Je zdravo sa stravujúca mama príkladom pre svoje deti?

8. júl 2024

Myslíte si že ak napríklad mama žije aktívne ,zdravo sa stravuje že má to dobrý vplyv a deti to budú chcieť robiť tiež v budúcnosti ? Som strašne lenivá na športovanie ,ale zišlo by sa mi chodiť behať ,len v detstve som to veľmi nemala kde prichytiť vzťah k športu ,keďže nikto z našej rodiny nejak nešportuje ,mám oblubuje pizzu a celkovo nezdravú stravu,keďže tam je najľahšia príprava ( príklad viackrát radšej hodí pizzu do rúry na večeru ak by mala niečo pripravovať domáce,čerstvé ) ja som sa dala na zdravý životný štýl ,skôr uprednostňujem zdravú stravu avšak stále som ľutovala ze moja mama taká není ...vie variť aj normálne nám varila len dosť často to bolo že si to chcela uľahčiť ,keď vidím niekedy na Facebooku ako niektore mami aj po 50tke behajú atď..starajú sa o seba a moja mama stále sa vyhovára že nemá čas aj to nechodí každý deň do práce,doma robím veľmi veľa veci ja ,deti má dospelé ,brat býva už sám a stále hovorí aké má veľké brucho,nohy žeby mala schudnúť ,ale ona to už niekoľko rokov hovorí,keby miesto hovorenie behala tak fakt už dávno schudne ,netrpí obezitou len tie pizze a všetko sa na nej pripísalo keďže ona tak žije ďalej ...

dskjhfdlkdjhl
8. júl 2024

Neobzeraj sa na to, ako zije Tvoja mama, ries si svoj zivot. Pokial rodicia sportuju a vedu k tomu aj deti, tak je vyssia pravdepodobnost, ze aj deti potom sportovat budu, ale vzdy sa najdu nejake vynimky a naopak, aj rodicia, ktori nesportuju, mozu mat z deti sportovcov.

amelia89
8. júl 2024

My sme neboli doma vedeni k ziadnemu sportu/turistike/hobby. Napriek tomu moji rodicia su stihli,a varili vzdy domacu stravu atď. Ale ja sa k aktovnemu zivotu prepracovavam sama, a az po 30tke som zacala chapat veci,ze nie je to len o postave ale o zdravi, o sile, o tom ze ma neboli chrbat,ze sa citim dobre, ze zvladnem cvicit veci co by som ani nesnivala …a mam deti male ale opakuju po mne vsetko. budeme ich k tomu viest,uz aku cestu si vyberu je na nich ale dat im ten priklad aby to bolo pre nich prirodzenejsie ako napr pre mna

salamistka
8. júl 2024

Moja mama má 70 a aktívne behá, je pre mňa príkladom...ale napr. ja tiež pravidelne cvičím, ale moja dcéra nemá vzťah k žiadnemu športu, aj keď vníma nás ostatných v rodine, že sa snažíme.

balaskovae
8. júl 2024

moja mama v zivote nemala vztah k sportu, nic sa jej nechce, otec detto. proste najradsej by stale len na gauci sedeli, mna toto nebavi. ja by som umrela, neobsedim, radsej neustale nieco robim, hybem sa, sportujem. takze ano, je krasne, ked ides svojim detom prikladom, ale ked budu starsie a budu sa chciet hybat, tak sa hybat budu. tak to bolo aj u mna.

louise
8. júl 2024

Je to rôzne. Moji rodičia nešportovali, ani ma k športu neviedli, ani len na prechádzky sme spolu nechodili. Ja športujem rada a pravidelne, s rodinou chodievame aj na turistiku a deti vedieme k pohybu. Našťastie zatiaľ ani veľmi netreba, pridávajú sa radi k nami navrhnutým aktivitám. V strave sa snažíme ísť príkladom a zatiaľ to vychádza.

