Kedy a ako presťahovať dieťa zo spálne do vlastnej izby?

msally
17. feb 2014

Nas syn ma 2,5 roka, od septembra pôjde do skôlky, teda teoreticky dobre by bolo, aby uz vedel zaspavat mimo mna matky-cez obed hlavne a potom i v noci a najlepsie sam. Kedze v skôlke mamka nebude🙂. Len neviem, ci je to spravne -, viete, ked sa v noci nahodou zobudi, nebude to pre neho stres, al. trauma, hlavne na zaciatku, ked nebude vedla mna, ale sam v detskej izbe na opacnej strane bytu?? Jasne, ze necham rozsvietene polosero. Radsej mam este pockat, nie je primaly, alebo uz je najvyssi cas? Tiez nie som nazoru, ze este 10 rocne deti spia s rodicmi., ale nechcem ani, aby to odlucenie nejako tazko znasal. Dnes je prvy den, co sme to vyskusali- spal na obed (sice trosku s placom, ale to len skusal, co moze a videl, ze nezabralo, tak prestal a potom tam krasne spal 2hod.) i vecer v detskej. Pekne som ho navnadila, ze bude spat medzi hrackami, ze jeeeej ake super, vecer pekna chvila-kniha-rozpravka, potuľkali sme sa a cakala som s nim, kym zaspal. Nechcela som, aby sa mu to hned na prvykrat zhnusilo spat samemu v novom prostredi, ale ani nechcem ho donekonecna uspavat, neviem, co robit....Poradte prosim nieco, aby chcel spat a zaspavat sam a hlavne povedzte prosim, ci som urobila dobre, ze uz som ho prestahovala, alebo ci som este mala vydrzat, kym bude starsi. Aky je podla Vas idealny vek zo skusenosti. Nie som si ista, ci som urobila dobre, dufam, ze ano. Ked bude starsi nebude to znasat este horsie?? neviem. Dakujem za Vase nazory. Maria

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lusinda1989
17. feb 2014

@msally my sme malu dali spat samosttne ked mala jeden rok( prestahovali sme sa a ma vlastnu izbicku) nema problem zaspavat a lepsie sa vyspi ked spinka sama v izbe ako ked sme tam my dvaja s mm. A pride mi to nevhodne a neprakticke mat tak dlho dieta v izbe... Ta ma byt vasa s mm a mate si tam budovat vas vztah... Mne osobne to uz prekazalo mat malu v izbe jde spime s mm. Budila sa na kazde nase pretocenie a ja zasa na jej a neboli sme vyspata ani jedna. Takto mame monitor zapnuty celu noc a keby nieco som hned tam.

k_a_j_k_a
17. feb 2014

@msally zalezi od dieta a od rodicov 🙂. Starsia isla do svojej izby v 1,5roku, lebo sme sa stahovali. Dostala velku postel a jeeeej, mam svoju izbu 🙂 ten isty cas sa nam narodila mladsia a ta putovala rovno z porodnice k starsej. Ale zase nemali sme spalnu a detsku na opacnych koncoch bytu. ja som nikdy deti neuspavala, ja to vlastne ani neviem 🙂 inak, keby motyka vystrelila a my mame este jedno babo, tak ide tiez rovno do detskej, lebo v spalni nie je miesto uz na nic 🙂 a popravde si neviem predstavit mat v spalni, kde sa chcem tulit k MM, dieta starsie ako 1,5-2roky.
Vo vasom pripade by som uz nepovolila a davala maleho nadalej spavat do detskej, ked uz ste zacali. Ono je to prenho teraz nove, ale po nejakej dobe zacne predpokladam vymyslat a skusat. Netreba povolit, treba mu dat svetielko, hracku, otvorene dvere. U nas pomohlo aj to, ze mali obe velku postel (mladsia dokonca nemala ani rok, ked sme zrusili postielku) a ked potrebovali, tak k nam do spalne mohli kedykolvek prist. Ony sa chodia aj teraz este tulit v noci, no po chvilke sa zdvihnu s tym, ze maju malo miesta a idu k sebe do postielky 🙂

