Ahojte maminky, chcela by som sa spytat, ci je normalne aby rocne babo prejavovalo emocie trasenim? Napr. ked dostala na vianoce babiku, ktoru si vybrala sama v obchode, tak akoby zmeravie a da rucicky pred seba a trasie sa. To iste aj ked sa zlakne, u nasich je pes a ked necakane stekne tak sa zlakne a tiez sa tak trasie. Je to normalne? Vsimla som si to asi pred 2 mesiacmi 1x ale to bolo pri zlaknuti - zastekal pes a potom raz ked sme si s partnerom vymienali nazory a neuvedomili sme si to, ze pred malou nie... 😔 Najprv som si myslela, ze je to len pri negativnych emociach ale ked to bolo na vianoce pri babike a este jednej hracke, tak som nechapala. Co si o tom myslite?
No nas je sice mladsi, ale vzdy ked sa strasne tesi, tak sa cely trasie, konkretne tiez na vianoce, ked sme sa vsetci tesili z darcekov, on to az nesiel prezit, ked sme mu dali do ruky hracieho mikulasa. Ale este sa nikdy nezlakol tak aby sa triasol, alebo lepsie povedane taku emociu sme este nezazili, asi nie je bojko 🙂
@diduska777 pozor na to zlaknutie, u malych deti je velmi velmi nebezpecne.
To zlaknutie bolo pri steknuti psa, alebo ked som zvysila hlas, tiez ked jej zoberiem nieco co nemoze (alebo jej nedovolim kluce....). Tiez sa to stalo, ked sa hnevala ale aj ked sa tesi... Tak neviem ci sa mam bat alebo ci je to normalna reakcia...
@diduska777 ked sa mala velmi zlakne, tak sa tiez zacne triast a pri radosti zase velmi hika...
@diduska777 náš malý to robí presne tak isto - akoby zmeravel, ruky pred seba a trasie hornou časťou tela. Robí to asi od 6tich mesiacov, hovorili mi, že je to u detičiek normálne. Postupne to ustalo, no asi pred týždňom to začalo znova, ale je to úplne iné, tvári sa pritom tak divne. Predtým to robil, hlavne keď sa niečomu tešil. Teraz to urobí hocikedy, aj 6 - 7 krát za sebou. Myslím, že sa na to spýtam aj doktora.
Čítala som tu na MK, že dieťa sa zatrasie aj keď ciká, ale to, čo robí náš malý je iné ako obyčajné strasenie.
Môj malý ma 14 mes. a tiež sa tak občas strasie hovorila som to dr. a ta povedala ze to môže byť epilepsia poslala nas na neurologiu tak som hrozne zvedavá čo mi povedia tam bojím sa
Ja mam syna 8 roc.a ten sa takto prejavuje pri napati,napr.pozoruje deti ako sutazia,nahanaju sa a pod.a pritom vyskereny a trasie rukami,vyzera to strasne divne,uz sa aj stal neraz tercom posmechu medzi detmi,ze je retardovany. Mne dr.povedala ze ho mam nechat,ze kazdy prejavuje emocie inak a ze z toho vyrastie. U tak maleho babatka ale by som asi zasla na neurologiu,aspon pre istotu...ved ktovie ci aj s tym mojim nezbehnem,ale ako chodi do skoly tak sa to zmiernilo,snazi sa ovladat,zrejme aj v triede sa mu smiali,len on je taka povaha,ze on nic nepovie.:-/
Mám 4,5 ročného syna a prejavuje radosť mávaním rúk. Myslela som, že to prerastie ale mám pocit, že sa to ešte zvyšuje. Keď sa teší /úplne z čohokoľvek/ tak začne mávať rukami /obomi naraz/ a v poslednej dobe aj napr. v sede napne nohy. Inak je veľmi šikovný rozumovo aj telesne a vnímavý. Nevieme či ho máme v tom brzdiť, alebo si to nevšímať. Tiež sa obávam, aby sa mu deti za chvíľu za to nesmiali a hlavne či to nieje prejav nejakej choroby.
@simikiko myslela som že to robí len náš! keď sa teší trepe rukami tak až myslím že uletí (oboma naraz) 😀 zatiaľ to neriešim, robí to od malička. v škôlke sa mu za to smiali učiteľky 😖 tiež sa bojím čo deti neskôr mu budú na to hovoriť...
ale nemyslím si že je to niečo nenormálne. jednoducho sa stráášne teší. a rovnako sa strašne vie aj jedovať.
