Kedy vám začalo dieťa rozprávať?

kocapka
25. júl 2015

Ahojte.Mám syna má 2 roky a 9 mesiacov a ešte nerozpráva.Zvykne na vlak povedať vaka alebo povie aj hynta na hojdačku.Proste rozpráva tu svoju reč,ktorej rozumie iba on.Som tak trocha zúfala lebo veľakrát neviem čo chce.Výhoda je to,že ma chytí za prst a odnesie kam potrebuje a ja mu to dám.Ale nie vždy uhádnem 😖 Vraveli mi,že je to asi kvôli tomu,že prežil nejaký stres ale o tom nič neviem. Nakoniec že mám isť ku logopédovi alebo ku psychiatrovi.Mi sa s ním rozprávame aj mu vysvetľujeme čo to je a ako sa to volá ale nič.Je pravda,že mu púšťame anglické pesničky lebo slovenské sa mu nepáčia.Ale to by nemal byť problém,lebo už v škôlke sa učia angličtinu.Budem rada za každú radu a skúsenosť.

barbora84
25. júl 2015

Nas syn mal 2 roky 8 mes, ked konecne zacal rozpravat, dovtedy to boli len par slovicok. Tiez som s nim uz chcela ist k logopedovi, lebo jeho rovesnici uz recitovali basnicky a on nic. Hlavne chlapci su v tomto pomalejsi. Dolezite je,ci rozumie co mu hovoris. Do 3 rokov je cas a netreba to riesit. Nas syn sa postupne tak rozrozpraval, ze teraz sa mu usta nezavru 🙂

beatrixka77
25. júl 2015

Nechápem prečo ludia davaju viac otaznikov ako je potreba. Jeden nestačí?

cat
25. júl 2015

Syn až keď mal tri roky, dovtedy asi ako váš.. a dcéra už od 1,5r. komunikovala pomaly ako dospelák, celé vety. Stále si myslím, že sa tie deti nemajú porovnávať, jedno začne skôr, iné neskôr..

mimasimi
25. júl 2015

Išla by som k logopedičke. Môj začal rozprávať až po 3 rokoch. Tú angličtinu by som mu zrušila, istotne Ti to odporučí aj logopédka. A Tebe rozumie, čo mu rozprávaš?

maciatkolulu
25. júl 2015

@beatrixka77 aby sa prizvukovalo, to co chce autor vyjadrit. Inak uslo mi nieco, tu sa riesi pocet otaznikov? 😉

kocapka
autor
25. júl 2015

@mimasimi On mi rozumie čo mu hovorím.Keď mu poviem,že sa ideme obuť tak nastaví nožičky na topánky.Alebo keď ideme papať tak hľadá kde je tanier.On rozumie len nechce hovoriť.A tu angličtinu mu nepúšťame tak často asi 15 minút lebo ho teraz zaujímajú vlaky,autobusy,policajné autá,hasiči a motorky 😅

siska53
25. júl 2015

@kocapka nas sa rozrozpraval po 2,5r.,ale dlho to bola tiez hatlanina. Mala mala 2r.a 8-9m.,no boli to len koncove slabiky slov. Postupne sa to zacalo zlepsovat. Teraz bude mat 3r.a4m.a stale jej este daked nie je dobre rozumiet. Ale vidno postupne pokroky.
So synom sme skoncili na logopedii ked mal 4r. Lebo nevedel sykavky a R a L. Teraz doladujeme sykavky a R.
Mal lenivy jazyk,hoci nedudloval a nikto s nim ani nesuslal a vela sme citali ci pomenuvavali..
Nam.pedina povedala,ze chlapcom davaju dlhsi cas,ze to riesoa az po 3.roku.

kocapka
autor
25. júl 2015
mata1001
25. júl 2015

Moj syn zacal rozpravat ako 3rocny.od vtedy chodime logopedicke...teraz okrem r povie vsetko...

kocapka
autor
25. júl 2015

@siska53 Ja som mu aj zvykla čítať knižku a ukazovať obrázky a pekne mu vysvetlila,čo na tom obrázku je a on si zakryl s rukami uši a ušiel.Takže tak....proste ma už ide poraziť skoro každý v jeho veku už vie niečo povedať a on proste nič.Musím byť asi trpezlivá možno do vianoc sa dočkám 🙂

janickacrazy
25. júl 2015

@kocapka Ja by som išla na tvojom mieste k logopedičke, tá ti odborne poradí, ved už bude mať 3 roky, to je dosť. Moji rozprávali veľmi skoro, už okolo roka tvorili jednoduché vety.
Píše logopedička: Myslieť si, že ak dieťa do troch rokov nerozpráva je normálne a bežné je škodlivý mýtus. Niektoré deti sa naozaj rozhovoria až po treťom roku a skutočne dobehnú svojich rovesníkov. Ale naozaj len niektoré. Ostatné ich nedobehnú a môže sa u nich rozvinúť vážna porucha narušeného vývinu reči - dysfázia. Deti s dysfáziou hovoria málo, nesprávne, agramaticky, neochotne, neisto a reči ani dobre nerozumejú. Postupne začnú rozumovo zaostávať a neskôr majú veľké problémy v škole: ťažko sa učia čítať a písať, robia chyby v diktátoch, neznášajú slohové práce a ťažko si zapamätajú učivo, pretože takmer všetko sa opiera o reč.

Ak má rodič obavu, netreba čakať a počúvať dobre mienené rady ("však ani naša malá nerozprávala") a čím skôr je vhodné vyhľadať dobrého logopéda. Skorá diagnostika môže dieťaťu ovplyvniť vzdelanie, realizáciu, dobrý život.

peneloppe
25. júl 2015

@kocapka

Moj starsi az okolo 3 rokov zacal rozpravat a v skolke sa riadne rozprozpraval a vsetko dobehol a dnes sa nezastavi. 😀 Tiez som mala obavy a bola som aj u odbornika s nim ale kedze sme bilingualna rodina tak je to vraj bezne. Takze mna navsteva odbornika upokojila a potvrdilo sa ze nic ine v tom nebolo. Mladsi syn uz rozpraval ovela skor, mal stimulaciu doma od brata.

Asi by som zasla za odbornikom, aby som mala pokoj na dusi. Za to nic nedas. To ze este nerozprava nemusi nic znamenat, mozno sa ti o par mesiacov rozrozprava ale zase moze to byt nejaka porucha tak skora diagnostika pomoze. Drzim palce. 🙂

karap
25. júl 2015

neboj,rozbehne sa.Ma este cas.Moja najmladsia ma uz takmer 4roky /je novembrova/ ale v reci je na urovni cca 1,5 rocneho dietata.Sme sledovani na neurologii,chodime k logopedke.EEG vysetrenie mozgu neukazalo ziadnu vychylku,mala je uplne v poriadku.Hlucha tiez nieje.....Mam dalsie dve deti a tie nemaju problem,rozpravat zacali ,,tabulkovo,,.Ja malej rozumiem vsetko a to je jej slovnik fakt niekedy ,,odveci,,
Napr.:pes-faf,auto-fafaf,Adam-Apap,cikat-kik,kaka-kak,jest-nama,pit-pip........Asi mesiac jej davam rybi olej,ten je vraj skvely na mozog,tak uvidim ci bude nejaky posun......No mala zacina uz konecne aj spajat slova do viet,aj ked tym jej vetam rozumiem zase len ja 😅
Napr.:,,Mama ja ne tu,, -mama ja sem nechcem ist.
,,Mama Kik,Pap tu?,,-mama Kristinka a Adam sem pridu?.a pod.