tinapa
17. feb 2014

@msally Urobila si dobre...podľa mňa už má vek na to, aby mal vlastnú izbičku a spal sám... Veď to robíš super- večer pekná chvíľka- rozprávka, ešte sa hráte...taký každodenný rituál máte.. Zo začiatku ostávaj s ním, kým nezaspí a postupne mu vysvetľuj že si tu hneď vedľa, že sa nemusí báť, nechaj otvorené dvere- podchýlené...aby vás počul, popr. bude možno ešte chodiť cikať, či piť...že áno, ale to určite prestane postupne. Ja mám 7 mesačného chlapčeka a spí od začiatku sám...v kolíske a teraz v postieľke, samo. v spálni pri nás...len nie v našej posteli, lebo ju máme aj tak úzku.. Akurát minulú noc nemohol v noci zaspať..zúbky...tak sme ho zobrali k sebe a muž skončil polovicou tela v diere na konci postele- ku stene asi 20cm.. Tak sa tešil na túto noc už...😀D A niekedy ráno ho berieme k nám, keď si chceme ešte podriemať, tak ležká s nami a hrá sa s našimi rukami...🙂))

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lenorik
17. feb 2014

No, viem, ze to co napisem uz vlastne nebude k teme, lebo uz mate synceka starsieho, ale napisem, ako sme to spravili my. Ked sa dcerka narodila, nestahovali sme si ju do spalne, ale prestahovali sme si my postel do detskej. Aby neskor nemusela menit prostredie na spanie ona, ale radsej my 🙂 Ked mala 5 mesiacov, zrusila som to, aby spinkala s nami v posteli a zacala som ju postupne ucit zaspavat samu. Je na to metoda (najprv tyzden sediet pri postielke a hladkat ju, potom tyzden bez hladkania, tyzden dalej od postielky a dalsi tyzden uplne opustit izbu a nechat ju samu - samozrejme som aj tak kazdu chvilku nakukala, ci uz spi). Takto sa malinka naucila zaspat opat sama aj v noci, ked sa zobudila a nic jej nechybalo. Takto sme fungovali este pol roka a ked mala 1 rok, dali sme nasu postel z izbicky prec a spime v spalni. Malinka si zvykla, ze ked nieco v noci potrebuje, proste len zakrici.
Vela matiek mi tu mozno bude davat prednasky o tom, ako je dolezite uspavat a mat dieta pri sebe v posteli. Tento nazor im neberiem. Rovnako ako ja nikomu svoj nenutim. Ale podla mna je aj dolezite, aby bola mama vyspana a oddychnuta a o to viac usmiata cez den. 🙂 A este poznamka - vsimla som si napriklad, ze mala sa castejsie budila, ked spala s nami v miestnosti. Moj muz totiz strasne chrape...a na to si asi kazda zenska nezvykne :D

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
januliku
18. feb 2014

@msally Naša spí vo svojej izbe od roka, najskôr v postieľke a od dvoch rokov vo veľkej posteli. Od začiatku s tým nemala najmenší problém. Cez deň má dvere zavreté, v noci pootvorené asi na 30cm, aby som ju počula, keby sa zobudila. U nás funguje systém, že na všetko si zvyká lepšie, čím je menšia.

marylis
18. feb 2014

@msally Moj maly spi sam od cca 7.mesiaca. My sme na tom ani tak netrvali, no zacal sa budit, ked sme sa co i len otocili v posteli, takze to dopadlo tak, ze maly bol sam v spalni, ja s priatelom v obyvacke na gauci a 3. izbu sme mali ako pracovnu zatial, tak sme zacali prerabat a ked bola hotova (mal 10m), tak isiel do vlastnej. A musim povedat, ze odkedy je vo vlastnej izbe, tak spava 12h bez prebudenia a ked ho nesiem vecer do postielky, tak vyska od radosti 😀 Cize je to velmi indivindi. Ja by som to urcite vyskusala. 😉

sense
18. feb 2014

no ja tu budem asi ukamenovana, ale moja spi vo svojej izbicke od mesiaca, akurat ked mala separacnu uzkost, a je chora spava s nami v posteli.....ked spala s nami sa nikto nevyspal ....a ked spala sama spinkala kludnejsie a nebudila sa na kazdy nas such al. opacne....myslim ze je to skor narocnejsie pre rodica ze musi vstavat k dietatu ....

andrejka1978
18. feb 2014

@msally ja som najprv urobila taku mesacnu motivacnu kampan. kupila som postelne pradlo cars, pyzamko cars lebo to vtedy mal velmi rad. zaroven sme urobili male upravy v izbe, premiestnili sme nejaky nabytok a ukladali hracky a on samozrejme so vsetkym pomahal, akoze to je jeho teritorium a moze si povedat vsetko ako chce. tak si vlastne vybudoval to svoje kralovstvo sam. a zarovem som mu kazdy den tak podsuvala, ze ake to bude super krasne vo vlastnej izbicke s autickami a ze my take nemame a je to vynimocne, ze moze mat sam izbicku atd. tak sa nechal poblaznit za nakoniec sa velmi tesil na svoju izbu a zvladol to bez problemov. mal 3roky. vecerne uspavanie ale zostalo, aby sa hned necitil sam. citali sme knizky a rozpravali sa. po par mesiacoch aj to sam zvladol. zacali sme pustat CD s rozpravkami a pri tom zaspi.

