Babulky s kolkymi zubkami chodia uz deticky prvy krat k zubarovi?
@danusskaaa divne preto sa pytam lebo nas poslala dr teraz v prvom roku ma 8 zubkov ale ziadny problem😒
@majka1706 Ou, tak nasilu nie :( Ak mas ochotneho zubara, tak ked robi tebe napr. preventivku, tak vziat malu na kolena, nech sa povozi na kresle, motivovat aby usta otvorila, ze zubar sa len pozrie... pripadne doma sa hrat "na zubara" aby otvorila pusu... este je malinka sice, ale postupne aby si zvykala.
Tebe necha aby si jej vycistila zuby? Vtedy podrzi pusu?
@majka1706 my sme zacali chodit od roka, ani to nebola skutocna prehliadka, ale dieta si zvyklo na kreslo, zubarku, svetlo, vzdy ju zubarka povozila hore dolu, tesila sa....mohla pustit vodu do poharika, to malo este vacsi uspech 🙂....teraz je uz skolacka a zubarky sa vobec neboji...aj ked uz su prehliadky normalne a obcas aj cosi treba urobit, ci vytrhnut zubok, co sa mu samemu nechce....
Od roka má byť dieťa evidované u zubára. V takom veku nejde ani tak o zúbky ako o to, aby si dieťa zvyklo na zubára, sestričku, na prostredie. Na to, že príde, otvorí pusu, spočítajú sa zúbky... 🙂
(Som sestrička u zubára.)
A aby som nezabudla - do 18r prevencia 2x do roka. 🙂
Zienky,ja som svojho syna zobrala prvy krat k zubarovi,ked mal prve dva zubky 🙂.mal osem mesiacov🙂.ja som vsak zatazena na zdravy a krasny chrup a usmev,podla mna je to vizitka cloveka,takze preto som sla tak skoro.ujo zubar len kukol,poucil o cisteni a bolo🙂.
@danielazv. No to ano aj u mna to tak je som zatazena na zubky😃😄 ale snad nebudem trapit malinke dietatko s mojou posadnutostou ked sa boji ma len rocik snad sa nic zle nestane ked pojdem neskor a zubky si cistime
@majka1706 ja chodím do s deťmi od roka.. nemajú/nemali so zúbkami problémy, ale chcem, aby si na to zvykli a brali ako samozrejmosť, že im niekto skontroluje zúbky a nemali z toho traumu.. náš zubár to ale nejako nesilí, keď vidí, že dieťa nie je vpohode, nasilu zuby nepozerá, povozí na kresle, mňa sa spýta, ako je dieťa na tom a dosť (tak sa to dialo keď mali baby rok, dva..) od troch rokov už ale normálne spolupracovali, dali si pozrieť zuby a to bez revu či dohovárania..
@majka1706 jasne,ze nebudes.my sme sa hlavne boli "zoznamit" s prostredim,ujom zubarom a tetou sestrickou.presne ako pisali baby vyssie,jednoducho zacali sme vytvarat dlhodoby vztah🙂.usmieval sa,tlieskal,sedkal v kresle...velmi sa mu pacilo. (Len na okraj-u pediatricky len co na chodbu pred dvere kde ordinuje prideme syn uz ruci jak tur)
@majka1706 vyskusat mozes, ale tak male deticky maju problem s otvorenim ust. Kazde musi na to dorast. A hlavne ty musis najst schopnu a trpezlivu zubarku 😉
@danusskaaa ved toto neotvori ustocka ani si nikde nesadne ani sa nepovozi ani nic len by sa bala a mala by nocne mory ...horsie mi spava ked sa cez den niecoho boji
Detičky by mali chodiť k zubárovi s rodičmi už od malička. A ešte lepšie/ideálnejšie na dentálnu hygienu. Už počas tehotenstva mamičku poučí o správnej výžive a hygiene a aj ako sa starať o dutinu ústnu bábätka. Keď sa prerežú prvé zúbky, treba začať čistiť s kefkou. Zoberte detičky so sebou, aby si zvykli na prostredie, nech vidia ako sedíte v kresle a že v ústach sa niečo robí. keď budú spolupracovať, otvoria ústa, skontrolujú sa zúbky. 😉
Ideálne je kazov predchádzať! Takže radšej ísť s deťmi na hygienu, kde sa naučia čistiť zúbky a rodičia ako dočisťovať, kedy čistiť, čo škodí zúbkom a pod.
