Ahojte. Mám ročnú dcérku a chcela som vyskúšať posadiť ju na nočník, no začala plakať. My máme ten problém, že neobsedíme na jednom mieste. Vkuse niekde račkujeme, alebo sa presúvame🙂 Nepomôže ani, keď jej dám do ruky hračku. Švagriná má 10 mesačnú dcérku a tá jej pekne sedí už vyše mesiaca..sem-tam sa im aj niečo podarí🙂 Mama ma straší, že keď ju neprinútim teraz, neskôr mi nebude sedieť už vôbec. Aké máte Vy skúsenosti? Nútiť ju nasilu už teraz? Nepremeškám niečo, ak to odložím na leto, kedy bude mať už rok a pol? Po lete ju musím dať do jasieľ, kvôli práci a bolo by dobré keby už bola bez plienočiek. Ďakujem za rady.
Ahoj, ja som môjho menšieho dala na nočník ako 9 mesačného, asi týždeň tam sedieť nechcel vôbec, hneď ako som ho posadila, tak aj zliezol, ale potom sa každé ráno pekne vycikal aj vykakal, trvalo to asi mesiac, a teraz, ako kedy, raz chce sedieť, raz nie, ale len sa vyciká, takže asi to dieťatku musí dôjsť samé, že kde treba vykonať potrebu..... 🙂
Ja osobne velmi neberiem tie starsie pravidla nasich (aj mojej) mam, ze treba dieta co najskor na nocnik. Ja som dala mojho maleho, ked mal tusim 2 roky aj 2 mesiace. Dovtedy sme uz niekolko mesiacov sedeli na nocniku vzdy po spani - cize rano aj poobede. To sa posadil a rovno vycikal. Ale cez den az ked mal cez 2 roky. Kamaratka mi poradila, aby som to do 2 rokov ani neskusala. Ona skusila tusim prave v roku a pol, a dcerka jej chytila taku nechut, ze si potom zvykala strasne tazko. My sme po tych 2 rokoch isli rovno naostro - rovno do gatiek bez plienok, tyzden som prala kazdy den vsetko mozne aj nemozne, ale na vyrocny siedmy den sa naucil ovladat cikanie a boli sme hotovi. Ozaj to trvalo presne tyzden. S kakanim bol vacsi problem, lebo to nie vzdy vedel odhadnut prdiky a cikanie a kakanie, cize to castokrat skoncilo v gatiach, alebo povedal "cikat" a rovno kakal. Ale potom aj to odrazu zacalo zazracne zo dna na den fungovat. Ale to prislo ozaj, asi ked mal 2,5 roka. Inak ja som to do toho roka ani nemohla skusat, pretoze sa pise, zeby maly nemal vobec sediet, pokial sa do sedu nedostane sam. To, ze sa plazil a lozil, este neznamenalo, ze si sadol. To tusim az celkom neskor. Ale aj chodit zacal az ako 15mesacny, cize sme mali posunutu situaciu.
Mas to tazsie, ze pojde do jasiel, tak nechcem zniet, akoby som mala mat jedina pravdu. Skus to, ale osobne by som ju nenutila cez plac. Druha vec ale je, ze rok a pol velka slecna uz bude mat skor svoju hlavu, a tvoja mama moze mat pravdu v tom, ze ju uz nedonutis... My sme mali zasa opacny problem s nocnikom, ze moj maly sa vyhra aj s pupkom a rucickami, cize mi nechcel z nocnika dole. By tam sedel aj hodinu. Takze my sme naopak davali vsetky hracky mimo dosah, aby sme to urychlili.
Dalsi bod je zasa ten, ze akokolvek sa moze naucit cikat, ked sa take male dietatko zabudne pri hre, tak sa na 100% stane nehoda. Aj ked sa nauci, nebude to na 100%. Jedna pani ucitelka v skolke mi povedala, ze aj 5rocne deti, ked su pohruzene do hry, sa este niekedy aj pocikaju. Ja teda beriem, ze keby mala dcerka plienku, mozno by to mali tie ucitelky aj lahsie ako umyvat koberce. Ale to zavisi od jasiel...
