Od akeho veku ste zacali dieta "opravovat" pri rozpravani sa s cudzimi/starsimi? A teda rozlisovat vykanie a tykanie?
Dobrá otázka, odpoveď znie, nezačala. Prirodzene začal vykať asi šesť- sedem ročný.
@veve_ad kedy chce. Vykanie nie je povinnosť a už vôbec neznamená úctu. Dnes bežne deti týkajú.
@zmrzlinka2021 presne tak…
@zmrzlinka2021 nie je to povinnosť
Ale ako to vyzerá keď dieťa týka 70 a viac ročným? No nie moc dobre .
Sama by som sa hanbila .
Voľakedy ešte svojim rodičom museli vykať deti
@zmrzlinka2021 vykanie neznamena uctu? No mna picne.
Takze pride na urad do skoly hocikde a tyka?😂
Niekedy v predskolskom veku mu samemu doslo, ze nie kazdemu sa tyka.
@zmrzlinka2021 nie, vykanie nie je o ucte, ale je to spolocenska konvencia v nasej kulture, tejto konvencie by sa mali ludia drzat. Tykanie je v nasej kulture nieco, co posuva toho druheho cloveka do inej kategorie, blizsej, sukromnejsej. Pre "cudzich" ludi je vykanie.
v predskolskej triede zvyknu ucitelky viest k vykaniu, aby si zvykli na vykanie ucitelkam v ZS - takze ak to dovtedy neurobili rodicia, tak by to mali zacat robit cca v tomto veku.
@zmrzlinka2021 ty bezne prides do banky, na urad, do obchodu, k lekarovi... a tykas? Lebo podla teba vykanie nie je znak ucty? A k tomu tykaniu pridavas pre zeny aj take to zauzivane slovicko "moja"? 😃
@zmrzlinka2021 Tak to potom aj vyzerá. Pôsobia ako malí drzí fagani bez výchovy, zrejme ani ich rodičia nebudú iní. Inteligentnejší ľudia nemajú problém so slušnosťou a etikou. Čo sa hodí sem do diskusie, sa nehodí všade. Neviem si predstaviť napr. niečo predávať a ako taká hlúpa šlajska začať zákazníkovi tykať. Alebo na úrade, u lekára, pokladníčke v obchode... Príde mi to neúctivé a buranské, je to vizitka človeka.
@maja22 Všímam si, že oslovenie "moja" používajú (jemne povedané) jednoduché dámy/slečny. Mne to príde strašne komické. 😅
@tripetta úcta sa dá vyjadriť aj inak ako vykanim... Napríklad takými slovami, ako dobrý deň, prosím, mohol by si, bol by si taky dobrý, ďakujem, dovidenia... Mne je osobne dosť jedno keď mi niekto týka, pokiaľ sa somnou baví slusne.... Už sa mi párkrát stalo, na miestach, kde by som čakala uctive správanie na úrovni (nemocnica, úrad...), že síce mi bolo vykane, ale zrovna uctive správanie to nebolo...
@veve_ad Dcera mala 5, ked ona sama presla automaticky na vykanie. Syn ma 3 a jeho len opravujem na dobry den a dovidenia namiesto jedneho ahoj vsetkym.
@domiklik To je pravda, čo píšeš. Na úradoch, u lekára chovanie niektorých ľudí je hrozné. Niektorí lekári, sestričky, úradníci by potrebovali reštart empatie.
Inak, keď si tak pomyslím, že vykaním sa dá vyjadriť aj jemné pohŕdanie, alebo odsudzenie. Napr. keď si začnú vykať ľudia, ktorí si predtým tykali. Ono záleží od situácií a ľudí. Doba sa mení, v diskusiách na internete mi to príde už archaické 😀
Mne sa spájajú pekné spomienky na vykanie s návštevami kamarátky, ktorá býva na dedine. V meste to bežné nie je, aspoň u nás, ale tam u nej sa mi cudzie deti pekne pozdravili, samé od seba, a to ma vôbec nepoznali. Tie deti si to asi ani neuvedomovali, ale dodnes ma tie spomienky tešia.
@zmrzlinka2021 vykanie neznamena automaticky uctu ale je to jeden zo znakov ucty. Alebo by tebou ani nemyklo, keby ti lekar, policajt, ucitelka tvojho dietata tykala? Maaajn god aki sme vsetci nad vecou a nekonvencni 🤦♀️
Ak je vykanie o ucte, tak teoreticky by malo dieta zacat vykat vtedy ked zacnu cudzi ludia vykat jemu.
Alebo dieta musi uctu len prejavovat, ale nezasluzi si ju?
Uz sa velmi nepamatam, ale tusim mi ucitelia zacali vykat na vyske.
Cca 5 rokov keď mala. Keď boli v predškolskej triede aj učiteľky v škôlke ich viedli k tomu aby im deti vykali
vykanie nie je prejav ucty, vsak si zoberme len debatky na MK, akonahle nejaka zacne v debate komusi vykat, tak je to vzdy v kontexte "chod do pr..."
@andreatytler 👏👏👏
Dcéra má 5, neopravujem ju. Sama začína chytať a používať frázy s vykanim, ktoré ja používam v obchode, na pošte a pod. Predpokladám, že vykanie v bežnom rozhovore začne viac používať v priebehu najbližších pár rokov.
@viestta Taka pravda. 😀
@veve_ad moja sa to naučila asi keď mala 4r že keď videla staršieho automaticky vykala