Ahojte mamičky. Mám na vás otázku. Moja 3 ročná dcérka má v poslednej dobe taký zlozvyk, alebo ako to nazvať. Skúsim popísať, čo najlepšie: napríklad situácia včera večer. Išli sme spinkať a malinká sa zaťala, že bude spinkať v obývačke na pohovke. Tak som sa jej snažila vysvetliť, že sa tam dobre nevyspinká, a že bude jej postieľke za ňou smutno.... No nič nezaberalo. Tak sme ju tam nechali a čakali čo sa bude diať. Po chvíli plač a že ona ide do postele, no keď som prišla ku nej, tak zase plač, že ona nejde, že bude v obyvke. A takto to bolo asi pól hodinku, nevedela sa ako keby rozhodnúť. Potom som ju nasilu zobrala do izbičky a zaspinkala v postieľke. Už to pár krát spravila aj v iných situáciách. No princíp vždy ten istý. Nevie sa ako keby rozhodnúť čo chce a čo nie, alebo ešte skôr ako keby chcela aj to aj to druhé. Neviem, či to opisujem dosť správne, ale dúfam, že áno. A ja teraz neviem, či je to len nejaký jej vrtoch, zlozvyk, alebo ide o niečo iné. Inak, je všetko úplne v poriadku. Malá je živá, komunikatívna, priateľská, veselá - proste v pohode. Máte niekto s niečím takýmto skúsenosť, stretli ste sa s niečím takým? Ďakujem
@zuzkalujza normalka v troch rokoch si utvrdzuje svoju osobnost je na tebe aby si stanovila urcite hranice - napr u nas neexistuje ziadne vyjednavanie ohladne spania - spi sa vo svojej izbe bez debaty - v ostatnych veciach mozeme byt viac flexibilni ale chodenie do skoly a spanie vo svojej posteli su dve veci, v ktorych mam ja uplne jasno a tam sa moze aj poskladat a nakrajat predo mnou robi sa to co poviem ja 😀
@zuzkalujza je to bezne, ze skusa pokial moze. inak by som sa k tomu postavila tak, ze mas byt viac mama a menej kamaratka s dcerou. je este mala. a ty ju mas vies a prikazovat, nie naopak
@zuzkalujza Tvoj príspevok je ako cez kopirák u mojej sestry. Dcérka jej ide mať 4 roky a robí presne toto. Je tomu 5 dní dozadu, čo ju to vytočilo a prosila o radu. Dieťa má mať svoje miesto, svoju postieľku. Dnes je problém kde bude spať a nabudúce to bude jedlo. Takže určiť si kde bude spinkať a to najlepšie vo svojej postieľke, mať svojho miláčika-uspávačika.
@zuzkalujza ja si myslim ze je to tym vekom, nieco podobne som mala aj u syna ked mal tri a teraz nas skusa Lili a to doslova az tak ze niekedy sa musim kontrolovat lebo by to zle skoncilo. U nas je to napr. aj s oblecenim. Uz to riesim tak ze jej vecer dam vybrat co chce do skolky. A rano sa aj tak hocikedy stane ze ona toto nechce, tamto nechce, chce nieco ine. Pri tom krici, dupe, kope. Jasne ze nepovolim, ale nepomoze pekne slovo, krik, zakazovanie. Proste si postavi hlavu a koniec. Reve pre kazdu kravinu, ked sa jej nieco nepaci, trucuje, vymysla. Napr. dnes v noci sa o polnoci zobudila s velkym placom ze ju nieco boli. Pridem ku nej, pytam sa jej co ju boli, tak ze nic a dalej reve. Tak sa jej pytam ci mam ostat pri nej a ona ze nie, ze mam ist prec. Tak sa postavim a uz zase krik ze mam ostat pri nej. Tak sme to vyriesili tak ze som ju zobrala ku sebe. Ale len dufam ze toto "blbe" obdobie budeme mat cim skor za sebou, lebo ja isto skoncim v cvokarni. Ale zase nastastie tych zachvatov nie je az tak vela,vacsinou je to zlatucke, milucke dievcatko ktore pride same od seba, stisne ma, povie mi ze ma lubi a tak 🙂
@zuzkalujza poznám, asi to naozaj patrí k veku. Ale čo som si všimla u nás, tak takéto stavy bývajú väčšinou vtedy, keď je príliš unavený a už nevie, čo so sebou, aj by spinkal, aj nie, aj by išiel do postielky, aj nie, aj by sa hral, aj nie.
@zuzana612 Je to aj pre mňa veľmi náročné. Ten včerajšok s tým spinkaním bol jen jeden s prípadov. Inokedy pritom nemáme vôbec zo spinkaním problémy. Niekedy mi pripadá malinká ako blázonko. Napríklad: Mami ja si prosím kresliť, tak si ideme kresliť, vytiahnem farbičky, papiere a malá začne mrnčať, že ona si nechce kresliť. Tak to idem skovať a ona zase plač, že si chce kresliť....
