Je odúčanie od fľaše 1,5 ročného dieťaťa príliš skoro?

ajko
12. máj 2017

Ahojte. Potrebujem poradiť. Mám 1a pol ročnú dcérku. Nekojím, papá UM. Momentálne sa pasujeme s nejakou črevnou virózou a mliečko sme teda museli z jedálnička vyradiť -tým pádom aj fľašu. a tu mi skrsla myšlienka, že je to jedinečná príležitosť, ako sa už k fľaši nevrátiť. Manžel ma však odhovára, má pocit, že je to ešte príliš skoro. Aké máte skúsenosti vy? Je naozaj zrušenie fľaše a tým pádom aj UM u 1a pol ročného dieťaťa príliš skoro? S papaním ináč problémy nemáme, má pestrý jedálniček, viac- menej spapá všetko, čo jej ponúknem. Ďakujem za rady.

evitka83
12. máj 2017

@ajko mja dcera stale papa mlieko z flase ma skoro 3 roky, u nas to bola paradoxne vyhoda, ked nechcela nic jest a mlieko nemohla, robila som do flase ryzovu kasu a tu zblajzla len taky fukot

jana_eyre
12. máj 2017

Preco skoro? Moje deti mali flasu teda po odstaveni dlhsie, ale bolo to len o zvyku a mojej lenivosti, ze sa mi nechcelo riesit zmeny v uspavani.. Nemyslim si, ze to je skoro.. Vsetko dolezite bude pit z pohara, 15m dieta je uz velke.. ☺

iukas
12. máj 2017

ak mas taku moznost, vyskusaj ju. Prave pred par dnami tu bola taka diskusia a z nej vyslo, ze vela z nas zobralo flasu dietatu prilis neskoro a tym padom sme im znechutili mlieko. Flasa sa im asi spaja s mliekom, moja dcera pila mlieko z flase skoro do svojich 6 rokov uplne v pohode, ako som jej zrusila flasu, mlieko do ust nezobrala. A takyto vysledok so zrusenim flase v neskorsom veku malo min. 80perc. diskutujucich mamiciek.

sida456
12. máj 2017

Hm...nieviem 1,5 rocnemu dietatu by som nechala este flasku... podla toho ci vypije 200 alebo menej...moj maly si rozbil flasku pred 3 mesiacmi a neutekala som kupovat druhu...na noc som mu davala vypit z pohara mlieko....cez den si vypyta hocikedy a pred spankom uz ani nie. Teraz ma 2,5

katriona1
12. máj 2017

@ajkja sice dceru kojila, ale po odataveni ve 20-ti mesicich jsem ji uz zadne UM ani nezacala davat, normalne pila bud kravake nebo rostlinne mleko z hrnicku, jedla dalsi mlecne vyrobky a mleko ma velmi rada dodnes, od odataveni nepotrebuje pred spanim uz pit nic, takze pokud tvoje dcera ma normalni pestrou stravu, tak UM uz nepotrebuje

vejula
13. máj 2017

@ajko absolutne nieje dôvod, pre ktoru by malo mať tvoje dieťa flašu a UM. Hovoríš že tvoje dieťatko má pestrý jedálniček, takže prečo UM? Vždy je pre tvoje dieťa prospešnejšie ak bude papať vitamíny v prirodzenej forme v normálnom jedle ako synteticky doplnené v UM.

step13
13. máj 2017

Moja malá musela sa oducit od fľaše keď mala 16 m a viac ju nepotrebovala a som rada ,že nemame fľašku:0)Podľa mňa nieje skoro záleží ako sa ty ktomu postavys .Moja dcera bola závislá na fľaše čaj ,mlieko :0) vobec neľutujem ,že som ju oducila :0)

janickacrazy
13. máj 2017

@ajko Tak je to na tebe, ako si zariadiš. Moje deti všetky boli naučené zaspávať pri pití mlieka z fľaše, čiže sme ju používali dlho. Vedela som, že sa pri nej ukludnia, unavia sosaním a pekne mi zaspia. Takisto ked im išli zuby alebo niečo také, tak sa vedeli ukludniť pri flaši, normálnu stravu vtedy odmietali. Može sa ti totiž stať aj to, že ked jej teraz zrušíš flašu, tak ti mlieko už vobec nebude chcieť piť. To sa stalo mojej sestre s malou, ked mala 2 roky, zrušila jej flašu a viac mlieko do úst nedala, hoci predtým ho vypila vždy veľa niekoľkokrát denne. Aby si si to potom nevyčítala.