@diduska777 Ahoj, čítala som si tvoj príspevok ohľadom trasenia dieťaťa. Mám ten istý problém, dcéra má teraz 4 roky a s trasením "bojujeme" od malička. Začína to trasom rúk, stŕpnutím tela a zvláštnou grimasou v tvári. Dcéra je pri tom pri vedomí a keď ju na to upozorním, tak prestane. Keď sa jej pýtam, prečo to robí, povie, že ona už to robiť nebude. Chodili sme k neurologičke ale tá skonštatovala, že je to vôľový prejav, je to teda neepileptického charakteru a nedá sa s tým nič robiť, len čakať, že čo sa z toho vyvinie. Ty si tu dávala svoj príspevok ešte v r. 2011, tak by som sa ťa rada spýtala, či sa odvtedy niečo zmenilo, či trasenie ustalo, či ako. Ďakujem za každú reakciu
U nas to uplne prestalo, ani neviem v akom veku presne, dcerka velmi prejavuje emocie aj teraz, no uz inak 🙂 neboli sme s tym ani u neurologicky, preslo to nastastie same 🙂
Ja by som ju na to neupozornovala, hlavne ak to je vôlovy prejav. Dieta v takom veku nema este pod kontrolou emocie a nevie ich vyjadrovat slovami (ani mnoho dospelych sa to zial nenaucilo). Skor by som odpozorovala kedy hlavne sa to stava pri akej emocii 🙂
@diduska777 ďakujem 🙂
@iriam nie je za co 🙂
@iriam ahoj chcem sa spytat.tiez mam syna 2rocneho a ked sa tesi tak ma taku grimasu zvlastnu pootvorene usta a trase rukami.hovorila som to aj dr.ale ona povedala ze je to normalne ze z toho vyrastie.mam sa pytat k neurologovi?inak je to zdravy chlapcek.chcem ho dat od septembra do skolky tak sa bojim aby sa mu deti nesmiali :(
Mojej malej sa to často stávalo keď ostala smutná, alebo som proste povedala, čo som nemala. Mám pocit, akoby dnešné deti boli oveľa citlivejšie, ako sme boli my. Vety "Poď lebo ťa tu nechám" a podobne naši rodičia používali takmer denne a my sme len sklonili hlavu a šli sme. a keď nie, boli bitka a hotovo. Dnes keď niečo také poviem malej mám pocit akoby sa jej to dotklo. Pozerala som si to na internete a našla som len toto http://www.familia.sk/344/tieto-vety-pred-detmi-nevravte/. Ale, samozrejme, som to prestala používať
@katka0910 mne povedala neurologička, že to do 6 rokov nemám riešiť, stále sa trasie, stále ide o vôľový prejav. Vpodstate nie je na to liečba, buď to prerastie, začne ovládať svoje emočné chovanie alebo to neprerastie a bude prejavovať týmto spôsobom, príp. iným spôsobom emócie stále. Neurologička hovorila, že vpodstate keby ju to v škole obmedzovalo, tak nám môže predpísať nejaké utlmujúce lieky ale to zase ja nechcem. Tak len čakáme, že či to prerastie, či nie. Myslím, že sa jej deti v škôlke nesmejú, aspoň mi nikdy nič nepovedala, že by sa jej smiali. Mal o tom vie, že sa trasie, keď jej poviem, aby sa netriasla, tak s tým prestane, ale nie je rada, keď ju na to upozorňujem. V škôlke učiteľky si toho všimli, ale tiež to neriešia, pripisujú to tomu, že nevie spracovať emócie a preto to takto robí. Kati, dala by som ho do škôlky, malé deti to asi vnímajú inak a hlavne dokedy by si čakala, raz ho dať do škôlky musíš.
@katka0910 ahoj..tiez by som chcela reagovat..nakolko nas krpec robi od mala to iste..su to vraj primarne motoricke stereotypie (primarne preto ze sa nejedna o autizmus ale normalne sa vyvijajuce zdrave dieta) a pravdepodobne z toho nevyrastie len sa to nauci pred ludmi ovladat..tiez mam obavy ako to zvladne v skolke ale snad to da..drzime aj vam palce nech ma maly straaasne vela kamosov 😉 je to zvlastna "diagnoza"ale chvalabozku to nie je nic vazne,co by dali ine maminky s nemocnymi detmi za to keby sa ich deticke len "tesia"..🙂
@iriam dobry den, citala som vas komentar.... Moj syn robi presne to iste ,am 2 roky.chcela by som vediet ako ste na tom dnes.....ci to pretrvava alebo nie,dakujem vam za odpoved
Dobrý deň, stále to trasenie pretrváva. Keď sa na ňu pozriem, tak prestane. Akoby sa snažila to predomnou schovať. Jeden den sa trasie veľmi málo, skoro nič a jeden zase dosť. Neviem stále dôvod, že prečo. V škôlke sa jej myslím nesmejú, aspoň som si nevšimla. Horšie to bude asi v škole. Stále verím, že nejako dospeje k tomu, že už sa nezatrasie.
@sisusik13 dobry den, pisala som Vam spravu🙂
@iriam Dobry den, prestalo to u vas? Nas maly robi to iste😢
@lucinda310 dobrý deň, bohužiaľ nie, ale už to robí keď si myslí, že ju nikto nevidí. Ročné bábo ale robí kde čo, možno to prejde, je to individuálne. Malá má teraz už deväť a keď sa jej opýtam na čo myslí, keď sa trasie povie, že si predstavuje niečo, napr. si postaví bábiky a nad nimi sa trasie a predstavuje si ako bábiky spolu komunikujú alebo sa hrajú a tak . Ročné bábätko sa môže triasť úplne inak, je ešte veľmi maličké, také detičky robia kde čo. Nemusí to byť to isté ako robí moja dcéra.
@iriam on ked je doma, tak to moc nerobi, iba ak je v rozpravke nieco, co ho tesi... to si aj zatlieska🤦♀️🤣 Skor ked ideme niekam a vidi nove priestory, ludi... tak to robi dost casto☹️
@lucinda310 tesi sa surodencom a tatovi, tak zacne triast rukami ... ako keby chcel uletiet🤦♀️
@lucinda310 neviem ale detičky vedia takto triasť rukami keď sa tešia, koľko má rokov malý?
@iriam malicky ma 14 mesiacov.
ja poznam u nasho matka * len * trasenie , ked ma strach...mame velmi zlu skusenost, ked mu brali krv / doktorke v nemocnici sa ju podarilo zobrat asi na 12 x..takze mal vpichy na ruckach, nozkach, hlavicke.../odvtedy sa strasne boji bielych plastov , ale neskutocne, ..hned sa rozplace a neskutocne sa trasie..inak nie..ked sa tesi , tak sa tesi..hlasno sa smeje , výska, niekedy mava ruckami ale netrasie sa..mozno tvoja vsetko len takto silno preziva 🙂