Chcem poprosiť o radu. Od februára by som sa mala vrátiť do práce na polovičný úväzok. Rozmýšľam dať malého do škôlky na 4 hodiny denne. Nemyslíte, že je to príliš skoro? Bojím sa, aby mu to nejako neublížilo...
vobec ci nemyslim, ze je to skoro. preco by malo??? kamaratka dala dceru ako 2.5 rocnu a na cely den a ta cela hrda, ze on je uz velka, uz chodi do skolky a tesila sa. ty musis poznat svoje dietatko... osobne si myslim, ze ten polrok je nic.
Urcite nie je najmladsi co navstevuje skolku ci jasle, ale podla mna to ci mu to ublizi alebo prospeje dokazes posudit len ty a to tak, ze na to budes pozerat individualne, cize nie ci je vhodne dat dieta do skolky, ale ci je vhodne dat TVOJE dieta do skolky. len ty sama posudis ci je vhodny cas na kolektiv a ci je pripraveny.dieta by sa malo do kolektivu tesit a malo by ho vyhladavat. samozrejme mnoho rodicov nemoze cakat na tuto situaciu a jednoducho tam dieta umiestnia.
@eala moj syn ma 2 roky a je v skolke od 7:00 do 14:00 ... nastupil do skolky teraz v septembri - to mal presne 10 dni do 2. narodenin ... takze 2 a polrocne to tie 4 hodinky urcite zvladne
ahoj no ja som maleho dala do sukromnej skolky a bola som velmi spokojna .. Ja to odporucam 🙂
ja si myslim, ze dieta patri k detom 🙂 vyskusaj to este skor aspon tyzden nez nastupis do prace a ak nebudu ziadne problemy, tak spokojne nastup do prace 🙂
mat polovicny uvazok by som brala vsetkymi 10 ... takze by som ho do skolky urcite dala, nebude tam spinkat ... tak mu tam nebude dlho a doobeda s detickymi robia ucitelky rozne cinnosti ... tak sa mu tam bude pacit ... do skolky davaju aj mladsie deticky a na cely den
moja Karolinka mala 2,5 ked teraz v septembri nastupila 🙂 a nastupila na cely den.ziadne 4hodinove navstevy.
Prvy den poplackala..Teraz sice kazde rano mi vravi: K detom nie, k detom nie 😒 ...
a ked na nu kukuckujem spoza plota ked su na dvore, vobec neplace, pekne sa hra, chodi, pozera,... 🙂 🙂 zlata je 😉
ja si zase myslim,ze take male deti patria k matkam
Pracovala som v škôlke a mali sme v triede dve takéto detičky, jedno malo niečo vyše dvoch rôčkov, druhé tri. bolo to však citeľné. to menšie dieťa sa často rozplakalo a pýtalo sa k mamke. druhé to znášalo o čosi lepšie ale myslím, že je to individuálne a každé dieťa je iné, má svoju povahu. záleží aj od toho, či je naučené byť bez mamy a blízkych dlhší čas a zaujmú ho veci - hračky a tak a ostatné deti.. ja by som asi skúsila ak by bola možnosť dať ho niekomu (postrážiť) niekto kto má dieťa približne v jeho veku či staršie.. potom by sa uvidelo ako dieťa reaguje. lenže v škôlke je tých detí o dosť viac a takéto detičky potrebujú a vyhľadávajú hlavne kontakt s dospelými kde cítia istú oporu a bezpečie..
