Je vhodný Halloween v jasličkách?

mantilka
17. okt 2015

Ahojte mamičky. Blíži sa koniec mesiaca október a sním aj v poslednom čase "udomácňujúci sa " na Slovensku sviatok Halloween.
Bola som prekvapená, keď som tento týždeň v programe mojej dcérky= jasličkárky našla príprava na Halloween.
Tradičnými znakmi Halloweenu sú špeciálne vyrezané tekvice/ Jack O´Lantern/ ,vo vnútri ktorých je sviečka, čarodejnice, duchovia, netopiere, čierne mačky, metly, oheň, príšery, kostlivci a pod. Farby červená, žltá, oranžová a čierna.
Minule v rádiu riešili problematiku ako deti odnaučiť sa báť v noci. Do diskusie sa zapojilo veľa ľudí...teda asi veľa detičiek so strachom z bubákov bojuje. Popisovali tam mnoho problémov, vrátane nočných desov.
Keď dám 1+1 dokopy je to dva...ako to vlastne je. Je vhodný Halloween pre také malé deťúrence ( jasličkári, škôlkári)...nerozvýjame tým ich už aj tak dosť veľkú fantáziu o bubákoch? Je normálne strašiť deti a podporovať deti v strašení? Keď si predstavím ako to prebieha pripadá mi to ako vzájomné strašenie.... K tomu by som si priala, aby sa vyjadril nejaký detský psychológ...ako to s našimi deťúrencami je?

lusyke
17. okt 2015

@mantilka myslim ze to v jaslickach a v skolkach budu s detickami riesit ako hru a tvorive dielne. Nebudu ich tam strasit. Keby si to mala brat tak vazne tak potom by sa nemali v skolke riesit ani Vianoce kedze sucastou pravych slovenskych Vianoc je aj zobrazovanie certa..a myslim ze je takych strasidelnych sviatkov viac....cisto slovenskych. Je to skor o tom ako to tomu dietatu podas....

mantilka
autor
17. okt 2015

Kolko takych dalsich sviatkov so strasidlami sa oslavuje v jaslickach? 🙂

siska53
17. okt 2015

@mantilka ono je to skor staronovy zvyk. Kedysi sa aj tu vyrezavali tekvice.
V rozpravkach sa predsa rozne strasidla a strigy objavuju.
Tekvice sme vyrezavali vlani, aj tento rok (moji maju 3,5 r.a 5,5r.) a praveze sa im tie svetielka pacia. Aj vlani v solke to mali. A deti boli nadsene.
Maly ma.lebku na satke (muz mu to dal), skor ja mam nervy z pavukov kedze mam arachnofobiu.
Nemam pocit,ze by mali z toho daku traumu. Mnohe slovenske rozpravky (a nielen slovenske) su hhrozostrasnejsie,nez cela tekvica so svetielkom.
Ja som vacsi bojko skor teraz ako som dospela. Zeby nasledok rozpravok,z detstva?

Ale pisem ti to len ako matka,ktora sice pred x-rokmi vystudovala pedagogiku (kde bola aj psychologia),no nakoniec sla do inej oblasti mimo skolstva.

mantilka
autor
17. okt 2015

@lusyke No, Vianoce maju uplne iny podton...to by som vobec nehadzala do jedneho vreca. Sviatky radosti, pokoja...s prijemnou atmosferov rozdavania darcekov.

lusyke
17. okt 2015

@siska53
@mantilka
Presne tie rozpravky som zabudla spomenut. Ved to su uplne hororove trilery 🙂 vlk ktory sa vkradne k babke a zozerie ju aby potom mohol zozrat jej vnucku, stara skareda baba ktora vykrmuje deti aby ich vzapeti upiekla a zjedla.....prikladov je vela...to by potom v skolke nemali ani detom citat rozpravky. Ved cervena ciapocka je predsa taka krasna rozpravka ze?

