Kedy riešiť oneskorený vývin reči?

17. jan 2024

Ahojte, mám syna - má 2 roky a 2 mesiace a veľmi obmedzene verbálne komunikuje. Používa tak 15 slov. Napodobňuje len niektoré zvieratá. Inak mám pocit, že všetkému rozumie, len tá reč... Často počúvam/čítam, že chlapci sú pomalší a rozprávajú neskôr, ale čo je ešte v poriadku? Kde je tá hranica, kedy je to ešte v poriadku a kedy kontaktovať odborníkov?

kacena4
17. jan 2024

moj nazor keby nerozpraval vobec riesila by som to ale kedze rozprava deti sa vo veku okolo 2-3 rokov najviac rozbehnut, uvidite do 3 rokov ci bude napredovat. drzim palceky

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
17. jan 2024

@kacena4 ďakujem... asi zavolám aj pediatričke, čo si o tom myslí. Predsalen videla miliónkrát viac detí ako ja.

@stastnamanzelka super, ďakujem za odpoveď. Ale ja som sa pýtala na dvojročného, neviem, či si čítala dokonca...

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
domka222
17. jan 2024

Oneskorený vývoj reči je,keď je dieťa pozadu s rečou max pol roka. Ak ti všetko rozumie a používa slová funkčne, nechala by som mu ešte čas. Moja rovnako stará začína tvoriť jednoduché dvojslovné vety ( mama pomôž mi,chcem rožok, chcem sladkosti 😀 umyť zúbky...). Ale tiež vie max 50 slov.

zuzuky
17. jan 2024

Ja som kontaktovala logopediu keď mala dcéru 2 a pol roka. Všetkému rozumela ale mala obmedzený počet slov. Nakoniec bol z toho oneskorený vývin reči.

mischelag
17. jan 2024

Nas presne to iste. 2r a 3m a hovori par slov, par vymyslených slov a ovlada zvieratka - zvuky. Rozumie vsetko, dokaze nam vsetko vysvetlit. Boli sme aj za logopedickou a vraj to do 3r nemame riesit.

zuzinka888
17. jan 2024

@mischelag smiem vediet ak vam vsetko vysvetli ked pozna len par slov? Lebo ten nas je na tom rovnako - iba par slov. Ako vam vysvetluje- znakuje?

ninusa221
17. jan 2024

Môj brat do 4 rokov nerozprával vôbec iba také ehm že na dačo ukázal tak sme vedeli tie skratky. Tusim že potom išli rodičia snim k logopedičke. Teraz ma 17 a už nás z neho niekedy hlava boli ústa sa mu nezatvoria 😀.

mischelag
17. jan 2024

@zuzinka888 ukazuje+zvuky. Minule mojej mame vysvetlil, ze otec ho zabudol na hojdacke a on sam musel prist az k dveram a zaklopat mame 😄 . Pozera krtka, upozornuje nas, aby sme aj my pozerali a vsetko nam opisuje. On je ako nemy film 😄 . My mu naozaj 90% veci rozumieme a aj najblizsi. Ja verim, ze max v skolke sa to rozbehne.

vyrovnanaosoba
17. jan 2024

Môj 2r tiež len pár slov povedal, nastúpil do škôlky a ústa sa mu nezatvoria. Za týždeň 2 básničky.

andreatytler
18. jan 2024

Nas objednal pediater na vysetrenie so specialistom na sluch a vyvojove poruchy ked syn v 18 mesiacoch nepovedal ani slovo.
Ako to berie tvoj syn ten fakt ze ma obmadzenu verbalnu komunikaciu? Nefrustruje ho to ze nevie povedat? Nehneva ho ked mu nerozumiete?

janka_266
18. jan 2024

Za mna škôlka pomôže. Náš odvtedy rozpráva všetko a veľa 😃mal 2,5, keď nastúpil

katka533
18. jan 2024

Ja mam rovnako starého syna. Mal by vedieť všetky samohlasky, b,d,g,h,k j m n p t v. Z toho skladat jednoduche slova. Skuste učiť najprv písmená s ľahké slova 3-4 písmenove.

