Je to vzdor?

babulka82
15. dec 2014

mamičky mam chlapčeka ktory bude mat 20 mesiacov a je dost nervozny skoro stale.Napr. ideme von a on či je v kočiku či nie tak ma nervy ,proste ide si po ulici kadial chce on a zrazu sa začne spinat a natahovat, nervačit a revat a toto dokaže robit aj každych 20 metrov. V kočiku detto.Doma tiež stale vymyšla po novom začal všade buchat pästičkou ked sa mu niečo nepači a to už nepišem o tom čo robi ked niečo chce a my nedovolime. Prosim mate podobne skusenosti? AKo to mam ne/riešit? Je to druhe dieta ale prve toto ani zdaleka nerobilo,neviem či je chyba vo mne alebo 😒 Aj v noci spi dobre ale ked sa zobudi tak neskutočny krik narobi hned,priam vreiska ako keby som si ho nevšimala hodinu.Pritom ja hned ako sa preberie tak vystretlim .

domenique
15. dec 2014

U nas je to podobne. Hlavne ked jej nieco nedovolime tak zacne nervacit s vrieskat. Aj v noci ked sa zobudi tak vrieska kope nohami rukami. Je ako v amoku. Uz sme s manzelom zufali, normalne rozmyslame ze pojdeme za psychologom,aby nam povedal ako sa mame v jednotlivych situaciach spravat a ako mame riesit zachvaty hnevu a zurivosti.

babulka82
autor
15. dec 2014

@domenique mysliš že by vam psycholog v tom pomohol?

danieli
15. dec 2014

Oceľové nervy dievčatá a pokoj, pokoj a pokoj, moj je vresklun od narodenia, skúsili sme aj capnut po zadocku, nic nepomohlo, len kľud rozvaha a pokoj, ked vidí, ze ma to nerozkyve, rýchlejšie sa upokojí a hovoriť a vysvetľovať donekonečna dookola

sense
15. dec 2014

jaaaj toto mame aj my doma , ma 19.mes. ked sme vonku tak pomaha ist domov, a doma pomaha ignorovat....nekricim na nu , necapem po zadku nic....proste nechce sa obliect ok, ale musi naspat do postele aby nebolo zima za par minut vsetko ok....teraz pred chvilou kvoli umyvani zubov zas krik a nervy no nech sa paci ved ked krii usta otvori.....

faza trucu a vzdoru je prirodzena a dieta sa snazi presadit si svoje hoci este nevie ako a ani si neuvedomuje ze zial niekt. veci sa nerobia....a buduje si hranice....

takze @babulka82 urcite nie je chyba v tebe....u niekt. deti sa to prejavuje viac u inych menej, podozrive by bolo keby sa nikdy nic take neobjavilo....

treba dat len pozor aby si v takych zachvatoch neublizilo....

babulka82
autor
15. dec 2014

@danieli a kolko ma dietatko? 🙂

babulka82
autor
15. dec 2014

@sense on si nerobi zle,chvalabohu ,on viac menej len kriči a plače ,presne ako ty doma to ignorujem ale sme tam treba ist aj von a aj nakupit a ani detom nerobi zle.Tam svoj temperament skryva.

siska53
15. dec 2014

@babulka82 skus si tu vyhladat temy na taketo spravanie,je tam.toho kopec,ako to maminy riesia. Aj ja som do mnogych dala svoje skusenosti.
A v noci -mozu to byt uz aj nocne desy.
@domenique aj nas sa budil s neskuticnym revom v podaktore noci. Nevedel sa utisit. Pomohol cas.

danieli
15. dec 2014

Uz ma 3, vzdor vrcholí 😀 , ale uz od narodenia vedel presne co chcel, pochopili sme az ked začal lepšie vyjadrovať svoje potreby a želania, dovtedy sme netušili, prečo zas reve, rici, pisti, napr. som vybrala v obchode INU čokoládu ako myslel (ja myšlienky nečítam) a pod. milion veci, ktoré az teraz chápeme

babulka82
autor
15. dec 2014

@danieli čo si mam kupit kryštalovu gulu zatial aby som pochopila jeho potreby ??? 😀 😀 😀
@siska53 no on nočne desy nema robi to stale snad od narodenia,je netrpezlivy a aj ked mu poviem 1000x že mamina zachvilu mliečko donesiem nech chvilku počka tak aj tak reve jak tur.

