Kedy vaše deti začali správne rozprávať?

20. dec 2021

Asi divne položená otázka ale kedy vaše deti začali rozpravat “správne,normalne”? Ja mam o chvíľu 5 rocneho syna a síce je kecálek ale ešte ma problem s niektorou výslovnosťou. Nevie povedat ch, namiesto toho vravi len h (hlieb, pihať, hlap) nepovie dnu ale gnu, š, č atd sa mu podarí len málokedy. Ale napr R povie krásne. L niekedy uňho znie ako r (napríklad minule ma skoro rozosmialo keď povedal namiesto poslat pos.at).

Chcem sa spytat že kedy sa to napraví alebo či s nim už treba ist na logopediu. Pripadne či by ste to už riešili alebo ešte počkali. Samozrejme napravam ho keď to pocujem ale nie vždy sa opraví.

mmoonna
20. dec 2021

Môj syn má 4,5 a tiež nerozpráva pekne, nemá dobrú výslovnosť. Aj rozprávať začal až neskôr. My sme už začali chodiť k logopedicke.

karhu
20. dec 2021

treba navstivit logopeda

lealikk
20. dec 2021

podla mna keby si aj pockala, nic sa nestane, ale zase na druhej strane, naco to odkladat. takto moze prist do skoly potom s tym, ze uz vie vsetko pekne vyslovit.

3petka
20. dec 2021

Ahoj, môj má 5,5 a tiež je ukecaný ako tetka na trhu. No výslovnosť katastrofa má problém so sikavkami a písmenom r. Chodíme už na logopediu nám povedali že má slabý jazyk a svaly okolo. Musíme len cvičiť ale moc sa mu nechce. Rozpráva s privretými zubami. Som zvedavá kedy sa to zlomí. Na poismenka š,č a ž už vidieť pokrok ale inak nič..

kacena4
20. dec 2021

ahojko na tolko nespravnych hlasok uz ma vela rokov o chvilu pojde do skoly a hude mat problem s citanim a pisanim kedze hlasky nevie ani len spravne vyslovovat

lubina
20. dec 2021

S dcerou som chodila na logopediu este v druhej triede zakladky, nevedela vyslovit R.

nmonikaa
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzanaete
20. dec 2021

Treba ist na logopediu. Potrva, kym dostanete prvy termin. Nech nieco stihate poriesit, kym pojde do skoly. Tam uz nespravna vyslovnost moze robit problemy.

annm81
20. dec 2021

Určite je už čas na logopéda. Je super, že sa zaujímaš o jazykový vývoj svojho dieťaťa a nechceš to podceniť, lebo keď prídem do akejkoľvek skupiny detí na Slovensku, som vždy zhrozená, ako zle rozprávajú. Pritom je tvoje dieťa vo veku, kedy sa už zajtra môže začať intenzívne zaujímať o písmená. Od septembra bude predškolák a bude sa musieť naučiť slabikovať slová, určiť prvé a posledné hlásky v slovách a to pôjde so zlou výslovnosťou oveľa ťažšie.

renka30
20. dec 2021

Určite by som išla k logopédovi, aby sa mu to do nástupu do školy upravilo. Dcéra zle vyslovovala r a trvalo takmer rok, kým sa to naučila vyslovovať správne (priznám sa ale doma sme veľmi necvičili). A tiež dostať termín na logopédiu nie je také jednoduché a potom sedenia bývajú raz za mesiac (teda aspoň my sme tak mali)

popa86
20. dec 2021

Určite smer logopédia… pred mesiacom som absolvovala webinár Logopedické cvičenia pre deti od troch rokov a školitelka sa vyjadrila, že ak sa reč dieťaťa sama nevyčistí ( rozumej upraví do normálnej výslovnosti) do piateho roku života, treba začať navštevovať logopédiu. Môj syn má 3 a štvrť a rozpráva v dlhých vetách, vie odkomunikovať všetko, no nevie povedať k ( toto písmenko v slove akoby prehltne) a nevie ešte g ( namiesto toho povie d)… l a r v slovách nahrádza j. Logopedička nás už objednala, povedala, že toto bežne rieši v troch rokoch.

alenka7777
20. dec 2021

urcite smer logopedia

asistentka89
12. jan 2022

Ak 5 ročné dieťa nevyslovuje správne,určite by malo navštevovať logopeda.