@sharlotta - suhlasim, ze pri trojrocnom dietati rozhoduje rodic a nevysvetluje do aleluja a nedava na vyber... pre dieta je to este prilis komplikovane a je z toho len vymyslanie...
@zuzkalujza No máme doma niečo podobné a väčšinou tak ako tvoja reaguje keď je unavená , ale do postele ju nalákame na peknú knižku. ....
Nikdy nečítame , len pozeráme a rozprávam jej dej podľa obrázkov . Vždy si vyberie ocka alebo maminu a môžem si ten luxus dovoliť a venovať sa jej.
S oblečením tiež špekuluje a dostane dve možnosti na vyber. Vyberie a hotovo.
Že vždy rozhoduje rodič si nemyslím.
už z odstupom času vidím ,že to je jeden zo zlých zvykov starších rád vo výchove. Potom sa ťažko rodič svojej pozície " rozhodovača" vzdáva a horšie sa učí dieťa rozhodovať....
Vrámci možností má mať aj malé dieťa možnosť voľby. A tá vaša situácia pred spaním nie je nič vážne... Hlavne sa snažiť o pokojné uloženie dieťaťa a nie presadzovať len rozhodnutie rodiča po ktorom sa dieťa len vyplače.....
Mám doma kozorožca a tiež sa rôzne učíme ako naň , ale pri najstaršom synovi som bola ja tá čo velila a on len poslúchal a myslím ,že sa dalo aj inač 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
@zuzkalujza mna to tiez hocikedy vycerpava, ale si poviem ze to jedneho dna prejde, niekedy ked chyti ten jej vysput tak to radsej ignorujem, necham ju nech sa vykrici, nevsimam si ju. Musim to nejak vydrzat tak ako pri synovi a verit ze to bude potom ok. Ked mam cas tak nepovolim, ale ked sa napr. ponahlame do skolky a okrem nej mam este 2 dalsie deti, tak si nemozem dovolit sa s nou dalsiu pol hodinu natahovat, tak bud ju postrasim ze tu ostane sama a ja odchadzam, ale jej niekedy ustupim a oblecie si co chce. Ale jasne ze to nie je cesta ustupovat, lebo deti hranice posuvaju. Ale vacsinou sa snazim byt zasadova. Aj vcera som im povedala ze ked sa pekne naveceraju, mozu ist na chvilu na PC. Pridem o 10 minut a taniere plne. Tak som im povedala ze este maju par minut aby zjedli, inak pc nebude. Jasne ze o dalsich 10 minut nemali zjedene ani polovicu. Tak som im povedala ze teda ziadny PC nebude. Jasne ze bol plac, krik, ale som im vysvetlila ze sme mali dohodu ze PC bude za odmenu ked sa pekne naveceraju. Kedze nezjedli, nebude ani PC. Po par minutach sa s tym zmierili. U nas je este ta vyhoda ze medzi nimi je 22 mesacny rozdiel, takze ked sa im nieco nepaci co poviem alebo urobim, zavru sa do izby a frflu na mna obaja spolu za zavretymi dverami 😀 😀
vies co je hlavne pri ukladani do postele najhorsie - ked povolis raz tak potom to je uz ako pravidlo - vsak ked sa raz podarilo tak oni si to velmi dobre zapamataju - neviem ako to robia lebo spat spi v posteli stale ale staci aby sa raz ulozila niekde inde tak uz pyta tto co je vynimkou 😀
@zuzana612 vidis napr s tym obliekanim sa az tak moc nevzrusujem - minule isla mladsia na dvor v princeznovskych satach 😀 😀 😀 lebo chcela ist ako princezna pod satami normalne rifle tricko a na tom natiahnuty kostym 😀 😀 😀 - preto hovorim ze treba mat jasno aspon v niektorych veciach - spanie vo vlastnej posteli, chodenie do skoly a nepozeranie telky pri jedeni - ale to cela familia - len piatky maju pizzove a filmove tak to je povolena vecera pri pozerani filmu 😝
@zuzkalujza aj moja to robi....podla mna ma klasicke obdobie vzdoru, lenze ked jej dovolite co chce tak zrazu nema proti comu vzdorovat tak ma v tom chaos
Netrapte sa, ono bude zle aj ked dovolite aj ked nedovolite
Moja ma zase maniu na "balenie veci" ktore prerasta hranicu unosnosti. Nabali cely batoh kravin (hracky, pera, papiere, ponozky, detsky pribor...) k tomu plne ruky plysakov a ide sa ..neda si vysvetli ze vsak ideme len do tesca na nakup a hned sme doma...vlaci to vsade..do skolky, von - tu to ma prespekulovane aby nemala tazky batoh hadze to mne do kapsy...samozrejme z vonku tiez vsetko zvlaka..najradsej chrobaky, slimaky, rozne palicky a pestrofarebne smeti 😀 konci to pred dverami odkial to potom tajne vynasam
moj nema ani 3r a take mi robi...po schodoch mi nechce sam ist a ked uz idem po neho, tak sa taha prec....klasika kto z koho....teraz mi skusa stale nieco ine, ci nepovolime. To robi aj Tvoja, skusa kolko moze.