rokkisu
15. dec 2014

uz si uvedomuje sam seba, svoju osobnost a tak veselo vzdoruje. u vas to nabehlo teraz, co je lepsie. u nas v 3 rokoch a je to veeelmi neraz tazke. chodime aj logopedicke a ta vravi,ze na chlapcov odmalicka ako na vojakov. u nas ked maly vzdoruje tak si to nevsimame. ked urobi daco zle, ide na hambu do kuta. musi sa potom ospravedlnit. predsa on uz ma 3 roky, tak to vyzadujem. jednoducho neustupime. a ked zacne trucovat, ze nechce jest alebo cokolvek co je proti jeho srsti povieme mu...dobre tak sa hod o zem...dobre, tak ked nechces papat tak urob stojku. on sa zarazi, pretoze ta druha alternativa je blbost a dakedy to zaberie...vzdy je dobre dat detom alternativy, kde ta prva je rozumna...bud to spapas a ta druha je blbost...alebo urob stojku...alebo cokolvek co nas napadne. veela som citala o vzdore, vela prerevanych dni, ked sme uz s manzelom nevedeli co robit. jednoducho sme pochopili, ze je to normalne. patri to k zivotu, ze je to vraj aj prospesne pre jeho vyvin....a uvedomili sme si, ze treba len vydrzat, pokym to prejde. treba napominat, ale s laskou, treba stanovit striktne hranice a neprekracovat ich, aby dieta vedelo, ze odkial pokial moze a co nie. drzim palce

sense
15. dec 2014

@babulka82 to je typicke pre vzdor ....pokial je dieta s osobou a v prostredi kt. doveruje sa tak prejavuje,...v cudzom prostredi a pri cudzich ludoch to nerobi....

moja ked chyti nerva vonku vzdy len ked nikto nie je okolo a ked sa nejaka osoba priblizi popr. prihovori uz je zas vysmiata a mila ako leco...

babulka82
autor
15. dec 2014

@rokkisu
@sense tak ani ja ho nebijem pride mi to uplne zbytočne ešte viac by ostal agresivny si myslim,nejake capnutie pu ručke sem tam aby vedel že nesmie. Aj ked si mylsim že oni presne vedia čo možu a čo nie presne je to o tom skušani rodičov. Naš to tiež pri cudzich nerobi ,iba pri nas.
@rokkisu prečo mysliš že je to lepšie ked vzodruje manšie dieta ako 3 roky. Mysliš že to povoli časom? Ja som dost prisna si myslim ,niekedy si myslim že až moc a unas čo zabera som si všimla,odputat pozornost niečim inym alebo zaujat. Napr. ked vyvydza a poviem mu pod sa napit vodičky a kde maš flašku? tak on začne hladat flašku ,potom sa napije a a potom zabudne aj že reval 😉 😀

lady511
15. dec 2014

my sme mali detto baby moje,,ked mala 2 roky otraaaas ☹ ..hadzaie sa o zem,,kričanie,,rev,,len vydržat,,nič ine nepomohlo,,teraz ma dcerka 3 roky a zápasíme s iným problémom,,ak viete kočky poradit budem rada,,naša mala je akási bojazlivá,,strašne sa bojí ludí,,hlavne cudzích chlapov,,ako to by bolo ešte oki,,ale bojí sa aj rodiny,,ked ideme ku švagrinej,,,len sa na nu pozrie ani ju nechytá ani sa jej ešte neprihovorí a rev strašný,,a to tam chodíme permanentne od kedy sa narodila skoro každý druhý víkend,,je to obdobie vzdoru alebo ako to mám chápat?aj ked príde muž z roboty napr cez výkend schová sa a kričí sa že bojí tatinka.. 😒 to ju drží le par minutiek u mna to isté ked prídem z roboty,,jedine koho sa nebojí su moji rodičia,,s tými je každý den v tel.kontakte ..aj ich často vidí,,ale ostatných sa neskutočne bojí,,aj ked sme boli u doktora boli sme v čakarni,,hrala sa tam s hračkami ,,ale ako počula že sa otvorili vchodove dvere a vošiel niekto dnu ,,ešte ho ani nevidela a prelaknutá bežala ku mne,, 😒 a to podotýkam že od jej anrodenia sme často chodili von na prechádzky,,na výlety ,,medzi ludí aj medzi detičky v jej veku,, 😒 čo mám robit?