akvi
8. júl 2024

Podla mna do toho vstupuje vela faktorov. Isteze ten dobry priklad je dolezity, ale urcite to nie je jedina vec ktora ovplyvni dieta. U nas napriklad - moji rodicia sportovali kym boli mladi vela nam o tom rozpravali ale ja som napriklad v zivote nevidela moju mamu sportovat, otec nas obcas zobral na lyze alebo zaplavat si ale viec menej len vramci prazdnin a vyplnenia casu. Ja som napriek tomu inklinovala k sportu od malicka a dodnes sa aktivne hybem. No a moje dieta, to sportoalo chvilu, v puberte sa na sport vykaslalo a dnes uz nerobi nic. Odkedy ma vodicak, tak aj bicykel lezi v kute, dovtedy aspon obcas prevetral aspon ten. A pritom ja mam 2-3x do tyzdna trening, cize videl ma cely zivot, ze sa hybem, jeho to ale nebavi. To iste zdrava strava, mozes si len zbozne priat, aby dieta tie navyky videlo, resp. aby aspon vnimalo ze ok toto je nezdrave, toto je zdravsie a pod.. V konecnom dosledku si ale vyberie aj tak samo. Ja dufam, ze ten zaklad ktory som dietatu dala, ked som na stravu mala 100 percentny dosah, ze to mu dalo zaklad a co na nom vystavia, je uz jeho vec..Preto ja som zastanca toho, ze male dieta nema co jest nezdrave veci ani obcas, lebo to je jediny cas, kedy to viem naozaj mat pod kontrolou.
Niekedy sa ale clovek moze aj rozdrapit a deti spravia pravy opak. Niekedy zase mas rodicov, ktori kaslu na vsetko a z dietata vyrastie napriek tomu clovek ktory ma zdravy vztah k jedlu aj k pohybu..

reanda
8. júl 2024

kazdy rodic je prikladom pre svoje dieta.. ale aky priklad si dieta z teba vezme, je len cisto na nom.. manipulativne snahy typu, 'ked sa budem chovat takto, tak to bude mat na dieta dobry vlyv', sa nevyplacaju 😀 mas zit podla seba - tak, ako to tebe vyhovuje a ako je to pre teba spravne a nie v snahe byt dobrym prikladom pre dieta 🙂
to, co ti skodi v tvojom pristupe, je, ze miesto, aby si prebrala za seba zodpovednost, hadzes vinu za to, co sa ti v zivote nepaci, na mamu.. nie, mama nie je na vine za to, ze si 'leniva cvicit' - je to len na tebe, ci cvicit chces a ci sa pre to rozhodnes, mama s tym vobec nic nema.. takisto to, akym stylom zije, nema na teba vobec ziadny vplyv.. si dospela, si samostatna jednotka.. nie si nastrojom v nicich rukach..

ukgirls
8. júl 2024

urcite ano-minimalne zdrava strava..navaris sebe a automaticky i detom .. deti ta vidia sportovat a tym padom to povazuju za nieco normalne a bezne a sa pridaju .. ak doma holduje rodina mastnemu vyprazanemu a nezdravemu jedlu-tak hold deti nemaju na vyber a jedia to co ostatny ..akos a neskor rozhodnu ist -akou cestou uz je len a len na nich .. mnohych ovolyvnia prave partnery buduci -ale aspon ten dobry pocit mamy ,ze sa pokusila daco detom dat - to za to stoji

alica_matejka
8. júl 2024

@balaskovae no je to proste tak, ale samozrejme ze ked je dieta k tomu sportu a pohybu vedene od malicka, tak asi je tam vacsia sanca, ze bude aktivny aj v dospelosti 😉

canany
8. júl 2024

Nie, nie je. Ja sa snazim zdravo jest a tie moje detvaky by len cukor (cukriky, cokoladu, sladke... ), pizzu, vysmazane a mcdonald jedli. Ja doma nevysmazam, ale babky si chcu vnukov rozmaznat, ukazat sa ake su in a tak nic ine im nespravia, len vysmazany syr alebo rezen.
A co sa tyka sportu, rodicia sportovali, otec je este dnes sportovec, mama cvicii pravidelne aj vela nachodi, ja nie som taka. Pre mna je sport relax, zabava, nie ze musim a kopat sa do toho, lebo musim, lebo pondelok, streda a piatok musim behat....