Jednoznacne jej urcit hranice...spi sa tu a basta.
@zuzana612 to ako to prebieha u vas doma, mi nieco pripomina, mam 2 deti, 6 rocneho syna a 3 rocnu dceru, dcera sa rozhodla, ze ma znici :D katastrofalne scenare u nas,ked sme vonku pohodicka, ani neviem, ze ich mam, len co zavreme dvere na byte uz to zacina, ked nieco nedovolim straaasny rev akoby ju z koze tahali niekedy reve aj hodinu a neda si nic vysvetlit, len ja chcem a hotovo, zduta ako mech, zalozi si ruky, kope do vsetkeho, dupe, trieska so vsetkym a dokonca utoci aj na mna, stipe ma a strka, no proste na psychosku :/ a ked jej to nedovolim a ignorujem tie jej sceny tak ide a sama si to vezme, alebo urobi co chce, este pred mesiacom sme mali krasne vecery, ze sedela aj do 22:00 hola na postely co sa nechcela prezliect a hukala, ze spat nejde, nemohla som sa jej ani dotknut, tak som odisla a ignorovala ju, inac sa nedalo, niaky cas to fungovalo ked som prisla pocase ci sa ide prezliect ci nie tak nakoniec isla, teraz chodime spavat dobre, pri zapalenom svetle sice ale bez cirkusu, ale zato si to vynahradi cez den a nepomozu ziadne vyhrazky ako nedostanes sladkost, suseda ta pocuje proste nic, najhorsie je to, ze sa stazovala uz suseda co byva pod nami, ze to je nenormalne co sa u nas deje, ze furt mala reve, ze ona mala 5 deti ( pred 30 rokmi ) ze u nich to bolo uplne inac, ale tak co jej mam urobit??? priviazat ju k stolicke a zalepit jej usta??? aj so synatorom do seba neustale rypu a robia si zle, najprv huka jeden potom druhy, dufam, ze toto obdobie coskoro pominie....
Vzdor je aj u nás! A na bežnom poriadku, už ma unavuje riešiť bitky za tú istú hračku, dnes sme boli na návšteve a za plastelínu, ktorá už ani farby nemala sa vadili ako diví a malá spustí také decibely, že mi ide potrhať bubienky, čo je na tom najhoršie, že nie vždy vydržím a vyriešim to správne, väčšinou len tak, že sľúbim miesto toho niečo staršiemu, len nech to krpani dá a nech je za chvíľu kľud, čo nie je správne riešenie a mám pocit, že to malá zneužíva a vydobíja si vreskotom viac a častejšie, takže tiež som sa rozhodla byť na ňu prísnejšia a nedať jej po vôli, aj keď verím tomu, že to bude vytrvalostný boj, pretože pokedy nejakú hračku uvidí u bračeka a bude ju chcieť ona, tak určite neprestane. Skôr to budem zo začiatku riešiť tak, že fajn, neviete sa dohodnúť nebude mať nikto!!! Inak to nevidím. A čo sa týka spánku, tiež začína štrajkovať cez obed, že ona nejde spať, ale v tom ju nenechám nado mnou vyhrať nikdy, ide aj keď nasilu, v posteli ju ukecám a je dobre. Takže pevné nervy, títo trojroční krpci nás dobre cvičia!!! 😀 😀 😀
Dievčatá ďakujem Vám za Vaše príspevky a za zapojenie do mojej diskusie. 🙂
@zuzkalujza Ja si matne pamatam u seba taketo obcasne stavy, ale to som bola uz mozno aj taka 5-6 rocna. Ked to na mna prislo, bola som nestastna z toho, ze sa neviem rozhodnut a chcela som stale nieco ine, tak som bola len spurna , orevana. Vtedy mi naozaj pomohlo , ked za mna rozhodol ocino alebo mamina, dostala som aj po riti a mala som dovod aspon na plac, ale v podstate mi odlahlo 🙂. Nebolo to vsak casto, bola som vraj dobre a nekonfliktné dieta, ale niekedy "akoby sto certov do mna voslo" a nevedela som co so sebou 🙂.
