Je usmievanie u bábätiek významný neurologický znak?

kvojtanikova
18. mar 2011

Ahojte, chcem sa spytat - ked som bola u neurologicky s malou (pri porode mala drobne krvacanie do mozgu, obtocenu snuru okolo krku, vraj nic vazne 😒 ), prve co sa ma spytala bolo ze ci sa uz usmieva. Vtedy mala mesiac, tak som pravdivo odpovedala ze este nie. Teraz ma 2,5 mesiaca a stale sa neusmieva, iba vyslovene ked ju vyprovokujem steklenim, aj to len ak akosi mimovolne, na usmev mi neodpoveda usmevom. Zase sme boli u neurologicky na kontrolu a ked som jej to povedala, stale sa len pytala "Ale usmieva sa ci nie?" Preto by ma zaujimalo ci to je az take dolezite a ak ano, co sa podla toho zistuje, a ci je moje babatko v poriadku ked sa neusmieva.

syslica
18. mar 2011

@kvojtanikova Katka, toto je otázka na odborníka, napríklad na spomínanú neurologičku alebo pediatričku, čo ja nie som, ale skúsim ti napísať, čo o tom viem. Kontakt pohľadom a úsmevom sú základné najranejšie prvky interakcie medzi ľudským mláďaťom a jeho najbližším okolím, Tým, že sa dieťatko na svojich blízkych usmieva, akoby im signalizovalo Mám vás rado, patrím k vám, prosím ochraňujte ma! Ak sa dieťatko neusmieva, nereaguje na úsmevy, môže to mať rôzne príčiny od najbanálnejšej, že proste ešte nemá potrebu takejto interakcie až po veľmi zložitú diagnózu autizmu. Nechcela som zbytočne strašiť, ale ozaj, fundovanú odpoveď ti asi dá len odborník...

anjelicek26
18. mar 2011

@kvojtanikova - okolo 6-8 tyzdnov by sa dieta uz malo usmievat vedome... ja by som sa najblizsie neurologicky spytala, PRECO a KEDY sa musi usmievat. Nasa pediatricka sa nas na to tiez pytala... ci sa usmieva a ci drzi ocny kontakt.

kvojtanikova
autor
18. mar 2011

@syslica
@anjelicek26 dakujem. Ocny kontakt vacsinou drzi, pozera sa na veci, aj ked mam pocit ze nie vzdy sa celkom otaca za hlasom ani za zrakovym vnemom. Proste, niekedy ano, niekedy nie. Najblizsie ideme k neurologicke az 2.5., tak dufam ze dovtedy sa zacne viac usmievat.

syslica
18. mar 2011

@kvojtanikova A ako je to s očným kontaktom, keď s ňou rozprávaš? Nejde tak o to, či sleduje veci, ale ako sleduje osoby, ako reaguje na vás.. ak chceš, spýtaj sa @latvia, či nie sú tu na Koníku nejaké neurologičky, ona má myslím najlepší prehľad o tunajších doktoroch 🙂 .

latvia
18. mar 2011

@kvojtanikova neurologicka sa mi zatial neprihlasila 😅 ale myslim ze neurologicka asi zistovala ako reaguje na okolie, ci ho vobec vnima. moje dieta sa teda neusmievalo, stale plakalo 😀 ja by som si z toho hlavu zatial nerobila 😉

latvia
18. mar 2011

inac suhlasim s prvym prispevkom od
@syslica , s dodatkom ze je podla mna este prilis skoro aby sa podla usmevu robili zavery nejakeho poskodenia. niektore deti maju cas, su to flegmosi, nemusia robit veci, ktore uz niektore deti robia

kvetinqa
19. mar 2011

nas maly sa zacal usmievat vedome az tesne pred 3 mesiacom a je uplne zdravy. teraz sa skeri stale, ocny kontakt udrzuje tiez, len sa mu proste nechcelo usmievat skor.. Ale je pravda, ze bol narodeny o 2-3 tyzdne skor a citit, ze este dobieha..
ale v podstate suhlasim s @syslica a aj s dodatkom od @latvia . este pockaj a na najblizsej poradni sa spytaj... deti netreba porovnavat, kazde je ine.

