Kedy začalo vaše dieťa hovoriť prvé slová?

liviafazekasova
11. feb 2021

Ahojte maminky kedy začalo váše dieťatko rozprávať prvé slová. My už máme 14mesiacov ale okrem baba, ty ty, veľa nehovorí. Len si hmmka keď je nervózny alebo neni tak ako si to on predstavuje 😃

tichanska1
11. feb 2021

Tak môj mladší syn má dva roky a dva mesiace a teraz začína trochu rozprávať. Starší syn začal až v škôlke ;)

deti95060810
11. feb 2021

no až po roku...

liviafazekasova
autor
11. feb 2021

@tichanska1 lebo snažím sa mu aj čítať rozprávky ale nenechá on chce listovať 😃😃 takže to ja vzdam skôr

tosomja
11. feb 2021

Môj má 11m a tiež len piští, kričí, stále si hovorí tata tata, brm brm, mňam mňam, Dada, dede. Keď niečo chce, tak ma ťahá k tomu a hmmmka na to.
Mama vysloví len keď plače 😄
Dcéra tak pekne že som jej aj rozumela, začala na dva roky, vety na tri. Aj to až v škôlke.

liviafazekasova
autor
11. feb 2021

@tosomja moj ani toľko a ma 14 mesiacov😃

tosomja
11. feb 2021

@liviafazekasova neboj, ešte bude odvravat a si povieš ako dobre keď si bol malý 😂😂

liviafazekasova
autor
11. feb 2021

@tosomja tak to určite 😃 ale už aj svokra mu vraví že hovor už niečo a on nič len hmmka 😃

tosomja
11. feb 2021

@liviafazekasova tak mna tiež vyprovokovala sestra, keď sa pýtala, či rozpráva, či chodí, či vie jesť sám...som jej povedala, že áno, bol ráno v obchode sám a upiekol bublaninu podľa receptu a pritom si spieval 🤷

leeo
11. feb 2021

10 mesiacov. Sme uz vedeli, co chce. (Par slov). No a potom sa to prudko rozbehlo 😂

andreatytler
12. feb 2021

@liviafazekasova Aj ja uz nad tymto uvazujem. Nas ma 14 mesiacov a ani jedno slovo... teda okrem "mnam" ked poviem ze ideme jest, tak odpovie "mnam".
Vzdy ked citam nejaky prispevok o prvych slovach, mamicka sa stazuje ze dieta sice povie mama, dada, daj, tam.... ale nic ine. Ten nas nic, ani len mama☹
Na vsetko co pozna povie Bawa a potapka to. Ukazem na loptu a poviem lopta a on zopakuje Bawa, obliekam mu nohavice, potapka ich a povie Bawa, ukazem na muza a opytam sa kto to je a povie Bawa a pritom vie co je lopta, nohavice alebo dada, lebo ak ho poziadam nech mi donesie loptu, tak ju bez problemov donesie.

jarkam84
12. feb 2021

Dcérka má už skoro 6 rokov, začala rozprávať, keď mala 2 roky a 7 mesiacov, od tej doby sa jej pusa zatvorí len keď spí a synček bude mať 2 roky v apríli a rozpráva len mama, tata a dede, svokre povedz, nech si len presne spomenie, kedy jej deti začali rozprávať a nech neklame.

deginko
12. feb 2021

Dcéra Prvé slová ako mama od 7m...do roka vedela také tie základné mama tata baba dede mňam mňam napodobniť zvieratá..no a od 16 m akoby utalo hneď v krátkych 3 slovnyh vetach,syn teraz má 7,5m..vie už tiež mama...uvidíme čo ďalej bude

basska_b
12. feb 2021

Prvé slová od 11 mesiacov, v 12. - 15. začala dávať všelijaké jednoslabične slová, v 16. dvoj, v 17. trojslabične.v roku a pol zlepila prvú jednoduchú vetu a stvorslabične slová.

