Kedy začali vaši drobci sami sedieť?

teada
1. apr 2013

a zas ja....kedy vasi drobci zacali sami sediet??moja dcerka 11 mesacna sa vselijak snazi ale este to neni to..este si nesadla sama a pevne anieste nelozi, len sa hupe na styroch asi tri mesiace.plazi sa krasne, je sikovna, vrtka, obratna, len ten sed..Mudr nas posiela na vojtovu metodu, ale je to tak drasticke a ja cakam, kedy radsej sama to urobi..kedy vase deticky zacali??

carodejnica
1. apr 2013

@teada
Moja dcéra sa posadila z polohy na 4roch v roku, vtedy aj začala 4nožkovať, chodiť začala ako 17 mesačná... je pravdou, že sme v 11 mesiacoch asi 5 týždňov cvičili vojtovku, ale to hlavne kvôli asymetrii... vojtovky sa neboj, ja nedám na ňu dopustiť, bola už veľká vôbec pri nej neplakala. 🙂

gubcikova
1. apr 2013

@teada my sme si sadli teraz.mám rok a 2mes.doteraz sedel tak že klačal na kolenách

xlucia
1. apr 2013

@teada v 9 mesiacoch si sadli tak stabilne aby sami nepadali

tinka9000
1. apr 2013

ježiš žiadna vojtovka, nestresuj, pokiaľ vidíš že sa ti hýbe tak žiadna vojtovka určite netreba🙂 Moja dcéra má o 6 dní 11 mesiacov, a presne ako tvoja, 3 mesiace sa len húpala v kolenách a nelozila, len sa plazila, keď mala 10 mesiacov a 1 týždeň, tak sa postavila a týždeň na to si sama sadla, ale nerobí to často, skôr výnimočne, chce len stáť. Takže tiež si veľmi nesadá a sadla si až takmer v 11.tich mesiacov, každé dieťa je iné, dôležité je že sa hýbe, nič netreba siliť. A teraz som zistila, že moja sa plazí preto, lebo máme plávajúce podlahy a na tých sa jej šmýka, tak sa jej dobre po nich šúcha plazením, keď je na koberci alebo karimatke-tam štvornožkuje🙂 Pokiaľ dieťa fakt nie je také, že len leží a nehýbe sa - tak je to v poriadku, neboj sa. Každé má iný vývoj.

reanda
1. apr 2013

@teada a preco vas tam posiela, vyjadril sa, ze ma mala nejaky zdravotny problem, ktory jej brani vo vyvoji? lebo ked je len pomalsia, nevidim dovod ju nahanat.. moja si sama sadla asi v 10 mesiacoch? potom dllllho stvornozkovala, postojacky iba obchadzala nabytok, sama sa pustila chodit len nedavno a aj to ide, len ked ma chut, inac stale radsej po styroch .. mne to u nej vsetko pripada normalne, vobec nemam nutkanie nieco riesit a popohanat

andrejka1974
1. apr 2013

@teada ahoj viem co prezivas, ale nestresuj sa, moja najmladsia dcerka, jedina co nemusi cvicit y z mojich deti 🙂 🙂 🙂 sa zacala ako 2 a pol mesacna pretacat, potom ako 8 mesacna sa zacala plazit a potom si vymyslela svoj umelecky pohyb , dostala sa na styri, ale ruky nevedela pouzit a tak zacala hadzat rybicky a ked mala presne 11 mesiacov tak mi zacala stvornozkovat, este si v tom nie je ista, ale ide🙂 a nikdy mi lekarka nepovedala, ze ma ist cvicit, hoci vsetky starsie deti cvicili 🙂 🙂 🙂 🙂 teraz o 8 dni budeme mat rok, stvornozkujeme, nesedime, ale ked ma sancu sa niecoho pridrzat tak sa obcas postavi a ked som bola so starsou cvicit a videla ju rehabilitacna , tak sa ma spytala ci sedi, ja ze sa neposadi a ona na to nedavajte ju dokial sa nenauci sama, tak netreba nic surit, moja starsia dcerka sama zacala chodsit az ked nadobudla istotu a to mala 21 mesiacov, teraz ma 4 a pol roka a nic nestratila, beha, skace, robi lumpariny ako vsetky deti v jej veku 🙂 🙂 🙂 🙂 takze netreba hned ist na rehabilitaciu

