Ahojte. Rada by som sa s Vami poradila, ci ide o separacnu uzkost u nasho synceka. Priznaky ma take, ze sa nevydrzi hrat sam (na brusku alebo na chrbte, este nelozi a plazi sa velmi malo), musim stale niekto pri nom byt, bud ja alebo MM. Dokonca posledne dni mrnka a place aj ked pri nom sme (ale to moze byt aj tym, ze ked je uz viac unaveny a blizi sa jeho cas spanku). Okrem toho (a to nas prekvapuje najviac), ked sa rano zobudime a lezime vsetci traja v posteli, tak je vsetko ok. Akonahle ja alebo MM vstane, zacne neskutocny krik, dieta sa az prehyna v chrbte a pyta sa na ruky. Spokojny je len na rukach alebo vtedy ked ho nenechame na bruchu, ale zdvihneme ho do vyssej polohy (napr. ze je na kolienkach a drzime ho jednou rukou okolo bruska) a vtedy lepsie vidi na vsetky hracky. Pripadne sedime na gauci a syncek je medzi nami na chrbte, kopka si a blaboce a vtedy je ok.
Je tu aj moznost, ze sme si ho naucili na ruky, sice sme si nato davali velmi velky pozor. Avsak syncek bol od mala velmi narocny, resp. skor citlivy, po prichode z porodnice nas velmi potreboval citit. Potom prisiel reflux a aj koliky, ktore trvali do 4 mesiaca. Ked vsak toto pominulo, mala som pocit, ze nato vsetko sa vie trosku vyhrat aj sam (neziadam od neho, aby sa hral sam cely den) a ze na tie ruky sme ho az tak velmi nenaucili. Avsak posledne dva tyzdne je to neunosne, idem len na zachod, spravit si caj alebo hocico ine a neskutocny krik. Varit a upratovat neprichadza do uvahy, ale to vieme prezit a zorganizovat si to inac.Ide mi len o jedno: Je to separacna uzkost alebo naucenie na nosenie na rukach?
Syncek bude mat o tyzden 8 mesiacov.
Vsetkym vopred dakujem.
@katarinamarkova
dakujem za odpoved. akurat sme sa MM bavili, ze ono je to asi viac o nude. on este nestvornozkuje a kvoli slabemu chrbatiku ho davame vzdy ked je to mozne na brusko. mam pocit, ze k tomu uz dostava odpor. pretoze sa velakrat z toho brucha prevali na chrbat a ostane tak, len kope nohami a rehli sa, blaboce (samozrejme len ked sme pri nom). a ako som pisala, staci ze ho dame na kolienka, rukou ho drzime cez brusko a je spokojny, hra sa s hrackami s tymi istymi, s ktorymi sa nechce hrat ked je na brusku.
co sa tyka zdvihnutia na ruky, on stihne ale az po chvilke, este sa chvilku pozaluje, plakat prestane az po chvilke aj to vacsinou musim sa s nim prechadzat alebo mu nieco ukazat co ho zaujme.
tiez rozmyslam, ci to nemozu byt zuby, ze je taky nervozny, lebo aj ked ho mam na rukach, tak otvori pusu, oprie sa o moje plece a otaca hlavickou zlava doprava. to iste robi aj s hrackami, ako keby si dasiroval dasna.
asi to bude jedno s druhym, len vydrzat ☹
@marika_zz otazka: co spravis ked po tvojom odchode spusti krik? dobehnes hned za nim? pocuvas a cakas chvilku?
pre male deti je plac prakticky jediny komunikacny prostriedok.....ak prisiel na to, ze krik = huraaa nebude nuda, niekto za mnou pride a bude sa so mnou hrat, bude zabava.....tak krici....nielen ked ho nieco boli, al. je unaveny al. hladny......
velmi lahko prides na to, ci to je rozrucickovanim - ak place a chytis ho na ruky v tej sekunde prestane, ked ho polozis spusti znovu, ked ho chytis znovu razom prestane - je to tym 🙂
ale....8 mes. dietatko je uz dost velke potrebuje veeeela podnetov, lozi? nelozi? dostane sa tam kam potrebuje? ak nie tak to moze kludne byt len z nudy....deti potrebuju objavovat svet, najdi mu aktivitu inu okrem svojich a manzelovych ruk, co ho zaujme, skusaj, skusaj, skusaj......kazde dietatko bavi nieco ine takze univerzalna rada asi neexistuje.