marzuz89
12. feb 2021

@liviafazekasova zaujalo ma to čítanie rozprávok 😉 14m dieťa nebude "čítať" tým štýlom, že bude sedieť a počúvať. Úplne zbytočné to vzdávas, keď budeš čítať pre dieťatko správne a motivujúco, bude ho to baviť (pravdepodobne 🤣). Všímam si, že veľa maminiek chce čítať takto nespravne, a deti to nebaví, tak potom nečítajú vôbec 😉

Detickam treba ukazovať obrázky, popisovať, najskôr jedno dvoj slovne, potom pridať sloveso, najskôr teda ukazovať len psíka a hovoriť, že to je psík, keď si to osvojí, tak psík skáče, psík spinka, a podobne, nečudujem sa, že dieťa nevydrží, ak sa mu číta štýlom ako pre staršie deti 🤗

Vyskúšaj, nám sa toto veľmi osvedčilo, má 23m a rozpráva celé vety so spojkami, minulý, prítomný aj budúci čas, vie už základné rozdiely ako malinký a veliký, starý a nový, atď, a zvláda aj náročné slová, dnes ráno mi vysvetľoval, že počul vonku búchať "budozé s jadjicou" buldozér s radlicou, odhrnali sneh 🤣 a ja teda veľmi verím, že je to tým štýlom, akým čítame a rozprávame sa spolu, videla som priebežne, že to má naozaj efekt. Tak ak chceš, skus tak, určite sa aj slovná zásoba rozsiri

ivangeline
12. feb 2021

Od roka to prichadza.. Ale kazde dieta inak. Maly ma 2 a rozprava pekne a rozumie skoro vsetko co sa doma rozprava a rychlo nabaluje slova. Mladsia mala rok a zopar novych slov pozna..ale hovori to zname. Teraz rada hovori ano a mama. Predtym to bol tata a auto. 🙂

natalala
12. feb 2021

@liviafazekasova prve slovo bolo mama, ked mala 8,5 mesiaca. Teraz ma rok a hovori este tata, baba, ham, papa a blaboce si kadeco ale slova to nie su. Dolezite je ci vidis ze ti rozumie, napriklad ked sa spitas “kde je tato?” Alebo ked chces aby ti nieco podal alebo niekam isiel atd. Na rozpravanie ma cas 🙂 Moj muz zacal rozpravat v 3 rokoch a je uplne normalny, iba oneskoreny vyvin reci. Fakt ak vidis, ze ti rozumie ked nieco hovoris neriesila by som to zatial.

alby2014
12. feb 2021

Mas prve, co? Mna vzdy fascinuje, ze od rocneho dietata sa ocakava hovor. Moj starsi syn zacal hovorit presne mesiac pred 3 narodeninami. Dovtedy ani tuk, on mlcal, rozumel, ale mlcal, aniz vuky zvieratiek ani nic... Mesiac pred tretimy narodeninami sme boli na chate a sused doniesol elekticku kosacku, jeho to mega bavilo, ze kosacky etc. A pamatam ako sa na mna pozrel a uplne jasne povedal. Kosi sama...to bolo aj prve slovo. On zacal rovno vety a nasledne uz isiel ako pila. Mladsi bol ina story v 13 mesiacoch na mna pozrel a povedela havo a ukazal na psa, v 1,5 roku sme sa normalne dohovorili a v 2 rokoch daval cele suvetia. Dnes maju 5 askoro 4 a hovoria normlane, plynule etc. Hranica na rozvoj reci verbalnej je 3 roky, aj to, ze dieta ti rozumie, ukazuje, neverbalne je kvazi rozvoj reci...aj cinska hatlanina je rozvoj reci.