abbey1
17. okt 2015

Nevidela by som to vôbec tak tragicky. Ten sviatok je skôr o zábave, záleží, ako k tomu pristupujeme my dospelí a deti to následne tak ponímajú. vyrezávame tekvice, robíme "strašidelnú" výzdobu, nakúpime "strašidelné" sladkosti. Deti sa skôr boja strachov, ktoré im "vnukneme" my dospelí. Skôr si myslím, že im i pomocou tohoto sviatku môžeme naopak strašidlá, bosorky,... tak akosi urobiť zábavné a nie desivé.
Dobre vieme, ako sa niektoré deti aj hrozne boja čerta, ktorý patrí k Mikulášovi.

lusyke
17. okt 2015

@mantilka ano ale je to o tom ako to tym detom podas...co taky karneval? Niektore masky su tiez strasidelne....to k tomu patri. Z vyrezavania strasidielok z tekvic dieta nemoze mat traumu. To moze mat skor z televizie...same nasilie aj uprostred dna.

meluela
17. okt 2015

@mantilka strasit ich snad nebudu, asi to bude hlavne o tych tekvickach a nejaky akozekarneval
skor mi vadi ta amerikanizacia, halloween v komercnej zamerikanizovanej podobe je v nasich koncinach proste nanajvys trapny

l3yla
17. okt 2015

@mantilka určite ich strašiť nebudú ,skôr to budú nejaké tvorivé aktivity a hry ..😉

janinah
18. okt 2015

Je to aj o prístupe vás,rodičov....ja si neželám,aby sa môj syn v škole zúčastňoval nejakých helovínov a obliekal sa za kostlivca a učiteľka o tom vie...nebudem podporovať somariny preto,aby ktosi zarobil ...máme krásne slovenské a slovanské zvyky a my sa ideme helovínovť 😠

moni244
18. okt 2015

podľa mňa je to len super nápad, ako spestriť jeseň deťom, vyrezávané tekvice, prezliecť sa za nejakú masku, nevidím na tom nič zlé

macamac
18. okt 2015

tak všetci dúfame, že vo výchovných zariadeniach nebudú toto deťom predkladať ako strašenie, ale ako zábavu
ALE
tiež nerozumiem tej amerikanizácii a potrebe preberať zvyky a tradície celoplošne a zavádzať ich do slovenských škôl, kde by sa predovšetkým mala učiť naša kultúra a deťom pripomínať naše tradície.
a celkovo tento kult smrtiek a kosltivcov nechápem. príde mi desivé, ak vidím deťom na tričkách, šatkách, príveskoch a prsteňoch u malých dievčatiek lebky. to akože čo vyznávame? smrť?
a inak - máte naštudovanú históriu okolo Haloweenu? čo je za tým, čo to v podstate znamenalo a čo sa uctievalo?
nuž, možno by v svojej podstate potom mnohí nesúhlasili.
a ak máme potrebu jesennej dekorácie formou ovocia a zeleniny, tak som za. ale spravme si z toho náš slovenský sviatok a dajme tomu iný názov. nemusíme predsa kopírovať iných 😉

timea7
18. okt 2015

@macamac tisíc laikov !!!!!!!!!

macamac
18. okt 2015

@timea7 😉

doty1
18. okt 2015

Mne by tekvice nevadili, moja mama je z dolnej zeme a tam bolo vyrezávanie tekvíc bežná súčasť detskej jesene. Tiež z nich robili kadejaké maškary, dávali do nich sviečky, ....Vadí mi skôr to, že potláčame naše sviatky a tradície (ak neberiem do úvahy Vianoce a Veľkú noc - aj keď Santa straší vo veľkom už aj tu) a tvárime sa, že tie cudzie tu vlastne boli odjakživa.

libka1
18. okt 2015

mne sa vyrezavanie tekvic paci, mavame kazdorocne v skolke a deti maju z toho radost. na druhy den rano ked pridu do skolky im ucitelky zapalia sviecky vo vsetkych tekviciach a ziari cela chodba a aj detske oci. tie ostatne pridruzene javy ako smrtky a spol. by som rozumne potlacila do uzadia a mozu si to aj male deticky uzit 😉 mna pre zmenu desi Valentin 🙂

moni244
18. okt 2015

Hlavna vec, ze chcete od deti, aby vedeli anglictinu od narodenia a co si ja pamatam, aj sviatky sa tam prerabaju, ale ked chcu nejaky sviatok urobit aj tu, uz je to opicenie a amerikanizovanie 😀 radsej nech vyrabaju vence na hrob, nie?