gab
8. júl 2024

nie, nie je. Ja sa snazim zdravo stravovat, vyvazena strava, aj sa rozpravam so synom, preco je to tak a on pride zo skoly s balickom chipsov. 😅., a mrkvu najde aj v milimetrovych rozmeroch a vylozi na kraj taniera 😉😅

mamamasama
8. júl 2024

Moji rodicia nešportovali vobec. Ja som do športu uplne zblaznena. Milujem vsetko. Fitko, beh, bicykel, plavanie, lyzovanie, snowboard, korcule, timove hry, tenis, volejbal, atd. Manzel zacal sportovat, ked ma spoznal. Stravujeme sa z 80% zdravo. Pre nase deti je toto sposob zivota. Nic ine nepoznajú a sport miluju rovnako, ako my. Myslim, ze budu pokracovat v nasich slapajach.

tilly
8. júl 2024

Moji rodičia vždy športovali, majú 76 rokov a tatino chodí dva krát do týždňa hrať s kamošmi tenis a mamina s kamoškami majú niečo ako pilates, niektoré "baby" majú cez 80.
Moja sestra ako malá plávala závodne, výborne lyžuje, celkovo je na šport nadaná, ale nešportuje, aj 800m do obchodu ide autom. Ja som zas ta kamoška z toho meme, že veď poďme pešo, nie je to tak ďaleko a tam cesta z Barcelony do Valencie. Decká vedieme k športu odmalička. Vedia všetko možné, mladší hral futbal, starší je reprezentant a športom zarába. Neviem koľko z toho to bol náš vplyv

mamickalisticka
8. júl 2024

Ja som najnešportovejší človek na planéte. Športy nemusím, ak nejde o plávanie, badminton. Ale každý deň sme na ihrisku, hráme futbal , hádžeme loptu, lietadlá, naši s nami chodili na turistiku, nemala som to rada, dodnes to nemám rada ale dosť často chodíme na kopce, naposledy Sitno. Tak isto strava je nastavená tak, že obed plný zeleniny musí byť, ovocie každý deň a až po tom sladkosť alebo koláč. Doma vyrabame nanuky, sirupy. Samozrejme že poznajú aj mekac, kebab, pizzu. Mam troch chlapcov, takže ich musíme unaviť, aj napriek mojej nešportovej povahe.

marianarem
8. júl 2024

U nas to nefunguje, ja jem kvanta zeleniny a ovocia, muz ma tiez rad zaleninove jedla, kazdy den mame na veceru salat a na maleho sa to neprilepilo ani trochu. Este tak ovocie, to si da, ale len vybrane druhy a sam si to vypyta malokedy.
U nas v rodine sa nejako extra nesportovalo, ale chodili sme na tury, co ma velmi nebavilo, rekreacne plavat a lyzovat, co ma bavilo. Ale celkovo by som nas vobec nenazvala sportovou rodinou. Mna sport nebavi ani teraz, skor fyzicka praca. Ale sestra je velka sportovkyna, takze nejde v rodinnej tradicii.
Ale hlavne chcem povedat, ako uz aj bolo povedane, mamu neries a ani nerozmyslaj nad tym, za co ona moze a za co nie. Dospely svojpravny clovek je si za seba plne zodpovedny sam. Ak ta sport nebavi, tak hladaj iny pohyb, ktory by ta mohol bavit. Fyzicku pracu, alebo len dlhe prechadzky, prevazanie sa na bicykli a pozeranie krajiny, zo sportov tiez mozes vyskusat aj netradicne - napr. serm a podobne. Su aj rozne typy jogy, kde si celkom zamakas, alebo su spolocenske tance, latino...moznosti pohybu je vela, treba skusat a nieco ti mozno sadne.