drozdajkahra
12. feb 2021

Neporovnavaj svoje dieťa, každé si ide svojím tempom... Za chvíľku budeš rada keď bude trošku ticho 😂

beja6
12. feb 2021

@liviafazekasova ahoj, 15.mesuacoch začali a keď mali tak rok a pol už celkom sa s nimi dali fajn komunikovať

kate_cs
12. feb 2021

@liviafazekasova môj syn má 2 roky a 3 mesiace a teda veľa toho nenarozpráva. Pediatrička povedala, že keď rozumie a počuje, má čas. Venujem sa mu, veľa sa rozprávame, čítame knihy, ale prvé slová začal okolo roku, ale veľmi dlho k nim nepridával ďalšie.
Hlavne neporovnávaj. Mne jedna mamička rozprávala ako jej 1,5 ročne dievčatko hovorí celé vety a okolo 40 slov a ja som ju nikdy nepočula povedať ani slovo a to som ju vídavala pomerne často 🤷🏼‍♀️

ivanecka0602
12. feb 2021

@liviafazekasova boze, presne toto som mala pri prvej. kedy uz konecne zacne rozpravat? teraz bude mat 5, zacala az po 2 rokoch ale teda ze to je neskutocne. jej sa pusa nezarie, iba ked je. ked nerozprava tak spieva. ale ze v kuse si ide svoje. niekedy je to uz na palicu

chrisencore
12. feb 2021

Moja dcéra už v roku rozprávala, rok aj tri mesiace už sa sama modlila aj básnicky hovorila, zevraj aj ja som taká bola. Ale napríklad bratranec začal poriadne až v 3 rokoch a dnes je z neho inžinier 😊 takze žiadny stres, každé dieťatko má svoje tempo

liviafazekasova
autor
12. feb 2021

@alby2014 ja od neho neočakávam ja som len zvedavá lebo aspoň tie základné slová že či to nieje problém som chcela vedieť, lebo on aj ked mu ukazujem obrazky lebo leporela jeho zaujíma len aby poskladal leporelo alebo otáča napr ked mu ukážem na babiku nepovie baba ani na ziadny predmet vobec, ale ked ideme papať nič ani mam mam, nechce robiť ani pá pá a mávať

liviafazekasova
autor
12. feb 2021

@drozdajkahra to mi je jasné je šikovný už ako 11 mesačný sám chodit behal po byte, hra sa s kockami poskladá na seba 3 kocky bez toho aby mu to spadlo, ale takto hovoriť nič, ani pá pá sa nechce naučiť, aj obrazky keď mu ukazujem a hovorím mu baba psík ani ma nevníma len si krekrúca knižku poskladá si ju otvorí ale takto čo mu ukazujem ho nazaujíma

liviafazekasova
autor
12. feb 2021

@chrisencore čože?? Ani si neviem predstaviť že by môj malý už takto rozprával 😃😃

liviafazekasova
autor
12. feb 2021

@ivanecka0602 a cca v 14 mesiacoch tiež nič nehovorila? Len baba hmm ty ty brmm taketo vieme len

justify
12. feb 2021

Moja ma 15mes a vie viac slov. Mna oslovuje mamiňa, vecer ked sa ukladá opakuje "spať, spať" babka je babka, mamiňa poď, dáme papať,kakám atď. Ale aj starší bol šikovný v rozprávaní, v 1,5r vedel dosť vela povedať a odvtedy sa mu usta nezatvorili 🙈 každé dieťa je iné, neboj, keď sa rozkecá, bude ťažké ho/ju niekedy aj zastaviť 😀

liviafazekasova
autor
12. feb 2021

Viete maminky ja som rozmýšľala aj nad tým že sme maďarská rodina, rozprávame po maďarsky aj keď jednoznačne aj po slovensky a tiež máme Slovenské školy a aj malého chcem dať do slovenskej škôlky aj školy, ale nad tým som rozmýšlala či niesú pre neho slová komplikované, lebo podľa mna su oveľa ťažšie tie základné slová, asi toto je blbosť len som nad tým uvažovala 🤦‍♀️🤦‍♀️😃😃

ivanecka0602
12. feb 2021

@liviafazekasova no fakt nic...az po dvoch rokoch

alby2014
12. feb 2021

@liviafazekasova klud, nic mu nie je deti si individualne a ak este ste bilingualna rodina, tak nabeh reci prvej je fatk az po 2 rokoch, plus je to chlpacek, ti idu neskor ako dievcatka...ma na to cas.