myslim tie zlozitejsie, ako napr. ja neviem "mam pre teba prekvapenie".... atd. proste nedaju sa tie pojmy vysvetlit tak, ze nieco chytite? neviem to celkom presne popisat.
a kedy asi zacne dieta spravne pouzivat casove a casopriestorove pojmy ako vcera, predvcerom atd.
Moj syn ma skoro 3 roky a od zhruba 2,5 roka pouziva minuly aj buduci cas. A vsetko, co bolo, hovori, ze "vcera" a to, co bude, je "zajtra". To je jedno, ci hovori o Vianociach alebo o vylete na druhy den. Predvcerom a pozajtra nehrozi.
Mam dojem, ze uz chape a spravne pouziva aj "mozno to je tak", alebo "neviem, uvidime, co tam bude".
Pre lepsiu orientaciu v case pouzivam nejake pevne body, ktore uz pozna. Teda na Vianoce, ked bude sneh a budeme mat stromcek, alebo v lete, ked bude horuco. Ked je to 10 dni a menej do dna "D", ukazujem mu na prstoch, ze uz sa len tolko krat vyspime. Ale s pocitanim to jasne este nejde, on pocita jedna, dva, tri, sedem, nula, atd 😀
Podla mna zalezi aj na tom, o aky abstraktny pojem ide. Kdesi som citala, ze smrt napriklad plne chapu az 5-6 rocne deti. A ze sa nema hovorit, ze niekdo "odisiel" alebo "zaspal" nasmiesto zomrel, lebo sa budu bat napr., ked bude niekto odchadzat z domu alebo pojdu spat.
včera, predvčerom, zajtra - to už u nás funguje, ale prekvapenie a tajomstvo - to ešte nie, to je ťažšie (dcéra má 3,5 roka)
@xlucia vcera, dnes, zajtra a podobne casove vyrazy cca od 1,5. Vela zavisi od dietata, ake je, ako vnima a pod. Gramaticke casy pouziva uplne bez problemov, napr aj ked hovori pribeh. To robi tiez asi tak od 1,5 roka. Prekvapenie tiez chape, zvykneme nakreslit prekvapenia pre deda, babku, atd. Ja si myslim, ze klucom ku vsetkemu je, ze vela sa rozpravame s detmi, vela citame, komentujeme. 🙂
@renata5 hej to prehnane. dieta zopakuje pribeh, ale v tom veku este nema sancu rozumiet tomuto ani to vysvetlit. moj tiez od dvoch rokov hovori vcera, ale hovoril vecer ze vcera som jedol obed. pytam sa ho a co si mal? a on dukatove buchty. no a tie jedol v ten den, nie vcera, ale po obede isiel spat, takze pre neho "vcera"
@renata5 😀 😀 😀 😀 . ved to bez z rezerou. nasa suseda ma prve, mala si sikulka, bude mat dva roky a je vymodlena. podla matky je to dieta genius. co spravi, je dokonale, genialne atd. beriem ju s rezervou. mala je naozaj sikovna, ale nijak sa nevymyka priemeru. ona na to pride postupne...
@xlucia
@renata5 Dievcata, ano chapala uz v tom veku. V pohode porozpravala, ze vcera sme boli v ZOO alebo ze zajtra ideme k Sofike, ma narodeniny. Rozpravat zacala velmi skoro, najprv slovicka, potom vety. Slovne spojenia takmer uplne preskocila. Taktiez vedela pocitat v troch jazykoch do 10, poznala vsetky farby, geom. tvary, atd... Je nadpriemerne inteligentna. Prave z toho dovodu som pisala, ze kazde dieta je ine. A moja dcera teraz uz ma 33 mesiacov. To, co ovlada teraz, radsej uz rozpisovat nebudem. Su aj taketo deticky. Kazde dieta dozrieva na rozne veci v inom case, niektore skor, ine neskor. Hlavne treba mat trpezlivost.
@nili Len nebud sklamana ked dieta z toho nakoniec vyrastie. Dufam ze ťa psychologicka upozornila na fakt ze IQ u tak malych deti sa meni. Vela deti, ktore v predskolskom veku boli nadpriemerne inteligentne (podla testov) sa dostali do priemeru. Tie testy su tym nepresnejsie, cim mladsie dieta sa testuje. A preco ste vlastne davali dieta testovat. Mali ste nejake vychovne problemy?
