Je rozprávanie môjho syna v poriadku?

30. nov 2022

Ahojte, len sa opytam pre istotu od skusenych maminiek, pretoze v mojom okoli sa deti rozpravali jednoche vety od 1,5r (teda u kamosiek). Tak neviem, ci sme pozadu alebo nie.... 😏

Syncek ma 20 mesiacov, a co sa mu paci, tak zopakuje po nas slova, po hracke. Ak nieco chce z police, tak povie kcem (chcem) a ukazuje na dany predmet ak nevie povedat co to je, tak to imituje. Napriklad chce bublifuk, tak povie kcem a zacne fukat. Co sa tyka slov, neviem to spocitat, kazdy den povie nieco nove. Zakladne veci, ktore on potrebuje ku stastiu, vodu, cumlik, jedlo a mlieko vie povedat.
Velakrat ale nepovie, co chce, ale imituje.
Na tie slova, ktore vyslovit nevie a pytam sa ho v knizke, povie prve 1-3 pismenka. Naprikald banan - ba, kluc - k, stolicka - ssss (postavi sa a ide k realne k stolicke, aby ukazal).

Zvieratka vie napodobnovat. Opat, kes sa ho pytam v knizke, co to je, tak nepovie o ake zvieratko ide, ale hned, ako robi. Uvidi kravu - tak je to muuuu, atd.

Je to este v ramci normy? 🙏🏼

Dakujem!

pribinak
30. nov 2022

Výborný je! Čo by si ako od neho chcela?

malacibulka
30. nov 2022

Synovec nerozpraval do troch rokov. Samozrejme to riesili s psychologickou, tak ako by si mala aj ty.

lenkakravcova
30. nov 2022

@malacibulka Do 3 r sa to s psychologička nerieši. Syn keď nastupoval do škôlky vedel spojiť 2 slová. Aj to také základné. Behom 3 mesiacov sa v kolektíve tak rozkecal, že niekedy som rada keď je ticho. Rovnako dcéra sa jej nechce doma rozprávať - má 2 roky aj par mesiacov a hovorí 2 slabicne slová s rovnakými slabikami. Inak poukazuje všetko čo chce. Do 3r to nie je problém. Až potom sa to rieši ak sa to nezlepší.

malacibulka
30. nov 2022

@lenkakravcova To iste synovec. Popozerali pokontrolovali vyvoj, socializaciu atd, dali mu stempel ze je v poriadku. Teraz je pri nom problem sa dostat k slovu.

autor
30. nov 2022

@pribinak 🙏🏼❤️

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lenkine
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
30. nov 2022

@malacibulka Uz teraz k psychologicke? 🥴

autor
30. nov 2022

@lenkakravcova dakujem!

autor
30. nov 2022

@lenkine tak super! Dakujem!

jesenzima
30. nov 2022

Jasné, je v pohode. Môj má dva a nehovorí nič 🤷

basska_b
30. nov 2022

Ano, oni najprv hovoria zo slova len 1 slabiku, potom prve dve... moja takto zacala v 19 mes. a potom uz rychlo napredovala

siska53
1. dec 2022

Do 3 rokov sa deti rozhovoria. To nasi az po 2,5 roku zacali nejak hovorit Rovnako ako ich otec. Teraz sa im pusy nezastavia. Vo veku tvojho vydavali tak max.zvuky.

marzuz89
1. dec 2022

@lenkakravcova do 3r nerozpravajuce dieta nie je problem? Pre koho? 🤗 Mozno pre tabulky. Ale to dieta co musi zazivat, aku frustraciu, ze sa nevie vyjadrit, nevie povedat, nerozumeju mu 🤗. Nas na druhe narodeniny rozpraval vo vetach a co on vsetko povedal, vyjadril. Co vsetko mal v hlave. Ja si ani neviem predstavit, ze by to dalsi rok nosil v hlavicke a nevedel to dat von. Pre mna je dolezite pracovat s dietatom spravne, pouzivat tipy od logopeda, psychologiciek - v tomto je super doba, vsetky info mame ako na dlani. Lebo naozaj, do 3r logoped nevezme dietatko, odbiju rodicov, az po 3r sa to zacina riesit "institucionalne". Ale doma to vieme riesit od babatka a je skoda, ze vela rodicov ma ten nazor, ze to nevadi, ze skolka ho rozhovori a tak.. Pritom sme to hlavne my, kto rozpravanie (zdraveho) dietata formuje a ovplyvnuje. Kto mu vytvara podnetne alebo aj nepodnetne prostredie. Takze za mna nerozpravajuce 3r dieta je problem - pre dieta samotne ❤️ nebol syncek zlostny casto, ked nevedel povedat, co chce, ako chce? Muselo to byt narocne.

@autorka imitacia je v poriadku a v 1,5r sa aj zvuky zvierat rataju ako slova, lebo je to zvuk, ktorym oznacuje konkretnu vec. Je to super, ked mu budes robit podnetne prostredie bez telky, tabletu ci mobilu, s aktivnou a hlavne spravnou komunikaciou a citanim, bude napredovat raketovo. Pozerala som na videach ako rozpraval nas v 1,5r. Svojim sposobom sa to da nazvat "vety", lebo vyjadroval cele obsahy. Tiez slova, zaciatocne slabiky plus imitacie plus zvuky. Taka veta - Ja baaaaa huhuuuuu tam! Znamenalo, ze sa bal vysavaca, ktory je tam, a hovoril to tatinkovi ako zazitok z rana, ked sme vysavali, a on sa realne zlakol.

lenkakravcova
1. dec 2022

@marzuz89 Práveže to dieťa vôbec frustrované nie je 🙂 Vyjadruje sa rukami - nohami, posunkovou rečou. Proste je len "lenivé" rozprávať, tak to skúša inak. Ak by bolo frustrované, tak by revalo, a snažilo sa možno aj viac, ako píšeš, bolo by nahnevané.. moje deti ale frustrovane ani nahnevane nevyzerali - len proste využívali to, že rozprávať nemusia a vyjadrovali sa inak, ukazovaním.
Každé dieťa je iné. Tvoje vedelo rozprávať v 2r., moje síce až v 3,5r a teraz v 5 rokoch vie písať, čítať slová po písmenkách a počítať do 10 (aj spočítavať). Nezdá sa mi, žeby tým, že začalo rozprávať plynulo neskôr zaostalo, alebo ho to nejako poznačilo, alebo žeby som ako matka zlyhala. Proste len chcel čas, mal ho. Nestresovala som ani ja, ani ono. A žiadne inštitúcie sme neriešili.