jajamalka
1. apr 2013

@teada naša sa prvýkrát sama posadila práve v 11 mesiacoch a až ako ročná začala 4nožkovať, dr. tiež zvažovala vojtovku, ale nakoniec usúdila, že je na ňu už neskoro a malá sa teraz ako 14 mesačná stavia na nožičky. Nič jej nebolo, len mala svoje vlastné tempo. Myslím, že podobne to bude aj u vás. 🙂 Ak máte niekde poblízku také hravé cvičenia s deťmi, odporúčam, našu to naštartovalo.

xmirax
1. apr 2013

@teada ahoj, my sme na tom boli rovnako, boli sme v 11 mesiaci na poradni u detskej lekárky a tam sa ma pýtala že kedy sa malá postavila, sadla a tak. A ja som jej povedala že sa ešte nepostavila sama ani si sama nesadla, iba sa plazila ako partizán. Ona nám teda vystavila doporučenie na cvičenie s odôvodnením že oneskorené vzpriamovanie. Aj sme tam odišli, prezrela ju tam neurologička a povedala že trošku meškáme s tou hrubou motorikou ale že nič hrozné, že budeme chodiť cvičiť raz za dva týždne, to by malo stačiť, trocha ju nastimulujú a tak... Ale tak ako by to malá vycítila tak sa mi na druhý deň sama postavila v postieľke a tým pádom si z toho stoja sama aj sadla. Mala presne 11 a pol mesiaca. A odvtedy iné nerobí iba sa všade štverá hore 😀 Ale pôjdem s ňou na tie cvičenia, ublížiť by jej to nemalo hádam. Tie cvičenia údajne iba vyzerajú tak drasticky ale tie detičky to nebolí iba im je nepríjemná tá poloha do ktorých ich dávajú. Držím palce a všetko dobré prajem.

teada
autor
2. apr 2013

@xmirax ja sa bojim tych cviceni, lebo je to take hrozne pre matku i dieta, cvicila som so synom a to nas poslali koli tomu ze sa este nepretacal ked mal polroka, no ja sa priznam ja osm vojtovku zanedbavala a syncek sa aj tak rozbehol, zacal lozit, chodit vsetko a Dr si myslieli, ze to preto ze s nim cvicim..povedala som si, s dalsimi detmi keby nieco cvicit nebudem ale uvidim..moja sa uz aj postavila asi pred tyzdnom, na kolienka sa stavia ked sa pridrzi, ako ona je sikovna, az na ten sed..aj to ona sedi tak na boku a posuva sa vyssie, ale nesedi pevne..no uvidime..ked sa posadi, tak dam vediet..

teada
autor
2. apr 2013

@reanda praveze nema ziaden zdravotny problem,Dr tomu vraj sama nerozumie, lebo ze je sikovna malicka, vrtka ale nejde jej do hlavy preco nesedi..tak nas tam poslala, ze vojtovka to rozbehne, lebo ze potom sa aj chodza oneskori atd..a pritom moja sa uz aj postavila v postielke pred tyzdnom

teada
autor
2. apr 2013

@tinka9000 ona je ziva, hybe sa, ako som pisalaje sikovna, aj sa uz postavila v postielke pred tyzdnom, no len raz🙂ona si lahne na bok,l potom sa podoprie laktou a dviha sa nozku prelozi hornu cez spodnu a uz je na bocnom sede, dviha sa vyssie a tak trochu na krivo sedi, ale Dr chce aby ked ju posadi na podlozku, aby sa nehupala, aby sedela pevne, tak koli tomu vraj vojtovku, uf, ja sa tomu chcem vyhnut

sevi
2. apr 2013

Syn donosený zdravý sám pekne sedel keď mal 6 mesiacov a to sa už nekyval nehojdal sedel pevne. Dcéra predčasne narodená sa naučila posadiť keď mala 9 mesiacov.ale nesedela pevne ešte sa sem tam kyvala. Cvičili sme svalstvo bola hypotonicka.

