Je normálne, že 18 mesačné dieťa málo rozpráva?

zuzana2302
19. aug 2015

Mám 18.mes. syna no nechce rozpravat povie len mama a vydava vselijake zvuky, je to normálne ??? narodil sa predcasne v 37tt. zubky mu zacali rast ked mal rok.. Moze to byt preto ze sa narodil skor tak preto mu vyssli zubky neskor a zacne aj neskor rozpravat???

marthuska
19. aug 2015

Chlapci zvyknu rozpravat neskor. Pohybovo je na tom ako? Ak sa ti nieco nezda, konzultuj s lekarom. Vela vela s nim rozpravaj, stale. Ked pouzije zvuky, povedz mu ze nerozumies, co chce. Rozcerti sa potom? Nevadi. Nepovol. Ukazuje ti bez akejkolvek slabiky trebars na papanie? Tvar sa ze nerozumies, az kym nepovie daj, hami.

evka_evka
19. aug 2015

Ahoj moja dcerka ma 23 mesiacov a od malinka citame knizky.ukazujem jej obrazky.vie napodobnit zvieratka.vlacik.auto.vietor.ale povie toho malo.mama tata baba havo cica.ne.daj. eče. Raz sa jej podarilo povedat paprika a panda a to je vsetko ma taku svoju hatlaninku.neboj sa este ma cas.vacsina deti zacne rozpravat po druhom roku alebo aj neskor.vsetko je ok.

piacere
19. aug 2015

môj starší začal používať dvojslovné vety až v 2,5 oku, dovtedy síce používal svoju hatlaninu, ale rozumeli sme mu iba my - domáci 🙂 Prvý zub mal v 4. mesiaci, chodiť začal v 12-tich mesiacoch.
Mladší je narodený v 37tt, prvé zuby mu vyšli v siedmom mesiaci, chodiť začal na 18 mesiacov, zato jazyk mu melie jedna radosť. V nedeľu bude mať dva roky a už si s ním človek pokecá 😅

Každé dieťa je iné, s rozprávaním má čas do troch rokov, potom by som už riešila logopéda, resp. počkala, či sa rozhovorí v škôlke v kolektíve. Základ je, aby vám rozumel, čo od neho chcete, rozrpávať ešte rozhodne nemusí 🙂

siska53
19. aug 2015

Ano,je to uplne normalne.

Moji v tom veku nerozpravali tiez. Narodeni nacas. Su po tatovi.

tanusa888
19. aug 2015

Ahoj.moja dcerka mala teraz v aguste 2 roky a okrem mama nepovie nic,ale rozumie uplne vsetkemu aj ked nieco od nej chceme tak to spravi,ale to je vsetko...zatial sa jej nechce rozpravat 🙂

sense
19. aug 2015

Myslim si ze to nie je ani skorsim narodenim ani zubkami....koja sa narodila sice v 38. Ale tej sa usta nezavru....na svoj vek vyprava velmi dobre. Proste su deti kt. Ide rozpravanie skor inym neskor....nie kazde dieta je tabulkove...

adelusha
19. aug 2015

Moji dvaja synovia sa rozhovorili az po dovŕšení dvoch rokov, narodení boli po termíne a zuby mali obaja od 4 mesiacov, takze s týmto to vobec nesúvisí. Ináč prvému sa odvtedy ústa nezatvorili, obcas mi z neho ide prasknúť hlava, takze pri druhom som aj bola rada ze tiež začal neskoro rozprávať 🙂

jabadaba
19. aug 2015

este ma cas, zbytocne sa trapis. Jednak je to individualne a za dalsie, chalani zacinaju trosku neskor. Okolo dvoch rockov. Este sa napocuvas az Ti hlava pojde dokola. 😀