ALE, este pozitivna info na zaver: KED sa nauci, uvidis, ake to bude super. Je to narocne tie deticky to naucit, ale potom je to uplne skvele - ziadne plienky, ziadne prebalovanie, natieranie ritky kazdu chvilu, rychlejsie obliekanie atd. atd... Drzime palce!
@dellpo pozri,ja som maleho skusala posadit,ked mal cez rok,bez uspechu,asi zo 3.x sa vycikal a vykakal,chodil j bez plienky,pocikal i pokakal sa,voobec mu to nevadilo. Skusala som to neskor este viackrat,nic. Az v dva a pol roku mu doslo,ked behal,nahy,ze aha,ja cikam! A po par dnoch,ze mne,treba cikat! Potom sa uz pytal. Ale nocnu plienku si,zrusil,sam az v 3a stvrt roku a kakaciu som mu zrusila uz ja v 3a pol,lenze to sa uz rok sam vedel pytat.
u malej to vyzera nadejnejsie,ma 21 m.,cce tam,sediet,aj tam castejsie nieco spravi,tak po 6.1. Chcem,zacat. Ale,silit to ani u nej,nebudem.
@dellpo ak sa ti chce, precitaj si, ako to bolo u nas, nemas sa kam ponahlat ... https://www.modrykonik.sk/blog/zuzanockamt/article/samostatne-odplienkovanie-ako-to-pre-q5twoe/
Moja prva dcerka cikala a kakala do nočnika od polroka do roka,potom začala s nočnika utekat a až ked mala 2 r.1m. zrazu zišla z postielky vycikala sa sama, tlieskali sme jej a zapačilo sa jej to a odvtedy bola cez den bez plienky,v noci ked mala 2r.5m.-ked mala týžden suchu plienku v noci odvtedy nemala a pocikala sa v noci len ked bola chora.Mladšia ma 19.mesiacov a sama sa nam začala pýtat a tak ked ma pýta tak ju dam a ked nepýta tak ju nedavam vobec.Nutit v žiadnom prípade!!!Je to podla mna ničenie dietata a samotných rodičov.Ked to ma prist tak to príde. 🙂
to jak pisete, ze se dite nauci na nocnik za par dni je jak sen...ja to malou ucim uz dva mesice a minulej tyden jsme si myslela, ze uz je vse ok za celej dne se pocurala jen jednou...pravda, ze vetsinou jsme ji davala na nocnik...malo kdy si rekla, ale vcera a dnes se mi staler pocurava...davam ji na nocnik co pul hodinu, ale ona se i tak pocura prosim poradte...uz stracim nervy je to hrozne nevim jak dal
No mne mama vravela že ma dávala ked som mala 3mes. v 9 mes som už nenosila plienky .Ja som dcerú asi od pol roka a syna myslím od 4mes dcéra dvoj ročna už len na noc a syn nie a nie sa odnaučiť. ☹ ☹ ☹
Aj syn moc nechcel cikať tak mal na nočníku obr havka a druhý z takou hlavou tuleňa tak som mu vravela že nech dá havovi ciku lebo potom bude plakať že je hladný 😀 😀 😀
Potom sme začali na velký to sa mu páčilo dávať si schodík - splachovať a tak .podla mňa dieťaťu robí dobre vedomie že robí niečo dobré a zabava sa pri tom .potom som mu ešte vravela že nemôžme byť dlho von- to miloval lebo sa pociká a potom to smrdí 😅 😅 😅 tak nemôžme - zaberalo to
Skús nájsť hravý spôsob
Ahoj tak ja som mala tiez problem ze mi dcera nechcela na nocnik skus normalne velky zachod 🙂 a no povies ci mi nesibka ale nam to pomohlo kup jej taku malu sednku na zachod uvidis 🙂 je to sranda take male a ne velkom zachode 🙂
@dellpo nasilu? podla mna najväčšia chyba, len jej to znechutíš a už vôbec nebude chcieť sadnúť...