U nás to majú skôr problém zvládnuť maminy🙂
Keď máš pochybnosti, skús "preskúmať terén" a pozisťuj si čo sa dá o tej škôlke a učiteľoch... Ak dôveruješ ľuďom, ktorým drobca zveríš a máš z nich dobrý pocit, prestaneš mať obavy🙂
no moja ma 2.5 roka, chodi na 4 h, je tam do 11 a domov nechce z tade ani za svet, este hodinu reve a je urazena ze som ju z tade zobrala, aj ked je teraz viac doma ako v skolke lebo sopli tak nam teraz zakazali chodit...neviem kedy sa takto nauci na ten rezim, ze aj domov treba ist 😀
určite mu to neublíži ..... len mu to pomôže a rýchlejšie si zvykne na kolektív a určitý režim ..... ja som syna dala do škôlky keď mal 2 roky a 8 mesiacov a v pohode ..... neboj sa toho uvidíš zapáči sa mu tam 😉
Nasa mala sa bala deti a od kedy nastupila do skolky je v pohode s nimi a dokonca sa s nimi aj pohraje...chodi tiez len 4 hodiny ale s inych dovodov
aj moja Veronika chodila do škôlky,ked mala 2 roky a 4 mesiace...zvykala si troška dlhšie,aj si poplakala,ale v pohode...chodila tam rada,za detičkami...a to musela byť v škôlke až do konca - cca do pol piatej....len jedno bolo zlé a to,že sme boli každý mesiac doma,lebo sme boli chorý :( ale to je normálne,je to tak skoro u všetkých detí, je lepšie keď si teraz jej imunita zvykne,ako potom,keď bude chodiť do školy-tam by jej to veru chýbalo...takže žiaden strach 🙂
moja zacala chodit do skolky teraz od sept. ma 2 roky a 4 mesiace.... bola som zastanca ze s detmi treba ostat doma do 3 rokov... ALE... zivot mi sam ukazal. .ze kazde dieta je ine.. nech som sa s dcerkou hrala akokolvek.. tak ju to so mnou bavilo len chvilku... ani spievanie.. ani skladanie... ani nahananie... nebolo ine ako len chvilkove... ... bolo viditelne ze sa so mnou nudi... no z vonku z ihriska sme ju nevedeli dostat... len ako poslednu...alebo inak s placom... bolo ocividne ze chce byt s rovesnikmi...🙂 takze som ju dala teraz od sept... prve 2 dni bolo v pohodke.. ani naznak placu.. teda jej placu.. ja som to znasala ovela horsie... 😅 lebo som mala pocit ze ju odkladam.. a ze je este malicka... dalsie 2 dni.. to bolo asi s minutovym placom.. kym ju ucitelka nejako nezaujala.. a teraz sa uz chce rano rychlo sama obliekat aby isla..🙂 teraz sme obe spokojne.... 😀 ona ze je v detskom kolektive.. a ja ze je ona spokojna.... uvidis sama na dietatku.. ci sa nudi.. ci je pripravene... 😉
nesuhl asim s inguska3 dat do skolky za cenu ze bude kazdy mesiac chory?ze tak si jej zvykne immunita?no ja som dala moje deti ako 3 rocne lebo som nemusela skor....a vdaka Bohu neboli chorlave...(sice som im na zacitku skolky a v zime som davala doplnky na podporu imunnity)ale zas niektora mamicky daju svoje deti ako 3 a pol rocne a takisto byvaju chory ako 2,5 rocny.a niektore deti nie su emocionalne zrele na skolku ani vo veku 3 a pol a niektore radi chodia do skolky uz aaj ako 2 rocne. to je velmi individualne.ja osobne by som nedala 2,5 rocne dieta do kolektivu na cely den ...len ked by sme bolo vo financnej nudzi a nemali by sme co jest a musela by som do prace.ak ty musis spat do prace tak ho daj mozno bude vsetko ok...a tie 4 hodiny vydrzi v pohode ...mozno ze sa mu bude tam pacit a dufajme ze nebude kazdy mesoiac chory...vela zavisi od uvitelky a ostatnych deti ako sa tam bude adoptovat.
to zalezi od dietata. ak je samostane, vyspele, tak mu to pomoze. ak nema plienky, vie rozpravat, tak preco nie. skolka este nikomu neublizila.
Moj syn chodi tiez ma dva a pol ,,,vie rozpravat , sam sa pyta pišať a je dost vyspelý na svoj vek tak ja v tom problem nevidím ,,,hlavne on sa do skolky teši vždy 🙂 ale zas videl , ze tam chodí starsia dcera ,,,teda sme ju do skolky vzdy nosili spolu a tak si zvykol a potom uz aj on sa pytal ,,,aj ja do skolky mi vzdy hovoril 😀
a co mu ako ma ublizit ked bude v kolektive deti ?????? som este z generacie deti co boli v jasliach od pol roka Sam maly a aj cas ukaze ci je schopny a pripraveny na takuto zmenu vlastne pripravit vhodne ho musis najprv ty a aj samu seba
dobré ráno, ak je dieťa duševne a fyzicky zdravé určite nech ide do škôlky. 2,5 je vhodný vek na socializáciu, aj sa odporúča. A okrem toho známa veta jedného slávneho spisovateľa: všetko čo potrebujem k životu som sa naučil v škôlke. Takže , nájdite Vám sympatickú škôlku, kde budete Vy dôverovať vychovávateľkám a keď vy budete vnútorne spokojná, aj dieťa bude spokojne chodiť do zariadenia. Náš syn tiež nastúpil a mal presne 2,5 roka a neľutujem., nám ho vzali s plienkamia a s rozprávaním len začínal....a tiež sme mali obavy. Každé dieťa je individuálne a hlavne neporovnávajte sa s inými deťmi.
je to v pohode ja som chodila do skolky na cely den od dvoch rokov a som tu a uplne cela nemusis sa bat kolektiv mu len prospeje
My sme teraz zacali nasu malu davat na dve doobedia do jasliciek, aby si postupne zvykala, tiez chodim do prace. Mozno aj vy mozete skusit takto postupne a uvidite, ako sa tam malemu bude pacit, ci to este pre neho nebude skoro. Ale ja si myslim, ze skoro to nie je, ak ma rad deti a uz vyhladava ich pritomnost, tak sa mu tam urcite bude pacit. Nasa mala dva roky, v jaslickach maju aj este mladsie deti, myslim, ze jedno ma tusim 8 mesiacov.