svatava74
18. feb 2014

@msally ak si ho uz prestahovala,vychadzalo to z teba a citil asi , ze to tak ma byt...daj na svoju intuiciu.....casom si zvykne, zaspavaj s nim, ak to ma malemu pomoct,.....casom si zvykne.....
ja mam 3,5 rocneho, spavala som s nim v detskej izbe, ja na manzelskej velkej post. on vo svojej postielke, potom sm epostielku vymenili za formulu so svietenim a atd....nadherna postel...pred 3 mesiacmi sme vystahovali manzelsku postelmaly zaspi v pohode sam, ziadne problemy so zaspavanim neboli nikdy u nas....a o 2,00 v noci pricupita ku mne ze bude spat so mnou...ja bezim do detskej berem 3 velikanske hracky a jeho mojkos deku....a takych deti je viacej v nasom okoli, co v noci bezia k rodicom ....
uspinkaj si ho v pohodicke a daj drobcekovi cas....cas....cas....bude to super a aj tak je najkrajsie ked maly v noci ide Maminka maminka..... 🙂

brady1
18. feb 2014

Ja som malu po 6mesiaci, nikdy nepotrebovala uspavat,vždy som ju položila a ona ostala ležkat, niekedy sa ešte chvilu "rozpravala so svojimi kamaratmi s postielki a niekedy sa len na kamarotov usmiala a zaspala, pravdaže boli aj vynimky. Každe dieta je ine, ale kedže doteraz s vami spaval tak to iste bude tažšie ale čim skor to prekona tym lepšie, doležite je rozlišit plač či sa boji vtedy treba ist k nemu a pohladit ho aby vedel že ste pri nom ale ak je to ten druhy vydierač plač, tak treba vydržat, čo bude dost tažške. Ale zaleži na Vašom osobnom pocite, matka najlepšie vie ako to citi jej dieta. Ale myslite aj na manžela.

brady1
18. feb 2014

@marylis presne aj moja mala spi ovela pokojnešie vo svojej izbičke, ked ju nerušime chrapanim a atd.

yokozx
18. feb 2014

My sme staršiu dcerku dali do novej izbičky,ktoru sme spravili,ked som čakala druhé bábo.Mala asi 2,5 roka. Naučila sa v pohode,má už skoro 5r.Skor teraz vymýšľa,ked je staršia.Vymýšľa,že nechce byť sama,ide zaspať do našej,prenesieme ju ale stejne docupitá k nám,že jej je samej smutno. Mladšia je s nami,cca od roka má vlastnú malú posteł,ked sa zobudí,príde k nám. Prave má 18mesiacov a chceme ju dať k staršej do izby,lebo žiarli,že malá spí pri nás a ona sama. Snad budú spať spolu pokojne. Posteľ malej si v spalni nechame,aby ked su doma obe,menšia mala kde spať kym sa v detskej staršia hraje.

euka210
18. feb 2014

@msally nasho sme prestahovali ked mal prist bracek, to mal cca 2roky. Tiez to mal motivacne, lebo sme mu urobili, vymalovali a pod. izbu, tak sa tesil. Prvu noc spal celu, ale neskor to prislo....caste budenie aj 3x do polnoci, hodinove sedenie pri nom, kym zase zaspi...bolo to dost na nervy...najme v 9m ked som uz nevladala. Skusal sa aj dostat naspet ku nam do postele, ale boli sme nekompromisni. Uspavanie sa ale zlepsilo a zrychlilo v ten cas. Nejaky cas po narodeni druheho sme zaviedli system, ze cez den ho uspavam ja a na noc mm ked robi rannu. V noci chodim k nemu ja. Teraz je to uspavanie trochu lepsie, ale niedeky dost dlhe a spi rozne....casto prespi celu noc, ale miulu noc bol 2x hore. Ale uz netreba pri nom vysedavat ako na zaciatku. Uz si zvykol.
Aj ja by som chcela aby zaspaval po rozpravke sam a nemusela pol hodiny cakat kym sa ukludni, ale zatial sa neda. Urobit to nasilu nie som k tomu nutena, lebo sa to stabilizovalo a motivacne este nic nie je vyhodnejsie pre neho ako zaspavat pri nas.

