Kedy vaše detičky začali rozprávať?

sudocek
13. júl 2022

Kedy vaše detičky začali rozprávať?

elizabet173
13. júl 2022

@sudocek tesne pre druhym rokom a hned v celych vetach, dovtedy len par slov

thoughtfulweirdo
13. júl 2022

Naša začala vety používať až v cca 2,5 roku, dovtedy jednoslovne.

tulipanicek
13. júl 2022

V 1,5 roku začala rozprávať dcérka vety.

sudocek
autor
13. júl 2022

@elizabet173 môj syn ide mať 20 mesiacou a povie len pár slovíčok.je to moje prvé dieťa a svokra mi stále prízvukuje že by už mal rozprávať.

lenka1993
13. júl 2022

Dcéra keď mala 2 a syn bol totálny lenoch a začal rozprávať až trojročný 😁.

sudocek
autor
13. júl 2022

@lenka1993 Čiže má môj ešte čas? Nemusím mať strach že nebude rozprávať?

danulicek
13. júl 2022

nestresuj sa, uz vobec nie tym, co hovori svokra. kazde dieta je ine a su aj deti, ktore dlho nepovedia dokopy nic a potom su deti, ktore v 1,5 roku uz recituju male basnicky. ak sa tebe nieco nezda, spytaj sa pediatricky, ale urcite sa nedeptaj tym, co hovori okolie.

cervenaruza123
13. júl 2022

@sudocek Moja zacala prve slovicka okolo roka. Ma rok a pol a celkom dobre jej to ide. Ja som zacala rozpravat az na 2 roky, ale ze naraz vela. Kamoskin maly ma skoro 4 a stale poriadne nerozprava, boli aj na vysetreniach, je v poriadku, len ze mu to dlhsie trva, vraj to maju v rodine. Je to velmi individualne.
A hej, vsetky babky tvrdia, ze ich deti jak rocne uz na nocnik sa pytali, rozpravali, same si varili a diplomovky obhajovali a ked to nase nerobia, treba robit paniku... Ale to zle pamataju vacsinou, ked potom o tom zacnu medzi sebou rozpravat podrobnejsie, tak to zrazu vyznieva inak ako to, co tvrdia.

travelllerka
13. júl 2022

Prvá ešte pred rokom, druhá sa rozhovorila až v 2r

moni2522
13. júl 2022

@sudocek Moje deti uz normalne vo vetach: dcera ked mala 1,5 roka. Syn na 2 roky a cca 2 mesiace - uz bol v skolke a najmladsi syn cca v 2 rokoch. Takže je to velmi individualne 🙂

tara42
13. júl 2022

Moja ma 2r a mesiac a vo vetach nerozpráva, len slovíčka. A absolútne nestresujem.

e3v3a3
13. júl 2022

@sudocek neboj sa. Môj prvý syn keď mal 2 a pol povedal iba pár slov. Ešte keď mal 3 som sa bála či mu budú v škôlke rozumieť. Ale od apríla do septembra kým nastupil to išlo raketovým tempom. Teraz má 4 a melie a melie.
Teraz to isté zažívam s mladším. V marci mal rok, už začínajú otázky u dr koľko vie slov... No nevie takmer nič. Povie mama aj to iba sám pre seba, mňa tak neoslovuje, pes je ga a jediné čo využíva je ham 😀

lenka1993
13. júl 2022

@sudocek podľa mna vôbec. Mne aj neuro hovorila že do troch rokov to ani nikto riešiť nebude. Syn má teraz 3 roky a 3 mesiace a niekedy by som mu rada tie ústa zalepila 😁.

zuzkaa1991
13. júl 2022

@sudocek moja zacala rozprávať ked ked.mala 3rm (bola kus donutena v skolke) nastupila do skolky ako 2.5r dovtedy len hmkala a ukazovala vety zacala az v lete keď mala 3.5r

tetapetra
13. júl 2022

@sudocek čo myslíš slovom rozprávanie. Vety, slovíčka,citoslovcia, ukazovanie, reakcie na otázky. Ak sa ti niečo nezdá kukni si,dá sa aj stiahnuť detská reč. Niektoré deti sa rozrozpravaju, niektoré nie a to sa už rieši.

