Ahoj,chcem sa opytat v kolkych mesiacoch sa moze davat dieta sediet a dopavuka? Moja mala ma 5 mesiacov a ked lezi dost vysoko dviha hkavicku a ked ju mam na sikmej ploche tak si sama sadne.Je to vporiadku alebo jej to este nemam dovolit? Inac je strasne pevna,ked osm ju na chvilku pridrzala a skusala postavit na nozicka bez problemov stala,kolienka sa jej nepodlamovali.Samozrejme si myslim ze na pavukaje este skoro ale zo zvedavosti,odkedy moze v nom chodit? A kedy si ju mozem posadit na kolienko? 🙂
Ja neviem, ale ja by som ju veľmi do pavúka nedávala. Aspoň nám tak aj naša pediatrička hovorila, že nemáme dávať do pavúka, že dieťa sa potom naučí nesprávne držať telo a tieto deti zvyknú aj špičkovať. My sme malú nechávali pekne na zemi, nech si sama lozí, potom sa posadila, postavila a o chvíľku už aj bude prvé kroky robiť. Radšej sa pekne hrajte na zemi, motivuj ju, nech sa sama pretočí, začne sa plaziť, loziť.
@lusia222 skus si pozriet nejake odporucania ortopedov a zistis, ze obidva tieto Tvoje napady su nevhodne a pre dieta vyslovene skodlive.
chrbtica maleho babatka ma tvar C. dospely clovek ma tvar S. na prechod tvaru chrbtice je dolezite, aby dieta stvornozkovalo, vtedy sa spravne prehne. to len na uvod taky zaklad 🙂
to, ze sa dieta pritiahne za ruky nie je sedenie a nemala by si jej to dovolit. resp. pritiahnut a hned polozit je v poriadku, ale aby bola v sede, to urcite nie. z jednoducheho dovodu. hlava babatka je este velmi tazka a chrbtove svaly nie su dostatocne pevne na to, aby ju udrzali. ked dietatko posadis, tak hlava tlaci na chrbticu, ktora sa pomalicky deformuje- to iste a este vo vyssej miere sa deje aj v choditku.
dieta by malo postupne same prejst vyvojom- pretacanie, plazenie, stvornozkovanie, samostatny sed, chodza. je dolezite, aby ku kazdemu pokroku dospelo samostatne, suvisi to nielen s motorickym vyvojom, ale aj s neurologickym a s vyvinom criev.
mozem napisat aj viac. toto je len zaklad, aby si chapala, preco davanie do sedu a choditka nie je dobre.
urob tak, ako sama uznas za vhodne.
Do sedu si sadne sama, do pavúka NIKDY !
na kolienku posadit na chvilu mozes, ked je pevna. Pavuk radsej nie, viac skodi ako pomoze. Bude chodit aj bez neho.
my sme mali také to chodítko čo dieťa tlačí pred sebou, mali sme hopsadlo ale malemu sa velmi nepáčilo. sám si sadol asi ked mal cez 7. mesiacov.
ked bol menší niekedy som ho dávala do kresielka ale nie na dlho
sedenie pockaj kym pride samo, do pavuka nie!!
My sme sedieť nedávali... malý ležal a keď chcel, prevalil sa...potom začal sám loziť, to mal cca 5 mesiacov, najskôr iba nožičkami, potom pridal ručičky... skôr lozil ako sedel... a keď chcel vidieť niečo, doliezol tam... a potom sa sám z tohto lozenia naučil sedieť.... tak sme ho potom dávali do kočíka aj sedieť, keď to už vedel... a v postieľke sa hral a sám sa naučil aj vstať a držať sa v postieľke. NO a potom sme ho nechávali na zemi, aj som pri ňom sedela, sám sa potom pustil okolo nábytku... jednoducho, čo chcel, to sám urobil, prevalila sa, posadil sa, postavil sa... ale všetko SÁM 😉
Na kolienko hocikedy, do pavuka nikdy 🙂
Ja neviem preco sa ma clovek tendenciu stale niekam ponahlat 😀 vsetko ma svoj cas, deti ho obzvlast potrebuju na kazdy svoj dalsi vyvojovy stupienok . Taktiez sa na to tesim,ked si maly sadne, vstane,prve kroky,ale ani ma nenapadne,aby som do toho ja aktivne zasahovala . najviac co pre neho mozem urobit,ze spolu hravou formou cvicime, aby si posiloval telicko a na tie okamihy "prvykrat a sam " si milerada pockam 🙂
Bože baby ona sa Vás nepýtala či ho môže dať do pavúka alebo nie ale pýtala sa že KEDY??? Nevnucujte ľuďom svoje názory či pavúk áno alebo nie.
My máme 7 mesiacov a sedkať sme začali keď mal malý tak 6 aj jeden týždeň. teraz už sedí sám. pavúky doma tiež máme, ale do nich budem dávať až keď sa začne sám stavať na nôžky. myslím že skôr ako v nejakých 8 mesiacoch by som do pavúka nedávala. Ale to je iba môj názor, každé bábo je iné.
je to presne tak, ako ked nosicomaniacky su alergicke na iny typ nosica ako ergonomicky nosic... tak isto aj odporkyne pavukov budu tvrdit, ze preboha, nie, co chces zabit dieta???
podla mna s mierou a nikomu sa nic urcite nestane... 😉
@maca_p vsetky oficialne vyjadrenia lekarov - odbornikov na neurologiu a ortopediu, ktore som v poslednych rokoch citala boli jednoznacne proti pavukom a proti umelemu urychlovaniu prirodzeneho pohyboveho vyvoja. Za takychto okolnosti dat dieta do pavuka je ako dat teenagerovi v 15 rokoch krabicku cigariet. Ved nech sa trosku zabavi, aj tak polka populacie fajci a ziju, no nie?
