obdivujem pani ucitelky ked im tam posielaju take deti, ktore nezvladaju zakladne zrucnosti…

annm81
20. apr 2023

@lelelienka Samozrejme, že ich má učiť slovensky. Ty snáď máš pocit, že významná väčšina detí má v dobe nástupu do škôlky (v priemere tri roky) ukončený jazykový vývoj? Vieš, koľko u nás žije detí cudzincov a menšín? Koľko rodín doma rozpráva nárečím a koľko aj jednojazyčných detí má problém so slovenčinou? V štátnom vzdelávacom programe pre materské školy máš presne uvedené oblasti, v ktorých má MŠ vzdelávať - a medzi nimi je uvedený jazyk.

lulu0123
20. apr 2023

Zacat uz teraz.Ale nech s nou rozprava vylucne anglicky,aj vonku,vsade a vzdy.A ty Slovensky.Kamosi tak funguju.Baby maju 7 a 3 roky a rozpravaju plynule anglicky aj slovensky.V pohode prepinaju medzi jazykmi.Len starsej to je momentalne trapne rozpravat sa anglicky na verejnosti s ocom.Zacala to odmietat.Ale anglicky vie.

sajmonka_1216
20. apr 2023

@annm81 Máš to nejak dopletené. Tvrdíš že pri viacjazyčných sa má hovoriť jedným jazykom a nemiešať doň ďalší. Ako potom môže byť viacjazyčný?
A keď sa tu oháňať vzdelávacím programom, tak hneď prvý štandard najnižšej úrovni, ktorý platí pre Dvoj až troj ročné deti hovorí to, že dieťa má spontánne nadviazať rozhovor s deťmi a s učiteľkou. A celkovo tie štandardy nie sú o učení sa slovensky, ale o rozvoji gramatickej správnosti o rozvoji fonologického uvedomovania a podobne. Stačí si to prečítať.
Rómske deti do toho neťahaj pretože oni majú úplne iné možnosti a zázemie.
A predstav si, že máme v triede aj ukrajinské deti a rozumejú oveľa viac ako toto dievča, Keďže tie jazyky sú si dosť podobné.
Ale keď si taká múdra, rada sa od teba niečo priučím a napíš mi ako by sa malo postupovať. Pripadne si skús prácu s toľkými deťmi - jedno maďarské, druhé rómske, tretie ukrajinské, štvrte hovorí len po anglicky a ostatní slovensky..
A keby si si to prečítala ešte raz tak ja sa nesťažujem na to že nevie po slovensky, ale na to že bez spolupráce školy a rodiny sa ďaleko nedostaneme. Je zaujímavé, že rodičia sú vždy múdrejší a vedia čo by sme mali robiť. Zároveň však odmietajú spolupracovať a podieľať sa na rozvoji ich dieťaťa. Keď už sme pri tom jazyku, tak keď má napríklad dieťa zlú výslovnosť a my v škôlke to s ním cvičíme, je dôležité aby v tom precvičovaní pokračoval aj rodič doma.

tomtom2
20. apr 2023

@bolarazjedna momentálne obaja už s 2 deťmi ale preferencia angličtiny určite kvôli tomu že telka ide doma nonstop youtube s rozprávkami v angličtine + slovíčka aj výslovnosť je jednoduchšia

lelelienka
20. apr 2023

@annm81 nie, urcite ich nema ucit, ale skor rozvijat jazykove schopnosti a to je dost podstatny rozdiel. Tie si konieckoncov rozvijame cely zivot. Ale skolka urcite nema suplovat rodicov a ucit zaklady slovenciny. A mensiny sa mozu laskavo tiez naucit uradny jazyk, len im to prospeje v dalsom zivote…

annm81
20. apr 2023

@sajmonka_1216 Nič nemám dopletené. Dokážeš si predstaviť, že dieťa má dvoch rodičov a keď s ním každý hovorí konštantne jedným jazykom, tak je viacjazyčné, aj keď rodič nikdy jazyk nemieša? Dokonca, že dieťa môže byť 3-4 jazyčné, ak má dva jazyky od rodičov a jeden-dva od okolia (pestúnka, škôlka, verejnosť)?