rokkisu
15. dec 2014

@babulka82 myslela som to tak, ze ten vzdor prisiel vtedy,kedy ma cca v 2 rokoch a tvoj syncek nema este ani dva. z mojho pohladu by som bola i ja radsej, keby zacal vzdorovat ovela skor, lebo teraz, ako 3,5 rocne dieta, hadzajuce sa o zem na verejnosti, s obrovskym vreskom a divadlom by uz v jeho veku malo toho rodica aspon trochu pocuvat. kazdy mi vsak vravi, ze 3-4 rok je najhorsie obdobie. a vravia...ono to prejde...ja viem, ze to prejde, ja viem a viem, ze s tym musim ratat minimalne este pol roka. chodime teraz od septembra do skolky...OK tvrdohlavec..nechce sa mu obliekat, nechce sa mu do skolky, ale ked do toho zapoji este ten jeho vzdor, vreskot az ho napina je nam z toho nanic. preto som to myslela tak, ze keby mi vzdoroval v 20 mesiacoch do roka by ho to snad preslo a nerobil by kazde rano o pol 7 na cely barak divadlo, potom cestou do skolky a najnovsie i zo skolky. mame doma 5 mesacneho. skolku mame asi 100m od domu, ale i tych 100m prekonat je s nim katastrofa. nevravim, ze sa to deje vzdy, ale i minule zacal vreskat zo skolky ked sme sli, tak som to ignorovala a sla som i s kocikom domov. ten sa rozbehol na cestu a zacal utekat. ja odstavila pri dome kocar, utekala za nim, takze pri kociku nik a utekala som za starsim, aby ho snad auto nezrazilo. prehla som cez plece tych 18 vzpierajucich sa kg a v druhej ruke tiskala kocar. no katastrofa. bitka nepomoze, to je zbytocne...po dobrotky nie..po zlotky este horsie. len nechat vyrevat, nevsimat si, mat svoje hranice zasady. ked urobi zle a neposlucha, vziat mu hracky, po hisakoch, ak neposluchne, tak ospravedlnit. ine nanho neplati. jedine, co nam zostava je verit, ze to raz prejde.

rokkisu
15. dec 2014

@babulka82 ach este som zabudla dopisat, ze s tym odputanim pozornosti to zabera aj u nas. ked vycitim, ze uz ide do tuheho, tak len melem a melem....bars o com co by ho zaujalo a odputalo pozornost ...ci o jedeni o rozpravkach o smykalkach o com kolvek. i ja si myslim, ze som nanho dost prisna, odmalicka som ho drzala dost nakratko, ale nemyslim si, ze by sme obe robili nieco zle, ak sme na deti prisnejsie. v inych veciach je ozaj chytry, nuz len ten vzdor. patri to k zivotu, tak len vydrzat 🙂

siska53
15. dec 2014

@rokkisu moj mal najhorsie obdobie medzi 20-24.m. A opat horsia vlna 3 a ttistvrte az 4,5(ked zacal teraz do skolky,tak prvy mesiac az dva akoby sa to vratilo a to uz bolo na ustupe).

siska53
15. dec 2014

@babulka82 vraj je do re skusit vyjadrit pocity dietata,ze je nahnevany a pod. A aj to,ze vlastne ked nevie rozpravat ci sa presne vyjadrit. To aj moja 2,5r.chyti amok ked jej nevyhoviem ci nerozumiem. V 1.pripade bud necham tak alebo aj vyjadrim,ze sa hneva,lebo.... Av 2.len skonstatujem,ze jej nerozumiem a ze je pre obe strasne,ked ona mi nevie povedat,co chce,potrebuje a ja zas pochopit. Uz to zacina byt lepsie,no dakrdy tie jej slova su este tazko identifikovatelne.

mirreckall
15. dec 2014

@babulka82 u nas detto...ma dva roky...a drzi ju to uz dost dlho...niekedy uplne super najlepsie dieta na svete a behom par sekund uplny opak a najhorsie je, ze to nejde ani po dobrom, ani po zlom, ani nijak...a toto jej spravanie zacina kopirovat mladsia a to ma len 10 mesiacov a ked zacnu obe, tak mna ide vystriet 🙂

tinushka13
15. dec 2014

baby ja som an tom podobne.. u nas to zacalo nieco okolo 21 mesiaca.. teraz má 25.. niejedy mám pocit, že je to lepšie. Ale tie amoky. neviem čo robiť. už som skúsila kričať.. šepkať.. plakať.. mojkať sa.. skryť sa .. strašiť ju čertom.. alebo že ju dám von a može kričať tam.. nič. Jediné čo pomôže mne.. a možno aj jej. nevšímam si ju. Keď jej niečo poviem, upozorním, zakážem.. chytí amok ( nie vždy ale stáva sa).. hodí sa o zem a je jej jednao že sa udrie. pokúšala som sa ju chytiť a pevne zovrieť a túliť a šepkať niečo zaujímavé do ucha aby som odpútala pozornosť od toho čo som jej práve zakázala či upozornila ju. Niekedy to fakt pomáha. Len teraz som tehu a tieto jej maniere sú už pre mňa aj dosť riziko keďže sebou hádže kope a rozmáha sa aj rukami tak sa bojím aby ma nestrafila ☹ veľmi ma to mrzí.. aj hnevá. Nechcem aby sa takto týrala.. ale dajte niekto návod ako s tým skoncovať navždy.. alebo to obmedziť tak na 1x do mesiaca a nie 2x za deň 😀

