Kde dať dieťa pred 2.rokom? Jasle, škôlka, pestúnka?

angelina28
2. dec 2009

Mam 15 mesacnu dcerku, manzel aj ja robime/musime/-a je problem na koho nechat malu.Teraz platim pestunku,nosim ju k nej aj s vecami a jedlom kocikom, poobede beriem - ale to nie je lacne...jasle su v inom meste-byvame na dedine-docasne,museli by sme sa prestahovat...do skolky beru len od 2 rokov?Su nejake vynimky?Ma niekto skusenost-je to aj pre mensie deticky dobre?Co je lepsie pre dieta v takom veku-ked uz musi byť/viem ze mama/,ale - jasle,pestunka,skolka?

wladka
2. dec 2009

angelina.. viem o vynimkach..zalezi ako sa dohodnete so skolkou..

podmienka je mensi pocet deti,, ak ich je plno, tak nevezmu.. dalsia vec, dieta by malo byt samoobsluzne- nie uplne, ale cikat sa pytat, nieco same pojest.. atd..

poznam pripady, kedy vzali dietatko.. v malej dedine do skolky.. ich je 10..

u nas to nezabralo..mala nastupila riadne az v 3rokoch.. riaditelka, ze by ju rada vzala..ale maju preplnene, a ze aj odmietla nejake deticky.. kvoi preplneniu..cez leto sa prerabala a pristavovala skolka.. tak sa pridala jedna trieda, a zobrali vsetky deti..

ono to zalezi v akej dedine.. a zalezi na dohode s vami! rozhodne by som sa nebala.. a skusila to.. len akurat pridete o rodicovsky prispoevok.

angelina28
autor
2. dec 2009

no,ja uz rodicovsky nedostavam,kedze pracujem a spadam pod zakon z 1.1.2009.

Dostavam nejakych 60eur ako prispevok na starostlivost o dieta,pestunke davam okolo 80-130eur podla hodín a este nikde nie su plienky,mlieko,obed,ovocie,jogurty pre malu...
v nasej dedine je asi len 5 skolkarov-mala dedina,ale este som sa nepytala,ci by malu zobrali.

Chodit uz vie,ale ma samozrejme plienky a jest vie suche,chlieb...sama,s lyzickou to skusa,ale nejde jej to velmi a vodu moze pit zo svojej flasky...len som nevedela,ci na to nie je zakon,ze az od 2 rokov do skolky...no a financne-preplatil by mi skolku upsvar,takze moje spominane vydavky sa hodne znizia.

Len teda-ako by sa jej tam este pacilo,ak by ju zobrali...

vďaka 😵

maznacik007
3. dec 2009

skolka je primarne zariadenie pre deti vo veku 3 + ale dohodnut sa da... podla obsadenosti a ochoty skolky
ale osobne si myslim ze skor nie v tomto pripade nakolko je dieta plne plienkovane a to by mohol byt problem rovnako aj vychadzky a tak... a aj jedlo...

este som nepocula v statnej skolke dieta pod dva roky

maznacik007
3. dec 2009

predsa len som ti to nasla v zakone

takze skolka prijima deti od troch rokov veku vzdy k septembru v pripade nizkej obsadenosti pocas roka a vo vynimocnych pripadoch prijima deti od dvoch rokov veku ak to umoznuju jej podmienky

takze odpoved je jasna pod dva roky do statnej skolky dieta zobrat nemozu zo zakona

mmonika
3. dec 2009

Angelina 28 ,mne dcerku prijali do skolky ked mala cca 2,5 roka.... ale uz sa pytala krasne na wc ,bola bez flasky a dudlika ... lenze dcerka skolku dobre nezvladala ,bo v tom obdobi boli u nas dost velke zmeny ,prestahovali sme sa ,mal sa narodit surodenec,zomrel v tom roku moj ocino,a jej dedko ,a kedze je dcerka dost citliva ,tak sa akosi s tym nevedela vysporiadat... tak sme jej dochadzku odlozili o rok ,ked mala cca 3,5 roka, a to uz bolo v pohode... 🙂
ale tiez si myslim ,ze to je na ochote riaditelky a poctu obsadenosti skolky...

laculik
3. dec 2009

angelina, nasa mala zacala chodit do skolky ked mala 1 r a 9 mesiacov. Bola ale bez plienky a vsetko rozpravala. Proste plne "vybavene" dieta. Nebol s nou ziadny problem, velmi sa tam tesila. Skolka bola sukromna. Brali aj deti plienkovane. Mam dve zname v dvoch skolkach sukromnych a tiez nemaju problem zobrat aj mensie deticky s plienkami.

petrahy
4. dec 2009

ja som davala dieta do skolky ako 2a pol rocne ale uz bolo bez plienky a samostatne jedlo. V skolke mali jedno plienkovane dieta od dvoch rokov. Myslim ale že zo zákona vyplýva iný počet učiteliek ak maju aj plienkované deti. Sú predsa len viac odkázane na pomoc od učitelky čo sa týka jedenia a aj dozoru. Dieťa trojročné sa predsa len viac a lepšie orienzuje a je prisposobivejšie ako dvojrocne. ale ak mate taku malu skolku treba sa zajst opýtat mozno vezmu bez problemov. U nas nebrali tento rok ani trojrocne ani pristahovale pocas roka a to je tu jedna rodinka a maju predskolacku.

veronikapp
4. dec 2009

A nemate niekde v blizkom okoli detske jasle? Ja somdavala dceru do mestskych jasli. Vtedy tam brali deticky od 6. mesiacov. Ale teraz zvysili vekovu hranicu na 1 rok. Kazdopadne tam deti ucili sediet, chodit, papat, pit z hrnceka, oducali od plienok,... Tirdy mali dve. V prvej boli deti od 6. mesiacov do 1,5 roka, a v druhej od 1.5 roka do 3 rokov. Dostavali tam este aj oblecenie. Jedine co som musela priniest boli papucky a taka ta nohavickova plienka. Ale bolo to dost drahe. Vlastne brali cely rodicovsky prispevok plus strava.

maznacik007
6. dec 2009

jaaj ako jasne sukromna skolka vezme aj take dieta ale stoji nepomerne vaic ako ta opatrovaltelka ako uvadzas 130 eur

u nas v meste brali len predskolakov tak je malo miesta v skolkach... ale su tu aj sukromne skolky ale tie su okolo 6 -7 tisic korun bez stravy

ericka80
12. jan 2010

ahojte, náš malý 2,5r nastupuje do škôlky teraz od februára, ja do roboty(manžel sa bol dnes opýtať) a ešte mi donesú aj prihlášku domov, je to dedinská škôlka. Pýtať sa vie, ale keď ide spať musím mu dať plienku, aj dudel, papať sám vie, teší sa tam, no som zvedavá po prvom dni. Viete mi poradiť, odkiaľ sa mám poodhlasovať?diky