Že ty máš nejaké dojmy, ako je školský vzdelávací program len o rozvoji gramatiky, je zaujímavé. Si ozaj učiteľka v škôlke? Potom je tragédia, keď netušíš, že máš povinnosť naučiť dieťa jazyk tak, aby mohlo pokračovať na základnej škole a že nemáš ani najmenšieho tušenia, ako to spraviť.

@lelelienka Môžeš si pokojne ten štátny vzdelávací program otvoriť a nájsť tam, že škôlka je POVINNÁ zabezpečiť inklúziu pre deti so špeciálnymi potrebami vrátane detí cudzincov, ktorí neovládajú jazyk.

lelelienka
20. apr 2023

@sajmonka_1216 uplny suhlas 👍 niektorym detom najviac skodia rodicia. Z pozorovani pribuznych-uciteliek maju v skolach a skolkach deti vsetko naucit ucitelia a rodic si doma vylozi nohy…tak to ale nevunguje

sajmonka_1216
20. apr 2023

@annm81 omg… napísala som a podobne, nie len gramatika… ukľudni sa trochu.. vieš, divila by si sa, ale reálna prax je často iná ako tvoje domnienky a naučené postupy a neviem čo..
Áno, som učiteľka a dokonca som učila aj v dvojjazyčnej súkromnej škôlke.. na takých, čo pojedli všetku múdrosť sveta som už zvyknutá.. Slovensko je plne odborníkov na politiku, hokej a celkovo na všetko…
Už ma prosím neoznačuj, keď si nikdy neučila takéto deti, už sa nemáme o čom baviť
Keď tvrdíš, že nemám najmenšie tušenie, žiadala som tá aby si ma ty poučila.. máš ale len samé kecy mimo reality.. to že je niekde napísané o ideálnom inkluzivnom prostredí je krásne … pekný deň

doriiis
20. apr 2023

Pochádzam z rodiny,kde som odmalička rozprávala dvoma jazykmi.Sice nie angl- slovenčina,ale madarcina- slovenčina.Ale nebolo to tak že jeden rodič maďarsky,druhý slovensky,ale obaja aj aj.Proste raz sme sa rozprávali maďarsky o tri minúty nato už po slovensky.A je to tak dodnes.

annm81
20. apr 2023

@sajmonka_1216 Takže si si ten štátny vzdelávací program otvorila? Môžem ti z neho aj zacitovať:

"Materská škola dbá o to, aby deťom so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami a deťom cudzincov boli poskytované a dostupné špecificky
prispôsobené zariadenia a materiál. Materská škola sa pokúša odbúravať všetky bariéry, ktoré by mohli narúšať proces inklúzie detí so špeciálnymi
výchovno-vzdelávacími potrebami. Prostredie je zabezpečené tak, aby v čo najväčšej miere spájalo deti so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami
s intaktnými deťmi.
...
Materské školy sú povinné vytvárať inkluzívne prostredie aj pre deti cudzincov."

Takže tvoj dojem, že nemáš deti učiť slovenčinu a to kľudne aj od úplných základov, ak ich dieťa nezvláda, nezodpovedá realite.

Ty si učila v dvojjazyčnej škôlke? Nesranduj! A pritom tu píšeš také bludy, ako že je správne presviedčať matku, aby zmenila jazyk, ktorým komunikuje s dieťaťom a že ideš dieťa učiť slovíčka štýlom "vieš, yellow je žltá"?? Načase sa asi začať vzdelávať. Nejde o žiadnu náročnú vedu. Poď sa pozrieť do našej škôlky - deti mi tam nastupovali ako dvojjazyčné, ale jazyk škôlky neovládali. Bez znalosti miestneho jazyka tam nastupuje viac ako tretina všetkých detí. V priebehu dvoch týždňov rozumejú základné pokyny - jesť, spať, cikať, prechádzka, nerob, požičaj. Za pol roka sa naučia plynule komunikovať aj keď s gramatickými chybami. Najneskôr za dva roky je ich jazyk na úrovni rodeného hovoriaceho a bez problémov nastupujú do školy.