Mám 15 mesačného chlapčeka, je to svojská dosť trdohlavá povaha. Všímam si, že celé dni vydáva len svoje akési zvuky, sme tam bľabota ale k slovám sme sa nedostali. Podľa pediatričky by už mal robiť aspoň zvuky zvierat a základných 5 slov ako mama, tata, baba a podobne. Začínam sa cítiť ako neschopná, že ho nič neviem naučiť, opakujem to ako robot už. Najprv som to nejak neriešila veď ma čas, teraz mu už príde veľký na to, že nevie nič.
Kedy začali vaše deti hovoriť? Nemyslím náhodne “slova” v šiestom mesiaci ale reálne pomenovania, ktoré boli cielene 😊
8-9m.
Začal s mama, hovoril to len mne.
Dede hovoril len jeho otcovi.
Teraz ma 11m, hovorí kde je? Keď niečo skryje, kto? Keď niekto vola/zvoní. Vie ako robí ryba a krava.... Vie pomenovať niektorých ludi/veci svojimi slovami co sa podobajú normálnym slovám.
Nemusíš sa cítiť neschopné, ja som ho vyslovene nič neučila, proste som len veľa opakovala tie isté slová, až si ich osvojil a naučil sa ich sám.
Az po druhom roku obe deti
Jedno pred druhými narodeninami povedala pár slov, druhé v takom veku iba svoje blabotanie ,v 3.5r sme začali riešiť logopédiu tak až potom.
Neviem kedy vedel zvieratká ale cca v dvoch rokoch bola baba - babka, mama ba balón, bager, bibi- Dominika, bi-mlieko.... V 2,5 r sa rozbehol tak ze behom mesiaca prešiel od slov k 3 slovným vetam....pokial napreduje, vidíte ze rozumie, vníma, nie je tam nejaká psychická porucha ci autizmus... tak by som začala rozprávanie riešiť až po 2r.
Po tom osemnástom mesiaci sa tak viac rozhovoril, ešte nemá dva, ale už cielene pomenúva veci (niečo sa mu pekne podarí, ale napr. ruka je ka, autobus je bus ...aj zvieratká už pekne pomenúva)
v tom veku je dolezitejsie to ci rozumie, zdiela, ukazuje prstekom a ma ocny kontakt. Porozumenie je dolezite, ze dieta si vytvara pasivnu slovnu zasobu - slovam ktore rozumie, a az neskor ich moze pouzivat aktivne.
rozumie syncek zakladnym pokynom? "pod sem, daj, nono, ideme vonku, kde je to a to /ak je ochotne/, dones xy /nejaku vec/ atd...
Ukazuje prstekom, kde ta chce na nieco zaujimave upozornit?
@negymama prštekom ukazuje, očný kontakt má, pod sem a daj ako keď sa mu chce, niekedy na mňa nakriči a odíde. Nono rozumie ale posledné týždne až keď zvysim hlas tak prestane, inak sa smeje a pokračuje. Rozumie keď mu poviem, že ideme papať, akonahle vidí, že idem do kúpeľne uteká za mnou či už napúšťam vaňu a ide sa kúpať, kde sú nejaké veci to nie na take nereaguje vôbec, sem tam pozrie na priateľa keď sa opýtam kde je táto. Dones zatiaľ tiež nič, skôr keď ma niečo a poviem daj mi tak ak ma dobrý deň tak dá.
Už si presne nepamätám ale okolo 2. roka už rozprávala celé vety.
no myslim, ze rozumie primerane veku, este by som pockala tak do tych 18m az 2 rokov, ci nezacne aspon prve kratucke slovička.
Ide hlavne aby celkovo isiel vyvojom, cim je starsi bude aj viac rozumiet zapajat sa. Dieta sa vyvija komplexne a vsetko co sa uci ho posuva a pomaha aj k reci. Neda sa napr. zamerat len na rec a ostatne nechat tak. Nekonecne opakovanie slov a nutenie dietata aby ich povedalo, moze byt viac na skodu ako na uzitok. dobre je napodobovanie cinnosti, ..napr. malicke deti skusaju same jest, napodobnuju upratovanie /niekedy opacnym smerom 😅 ze veci vyhadzuju/, ale napr. hodia nieco do kosa, chcu splacnut, chytaju metlicku a napodobnuju zametanie, alebo ine pracovne cinnosti. pre vyvoj je dobre aj cvicenie jemnej aj hrubej motoriky. Co najviac sa s nim hrajte, napr. na triedenie kociek ci inych predmetov, hadzanie kociek do vedierka, nastokovanie stipcov na pradlo, miesanie materialov, hranie sa s vodou, jazdenie na odrazadle, hojdanie sa takisto pomaha vyvoju mozgu.