janinah
13. máj 2017

Prvej dcére som zobrala fľašu,ked šla do školky,že je už veľká....potom nechcela už ani mlieko piť,mohla som neviem aké hrnčeky kupovať.....pri dalších deťoch som fľašu nebrala,postupne pili z fľaše aj z hrnčeka na striedačku,potom už len z fľaše,neponáhľaj sa s ým,maturovať s fľašou nebude.....no,možno aj bude,ale nie s takou s mliekom😉

vejula
13. máj 2017

@janickacrazy prečo by 2 ročné dieťa muselo piť mlieko?

janickacrazy
13. máj 2017

@vejula Ja netvrdím, že 2 ročné dieťa musí piť mlieko, ale že odvtedy to dieťa mlieko nevypilo, dnes má 18 rokov, mlieko doslova nenávidí. Celé detstvo mali s tým problém, v školke ju nútili piť mlieko, v škole tiež. Niektorí rodičia chcú, aby ich deti pili mlieko, takže som len chcela upozorniť, že može sa aj také stať. Moje deti kravské mlieko nepijú, lebo sú všetci traja alergici.

hettinka
13. máj 2017

Ak sa fľaše nedožaduje, tak ju zrus. Mliecko môže piť aj z pohára. Ja som dcére rušila fľašu pre nespavosť v 2 rokoch, synovi skôr.

snehuuulienka
13. máj 2017

@vejula no preco asi???

snehuuulienka
13. máj 2017

Moj syn pil z flase do 4r,aj po zruseni flase mliecko ma rad,aj ked musi byt ochutene bud jahodovym alebo banan.grankom.A som rada,ze ho pil a pije v takom mnozstve .

siska53
13. máj 2017

@ajko sprac ako citis ty.nasi pili z flase relativne dlho (v porovnani s mojou sestrou,co do skoro 7rokov vecer z flasky).
Napr. Nas si sam zrusil mlieko a teda aj flasu v 3rokoch. Lebo ostatne tekutiny pil z pohara s naustkom a v podstate kratko na to sa naucil bez oliatia i z obycko pohara a zacal skusat samostatne nalievanie.
Mlieko zacal pit az opat v skolke, no kedze sa zvykol po mlieku dovracat,tak nadsena nie som. Obcas sa mu to stalo i tam.

Mala zas nikdy nemala klasicku flasu,mala vzdy taky zrezzny dudlik,cize skor na sposob naustku, ta bola dojcena do 2rokov, z tej flzse pila tekutiny,oo odstaveni i mlieko a neviel kedy ani presla normalne na pohar a pije mlieko dalej veselo.

ajko
autor
14. máj 2017

no, uvidíme.. momentálne sa stále pasujeme s rotavírusom.. dnes malá konečne začala mať záujem o jedlo a veru si pýta fľašu - v tomto prípade asi nebudem váhať a zarobím jej do nej ryžový odvar.. škoda, myslela som, že to bude len nejaká črevná viróza - jeden - dva dni... nepočítala som s rotavírusom, horúčkami atď.. tentokrát musím uprednostniť dieťa pred odúčaním od fľaše.. ďakujem vám každopádne za rady 🙂

gabona1
14. máj 2017

Ahoj, ja som do polroka malého kojila, potom sme prešli na amilk bifido - umelé mliečko, najskôr mi malý pil z fľaše, potom som mu dala flašku so sosákom a pil tiež v pohode. Odvtedy máme takúto fľašu a mám pocit, že je to lepšie ako cumeľ.

