Je normálne, keď dojčené dieťa už 14 dní nekakalo?

janka0108
2. aug 2011

Ahoj holky. Moj syn, 4,5mesiacov, mi kakaval raz za 3-4 dni. Teraz uz je to ale 14 dni, čo nekakal a ja sa začínam obávať. Nepríde mi, ale že by mal zápchu, lebo prdí krásne bez problémov a ani mi nepríde, že by sa snažil nejako tlačiť. Skúšala som i teplomer do konečníka ale i tak nič. Nemáte nejakú radu? A je to vobec ešte v poriadku? Viem, že čisto dojčené detičky nemusia každý deň kakať, ale 14 dní mi už príde veľa. Nechcem sa zatial obrátiť na doktora, lebo mi zas povie, že mám slabé mlieko. (to mi povedal, keď som mu povedala, že malý kaká raz za 3-4 dni). A bude ma nutiť na Nutrilon. ďakujem

rybka08
2. aug 2011

Podla mna to urcite nie je v poriadku, ja viem, a je to aj moje skusennost, ze prave dojcene dieta moze kakat aj po kazdom dojceni. Skus pomasirovat jemne brusko, kupel a po nom olejcekom masirovat konecnik (mne to poradila jedna vyborna detska sestra - a to maly nekakal tri dni). Ak ma maly problem s kakanim, tak urcite treba davat probiotika, vyborne su Infants Dophilus.
Dufam, ze ti to pomoze 😔

smejko26
2. aug 2011

@janka0108 ahojky, laktačná poradkyňa mi spomínala, že dojčené detičky nemusia kakať aj dlhšie. Vraj zatiaľ najdlhší slovenský rekord je okolo 60 dní. Ak synček prdká a nebolí ho bruško, tak je to v poriadku.

mimi21
2. aug 2011

ani ja si nemyslim, ze je to OK
aj moja mladsia dcera je "nekakaci" typ 😅 ale po par dnoch jej pomozem rektalnou rurkou, kym bola cisto kojena, tak ked nekakala 2-3 dni, sice aj prdkala, ked som jej dala rurku, vykakala sa
skus este feniklovy caj, pripadne mne lekarka spominala aj nejake cisto prirodne prehanadlo pre babatka, popytaj sa v lekarni
probiotika su super, ale efekt sa dostavi az po dlhsom case uzivania, ak maly naozaj nekakal tak dlho tak mu podla mna treba ulavit co najskor

bodka13
2. aug 2011

@janka0108 myslím,že to nie je nič vážne ...kojené dieťa nemusí mať stolicu každý deň...tu je o tom článok a na nete ich nájdeš veľa 😉
http://www.clinic24.eu/clanky/99/stolica-dietat...

saranata
2. aug 2011

@janka0108 kojene dieta može byt bez stolice aj dlhší čas, ak nemá žiadne broblemy, ako nafuknute bruško, bolestive krče a pod. tak to vobec nevadí, a nie je pravda že je to tým že máš slabe mlieko-pretože také neexistuje, to sa divím že to lekár vobec povie...uričte to nepočuvaj a dojči dalej
mám odkojene dve deti , jedno ešte stále kojím , mali sme to takto podobne a nič sa nestalo, nemusíš sa vobec báť, pokial nemá spomínane problemy .
a ako sa hore spomína že dojčene dieta kaká po každom papaní -neplatí to pre všetky deti a ked tak len ked su uplne malinke možno tak 1-2 mesiace, inak každe kaká individuálne 🙂

ak malemu nič neni tak sa nič nedeje

veve39
2. aug 2011

ahoj, ja by som urcite isla k lekarovi
aj nasa mala zacala v cca 3mes. kakat s velkymi pauzami - 9-10dni, vzdy sa vykakala sama, bez problemov, stolica kasovita...avsak vzdy som z toho bola nepokojna, ci prave nema zapchu
Po konzultacii s pediatrom sme skoncili v amb.detskej chirurgie - vysetrili, poslali na sono, nic nepriaznive nezistili. Dr.v tej ambulancii nam povedala, ze mali "rekordmana"zdraveho chlapceka co kakal raz za 20-21dni
u kojenych deticiek moze ist o bezny stav...avsak je potrebne vylucit, ci napr.nema zapchu, alebo nejaku inu poruchu
Z dlhodobeho hladiska nam odporucili uzivat probiotika - uzivame denne Biogaia.
Po zavedeni prikrmov sa stav uplne upravil, kaka 1-2xdenne.