teada
autor
2. apr 2013

@andrejka1974 no ved prave...nechapem inak preco ked uz , nas neposlala na normalnu rehabilitku ale na vojtovku..moja sedi na boku ale Dr chce, aby sedela na podlozke sama pevne..ael aj tak by som sa radsej vyhla

reanda
2. apr 2013

@teada ved ked nechces, tak tam s nou ist nemusis, doktorke povedz, ze zatial pockas a ked tak, to budes riesit neskor, ked sa sama neposadi.. nas uz dr. posielala na x vselijakych vysetreni a ja som veru nikde s malou nebola a vsetko sa postupne riesi samo, zbytocne by som len dieta stresovala.. nasi doktori su taki, vsetko hr hr, ak nie je problem, tak nejaky najdu 😉

tinka9000
2. apr 2013

@teada podľa mňa je to hlúposť, na tú vojtovku posielajú neiktorí lekári len "do počtu", moja je na tom tak isto, nesadá si často a ak tak do boku, ale to len preto, lebo je radšej na nohách alebo sa plazí alebo lozí, ale je to zdravé pohyblivé dieťa, ja mám našťastie pediatra ktorí to vidí a pozná ju a je úplne jedno že si veľmi nesadá, každé dieťa je iné, ale motoricky bola šikovná odmalička, pretočila sa už v 3och mesiacoch. No ako chceš, ja by som na tvojom mieste s tam šikovným dieťaťom, ktoré evidentne napreduje, len svojim tempom určite na vojtovku nešla.
K tomu kojeniu-je to samozrejme na tebe-ale dieta v takom veku nie je vnoci hladné každú hodinu, to neexistuje, naučila si si ju, že len dudlá v noci a na tebe sa uspáva celú noc. To určite ni eje normálne.A potom to robí aj cez deň.

teada
autor
2. apr 2013

@reanda viem, len sa bojim ze nieco zanedbam, preto hladam ako su na tom ine deticky...no moja je sikovnucjka, no tie lekarske pohlady na veci dokazu zneprijemnit zivot🙂

teada
autor
2. apr 2013

@tinka9000 ved to, ze ani nechcem tam ist..okrem toho vojtovka sa mi vidi velmi dobra metoda pri inych detoch, ktore jednoducho zaostavaju vo viacerych pohybovych aktivitach a velky casovy rozdiel od normy..ja ked som bola so syncekom, poslali ma tam tiez koli pretacaniu, tak mi ho tam chceli cvicit na lozenie ked mal polroka, co som necvicila s nim, na lozenie mal este kopu casu a ja nebudem jeho urychlovac a este vojtovkou..preto mam k tomu celemu taky nazor....to kojenie, dcerka nikdy nemala problem sa odtrhnut od papania, cez den tiez nema problem, len tie noci, no nieco s tym musim urobit, ale asi az po roku...tiez nechce pit z flasky absolutne tak musim naucit nejak inak...no nie je to jednoduche, ale hlavne ze ich mam a ze su zdravi🙂

tinka9000
2. apr 2013

@teada Samozrejme, hlavne že sú drobci zdraví, to je najdôležitejšie a ty ako mamina najlepšie vieš, čo je pre nich najlepšie a čo sa režimu týka, časom sa to všetko utrasie ale budeš musieť k tomu trošku prispieť ty, ale sama zvážiš, kedy je vhodný čas. A hlavne každé dieťa je iné, tvoje ťa možno proste potrebuje v noci cítiť, ja som s týmto nemala problém a od začiatku, od narodenia som ju musela v noci po 6-tich aviac hodinách budiť aby jedla, ale priberala nadpriemerne🙂 takže od cca pol roka my spí celú noc, ale ja som sa snažila ju hneď nedávať na prsník,my sme išli do leta takže som ju hneď musela naučiť piť aj vodičku čistú tak aj v noci som jej dala hoci vodu alebo neskôr čajík. Ale veď uvidíš sama. No podľa mňa s tou vojtovkou - vieš ono je to tak, že niektorí lekári doslova dohadzujú s každou hlúposťou tým rehabilitačným pracovníkom deti na vojtovku, asi vieš prečo..ale s istotou ti môžem povedať, že iný lekár by ti povedal že máš krásne zdravé dieťa a máš byť v kľude. nevravím že máš zlého pediatra, len možno z opatrnosti radšej posiela hneď na cvičenia, alebo z iných dôvodov. Fakt moja má 11 a len teraz začala loziť, hoci sa hojdala na kolenách 3 mesiace, ale radšej sa plazila. Podstatné je že som videla že sa hýbe (až až🙂, a je predsa kopec detí čo nelozia vôbec. Sedieť mi fakt skoro ani nesedí, občas sa dá na zemi do toho šikmého sedu ale proste hned chce ísť na nohy. A z tých nôh sa potom bude dávať do sedu, neboj. Hlavne nech má voľný priestor na pohyb a určite nasilu nenútiť, samé dieťa na všetko príde.Ak ozaj nie je nejaký problé,m čo vo vašom prípade podľa mňa nie je🙂