ja neviem načo sa všetky mamule ponáhlajú, deti majú čas na cikanie aj odplienkovanie, to silené odúčanie sa mne osobne nepáči... od 1 roka som tiež ešte len prvý krát skúsila malú posadiť na nočník... myslím že dalšieho pol roka som ju tam nevedela dostať, a to som ju nenútila, potom som vždy ponúkla len raz za čas... prišlo to pomaly a kupodivu si ako 2 ročná a 5 mesiacov sama sadla na velký záchod, vykakala sa a odvtedy sama chodila a už sa nepocikávala... nočné odplienkovanie máme len cca 2 mesiace komplet, aj ked plienky boli v noci už dávno suché... ja som však kvôli jej prekonanému zápalu moč. ciest nemohla riskovať, aby sa v noci pocikala a spala niekolko hodín v mokrom.. 😉
chce to čas, klud a vôbec nepočúvaj rady hlavne starších matiek... oni dávali detom látkové plienky a deti boli hore kvôli tomu v noci 100 krát, preto boli tlačené do odplienkovania... dieťa je kompletne pripravené zadržiavať moč a uvedomovať si pri hre potrebu cikania určite neskôr než v 1 roku... a niektoré deti sú aj lenivé 😝
Kedy? Keď bude na to dieťa pripravené. Môj prvorodený bol pripravený až v troch rokoch.... deň pred tretími narodeninami sa SÁM rozhodol, že ide na nočník... odvtedy žiadne pocikanie, žiadne mláčky, žiadne nekonečné pranie a menenie šiat a 😉 Od tohto osudného dňa 😀 bol IHNEĎ odplienkovaný aj cez denný spánok a v noci... bez nehôd... Proste nechcel plienku, nepocikal sa....
Skúšala som v roku, potom v roku a pol, v dvoch a vtedy som to aj vzdala... a nechala to naňho...
@dellpo
malú som dávala ako 10-mesačnú. krásne sa odučila do 1,5 roka už absolútne bez plienok aj na noc. sedávala mi aj 20 minút. Po skúsenostiach s dcérkou som si myslela, že to pôjde aj so synom. Ale , ...
Malý ten bol iný. tiež nechcel obsedieť, tak len ráno a poobede hneď keď sa zobudil, kým sa celkom neprebral. Ako dvojročnému som zobrala cez deň plienku. Dávala som ho každú hodinu na šerblík, niekedy spravil cikinu, niekedy nie.
Nie vždy vydržal. Najhoršie, že potom už vydržal a keď som ho posadila aj vytlačil zopár kvapiek. 2 roky a 4 mesiace, kým konečne začal hovoriť, že mu treba.
Podľa mňa keď máte teraz rok, tak ju skúšaj dávať len hneď po spinkaní, ráno, poobede. a tú veľkú prácu si nechaj na leto. Môžete cikať aj do trávičky, nám sa aj to veľmi páčilo, ocikávali sme mravčeky, kamienky a tak. A aj prania bude o niečo menej ako teraz. V lete sme behali len v nohavičkách a ak niečo ušlo to sa ľahko prepralo.
ja som niekde čítala že na nočník vtedy, keď vie chodiť po schodoch, vtedy vie už ovládať vedome zvierače, inak ide len o nácvik ako keby si cvičila psa a na to musíš všetko robiť pravidelne, pravidelne, jesť, piť, spať ... Ja som malú skúšala v lete keď mala rok a pol, vôbec to nefungovalo, bolo jej to jedno, na jeseň som s tým prestala a potom v 2 a 4 mesiace, za týždeň všetko pochopila, odvtedy plienky nemala ani na noc, potom prišlo obdobie v škôlke asi pol roka, kedy sa v noci pocikávala. Spätne sa mi vidí, že v tom roku a pol to bola blbosť, mohla som si ušetriť kopu stresov s cikaním a kakaním kdekoľvek. Teraz mám polročného chlapčeka a určite sa nikam nebudem ponáhľať. Kedysi to tak fungovalo, ja mám fotku ako polročná už sedím na nočníku, a svokra malej kúpila nočník k 1. narodeninám. Ale aj veľa iných vecí bolo inak, ja som vyrástla na sunare, materská bola pol roka a potom šup do jasličiek ... To sa nedá porovnávať.
Ahojte, podla mna musi na to dieta vyzriet, jednoducho si uvedomit, ze mu treba cikat ... mozno ho sem tam posadit, ale urcite nie na silu. My sme tiez skusali cca od 6. mesiaca a nakoniec na to prisiel sam od seba mesiac pred 2. narodeninami. A medzitym sme si uzili stresov .... udrzat ho na nocniku za kazdu cenu, kym sa nevycika ... ak sa to parkrat podarilo, naivne sme si mysleli, ze uz je to tu a prestali sme davat plienocku a samozrejme nebolo a akurat nam pribudlo cistenie vsetkeho mozneho ... Ak by som mala druhe babo, urcite by som z toho taku paniku nerobila a radsej stravila cas zabavnejsie 😀
Ani ja si nemyslím, źe je nutné dieťa nútiť. Ak si sama chce na nočníku posedieť, jasné, dávaj ju tam, ale ak plače, tak radśej nie.
Skús nechať nočník tak, aby ho stále videla, každý deň a zvykla si naňho, potom zase ptrebárs o mesiac ju skús na nočník posadiť a uvidíš sama.
Ja som svojho syna nijako nenútila, asi od roka som ho posadila na nočník, sem tam sa niečo podarilo, to sme vychválili do nebies a inak som to nijako nekomentovala. Keď mal 2,5 roka, v lete som z jedného dňa na druhý zrušila plienky cez deň a asi za 2 tyždne sa to naučil tak, že odvtedy sa cez deň ani raz nepocikal.
Veľa šťastia, a nenúť ju, prosím Ťa, to určite nie je dobre...
ja malou vubec nenutim...jen ji proste reknu jdeme na nocnik nebo velky zachod a ona se tam vycura, pak pochvalim a hotovo...jen kdyz ji tam nedam, tak ona si sama nerekne a pusti to do gati...teda nekdy si rekne, ale vetsinou az uz je pocurana... :(
Daj jej ho, vysvetli, na co sluzi. Moja vedela, co je to kakat, lebo ked kakala, tak som to komentovala, ze kaka. Jedneho dna povedala kaka, skusila som dat na nocnik a za par tyzdnov uz sa pytala skoro zakazdym. Terazky to trochu flaka, ale kaka iba do nocnika. Obcas ju dam aj bez pytania, ked viem, ze by asi mohla cikat, ale ked nechce, nenutim. Deti to vedia aj skor, zr co je cikat a kakat ako v dvoch rokoch.
miku1 maminag prosím Vás aký nočník ste používali pri detičkoch prvý krát. Nebol Vám veľký, museli ste dieťatko držať aby do neho nepadlo. Chcem kúpiť synčekovi na Vianoce nočník a pomaly ho učiť nech si zvyká sedkať na nom. Máme 9 mesiacov. Ďakujem 🙂
@lubka1987 ahoj ja som pri oboch dcerkach pouzivala klasicky nocnik.zacala som ich nan davat ked uz vedeli same sediet. asi okolo 7 mesiaca....a ano bol im velky padli donho take boli zlate jak im nozky trcali.....ale nestazovali sa....keby sa zlostili a nechceli tam sediet tak by som ich nenutila a pockala kym by sa im na nom pacilo 🙂
@dellpo ahoj necitala som vsetky prispekvky....ale moja skusenost je ze okolo roku proste z nocnika utekaju...... 🙂 asi je to pre ne velka zabava.... 🙂 ja som zacala davat moje na nocnik ked uvedeli same sediet okolo 7 mesiaca....vtedy sa este nevedeli postavit a ujst....🙂 🙂 🙂 .....ale nenutila som ich ani neskor ked nechceli sediet....ked raz nechce tak nechce a ked chce tak tam bude sediet i 10 minut.......nenutim aby nebol odpor voci nocniku ci zachodu....tod moj nazor a skusenost 🙂
urcite nasilu ju nedavaj aby nahodou nemala k tomu odpor....ja som malu tiez davala odkedy zacala sediet a potom zacala vrieskat tak som sa na to vykaslala a tiez nasi doma do mna vrtali preco ju nedavam lebo oni to robili tak a tak...kasli na to daj ju vtedy ked bude pripravena a reci si nevsimaj....moja nocnik nechcela vidiet strasne dlho hned vrieskala tak som to neriesila az raz ked som jej ukazala zachod tak to bola parada a teraz ma 20 mesiacov a pekne sa uz pyta a plienky mame iba na spanie zatial a to sa pyta skor ako moj teraz uz 3,5 rocny bratranec ktoreho davali od pol roka na nocnik 😉 🙂 podla mna je somarina davat uz od neviem kedy na nocnik aj tak si to este neuvedomuju poniektore maminy zacnu uz do porodnice nosit nocnik aby dieta naucili cikat vsetko ma svoj cas 🙂
Ani ja som dieťa do ničoho umelo netlačila.... Dala som na rady odborníkov, že najvhodnejší čas je okolo 2 rokov. Vtedy už totiž dieťa nielenže pomerne dobre chápe, čo sa od neho očakáva, ale dokonca fyziologicky je schopné (dozretie zvierača) udržať moč. Pozná sa to podľa toho, že dokáže samé chodiť po schodoch 🙂 - úsmevné, ale je to fakt.
No a urobila som dobre. "Odplienkovanie" nám trvalo presne 1 deň. Ani raz sa v noci nepocikala. Od toho dňa sa pocikala len 2x (aj to mojim zapríčinením - boli sme pridlho vonku - 3 hodiny a neopýtala som sa, či nechce cikať, resp. nedala som ju cikať, skôr ja som nebola ešte "odplienkovaná 😀).
Ja som malého dávala sedieť na nocnik zhruba od roka, niekedy sedel, niekedy sa podarilo aj vycikaj, dokonca aj bobek vytlačil, ale potom prišlo obdobie rezolutneho odmietania nocnika, ked som ho vytiahla, tak ho smaril do kúta, sadnúť si ani náhodou, tak som to nechala tak...všetci brblali, ako to ze este nosui plienky a teraz ked má 2 roky a 4 mesiace sa naučil cikat do nocnika bez nutenia sám behom jedného dňa, kakat asi po týždni, na spinkanie sice plienku dávame, ale v 90% prípadov je sucha, takže kľud, ono to dieťa na to musí dozrieť samo a pôjde to bez kriku, plaču a nátlaku 😉
@lubka1987 Ahoj my sme nasej malej kupili obycajny hrajuci nocnik aby sme vedeli kedy sa vicikala.Prvykrat ked som ju posadula na nocnik plakala ale zatlieskala som a sa smiala staci ked ju niecim zaujmes a potom si zvykne 🙂 nasa ma 7 mesiacov a pekne cika a aj kaka do nocnicka hlavne r ano ked vstane 🙂
@dellpo zdravim vsetkych co citaju tento odkaz.. Ked citate tento odkaz musite byt dobre zufali a pravdepodobne nemate nic ineho na starosti. Ja som sa naucil chodit na nocnik uz ako maly chlapec v 9iatich rokoch. Ludia mi vravia ze som vynimocne dieta. Ja to o sebe samozreejme viem 🤐 . Tak a na koniec by ssom chcel pozdravovat vasu malu nezbednicu alias cucoriedku a povedzte jej ze chodit na nocnik je stale lepsie ako chodit kakat do kadibudky 🙂)
Ja som dcerku davala na nocnik od 6. mesiaca a v 10. mesiaci uz nechcela ani na noc a bol pokoj. Syna davam od 7. mesiaca. Paci sa mu to. Vecer pred spanim ho tiez davam a rano ked vstaneme ho dam na nocnik hned. Po skontrolovani nocnej plienky mam pocit ako by si tam len cvrkol, tak som zvedava ako nam to pojde dalej. Vela stastia prajem pri odplienkovani vsetkym malym drobcom. 😉 a aj ich mamickam 😀
@dellpo Ja som dala malú prvýkrát na nočník keď mala 10 mesiacov, našťastie sa jej tam páčilo. Hneď sa vypiškala, a na druhýkrát aj vykakala. Normálne som tomu neverila, až som si to od radosti nafotila 🙂 No ako som písala, mojej sa tam páčilo, mala som problém, keď som ju chcela dať dole. Mladšiu už tiež možno tak o mesiac posadím na nočník, už mi krásne sedí aj sama, takže uvidím aká bude jej reakcia. Na silu určite dieťa dávať netreba, lebo potom k tomu získa "odpor" a už just ti na nočník nesadne. Skús kúpiť tú detskú dosku na wc a posaď ju tam. Možno to sa jej páčiť bude 🙂