msally
autor
18. feb 2014

Dakujem Vam vsetkym mamkam za to, ze ste sa podelili so mnou o Vase skusenosti a rady. Som teraz po tolkych nazoroch iste pokojnejsia a istejsia, ze som urobila dobre. V podstate ste sa vsetky zhodli, dakujem este raz a tesi ma, ze Vas bolo az tolko🙂.
PS: priznam sa, ze nam s mm ho bolo luto trosku, ked sme sli spat, chybal nam v spalni, ale nie dlho🙂. Aj pre nas to bola zmena. Vsetci si zvykneme.

mysti
15. mar 2014

Ahoj, aj nás maly spava od cca 1,5 roka sám vo svojej veľkej posteli vo svojej izbičke 🙂 mm mu spravil zabranu na posteľ, aby nespadol. Najprv sme ho tam učili zaspávať na obedňajšiu spánok a potom aj na noc. Ani nám uz nebolo dobre v jednej izbe, lebo sme sa navzájom budili a jemu uz bola postieľka mala a nechcela som ho učiť s nami v posteli spávať. Tak sme to vyriešili takto. A žiadny problém. Cca 3 týždne dozadu mal take stavy, že tam nechčel byt sám a vkuse behal k nám do spálne. Ale prešlo ho to, ked sa teraz voči náhodou zobudí, tak len zavolá alebo docupita ale ideme naspäť do jeho izbičky. Synček bude mat 2,5roka.

vejula
15. mar 2014

@msally Ale v škôlke nebude sam, tam bude v postielkach spinkať vela detičiek, bude to pre neho vzrušo... Teda aspon pre môjho to bolo. A vždy mi hovoril, vedla akej kamaratky spinkal 😀 Doma spi so mnou a s dcerkou v posteli. A sameho by som ho do izby nedala. KEd už bude aj dcerka staršia, ked už nebude v noci dojčená, potom budu spinkať v izbičke spolu, aby im nebolo smutno, aby sa nebáli. Synček sa bude cítiť ako velkáč, a Dcerkla bude mať ochrancu. Ja som tiež nechcela spavať sama v izbe. A to dlho. Od mamy z postele som prešla do izby, kde som bola s bráškom, napriek tomu, že som mala samostatnu izbu, odmietala som tam spať. S bráškom to bolo ovela lepšie, nebala som sa pri nom.

niki101988
15. mar 2014

@msally Moja naj kamoška mala synčeka v samotnej izbe od narodenia takže tento problém neriešila. A ja by som to raz riešila podobne

msally
autor
15. mar 2014

@niki101988 no to je super, ale iba tuto jednu vyhodu to ma. Ale pre mna je podstatnejsia nevyhoda toho, co spominas, ze ja ako matka nemam dieta pod dohladom a stale sa musim presuvat do inej izby hlavne pocas noci, vstavat a chodit hore-dolu, ci prebalit, alebo skontrolovat ho. A tak ked lezi vedla, tak len mrknem, zdvihnem a skontrolovane. Hlavne som to ocenila ja, kedze som bola po sekcii. Ja by som nespala pokojne, alebo vôbec, alebo by som sa bala, ze zaspim tvrdsie ako by som chcela, a kedze bude kopa povinnosti aj okolo domacnosti, sa to môze kludne stat. No a takeho novorodenca musis neustale kontrolovat ci dycha. Ved uvidis, ked budes mat svoje, asi este nemas, ak som spravne vydedukovala, ze ci budes mat to srdce nechat babätko dakde vedla, (elektron.pestunku sme nemali) a ci budes vladat behat hore-dolu. No neviem, to je moj nazor a dakujem ja za Vase aj Tebe VEJULA, aj Tebe NIKI.

niki101988
15. mar 2014

@msally Mám nevlastnú dcéru a tá spávala do 4 rokov na monitore dychu kvôli mojej hrôze z IRDS. Neviem aké je to byť po pôrode ani posekcii vidím však priateľky, ktoré majú doma deti a žiaden manželský život lebo dieťa nevedia dostať z postele

msally
autor
15. mar 2014

tak to zase nie, maly je v postielke svojej odjakziva, nie pri nas. Ale ze je pri nas v jednej izbe som myslela🙂. A co sa tyka manzelskeho zivota, ked je dieta na svete- tak na ten skor nie vzdy je cas- to je prekazka a nie dieta🙂