@charllotte akoze nemozem sa jej dotknut?? aby mi trojrocne dieta jacalo o desiatej vecer??? ved ona s tebou toci ako s vrtulou.
potrebuje dostat po zadku a sprisnit pretoze inak ta prevalcuje
@silvia123 to je chyba. ze to nebude mat nikto. starsi zacne nenavidiet mladsiu, ze sa mu kvoli nej beru hracky. mladsie deti casto zneuzivaju situaciu, ze su najmladsie v rodine. pricom starsie dieta si v tom istom veku uz povazovala za rozumne...
nieco pyta od brata a neda jej to lebo sa s tym prave hra a ona zacne jacat? posli ju vyjacat do detskej. urobis to par krat a ona sa nauci ze tiez musi pockat.
toto robi aj moj... na zabitie... ale vacsinou zabera, ked mu poviem a to zvysenym prisnym hlasom, nech si dobre rozmysli, co chce, lebo tak to zostane...
@xlucia bitka nepomoze, nemohla dotknut no ze cuvala predomnou a mavala rukami aby som ju nemohla chytit a vrieskala pritom, pomohla ignoracia, stejne keby dostala bitku a strelila by som ju do postele tak by z nej vyliezla aj sto krat a hukala ako tur, proste skusa a neda sa odbit ani za cenu bitky, to je k tomu spanku, teraz uz spavame bez cirkusov, ona je inac strasne zlata ako anjelik, ale ked zacne sodomagomora :/ od septembra ideme do skolky tak som zvedava ako bude ci lepsie alebo este horsie 🙂
@charllotte v skolke sa to zlepsi. podobneho typka mam doma. uz mi aj p. ucka povedala, ze nie je taky divocak ako na zaciatku roka 😉 a aj sama to vidim, ze sa dokaze trebarz na pieskovisku zahrat aj sam.
megadavku trpezlivosti 😀
@zuzkalujza, 😀 😀 😀 😀 😀 my mame vselijake naladicky od 1,5 roka, zmeny nalady, vybuchy placu, a bude mat 4 roky, ale je to ovela lepsie, chvalabohu, lebo uz to trva vecnost. Je to vzdor. Temperament byva vrodeny, ale tie muchy by mali prejst, oni casto chudatka ani nevedia co chcu. Spravi cirkus, ked je normalna spytam sa preco to bolo, zaco...., povie, ze nevie. Ja to niekedy volam, ze hormony. Nevie sa zmestit do koze, a nevie ani preco a velakrat ju to trapi aj samu.
@maca_p no to dufam, lebo deti zase od seba odkukavaju tak dufam, ze nepride domov s niecim novym :D vsetci moje deti chvalia, ze su strasne zlati, perfektne vychovani, nie su drzi, ale doma horor, aj ucitelka v skolke vychvaluje syna neustale aky je to zlaty chlapcek, dobry a super vychovany a ako upratuje a doma sa mozem aj rozkrajat a bordel neupracu ani po " 100 " krat ked poviem, s ostatnymi detmi sa hraju bez problemov, pozicaju hracky, rozdelia sa so sladkostami, nie su bitkari, neviem kde som urobila chybu, nikdy som im nedala a nedovolila vsetko, ze nemaju byt preco rozmaznani, skor si myslim, ze nam chyba doma chlap...
@xlucia To som skúšala poslať malú do detskej, aj sa tam vyjačala aj prestala, ale akonáhle prišla do obývačky a malého videla, že to ešte má začalo druhé kolo 😀 . Nie je to jednoduché... a ešte k tomu som zabudla napísať, že keď starší vidí, že to ona moc chce, tak sa náročky pred ňou predvádza a vystatuje!!! Takže riešenie je, že to zoberiem aj jemu, lebo inak by som sa z nich zbláznila...
@charllotte ver, ze to mas ten lepsi pripad, lebo to byva aj naopak, ze doma ako med a v skolke ako cert. a to potom rodicia odmietaju uverit, ze ich anjelik tyranizuje okolie...
@silvia123 mam rozdiel medzi detmi asi ako ty. dva roky a dva mesiace. ked mladsi spusti druhe kolo, poslem ho znova spat. ak starsi provokuje, hracku beriem a on sa ide ukludnit do spalne 😀
@zuzkalujza najlepsie pre svoje dieta spravis, ked budes rozhodovat ty zanho. Deti potrebuju istotu, potrebuju citit, ze jeho mama vie vsetko najlepsie. Ak deti nechame rozhodovat, straca istotu a nadmerne to zatazuje ich psychiku. Tak hovoria mudre knihy... 😉 Takze ak dieta donutis urobit to, co vies, ze je prenho dobre, hoci aj nasilu, robis prenho vlastne dobre.