katarina_k11
26. júl 2015

Suhlasim s Janickacrazy. Chod k odbornikovi - logopedke, ta najskor posudi ci ide iba o oneskoreny vyvin reci alebo o dysfaziu. Viem o com hovorim, obaja synovia su dysfatici a je to s nimi naozaj narocne, najma ten mladsi ma dost narusene porozumenie reci. Dopredu to ide pomalicky, ale s pomocou odbornikov ide...

sisinka26
26. júl 2015

@katarina_k11 ahoj, mozem sa spytat ako sa presnejsie prejavuje porucha porozumenia reci? Dakujem.

mimasimi
27. júl 2015

@sisinka26 dieťa nerozumie, čo mu rozprávaš. Napr. dones topánky, sandále. Možno pojmu papuče rozumie, ale iným výrazom na obuv nie, možno ani tomu. Napr. moj malý nereagoval ani na meno, ked sme naň kričali ... ☹. Veľa auti príznakov....

lilimoni
27. júl 2015

Moja tiez tak. Mala 3 roky a nema tvar. Pomohol logoped a teraz sa jej pusa nezavrie 😀
Potom neskor diagnoztikovali autizmus.

adelakk
27. júl 2015

Kazde dieta ma svoj vlastny cas na vsetko, ci uz ide o chodenie, sedenie, rozpravanie.....ak aj nerozprava je dolezite, aby rozumel co mu hovorite vy. Syn rozpraval do dvoch rokov iba samostatne slova, aj to take skor vlastne, ale vsetko rozumel. Ked mal dva roky, narodila sa dcera a ked som bola v porodnici, tak sa syn rozrozpraval........kazdy den nove slova, cele vety.... Dcera ma teraz rok a pol a zacala rozpravat ked mala sestnast mesiacov. Hovori cele vety, uplne sa s nou da normalne porozpravat. Co sa tyka anglictiny, tak nase deti ucim od narodenia aj po anglicky. Nemam pocit, ze by ich to negativne ovplyvnovalo....napr detske pesnicky spievam vacsinou v AJ, niektore aj v SJ, ale tych tak vela neviem. Vseobecne sa hovori, ze deti, ktore sa ucia naraz dva jazyky, napreduju v obidvoch o nieco pomalsie ako ked sa ucia iba jeden. Podla mna je to individualne, napr. dcerka zaspieva celu anglicku abecedu, samozrejme nevie o co ide....a syn je o dva roky starsi a naucil sa spievat to iste asi iba o mesiac skor nez ona. Takze by som nepanikarila, kazdy ma svoj vlastny cas. Ako som uz povedala, je dolezite, aby rozumel, v tomto veku uz aj zlozitejsim veciam, nie iba jednoslovnym vyrazom. Napr. ked sa povie, chod na chodbu a dones svoje papucky.

timea7
27. júl 2015

@kocapka nestresuj sa tým, že deti naokolo už vedia rozprávať a tvoj synček nie. Neporovnávaj ho s inými deťmi, aj keď viem, že je to ťažké. To, že dieťa rapoce v celých vetách a nemá ešte dva roky, nemusí znamenať, že skončí vysokú školu s červeným diplomom. Mávam v škôlke bežne deti, ktoré začnú rozprávať okolo troch rokov, ale vždy posielam rodičov za odborníkom, aby sa niečo nezanedbalo. Počúvanie anglických pesničiek nevidím ako problém, ale skús mu viac krát denne ty spievať, jednoduché detské pesničky, rozprávať riekanky, deti majú rytmus veľmi radi. Používaj ich pri akejkoľvek činnosti, ku ktorej sa hodia, výborné sú riekanky v spojení s pohybom, pozri na nete, ak nenájdeš, napíš do IP, pošlem ti.