henikav
18. okt 2015

Ja to beriem tak ze je to len dalsia aktivita v jaslickach, nieco predsa musia stale robit aby sa nenudili a pre deti je to zabava, ich nezaujima historia okolo toho. Neverim ze sa ucitelky prezlecu za smrtky a budu strasit deti, skor budu vyrezavat, alebo z papiera vystrihovat tekvice, normalne je tekvicova sezona, deti sa aj radi prezliekaju, take male zlate bosorky a bosoraci, ci tekvicky su fajn, je to na rodicoch a ucitelkach aby z toho urobili radostny sviatok a nie nieco strasidelne.

henikav
18. okt 2015

@moni244 ze vence na hrob, som sa zasmiala 😀 😀 😀 😀 ty si tomu dala

horana
18. okt 2015

@macamac A ty mas nastudovane? Ide o to ze koncom oktobra je "druhy svet" blizsie tomu fyzickemu, ludia vypozorovali, ze vselijake nevysvetlitelne javy sa statisticky viac objavuju, aj davno mrtvi sa akoby hlasia rodinam, tieto ukazy sa deju castejsie nez cez ine obdobia roka. A ukazuju sa vsetky tri skupiny - svatci, "normalni" mrtvi, a aj "duchovia" - duse ktore tu z nejakeho dovodu zotrvavaju, bud tu uviazli alebo "strasidla" formovane energie ludskych emocii a strachov. Je ignoraciou si mysliet ze tato tretia skupina neexistuje a nevsimat si ju. Povodny vyznym je si ich vsetkych uzmierit a pomoct im, uctenim si svatcov prijat ich "cnosti", nezabudnut na nich, uctenim mrtvych predkov sa im podakovat a prejavenia zaujmu "duchom" je pomoct im uzmierit sa a tiez pocitit lasku. Jedine co u nas zostalo, kedze vacsina na svatcov kasle je obsypat hroby najblizsich pribuznych kvetmi a kahancami, co na dedinach prerasta do toho kto prvy prijde zo sirsej rodiny, kto da nakladnejsie a gycovitejsie vyzdoby je king a kto neda ten je kritizovany a ohovarany, ked nie ste videni ako sa na tom zucastnujete.
To ako sa sviatok Halloween skomercializoval ze su tam sladkosti a ich pytanie, je v mnohom podobne hnusnej komercializacii Dusiciek u nas, len do ineho smeru a taktiez komercializacii Vianoc kde uz nikto neslavi narodeneiny Jeziska, alebo Noveho Svetla pre svet, ale vacsina ludi sa bohapusto obziera (luxusnymi potravinami, "dopriatim si", aj sladkostami, akurat miesto kotier a tekvic je bradaty chlap v cervenom habite), ludia sa prehnane obdarovavaju materialnymi statkami a zakryvaju to za "pekne chvile s rodinou". Je to rovnaka obludnost, a neraz ti co kritizuju Haloween ako importovanu vec, nevidia ze Vianoce tu boli rovnako importovane (kde su ciste staroslovanske myslienky Slnovratu, kde sa nevytinali stromy len aby sme ich mohli postavit do obyvacky, ale uctili sme si ich naopak v lese podla stromoveho kalendara keltov na Vianoce su dni jedliciek), kedy sa nekupovali tony hovadin, plastovych vyliskov a vydava sa to za "radost a hojnost v kruhu rodiny", potom pupok pred TV a je vymalovane.
Z tohto pohladu by som sa kazdeho spytala ci si je isty ze vyznam inych sviatkov chape v ich povodnej podstate a ci ich takto naozaj aj slavi 😠

moni244
18. okt 2015

@henikav tak chcú oslavovať slovenské sviatky, tak to je jeden z nich v tomto období