@xlucia myslim ze tak od 2,5 roka to uz aj celkom chapal vcera dnes zajtra. nas teraz chape aj napriklad vzdialenost co je tiez pre deti tazke pochopit ako daleko cestujem.take ze prekvapenie to rozumie uz davno,ale napriklad tajomstvo bolo zlozitejsie 🙂 nas maly zacal,ale aj neskor rozpravat mal 2 roky ked sa tak poriadne rozhovoril.
3+ 😉
@domique Poviem ti uprimne, mozno by som bola aj rada, keby to islo smerom k normalu, no zatial to tak nevyzera. Mali sme naznak epilepsie, v noci mala rozne stavy. Tak sme isli k detskemu lekarovi, odtial k neurologicke, ktora si vsimla, ze je prilis inteligentna, ze velmi pekne rozprava, komunikuje na vysokej urovni v porovnani s tym, ze vtedy mala iba 20 mesiacov a ona nas poslala do centra pedagogicko-psychologickej poradne. IQ testy jej nerobila psychologicka, prave z dovodu, ze nie su doveryhodne v tomto veku. Hrali sa spolu, vela sa rozpravali, kreslili, strihali a dala jej nejake kocky vyskladat, nieco specialne. Psychologicka ju skusala napr. ci pozna pravu, lavu stranu a ostala prekvapena, ze aj to ovladala. Dokopy sme boli 2x. Vychovne problemy nemame, skor socializacne. Boji sa mensich deti a deti v jej veku, hluku, kriku. Vraj problemy pridu v skolke, kde sa bude nudit.
@nili
@renata5
@xlucia ja si myslim,ze kazde dieta je uplne odlisne. a preco by nemohlo dieta v 15m chapat taketo pojmy alebo plynule rozpravat. nie vsetko co mamicky napisu musi byt vymysel alebo len chvalenkarstvo. troska budme toleratne jedna k druhej za to ze nase dieta to nevie to neznamena ze ine to vediet nemoze
@hoogy Dakujem!!!
P.S. Ako svoj posledny prispevok k tejto teme: Nenapisala som sem, aby som sa chvalila, napisala som o svojej dcere, o tom, aka je. Jednoducho som prispela k teme. To, ze niekto sa do toho obul, no ..., je mi to luto. 😖 Svoje dieta som nebrala k detsk. psychologicke z vlastnej iniciativy, poslala ma tam lekarka. Pre kazdu matku je vlastne dieta najkrajsie a najsikovnejsie!!!
@hoogy a z coho mas pocit ze som netolerantna? dieta moze plynulo rozpravat aj ked ma menej ako dva roky a aj pouzitvat abstraktne pojmy. ale urcite im nerozumie. taketo mamy beriem s rezervou. 15 mesacne dieta nema sancu rozumiet vyrazu predvcerom, alebo tajomstvo. lepsie citaj...
@nili aj moj syn to ma v papieroch. ten starsi. ze v dvoch rokoch bol na urovni 5,5 a odporucili nam opakovane dat ho skor do skoly, lebo ma nadpriemerne IQ. toto sa vsak realne v tomto veku neda zmerat. tvoja dcera v tom veku mozno vedela povedat tazke slova, ale urcite nechpapala presny vyznam. to ze vie povedat vcera a zajtra este nic neznamena.
Ahojte, prispejem aj ja 🙂 Dcérka tiež v 1,5 roku rozprávala plynule ale pojmy ako napr. prekvapenie sme začali používať najprv v súvislosti s kinder vajíčkom cca v 2,5 roku ale celkovo tento pojem pochopila až teraz cca 2 mesiace dozadu, momentálne má 3r a 9m. Dovtedy si prekvapenie spájala vždy s kinderkom 🙂 Pojmy ako zajtra, pozajtra.. začala chápať tiež v tomto čase, ale keď myslí zajtra tak mi to povie "teraz keď sa vyspím". Čas počíta počtom nocí ktoré musí prespať 🙂
@xlucia Možno som to zle napísala - dcéra rozumie, čo je tajomstvo a prekvapenie, ale nedokážu ho udržať, často ho ešte prezradí, napr. čo je v darčeku, s ktorým ideme blahoželať niekomu z rodiny. Mesiace v roku chápe, v škôlke sa každé ráno učili, aký je dátum (deň, čísla z dátumu, mesiac) a rozprávali sa všeličo okolo toho.
3plus