bublinqa
2. aug 2011

@janka0108 ahoj, moj synator bol na tom podobne, tiez kakal raz za 2 tyzdne, niekedy bol ten interval dlhsi, s obavami, ci je vsetko v poriadku som utekala k pediatricke, ktora ma upokojila, ze u plne kojenych deti sa to moze vyskytnut, vraj vsetko to mliecko ktore dostanu dokazu pekne vstrebat, tiez spominala nejakeho rekordmana, ktory kakal raz za mesiac

linddi
2. aug 2011

@janka0108 my sme boli na tom úplne rovnako, náš rekord bol tuším nejakých 15-16 dní bez kakania. Tiež som skúšala všeličo - aj teplomer do ritky, aj každý večer kvapky, aj cvičenie nôžkami, ..... No keď to malo prísť, tak to prišlo a to bola nádielka 😀 . Neboj, ja som bola z toho tiež na prášky a malej sa naozaj nič nestalo. Ak je dieťatko spokojné, pekne papá, priberá, tak je to v pohode. Ono sa to časom upraví samé, keď budeš dávať príkrmy atď.

janka0108
autor
2. aug 2011

Tak sa práve vykakal. Ja vedela, že keď to sem napíšem, tak to príde. Dala som mu lyžičku detského čaju, neviem, či to bolo vďaka nemu, ale je to vonku. Ale ďakujem za rady.

anesim
2. aug 2011

@janka0108 Janka, moja malá začala v troch mesiacoch tiež kakať raz za 7-10 dní , bola len kojená tak to všetko spotrebovala, až keď to bolo 12 dní tak som jej dala na radu Dr kúsoček glycerínového čípku a bolo to 😀

miculienka
4. aug 2011

@janka0108 - si viem predstaviť tú kopu 😅 , iste to už človeka znekľudňuje keď to trvá tak dlho , ale dojčené detičky to majú bežne , aj tá moja raz ťahala 14 dňový rekord , boli sme aj u dokiho , dal nám taký sirupček na pohon - duphalac sa tuším volal , ale ja nai neviem čo zabralo , tiež sme skúšali kadečo , proste sú dni, keď sa vstrebáva asi inde a do črievok ide málo 😉

kamilka22
7. aug 2011

@janka0108 MM vedia babatka uplne stravit, moj syn ked bol cisto kojeny kakal raz za 10 az 14 dni. Pokial dietatko netrpi velkymi bolestami bruska, tak je to v pohode. Ten moj vrieskal vkuse, co mal koliku, takze ak je tvoj malicky v pohode, tak to neries, ono to pride. A neexistuje nic take, ako slabe mlieko. Nechapem vasu pediatricku, ako taku blbost moze povedat. Pokial dieta prospieva ako ma, tak to, ze nekaka (ak je dojcene/ nic neznamena. Moja lekarka povedala, ze u dojcenych deti je to v poriadku, ak nekakaju aj 2 tyzdne, ze uz mala aj dievcatko co nekakalo 18 dni a bolo v poriadku.

melldr
8. aug 2011

mám 4 mesačné bábatko a tiež máme problém so stolicou...prvé mesiace nebol problém ale od 2,5 mesiaca je to skoro stále na 8 den teda týžden bez stolice ale tiež mi pediatrička povedala že je to v pohode vraj kojené babatká nemusia mať stolice každý den...plne kojím neprikrmujem ničím ale slabé mlieko určite neexistuje ak je pevná a dobrá strava u mamičky a časté prikladanie na prsník ako si bábatko žiada nemal by byť problém...my papkáme každé 3 hodiny presne cez den a v noci spíme od pol 9 tej večer do rána do 6 tej každý den bez zobudenia a bez pohnutia by som povedala 🙂))

svetlana30
16. aug 2011

@janka0108 moj ondrejko kakal normalne asi tak dva mesiace a potomnekakal sam takmer 3 mesiace. stale sme ho museli rurkovat. lekarka nas uz chcela dat do nemocnice, aby zistili, ci nema nejake skryte zuzenie crievka... ale nastastie sme nemuseli ist, lebo zrazu zacal pit caj a aj kakat. takze u nas to bolo tym, ze mal asi malo tekutin/ dovtedy nechcel pit ani nasilu/.