adka_pajerska
27. júl 2015

Moj maly mal 2 roky aj 4mesiace ked zacal prve slova a teraz 2,5 rocny rozprava ale sem tam musim tiez lustit 🙂

haslerka1975
15. aug 2015

Obe deti v 11 mesiacoch slova,v roku a pol zrozumitelne kratke vety (auto ide). isla by som na ranu intervenciu k dobremu logopedovi a uistila sa, ze dietatko dobre pocuje. necakala by som do 3 rokov

silviettaa
15. aug 2015

syn od 2 rokov

evening_star
15. aug 2015

Začni mu dávať omega-3-mastné kyseliny, robia zázraky. Najlepší je prírodný rybí olej, ale ak ho neznesie, sú aj v iných formách ochutené pre deti. Môj syn berie Esprico.

bbroskynka
15. aug 2015

Moja dcérka do dvoch rokov takmer vôbec nehovorila. Potom to prišlo a začala hovoriť. Najprv prvé slabiky, potom celé slovo, teraz slová spája. Má dva roky a dva mesiace. Veľmi rýchlo sa zdokonaľuje. TV a pesničky počúva v angličtine. Viac ako polovicu slov rozpráva v angličtine. Slovenských je menej. Niekedy je to sranda, keď ja niečo po anglicky neviem a musím pátrať, čo mi to vlastne povedala.

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kale13
15. aug 2015

vidim, ze ti tu odporucaju omega 3, ja by som sa pozrela aj na zelezo.. anemia moze sposobovat oneskoreny vyvoj.. skus sa na to spytat alebo dat spravit testy.. vraj dost deti byva anemickych.. a teda moj je rovnaky vek ako tvoj, zacal hovorit az okolo 2 rokoch prve slova a zacinali sme zvukmi zvierat. to mu dost pomohlo..my mame viac jazykov, tak teraz sa v jednom celkom rozhovoril, ale dalsie jazyky ho ucime tak trocha trikmi..napr. skus vybrat zopar jednoduchych slov, nieco co ho zaujma ako tie auta, a naucit ho nazvy najprv tym, ze mu povies daj mi bager a on ti ho da.. a neskorsie ho zacni 'nutit' to povedat tym, ze zacnes sa ho pytat ci je to bager alebo traktor, proste akoze ty nevies a on ta bude chciet opravit, aspon u mojho maleho taketo triky zaberaju, on sa takto naucil aj farby, este nevedel ich vyslovit ale uz ich poznal, a az potom zacal pomenovavat....alebo ak nieco chce tak mu poviem co to je a kazem mu zopakovat az potom dam, ale on teraz celkom rad opakuje..ak je dlhe slovo tak mu to slabikujem .. mame to ako hru...

bonnie1
15. aug 2015

V 1,5 poskladala prvu jednoduchu vetu. Teraz uz rozprava super aj recituje a spieva. Ale mam kamosku a jej maly zacal kecat az v troch ked dosiel do skolky .

rika1968
15. aug 2015

@kocapka V júni sme mali 2 roky. Vôbec nerozprávame. Jediné jeho ludske slovo je " kaka občas mama". Samozrejme sa s nim zaoberáme, sledujeme jeho chovanie. Rozumie vela veci čo mu hovorim, zakazujem, pytam sa. Zatial čakám a nenutim ho do ničoho, všetko má svoj čas. Sú deti, ktoré ovela pozdejšie začnu hovoriť. Nie sme rovnaky a nikdy sa neprirovnávaj k tomu druhému. Neboj sa, onedlho začne hovoriť a dobehne ostatnych.

gabyvt
19. aug 2015

@kocapka moja najmladšia mala v auguste dva roky a nerozpráva takmer nič,maximálne, keď tak niečo po mne zopakuje a základné slová mama, baba, tata a pod.ale možno to bude aj tým, že prežívame teraz ťažké obdobie, a v poslednom čase pozorujem, akoby sa zaťala a žiaden pokrok. V septembri nastupuje do škôlky, tak verím, že jej to pomôže, ak nie, tak určite navštívime logopéda.

lily14
20. aug 2015

Moja mala tetaz 2 rocky a vie len 20 slov a ostatne iba prve písmená napr fontana fo,paradajka pa,hojdacka ho...obavam sa ci to je ok?mali ste to niektorá?