kvojtanikova
autor
19. mar 2011

@kvetinqa
@latvia
@syslica dakujem. Akoze dost som z toho teraz mimo lebo vsade kde citam na nete pisu ze medzi 4-8 tyzdnom by sa uz malo usmievat a Boruska ma uz 11 tyzdnov a teda velmi malicko to robi, aj ked sa na nu divam, ona sa pozera uplne inym smerom, akoby ju zaujimalo vsetko mozne len nie ja. Aj hracky ked jej ukazujem tak sa chvilocku pozrie a zase sa diva celkom inde.

ela2710
19. mar 2011

@kvojtanikova je to uplne normalne, nas sa narodil v 39.tt do skoro troch mesiacov sa usmieval len zo sna, normalne, ze nam opatoval usmev bolo az po tretom mesiaci, ved tie decka su este malinke, male deti sa naozaj usmievaju len zo sna, tvoj pokladik je este velmi maly nato aby sa kukal len na vas, zaujima ho vsetko okolo, nas aj teraz a to ma pat mesiacov na nas kuka, smejem sa, somre si, a potom sa otoci inde

kvojtanikova
autor
19. mar 2011

@ela2710 no ved dufam, ze je to v pohode, lebo doteraz som sa nad tym vobec netrapila, len ked si premyslim ze fakt mala to zakrvacanie do mozgu (lekar inak vravi ze to ani nie je do mozgu iba do toho obalu co tam je), tak mam trochu obavy.

ela2710
19. mar 2011

@kvojtanikova neboj prihovaraj sa jej, a usmievaj sa na nu 🙂 ja som este fakt nevidela dvojmesacne dieta, ktore by sa usmievalo na ludi, ze opatuje usmev...a v spanku sa usmieva?

cryonae
19. mar 2011

@kvojtanikova podla mna toto je strasne individualne... ja som bola v porodnici na izbe s kockou, co rodila dvojicky baby v 34tt a tie sa rehnili stale a moj syn narodeny v termine sa zacal usmievat vedome az neviem kedy, ale uz som si myslela, ze to ani nepride, ale aky to ma vyznam a co sa tym presne sleduje ti nepoviem, to je fakt otazka na toho neurologa

kaja73
19. mar 2011

@kvojtanikova Vedomy usmev by mal nastat v cca 8 tyždni,ale ja si myslim,že su pripustne aj určite odchylky.Keby sa neusmievala vedome do cca 4 mesiaca,už by som asi bola nervozna.Dovtedy to podla mna , može byt iba znak jej individuality, nie dakeho postihnutia.Po 4m by to už asi bol problem.Ved aj na začatie chodze sa hovori vek cca rok,ale norma je už od necelych 10 do 18m.Takže aj tu si myslim,že je treba brat do uvahy aj dake rozpatie.

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kvojtanikova
autor
20. mar 2011

tak dneska konecne nejaky pseudo usmev zas po dlhom case. Ale to bolo rano o 8:00 a odvtedy zase nic🙂

babulina
20. mar 2011

neboj, este ma cas na usmevy, aj u nas usmev u mladsieho prichadzal velmi dlho a pomaly, mal skoro tri mesiace, vsetci mi hovorili ze aky je vazny a teraz je to samy usmev, vyrehotany ako leco skoro cely den, ale tiez som mala miernu obavu kedze starsia sa usmievala od narodenia

sensen12
26. sep 2016

ja by som zas chcela vediet,co znamena ked sa babatko casto usmieva uz od narodenia,mame sest tyzdnov a denne vysmiaty uz odkedy vyskocil z bruska,vsetci nechapu

luciferkax
27. sep 2016

@kvojtanikova ahoj
Ja ta trochu potesim
Moj sa zacal usmievat az po 4 mesiacoch...rozpravat az v teoch rokov..a to hovoril dovtedy iba ham a mama...neurologicka nechapala..cely svoj prvy rok prereval..ja som ho iba.nosila a nosila.
A.vyrastol z neho zdravy chlapec :-P iba tvrdohlavy