opýtajte sa vašich mamín, dokedy boli s vami doma...! takže také odpovede, ako "dieťa patrí ešte k mame" a podobné sú len naše obhajoby-ospravedlnenia-alebo akoby som to nazvala... chceme ich mať čo najdlhšie pri sebe, chrániť ich, venovať sa im... a keď chýbajú financie, mamá koná a nerieši citové odlúčenie, lebo potrebuje deti nakŕmiť, obliecť, poplatiť..... 😝 jasle-škôlky sú super vec 🙂 v iných krajinách netrvá materská 3roky a detom nič nechýba 🙂
1) Naozaj je to individuálne, ale žiaľ často nemáme na výber. To či je dieťa zrelé na škôlku sa dá zistiť len tak, že nastúpi na adaptačný program, aby učiteľky vedeli posúdiť, či áno, alebo nie. Naša škôlka deti nezrelé (čo sa zistí po tom adaptačnom procese) nepríjme, ich nástup do škôlky odloží aspoň pár mesiacov neskôr.
2) 2,5ročné dieťa by som sa vôbec nebála dať do škôlky. 4 hodiny utečú veľmi rýchlo a pre spoločenské dieťa tohto veku je kolektív len prospešný.
3) spolíky, kašlíky budú (závisí od imunity) ale dá sa to zvládnuť, keď to včas podchytíš. Vírusy sú silné, neustále mutujú a zdravé 2,5 ročné dieťa je pripravené s nimi zápasiť. Zásada je, nedať sopľavé dieťa do škôlky, lebo tam ti ho nebude nikto tak poctivo smrkať ako ty doma a to je základ - smrkať, smrkať a nemusí to prerásť do zápalov a zväčšených nosných mandlí.
Moja dcéra nastúpila do škôlky keď mala 2r a 4m. Musela byť celý deň (nemali sme na výber) a zvládala to veľmi dobre. Teraz je v mš už tretí školský rok a ja som na materskej s polročnou dcérkou. Keď prídeme pre staršiu skôr ako o 15:30, plače, že ešte nechce ísť preč, ešte má robotu 🙂
Inak, často to nie je ani tak o dieťati ako o mamičke... treba sa vedieť aj odpútať...
Nemyslim si, ze mu tym nejako ublizis. Len mu doprajes viac samostatnosti. Ja som dala malu do skolky od 20 mesiacov a je ovela odvaznejsia, lepsie rozprava, vie sa pekne s detmi hrat a podobne. Ma to vela vyhod. Len do toho 😉
Zalezi na dietatku, ake je. Niektore deticky nie su vhodne do kolektivu v tak malom veku, niektore su uz vyspele a v pohode vydrzia bez mamy.
Ja si myslim, ze dietatko, ktore je trosku samostatnejsie a nema problem s kontaktom s dalsimi detmi, kludne v kolektive vydrzi tiez 4 hodinky. To zase nie je taka dlha doba, ktoru by nezvladlo.
Ty musis usudit, ake je tvoje dietatko. Ak si myslis, ze to zvladne, tak to skuste. Nebudes predsa horsia mama ako ostatne 😉
Prvy isiel do sukromnej skolky ked mal presne dva roky, isiel na pol dna. ked mal dva aj pol, vyplakal si aby mohol v skolke aj spinkavat a ostat s inymi detickami.
druhy isiel k opatrovatelkam s mini kolektivom - volame to skolka - mesiac pred druhymi narodeninami, je septembrovy a ja od septembra pracujem, isiel v auguste aby mohol ist aj starsi s nim na "adaptacny mesiac". teraz sa tesi do "skolky", dokonca co ma velmi prekvapilo, omnoho viac sa tam tesi a chce ostat ked je tam uz ine dietatko. ked pride prvy tak sa mu to nepozdava, az kym mu nepovieme ze pride aj jeho kamos ci kamoska. som z toho prekvapena, ma iba dva roky, ale viac ho to bavi s detickami, to som si predtym myslela ze ked sa mu opatrovatelky venuju samemu ze je to pre neho lepsie..
Dnes toľko detí nastupuje v takomto veku do škôlky....a sú v škôlke na celý deň.... a vôbec im to neublížilo.
moja mala chodila 2 a pol ročná do školky na celý den lebo som pracovala a druhá malá pojde tiež od dvaapol roka na celý den
Tiez nad tym rozmyslame od toho veku, uz od 20tich mes je sice stale doma ale s opatrovatelkou kedze ja pracujem, a super to zvlada... 🙂 rozumiem tvojim obavam, mala som take iste, 4 hodiny denne nie je taka dlha doba a medzi detmi mu bude veselo ;)
@eala