sono2
18. jan 2024

V dvoch rokoch? Ja ze napíšeš v piatich

egonsk
18. jan 2024

2 roky je najvyssi cas, kedy treba zacat riesit rec, ak ju este spravne dieta nema, lebo na to nadvazuje kopec dalsich vyvojovych potrieb. Kazda spravna logopedka, alebo psychologicka ti to vysvetli preco je to potrebne cim skor riesit a aj ti poradi cinnosti, ktore ak budes spravne robit, tak velmi rychlo to dieta rozhovoria.
Inak je k tomu aj taka graficka pomocka, kde ti mozno ukaze aky je spravny casovy vyvin dietata pocnuc recou, konciac roznymi cinnostami. A mozno spravi dietatu aj s tebou testy, su to medzinarodne stanovene testy pre stanovenie stavu vyvoja dietata, je to dost obsirne, ale velmi dobry obraz ti to da, aby si vedela kde polavit a kde naopak pridat.

egonsk
18. jan 2024

inak taka drobna citacia z jedneho nemenovaneho webu
"Dvojslovné spojenia vyslovuje vo veku 18- 24 mesiacov. V tomto veku dieťa používa približne 50- 70 slov a rozumie asi 100 slov.
Rozvité vety sa objavujú vo veku 24-30 mesiacov. Postupne sa zdokonaľuje aj gramatika."

annm81
18. jan 2024

Ja by som nesúhlasila s názorom, že veď má ešte čas. V prvom rade by som si zodpovedala otázku, či v posledných mesiacoch badať aspoň nejaký posun vo vývoji reči. Ak áno, dieťa nemusí mať žiadny problém a je dosť dobrá šanca, že sa ešte rozhovorí. Ak sa ale dieťa nijak neposúva, treba hľadať možnosti, ako mu pomôcť. A mysli najmä na to, že čakacie doby k špecialistom sú veľmi dlhé.

sasesoe
18. jan 2024

Ahoj, dá sa stiahnuť kniha O detskej reči, odporúčam, preštuduj. Niektoré deti dobehnú neskôr áno, ale pokiaľ by malo ísť o nejaký problém/diagnózu, je lepšie začať to riešiť čím skôr - logopedicka nerieši len zlú výslovnosť, ale i spôsoby komunikácie, často sa odporúča i psychologické vyšetrenie alebo návšteva centra včasnej intervencie ... Ja by som odporúčala radšej skôr sa ozvať, jedna i poradovníky sú dlhé, i teraz máš asi viac času, ak si ešte na RD ..

uriva
18. jan 2024

My sme tiež takto skončili u logopéda - v takmer 3,5 roku, na vyslovene moju žiadosť, lebo sa mi to tiež nezdalo, že hovorí zvuky zvierat a 20-30 slov max, do škôlky nechodil (začal až v štyroch rokoch, lebo nemali preňho skôr miesto). Logopedička vysmiata, že sú dva typy detí - tie, ktoré rozprávajú hneď slovíčka(ale nechápu až tak význam a celý zmysel viet) a tie, ktoré majú vyššie IQ a akoby sa hanbia rozprávať skôr ako vedia zložiť celú vetu, takže im to "dlhšie trvá". A že aj tak sme tam skoro, že sa to rozbehne do školy (ešte mu aj zle roky vychádzajú), ale nechala nás u nej raz do mesiaca na stretnutia - a v štyroch rokoch mu doslova nešla zavrieť pusa a naozaj začal v priebehu cca troch dní rozprávať vety a odseky a litánie :D - v podstate je ukecaný doteraz :D. A múdry je ako rádio, naozaj. Takže spätne musím povedať, že mala pravdu. Ja by som to do troch rokov úplne nesilila.

autor
18. jan 2024

Ďakujem pekne všetkým za reakcie. Aj som si myslela, že sa tu stretnú dva tábory (veď je ešte veľmi malý a dobehne to vs. čo na to odborníci). Podarilo sa mi dostať termín u súkr.logopedičky o 3 mesiace, kedy bude mať takmer 2,5 roka a pár mesiacov pred škôlkou. Nemyslím, že by mal nejakú závažnú poruchu, ale chcem mu pomôcť čím skôr, aby nestrácal drahocenný čas, kedy môže napredovať.