henikav
14. máj 2017

@ajko tu su otazky hned dve chces oducit od flasky, alebo od UM? Flasku kludne zlikviduj, nam sa kvoli dudlovaniu z flase (mliecko na noc) pokazili zubky. UM mozes dat takemu velkemu dietatku kludne z poharika a ak nebude chciet nevadi, cez den dobehnete podavanim inych mliecnych produktov, syriky, jogurtiky.... Sama uvidis podla situacie, nesilila by som to ani s flasou,, ani bez flase

sense
14. máj 2017

ak sa flase nedozaduje tak nedavaj ak sa dozaduje tak jej daj... u nas to presslo ale az vo vyssom veku samo, dudel rozhryzla a dalsi uz nebol...nasa sice skoro pila z pohara ale vecer pred spanim muselo byt mlieko z flase...teraz vypije aj z pohara...

luslus
14. máj 2017

Moja 2,5 rocna pije pred spanim mlieko z flase. Nie kazdy den ale vacsinou si ho vypyta. Inak mlieko skoro vobec nepije,jedine kakao ale aj to povie,ze to je kava. Inak by ho nevypila. Tak som rada,ze aspon z flase vypije ked ma chut

evulka3
15. máj 2017

Moje obe dcerky boli na UM a okolo roka-roka a pol som flasu uz nedala...uz nepotrebuju pit UM(pri kojeni je to ine)strava im uz da vsetky ziviny a zbavili sme sa toho skor akoby sa z toho stal len zlozvyk..uprimne ked vidim este 3-4 rocne deti pit z flase,tak som ozaj rada..pri prvej dcerke to bolo rovnako ako u teba(takze podla mna mas skvelu prilezitost) bola chora,tak sme vysadi mlieko,najprv som hovorila par dni,ze nemoze,lebo je chora,potom na to aj zabudla,potom si obcas vecer pytala,ale vysvetlovala som,ze uz je velka baba a flasu uz nepotrebuje..obcas bolo fnukanie,ale neustupila som a po par dnoch uz bolo ok☺s druhou to bolo jednoduchsie,ta pred spanim mlieko nepila,len obcas doobeda od cca 10 m. Tak som to vynechavala coraz castejsie az nan zabudla..drzim palce nech to zvladnete,UM uz v tomto veku nema benefiti,stale je to len umelina,takze to vyuzi a zbavte sa ho😉

bosoriak
15. máj 2017

@ajko moja dcera ma rok a mesiac, flasu som zrusila asi pred dvoma tyzdnami. ak sa v noci zobudi, dostane vodu z pohara. zda sa mi, ze spi lepsie ako predtym, ked sa budila "na mlieko" ako som si myslela. tiez zje vsetko, mlieko ponukam k veceri z pohara a po umyti zubov az do rana neje nic.

podla mna to nie je skoro. cim skor, tym lepsie podla mna. o starost menej napr. pri cestovani.

bosoriak
15. máj 2017

@henikav rok a pol stare dieta moze pit normalne mlieko, UM vobec nepotrebuje (nepotrebuje ani kravske pravidelne).

hettinka
15. máj 2017

@bosoriak ak mu kravské nerobí zle. Nie každé dieťa ho znesie, niektoré aj do 3 rokov musí dostať upravené mliecko.

evulka3
16. máj 2017

Moje kravske mlieko nepiju vobec,sem-tam rastlinne...mladsia ma 20 mesiacov a vie krasne pit sama z poharika..

lubina
16. máj 2017

@ajko nasa pila umele mliecko ina do 1 roka, potom sme presli na klasicke polotucne mlieko a jogurtiky, syr a ine mliecne vyrobky. A mlieko co pila uz nepila z flase, ale mala taky poharik, co sa dal zatvorit, chytila si ho za uska a pila krasne z neho, ale aj tak coskoro aj ona chcela pit, ako my "velki" a chcela skusat s pohara...pokusy boli aj neuspesne, ale ina sa to dieta nenauci. Par krat sa pooblievala a naucila sa...zalezi na kazdej mame, ale ak ma pestru stravu a aj mliecne vyrobky, tak podla ma 1,5 rocne dieta uz nemusi UM, iba ak by malo alergiu na laktozu, ale to nepises...