macamac
18. okt 2015

@moni244 kto tu píše, že majú vyrábať vence na hrob? 😕 a keď už sme u toho,čo je zlé na výrobe vencov? veď aj v učebniciach sa učia o Pamiatke zosnulých, že si spomíname na svojich blízkych, ktorí tu už nie sú.
a ja napr. nepatrím medzi tých, čo deti učia ANJ od perinky, ale zas neporovnávaj neporovnateľné. pri Haloweene ide o úplne inú podstatu veci, prečo vznikol a čo sa tým uctievalo- ZLO. naštuduj si.
je mi jasné, že nik tu Haloween určite nespája a ani deťom neodprezentuje ako ZLO, ale až povyrastú, sami si zistia, ak budú chcieť, odkiaľ pochádza tento sviatok a čo bolo jeho podstatou.
inak, prepáč, ale prečo ty stále máš potrebu rýpať do ľudí a posmievať sa? porovnávať neporovnateľné? dávať príklady od veci?
to už fakt aby sa tu človek hanbil za to, odkiaľ pochádza?
no ja určite nebudem uznávať hlúposti z Ameriky, z krajiny, ktorá má kultúru historicky kratšiu a v podstate to je zmes prisťahovalcov.
ja zostávam doma a som hrdá na to, že som Slovenka a rozhodne naša minulosť a aj kultúra má hlbšie korene a je omnoho bohatšia 😉

macamac
18. okt 2015

@horana ja sa tu nebavím o komercii sviatkov 😉
zas nezachádzajme do extrémov 🙂
názor som vyjadrila 🙂

moni244
18. okt 2015

@macamac ja som dala príklad, keďže sa tu búchate do pŕs, že treba oslavovať slovenské sviatky a keď už sme pri tom, v podstate či halloween, naše dušicky, sú v podstate jedno a to isté, oslavujú to isté, len krajiny si to postupne pretransformovali na svoje zvyky a ani jeden už nie je to, čo mal byť. A halloween nie je americký sviatok, ale priniesli ho tam imigranti z anglicka, pôvodne je to sviatok z Ríma, kedy sa začali ctiť svätci, ktorí neboli ani oficiálne určenými za svätcov, aby nás chránili pred silami zla z druhej strany

macamac
18. okt 2015

@moni244 jasné, chápem 🙂
len mi prišlo divné, prečo sa tu píše o strašení, tak potom asi niekto Haloween poňal ako strašenie.
ale veď hádam učiteľky nie sú mimo a nebudú detičky strašiť 😀 😉
mne sa páči to tekvičkovanie a všetko okolo...len možno by som to nazvala inak. to je všetko 🙂

moni244
18. okt 2015

@macamac pretože veľa dospelých to poňalo ako príležitosť vystrašiť kolegov, priateľov, možno preto

macamac
18. okt 2015

@moni244 😀 😀 😀 😀 jaj,možno
ale šak ja straším niektorých už len svojou prítomnosťou 😀 😀
a to nemám hlavu z tekvice 😀
teda dúfam 😀 😀 😉

horana
18. okt 2015

@macamac Halloween je rovnaky sviatok ako vsetky ostatne. To ze bol skomercializovany presne ako tie ostatne je tiez fakt. Ale do neho je "in" sa obuvat ako symbol importu zo zlej Ameriky, a nevidime uz ze vsetko ostatne co pokladame za svoje je uplne rovnako skomercializovane. Je to realita, ziadne extremy. Tiez som len vyjadrila nazor.

vivusika
18. okt 2015

ja myslím, že v pohode 🙂 naši malí škôlkarikovia si vyrábajú jesenné dekorácie a tekvičky a kadečo iné a je to supeeer 😉 nič strašidelné ale veselé 😝

jana_eyre
18. okt 2015

ja sa na haloween pozeram ako skvelu prilezitost detom podporit fantaziu.. duchovia, tekvice, carodejnice - to, ze to maju ludia spojene so strachom je len historia.. preco by sme mali davat detom pocit, ze tychto veci sa treba bat? ved su to rozpravkove bytosti - mozeme z nich urobit zabavu, nemusime ich vykreslovat ako zlych, ale ako dobre zazracne bytosti..

moja dcera bude mat 29.10 druhe narodeniny.. 31.10 na haloween bude mat rodinnu oslavu - urobime si karneval a uz mame aj vybrate masky - starsi bude harry potter /ma velmi rad jednotku, pozeravaju zaciatok/ a dcera bude pipi - jej najoblubenejsia rozpravka.. ja mam haloween velmi rada a v mojich detoch nevyvolava ziaden strach..