rokkisu
15. dec 2014

@tinushka13 navod ako s tym skoncovat? to by som aj ja rada vedela...ziaden nie je...to musi prejst same a aj prejde. musime byt trpezlive a zasadove. a snazte sa ju na to malicke pripravit, aby vedela, ze k vam niekto pribudne, aby citila, ze mamicka tu chysta vecicky alebo ustiela malu postielku asi nie pre mna, ale pre niekoho druheho nebude to taky velky sok pre nu 🙂

silviaaa21
15. dec 2014

@lady511 My máme 20 mesiacov, tiež sme začali vzdorovať a taktiež sa aj báť ako si písala. Nemôžem s ním ísť nikde do kolektívu, keď sa pri nás niekto pristaví tak už reve a som z toho tiež už na nervy. A prišlo to z ničoho nič, tiež sme každý deň vonku , na ihriskách, chodili sme na také aktivity pre detičky, takže nechápem. Ale všimla som si, že pokiaľ si ho nevšímajú a hlavne sa mu nikto neprihovorí menom, tak je to lepšie. Dúfam, že to bude lepšie, lebo si nechcem predstaviť, čo bude keď pôjde do škôlky.
@babulka82 Môj malý tiež búcha tou pestičkou a už aj po mne, hlavne keď sa hanbí, tak si buchne aj mne po nohe. Niekedy mi to už príde aj smiešne, aký malý nerváčik je 🙂

siska53
15. dec 2014

@lady511 55 rad,ked sa dieta boji. To je knizka,ktoru nam odporucili na situacie,ked sa zacnu bat. Este som ju ale nekupovala.

babulka82
autor
15. dec 2014

@mirreckall no keby mam toto doma hned dvojmo asi by ma piclo ,teda budeš mat čo robit ak aj druha dcerka bude taka 😉
@silviaaa21 aj mna bije tou pastičkou ked ma nervy ale nejak to nekomentujem tak potom stym prestane, iba mu vždy hovorim že mamina sa nebije 🙂 aj mne to je smiešne lebo on sa niekedy aj oduva jak nejaka pubertiačka a je to take podarene

danieli
15. dec 2014

@babulka82 skvely napad ta krystalova gula, ako by sa nam vtedy zisla 😀 teraz nam je hej, ked tusim preco vresti, ale vtedy, dala by som milion, aby mi niekto povedal preco moje dieta odmieta nastupit do auta (lebo som ho nedala cez dobre dvere), preco nechce modre tricko (lebo chce pismenkove), preco nechce jest hranolky (lebo su s tatarskou a nie s kecupom) atd. inak aj teraz vresti, ked nie je po jeho, ale vzdy mu len poviem, pockaj, nekric, vysvetli mi prosim, ako to chces /co chces a cuduj sa svete mame mier, v niektorych veciach si moze vybrat, v inych aj po vysvetleni nedovolim, ale aspon si rozumieme 😀

siska53
15. dec 2014

@tinushka13 nam.pomohlo pri oboch - vonku do kocika a domov. Doma - nechat tak,vtedy aj tak nevnimaju..a skusit potom neskor povedat,ze co sa ti nepacilo. Nas to mal najhorsie 20-24 s tym hadzanim o zem (tiez som bola tehu) a prisla druha vlna od 3 a tristvrte (ale to Sa uz Na zem nehadzal,resp.asi Len 2-3x).
Malu to chytilo po 24m.,ona dokonca sama dakedy odide inam a utisi sa a je opat zlatucka. Teraz ma akurat horsie obdobie,no ide jej stolicka,ma to navrete,tak ak to robi svoje.

lady511
16. dec 2014

@silviaaa21 vieščo mne chodí do školky,jasnee prvé dne strašne sceny,,ale zvykla si ,,musím povedat že ešte ani rad minevolali ab ysom si po nu prišla že je velmi zlá,,klop,klop 😀
ale presne ako vraví ked si ju nikto nevšíma,,je kludna,,hra sa ,,ale akonáhle,,tutu mutu,,aká si velká a krásna a pod ku mne a tak,,už revy,, 😒