Hlavne u chlapcov sa pomerne casto vyskytuje OVR - oneskoreny vyvoj reci, ked dieta je vo vyvoji ok, nema ment. retardaciu, rozumie primerane veku, ale samotna rec je pozadu. Pri OVR su casto prve slova aj okolo 2,5-3 veku a vety pridu este neskor. Vacsinou ale potom dieta rychlo dobehne rovesnikov.
Má kopu času. Môj syn síce začal zhruba v tých 15-16 mesiacoch, ale to všetci híkali, že ako skoro. Tvoje dieťa je úplne v poriadku.
starsie okolo 3 rokov, dovtedy len par slov. Dnes lutujem to obdobie, lebo sa mu pusa nezavrie. Mladsie strasne zavcasu a v necelych 2 rokoch nielenze normalne rozpravalo ale vedelo aj vyjadrit svoje pocity...
Som rada ,že v tom nie som sama 🙈 moja ma 16 mesiacov a povie iba mňam a jeej a dokola ukazuje nie. Čítame skoro stále ,rada si prezerá knihy a aj keď dookola opakujem ako robí kravička ,psík tak ani za svet nezopakuje.Inak pekne ukazuje prstom ,zahodí plienku do koša ,rozumie že ide papať ,nájde si fľašku s vodou ale kecat sa jej akosi nechce. 😅 Kamoška ma o skoro 2 mesiace mladšieho syna a ten už vraví "kde je " ,tato atď napodobňuje zvieratká. Bola som z toho dosť na nervy ale nechávam to tak .. Kazde dieťa má svoj čas . Je skôr pohybovo rýchlejšia . Občas sa mi dokonca zdá že presne viem čo od nej chcem a spraví nie 😅
Po 2 rokoch a teraz rozpráva v 3 jazykoch
Chlapci v 2,5 roku, jedno dievca ako 12 mesacne a dalsie ma 12 mes., povie ham, mnam, mam a oooo. To je vsetko.
A este podotknem, ze to prve dieta, co ledva 3 rocne vedelo cosi povedat, a ako 4 rocne kreslilo len cierne ciary a machule, s cervenym pasom, ze akoze sopka, tak v 1.triede mi vychovavatelka povedala, ze ma pocit, ze sa nerozprava s prvakom, ale 15 rocnym inteligentnym chlapcom. Jeho logiku a vyjadrovanie obdivuje kazdy, az mi to pride takeeee, no cudne, mne sa to zda normalne, nie vynimocne. Ale zas, pravda je, ze dcera, tak ta je take typicke "decko" s duhami, jednorozcami a srdieckami 😆😅. A vyjadruje sa normalne, nie ako vedec 😁. A rozpravala mi ako rocna.
do slovnej zasoby sa pocitaju aj slova ktore dieta skomoli ale mysli tym isty vyznam, lo znamena lopta... a tiez citoslovcia au, mnam, hav, muu.. takze tych slov asi realne ovlada viac, neboj na 15m je to primerane dieta sa uci aj porozumenie nie len vyjadrovaniu takze chce to cas
Začal prvé slová keď mal 3 roky 😊
Fuuuu to si uz ani poriadne nepamatam. Prvy syn vedel tie svoje hatlaniny. Zacal ale rozpravat ozaj neskoro-ale zasa krásne čisto.
Dcerka. Ta ani 2roky nemala a rozpravala vsetko. Akurat ze nie cisto. Co jej potom dost dlho trvalo kym sa naucila správne.
A treti tiez uz neviem kedy zacal ale tak ze ano rozprava slova a aj do viet tak ked mal 2roky.
Malý ma čoskoro 2 roky a vie mama baba tata a skončili sme 😅 do troch rokov majú čas. Veľa detí začne rozprávať po nástupe do škôlky
No náš veľmi skoro, už okolo roka v jednoduchých vetách, v 1.5 takmer všetko. Ale kde príroda dala, tam vzala, chodiť začal v 16m a teraz má 19m a stále je totálne opatrný.
Moje dieta zacalo rozpravat az po nastupe do skolky, takze dont worry v 15 mesiacoch 🙈