tinka9000
2. apr 2013

@tinka9000 moju sestru s oboma deťmi psotupne posielali na vojtovku, jeden sa pomalšie hýbal, a druhý mal skrátený trochu ten krčný sval, čo má veľa detí. Nikdy to s nimi doma necvičila a vraj aha ako vám to ohromne zabralo a pomohlo🙂 no určite. Každé dieťa samé vie kedy je na čo pripravené. Keby malo nejaký problém, tak to zbadáš, neboj sa.

mamina2208
2. apr 2013

moja má skoro 7 a pol mesiaca a tiež nevie stabolne sama ešte sedieť, sedí chviľu a potom sa prekotí ale nestresujem však jej správna doba príde kedy bude pekne sama sedkať.

teada
autor
2. apr 2013

@tinka9000 dakujem Tinka, pekne si to napisala🙂)

tinka9000
2. apr 2013

@teada nie je začo, držte sa🙂

aadulik2110
2. apr 2013

@teada ahoj, môj malý bol skôr lenivý typ, všetko chcel, ale nič nevedel.... svokra si ho dávala na kolená do sedu cca od 3 mesiaca, čo ma max. vytáčalo.... od 7 mesiaca usedel sám, ale sadnúť si nevedel - podarilo sa mu to až týždeň pred 10 mesiacom. Plaziť sa neplazil, skôr sa len gúlaľ z bruška na chrbátik a opačne a vrtel sa ako ručičky na hodinkách. Deň po tom, čo si konečne sám sadol sa mu podarilo dať na všetky 4. Prvý deň sa len pohupoval a behom týždňa tak krásne začal loziť (motivácia bol rožok - ale účel svätí prostriedky). Takže si myslím, že treba ešte vyčkať.... malá bude vedieť kedy bude ten správny čas. Tiež som sa od našich a od svokry napočúvala, že v 6 mesiacoch by už mal sedieť... keď už mal 8, tak mi to začalo "vadiť", ale chcela som to nechať na malého a dočkala som sa

lucia006
3. apr 2013

Ja chodim cvicit vojtovku od 3 mes. Teraz ma 5 mes a jedn tyzden a musime cvicit dalej .podla mna je to drasticke dost aspon moj pritom neskutocne place a uz len cakam ze nam povedia,ze uz nemusime chodit.

xmirax
3. apr 2013

@teada no však uvidíme, asi budem mať iný názor na to cvičenie aj ja keď ho absolvujeme, inak sme mali ísť prvýkrát zajtra ale mi volali že nech prídeme až 18-ho nakoľko tam nie je tá rehabilitačná sestra... tak potom napíšem ako to prebiehalo 🙂

teada
autor
13. apr 2013

ahojte, no my uz sedime a uz celkom dlho a peknee, krasne, pevne aj bez cvicenia, aj lozime, uzasne, som rada, ze som ju netrapila tvrdou disciplinou, vojtovkou🙂

timus252
14. apr 2013

Ahoj.. 🙂 Aj ja som mala tiež takúto otázku... ale akurát mi malý začal sedieť a bude mať 10mesiacov... ako ešte niekedy sa hompála z jednej strany na druhú alebo sa stane ,že spande jak sedí .. Ale moja neboj.. každé dieťa je iné ! A netreba sa porovnávať s inými deťmi. každé dieťa ma svoje vlastné tempo ;)

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz