Kedy začali vaše detičky rozprávať?

14. jún 2022

Ahojte, ja by som sa chcela opytat, kedy asi zacali rozpravat, resp. hovorit slova na konkretne veci vase lasky. Okrem mama. Lebo mama mi hovoril syncek uz v 9. mesiaci, potom vlastna rec, a teraz v 14 opat zacal s mamou, ale to chvala Bohu neustale, aj ked ma uvidi v obchode. Vlastnu rec ma, a blaboce krici pisti cely den.

Co mi robi je to, ze opakuje po nas jednoduche slova, napriklad, papa, daj, cica, ale ze sam od seba na konkretme veci to nie. Alebo ked poviem nejake slovo, tak napodni jeho prve 2-3 pismena... Napriklad poviem fuj, tak povie fu. Alebo na pracku povie aca, ale iba PO MNE, SAM OD SEBA NIE.

Predtym, nez by ste ma kritizovali, len by som sa chcela opytat, ci je to v poriadku? Ci nemeskame s recou... Mam pred nou fakt respekt. 🙏🏼

Inak je velmi rozumny, priatelsky chlapcek, napodobnuje zvieratka, tlieska, mava, tancuje, strasne vela sa smeje, na kazdej malickosti. A komunikuje s nami ukazovakom a dost vyraznym pohladom namiesto slov. A ked sa nepozeram, ked ukazuje, tak bud povie mama, alebo zakrici.

Dakujem pekne za odpovede! 🙂

Dakujem pekne za idpovede.

lenka_pekarova
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
14. jún 2022

@lenka_pekarova a nehovoril ziadne slova? A z nicoho nic sa rozrozpraval?

lenka_pekarova
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
boks45
14. jún 2022

Ved ma 14 mesiacov, z toho co pises ,by boli radi niektore mamicky dvojrocnych deti keby takto rozpravali.

elizabet173
14. jún 2022

ako 14 mesačný asi ani toľko, ako tvoj. Ako dvojročný sám celú rozprávku aj s menením hlasu. Mám to natočené. Nestresuj sa, rozprávaj mu, spievaj, výborné sú riekanky, deti milujú rytmus. Sú deti, ktoré ako 3 ročné povedia pár slov a ako 5 ročné čítajú

heln
14. jún 2022

ahoj, dolezite je ci rozumie. tiez je rozdiel medzi pasivnou a aktivnou slovnou zasobou, aktivne mozno nerozprava, ale rozumie vyznamom. treba s nim citat, rozpravat, spievat a dobre je davat dietatu uzatvorene otazky, najlepsie z dvoch moznosti: prosis si rozok alebo chlebik? das si jablko alebo banan?

bashee
14. jún 2022

Moj bude mat 14 mes a naucil sa napodobnit akurat tak dalsie nove zvieratko a to slona. 💁‍♀️😅 Jedine jeho aktivne slova su mama, tata, nene, brrrm. Staci mi ze rozumie vyznamu slov. Sused v 2 rokoch tolko rozpraval ze mi usi sli odpadnut. Uzivam si zatial ten “klud” 😁

andreatytler
15. jún 2022

Nas syn zacal prve slova ked mal 22 mesiacov. Dovted vobec nic, ani MAMA. Nas pediater to riesil uz od 18 mesiacov. Neuznavam nazory ze dieta ma cas. Tabulky existuju z urcitych dovodov a rec je obrovsky meznik a velmi dolezity ukazovatel vyvojovych ochoreni a preto ju treba velmi pozorne sledovat. Okrem toho ak dieta nenaprduje recovo ale napreduje mentalne, zacne byt frustrovane. lebo nemoze svoje velke myslienky vyjadrit a komunikovat.
Tvoj syn je podla mna na velmi dobrej urovni. To ze po tebe opakuje je skvele. Tak to zacina, aj ked vela deti neznasa opakovanie a potom rodic nevie ako ich rozospravat. Aj to ze si slova zjednodusuje je normalne, Na zaciatok je dolezita kvantita. Kvalita sa bude zlepsovat casom. Preto povzbudzuj kazde nove slovo a kazdu snahu o rec. Nebaziruj na tom aby to vyslovoval spravne, ale ty vyslovuj vzdy spravne. Bud casto k nemu tvarou v tvar aby ti mohol pozerat na usta ked rozpravas. Urcite skus riekanky tak ze budes hovorit tu istu riekanku nieklo dni za sebou aby sa ju mohol naucit a potom povedz prve slova v riekany a nechaj jeho aby doplnil posledne slovo.
Ty: Prsi, prsi, len sa
On: Leje
Ty: Nezatvaraj mila
On: Dvere
Potom mozes vynechat dve slova na konci a coskoro ti bude recitovat celu riekanku sam. Len mu daj dlhu pauzu a cakaj na jeho slova... kludne aj 10-15 sekund.

autor
15. jún 2022

@boks45
@elizabet173
@heln
@bashee
@andreatytler Ahojte, velmi pekne dakujem za odpovede. Rozumie nam, ano. To pekne. Ukaze aj casti tela, ako sa treba umyvat, aky bude velky, hladka ma, da pusu, knizky miluje.
Ked napriklad citame knizku, kde su male zvieratka s ich mamkami, a mu hovorim baba krava a mama krava, tak zopakuje a hovori stale ze mama a baba a ukazuje v knizke na zvieratka, a potom ked sa opytam, ako robi krava, tak povie uuuuuuuu. Ako ja si myslim, ze ma zaujem, a aj slova, teda pismenka respektive ich melodiu zopakuje, ked to nevie. Skusim urcite tie riekanky takto, inak strasne vela mu spievam, hovorim riekanky, citam a imitujem (klopem na dvere, vyskocim, napodobnujem zvieratka 🤦🏻‍♀️). Ja strasne dufam v to, ze sa chyti a z nicoho nic zacne viac slov naraz.
Tv mu pustam na cca 30min, iba na detske pesnicky napr, fiha tralala, atd... Kde si zatancuje zatlieska...

boks45
15. jún 2022

Neboj sa, nasa mala v 14 mesiacoch povedala mama ,baba. Okolo dvoch rokoch pridala dedo ,starka, a zvieracie zvuky . Az teraz ked bude mat tri sa rozhovorila 🙂 ale samozrejme ak do dvoch rokoch neuvidis zlepsenie,treba k logopedicke,my sme tam boli 🙂 ale na 14 mesiacov je to uplne v poriadku podla mojho nazoru.

elizabet173
15. jún 2022

má 14 mesiacov, na všetko kopu času, netlač na pílu