snehulak77
13. júl 2022

@sudocek vôbec sa neboj, sesterka ma malého a on začal, keď mal tri roky, teraz ma 5 a huba sa mu neuzatvorí 😅😅
Môj ma rok, neuro nám odporučila rybi olej, že to pomáha (tiež berieme pyridoxin) a ak nezačne do 3 roka, tak nás kukne, ale že je neurologicky úplne oka

elizabet173
13. júl 2022

@sudocek písala som vyššie, že ani moje dieťa nerozprávalo. Svokra je logopéd? Nech si niečo o vývine reči naštuduje a potom pindá. Podstatné je, aby to dieťa rozumelo, chlapci často začnú rozprávať až okolo tretieho roku, takže aj keby malo tvoje dieťa o rok viac, ešte stále by to nebolo nič výnimočné, ale vtedy by som už logopéda navštívila. Písala som tu už viac krát, že poznám dieťa, ktoré ako trojročné povedalo pár slov, 3,5 ročné začalo rozprávať vo vetách a štvorročné čítalo. Teraz má šesť a pol, ide do prvej triedy, číta plynule. Nie všetkým deťom ukázali tabuľky, takže veľa si ich ide svojím tempom. Čítaj mu, spievaj, deti milujú riekanky, najmä ak sú spojené s pohybom, komentuj, čo robíš a ak má cumeľ, tak nech má len na spanie, určite nie nonstop celý deň. Verím, že mu už nemixuješ, že jedlo hryzie, aj to je dôležité.

zuzanockamt
13. júl 2022

@lenka1993 Tak to sa neurologička veľmi mýlila. Rieši sa to u logopéda a psychológa po 2-2.5 roku.

floren
13. júl 2022

@sudocek v novembri mal dva a teraz začína rozprávať, u nás v rodine všetci tak neskoro

lenka1993
13. júl 2022

@zuzanockamt no tak teraz mi je to už jedno. Syn je predcasniatko. Od 2 do 3 rokov sa naučil cca 20-25 slov. Po 3 rokoch už krásne sklada vety. Ústa sa mu nezatvoria. Dvaja neurológovia ho kontrolovali a u oboch že do troch rokov sa nerieši. To iste aj pediater mi povedal. U nás to platilo. Začal po 3 rokoch krásne rozprávať.

zuzanockamt
13. júl 2022

@lenka1993 Mne neurologička schválila návštevu logopédie po 2. roku. Aj pediatrička. Má 2.5 roka a aktívne používa len cca 10 slov. Nie vždy sa oplatí čakať.

andrea169
13. júl 2022

@zuzanockamt to je pravda . Môj syn má 2roky aj 10 mesiacov . A keď som volala logopedicke a povedala že hovorí možno len dve slova tak povedala že je na mieste prist . Ona mi veľmi pomohla usmernila na , naviedla ako s ním pracovať a už po mesiaci vidím výsledky . Ona sama mi hovorí že neuznáva keď ľudia hovoria že veď on všetko rozumie len nehovorí alebo že este má čas . , len nehovorí ? Veď komunikácia je základ , potom sú často tie deti frustrované nervózne aj zlostne keď nevedia vyjadriť to čo chcú .. ja som veľmi rada že som sa rozhodla riešiť to s logopedičkou

lenka1993
13. júl 2022

@zuzanockamt samozrejme každé dieťa je iné 🙂. U nás to chvála bohu dozrelo samé 🙂. Dokonca dvera sa r naučila 5 ročná a to sme chodili na logopediu. Syn mi r vravel od roka a do slov ho začal používať nedávno.

macilaci
13. júl 2022

@sudocek. Cca rok a od vtedy ti nie je ticho. Majú skoro 13🤭

kiki68
14. júl 2022

Nas ma 24mes a rozprava uz 2 slovne spojenia a tiez nejake vety. Vsetko opakuje, cokolvek to je, hovori 3 recami. Takze je mu jedno, ci to povie babka slovensky, papa nemecky, proste zopakuje cokolvek. Tiez si zacal pre seba recitovat zrazu. To ma skoro prekotilo. Lebo nic nic a zrazu si fici svoje. U nasho sa rec vyvijala tak bezne , prve slovo niekde v 10 mes a potom to islo dalej. Ta rec moze skocit za tyzden dopredu, to nikdy nevies. Logoped sa riesi az ked v 2,5 roku vobec nenabieha rec a lepsie porozumenie. Cize to dietatko je uplne v poriadku