@drobcek26l Mozno sa k autorke otazky este nedostala informacia ze chodulky nie su prave najlepsie pre vyvoj dietata. Mne ked niekto da informaciu, ktoru som predtym nemala, tak tomu som velmi rada, este si to sama overim z roznych zdrojov a podla toho sa zariadim.
Davajte si svoje deti kam chcete, len skoda ze ich budu v dospelosti castejsie trapit bolesti chrbta a ze ich bude treba liecit z verejnych penazi. Inak ma to do toho nic.
@kvetinka211 prosim ta, cela moja generacia vyrastla na pavukoch, o ergonosicoch nebolo ani zmienky v tom case a co?
hovorim s mierou, nie aby tam dieta bolo odlozene na 60 min x 5 hodin denne.
@maca_p ergonosice nie su uplne nova vecicka, na slovensku sa bezne pozivavali plachetky/pôlky (resp. ine nazvy podla regionu), ktore fungovali cca ako dnesne satky, takze deticky predvojnovych generacii si uzili este celkom ergo nosenie. http://www.ludovakultura.sk/index.php?id=3988
Pokial viem, tak povojnova generacia dost trpi bolestami chrbta ... som rada ze moji rodicia nekupili chodiko ...
@soldi každé dieťa je iné, nie každé prejde cez všetky fázy. ja som nemala pavúka ale ani som nikdy neštvornožkovala - nevedela som to. a napodiv, nemám žiadne zdravotné problémy s chrbticou. môj syn má 7 mesiacov a keď sa chytí môjho trička zdvihne sa na nohy a skáče. proste nechce len ležať a sedieť. ľahko sa povie nedovoľ mu to.
moje deti pavuka mali,hoci svokra nam ho kupila,bez mojho vedomia... 😒 ...nepytala sa...nikdy som pavuka nepouzila,bol v pivnici a neskor som ho predala...deticky sa naucili sami plazit,stvornozkovat,postavit sa,stat a potom urobili prve kroky...vsetko dokazali same...nestrcila som ich do pavuka ale vychutnavala som si ich pokroky...syn zacal chodit sam ked mal 10,5 mesiaca a dcera 11,5 mesiaca..sediet som ich davala ked boli uz pevnejsi..snad od 5-6 mesiaca..
Na produktoch sa pise od 6mes ale zalezi na babatku. Porad sa s pediatrom/ortopedom
@lusia222 ahoj,ja mojho maleho mam v postielke,hra sa,prevaluje,ked sa posadi,tak ale sam 🙂 neuznavam pavuky ani zavesne hojdacky,naco dietatu nicit chrbticu s nimi? tiez som bez nich vyrastla.....pediater tiez neodporucal,nech sa dieta snazi samo sediet a chodit
@kvetinka211 myslim, ze povojnova generacia trpi bolestami z tazkej roboty vo fabrikach.
tato generacia bude na tom este horsie aj bez choditok. vsimni si tie rachyticke deti, co vyrastaju. pomaly kazde druhe ma ospravedlnenku, ze nemoze cvicit na telesnej vychove. decka nemaju absolutne ziadnu lokomociu. chybaju im pohybove, sportove cvicenia. skor v buducnosti zavazi fakt, ze decka su sklatene pred kompom, namiesto bikovania, behania, lozenia po stromoch. a co nase 13-14 rocne slecny, co smatlaju vo vysokych podpätkoch? skor by som dala toto do popredia.
@nikinka1111 ano, vynimocne sa stane, ze dieta niektoru vyvojovu fazu preskoci. o tom, ale moj prispevok nebol 😉
@kvetinka211 Len aby sa náhodou tvoje dieťa o pár rokov nechytalo za hlavu a nehovorilo - bože mama ty si ma dávala do ergonosiča a je to také nezdravé !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
na to mas detsku lekarku aby si sa toto opytala, ale ako baby predo mnou pisali, nic nasilu, ziadny pavuk
my sme pavuka nepouzivali, syn sam zacal stvornozkovat ked mal 9 mesiacov, dovtedy sa plazil a gulal 🙂 Deti nepotreuju tieto vymozenosti civilizacie, priroda to vymyslela dobre aj sama
a silno suhlasim s @kvetinka211 🙂
@drobcek26l neboj, ergonosic som nepouzivala, mame satku a ta je uz dostatocne preverena napriec roznymi kulturami a roznymi historickymi obdobiami 😉
@nikinka1111 Ano.Ale ten pohyb si určil ON SÁM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Takže asi bude pripravený na ďalší stupeň vývoja......Ale ke´d ho ty "prinútiš" sedieť, stáť a pod a on na to nie je pripravený, tak mu to môže ublížiť!Veď tie svaly chcú čas....Sme Ľudia, ktorým ten vývoj dlhšie trvá a nie teliatka, ktoré sa už po pár hodinách MUSIA postaviť na vlastné nohy a bojovať o život.Preto stoja na štyroch a chrbtica je horizontálne, rozložené ťažisko. Keď ho postavíš skôr, ako má pevne svaly, riskuješ neskoršie problémy s chrbticou!!!!!!!!!! Skoliózu, problémy s dýchaním, neplodnosť.........Dobre čítaš neplodnosť. Všetko súvisí s prekrvením v malej panve... ale to je sčasti o inom.......🙂
@lusia222 do pavuka najlepsie nikdy a do sedu vtedy, ked vie same sediet - cize sa vie dieta do toho sedu same dostat