Detičky sa potom neboja, personál poznajú a už aj v 3 rokoch si nechajú zúbky vyčistiť od povlakov a farebných pigmentov (s jemnou kefkou a pastou). 😍
najhoršie je, ked príde už aj 3 ročné dieťa s rozpadnutými zubami! 😠
Rodičia sú zodpovední a musia sa starať... neskoro je potom plašiť deti vŕtaním a pod.
@majka1706 väčšina detí sa nechá dobrým prístupom nahovoriť. treba ich pripraviť už doma a spolu sa tešiť že to bude super povoziť sa.
Keď nič nepomôže nevadí, povozí sa napr. mamina 😉 Dostanú nejakú odmenu a dohodneme sa na inokedy.
Detičky sa niekedy veeeľmi rýchlo menia a o 3 mesiace ked príde nemusí sa vôbec báť a krásne ukáže zúbky 😉
Ako nechcem teraz odradzat alebo co ale povim pravdu ani ja ani priatel sme tak skoro neboli u zubara ja asi az v 7 rokoch oa do teraz nemam problem priatel do 30 rokov 2 plomby ja 4 ..tak ale zato urcite nebudem svojej kazat az tak neskoro urcite s nou pojdem ale az okolo toho roku a pol ..az 2 roku...
@majka1706 máte šťastie...možno. Bu´d sa naozaj dobre staráte o zuby, ale taktiež máte asi dobrý biofilm (mikrobiálne osídlenie). Treba dať však pozor! Väčšina ľudí čo nemá kazy, má skôr či neskôr "paradentózu". Treba dať spraviť rontgen, ktorý to potvrdí alebo vyvráti.
Deti cca od 6 rokov (alebo od prerezania trvalých zubov) by mali chodiť 2x ročne na fluoridáciu.
Takže najneskôr od 6 rokov by mali chodiť k zubnému lekárovi 2x ročne aj na preventívku.
@majka1706 to je super 😉
Tak to má byť 🙂
Nemusí to byť však pravidlo aj u detí... patogénne baktérie môže dostať aj od starých rodičov, iných detí... Taktiež záleží aj od čistenia, stravy... Od tých 5-6 rokov by som určite odporúčala návštevu ZL a DH... ved keď je všetko ok, nemusí sa báť a ani pri ďalšej kontrole
Do roka by dieta malo absolvovat prvu prehliadku aj ked nema zuby a potom.2 x rocne. Inac poistovna nehradi ak by nieco bolo treba
Ono ide o to nech si dieta zvyka ze zubara sa nemusi bat nech ma.skusenost ze tam nic meboli nie az ked je zle
My.chodime od narodenia ked ide s nami a tak a nema problem s nicim teraz ma 8 rokov a museli jej zatial vsetky mliexnenzuby trhat lebo uz rastli trvale a posunuli by sa a nebala.sa kludne bez umrtvenia si nechala vytrhnut
@jaruskatt snaz sa najst sposob ako ju privyknut bez stresu. Prave vcera mi kamoska hovorila ze jej zubar daval kapky, lebo isla s malym az v 5 rokoch a ked uz je treba to je neskoro. Je prirodzene ze male deti sa boja, je lepsie byt pripraveny.
@marcelatje Veď to som písala aj ja 😉
@jaruskatt prepac, zle som oznacila,
chcela som.zakladatelke napisat 🙈
Asi nie je podstatné kolko zubov ma... ale skor ci je problem. Od troch rokov ma dieta narok na kazdorocnu preventivnu prehladku, ale ak je problem treba ist s zubarovi aj skor. Na druhej strane ak ziadny problem nie je, netreba tam behat. Moja bola u zubara ako 2rocna kedze mala problem s cernenim zubov a teraz v 5tich rokoch vyvrtat kaz.