Je neskutočné, čo predvádza 2,5-ročné dieťa

luss121
17. dec 2023

Ahojte už som zúfalá 😢
Moja mala ma 2 a pól roka a čo predvádza je neskutočne . Nikdy som byt deti nechcela ale toto je už aj na moje nervy dosť a rozmýšľam či zájsť ku nejakej psychologické . Ma obľúbené 2 svetre a dookola ich chce nosiť keď sú v praní ma úplne amoky . Keď sa len troska zamaze musí sa ísť hneď prezliecť a vyberá si oblečenie aj 15 minút . Od rana ako vstane sa budi s plačom a kričí po mne čo chce . Hneď ako sa naje to je jedno či obed alebo ranajky kričí po mne že chce jesť Chrumky cukríky sladkosti . Keď ma nervy tak sa aj hryzie . A hocikedy tak plače že sa až duši a vracia hlieny . Hocikde sa hodi na zem vôbec ma nepočúva . Stále je na mne zavesená ako keby ani oca nemala a furt len mama mama mama ani na zachod nemôžem ísť sama . Už normálne plačem že si nenavidim vlastne dieťa nik mi nešiel tak na nervy ako ona je pravda že čoskoro ma prísť súrodenec ale ona je takáto už hádam rok. Keď niekde ideme s inými deťmi tak a chlapci viac počúvajú ako ona . A to som chcela íst respektujucou vychovou nekričať nebiť vysvetľovať ale to sa proste nedá . Ešte aj uspavat ju musím 45 minút čo stále vymýšľa a ani sama pohrať sa nevie furt musí niekto pri nej sedieť a hrať sa s ňou kde som spravila chybu 😢 Ja viem že je to dieťa a že je to aj od povahy ja to úplne chápem stretávame sa ale s deťmi a každý povie že by to s mojou nedal že je strašne ťažká povaha .

lossless
17. dec 2023

@luss121 chlapci pocuvaju viac ako dievca? Od kedy “pocuvanie” zavisi od pohlavia?

Kazdopadne svetriky by som neriesila, nech nosi co chce, pripadne kup rovnake nech ma viac kusov. Nas je v tom podobny, ma minimum veci no z niektorych viac rovnakych lebo napr ine ako pasikave tricko si malokedy da.

Vsetko ostatne s kludom vysvetlovat a po par dnoch pochopi - teraz nebudeme jest cukriky, teraz sa mamka nebude s tebou hrat ale mozem si k tebe sadnut, mamka si bude citat kym rucicka na hodinke nebude na 3 a pod.

Si frustrovana a je to normalne, skus si najst cas len pre seba.

mandymoore123
17. dec 2023

@luss121 je to otrepaná fráza ale je to len obdobie,podrastie a bude chápať viac. Čo je nutné je obrniť sa trpezlivosťou a láskou. Je malička, potrebuje ťa. Predstav si ,že ty si dospela a už by si mala vedieť zvládať a regulovať svoje emócie a aj tak ti to nejde úplne ( kričíš, máš nepríjemné myšlienky,) a teraz si predstav že ona je taká maličká ešte a odkiaľ to ma vedieť,ako regulovať hnev a iné pocity keď jej to neukázes ? Jedine vysvetľovať a vysvetľovať. Odporúčam sledovať napr na Instagram nejaké výchovné rady, poradenstva. Nie si v Tom sama. Tiež máme temperamentnu 2 a pol ročnu a v rodine v podobnom veku dve dievčatká ktoré sú oproti nej mega pokojne a všetko vyzerá tak ľahko. Skús predtým než reagujes nádych výdych.. odstúpiť alebo povedať - teraz potrebujem chvíľu pre seba hneď sa ti venujem a skús tu " zlú energiu" niekde inde vybiť.. slová vedia ranit a teraz si pre ňu celý svet. Čo jej povieš, tomu uveri. Keď jej budeš hovoriť že je milá, láskavá a dobrá a šikovná,bude to mať zmysel. Musíte na Tom vzťahu čím skôr pracovať,kým nepríde súrodenec a bude napríklad žiarliť na teba,na tvoju pozornosť. Bolo by fajn keď už budú dvaja aby si si vždy našla čas len pre vás dve. Držím palce, zvládnete to, nádych a výdych 🙏🏻

diewcatqoo
17. dec 2023

To je ten prvy vzdor. Dieta si zacina uvedomovat samo seba a na vsetko je odpoved nie. Skus nastavit pevnejsie hranice. Ale tie hranice nenastavuj krikom a bitkou. Ak na teba ona ide s krikom, pises, ze od rana huka, ze chce to a hento, tak jej milym slovom povedz, ze doma sa takto nebavite a ak nieco chce, nech pekne poprosi, inak jej to nedas a nech sa aj hadze o zem. Stoj si za svojim a hlavne sa snaz to, co chces od dietata, dodrziavat aj ty. Ak dieta vidi teba ako kricis, bude kricat aj ono. Ak mas pocit, ze ides vybuchnut, chod sa do druhej izby vydychat, narataj do 10 a premysli si, co jej povies. Nekonaj v amoku, lebo potom mozes povedat veci, ktore budes lutovat.
U nas to bolo tiez divoke v tomto veku, ale my sme praktizovali vychovu pricina - dosledok. Ak sa ty spravas tak a tak, tak nedostanes to a hento. Ak nechces tento sveter, smola - nepojdeme dnes na ihrisko. Ak hukas zlostne od rana, ze chces chrumky, nedostanes chrumky dnes a ani zajtra. Ak sa hodis o zem, prosim - pridem, ked sa ukludnis. A samozrejme, ak sa spravas pekne, pochvalim a dam aj odmenu. Skusali sme rozne sposoby, ale u nas najviac zabralo toto. Kazde dieta je ine, na kazde plati nejaky iny pristup. Hlavne nezabudaj, ze je to len obdobie, ktore raz prejde.

majlo1234
17. dec 2023

U nas tiez divoke obdobie, su horsie a lepsie dni, niekedy reve uz od rana s prestavkami. Mne pomohlo nastavit si v hlave vlastne hranice a “nebat sa” toho, co pride😄 v zmysle, rano sladkosti nejeme. Par krat bol obrovsky krik a rev, teraz uz nic, uz akceptuje svoj osud. Nechce sa obliekat, tak ho obleciem nasilu, ked potrebujem ist niekam. Proste to, co poviem, je. A sama som sa musela naucit byt dosledna, pretoze to vobec nemam v povahe, som velmi benevolentna a u nas to vobec nerobilo dobrotu. A nakoniec dychove cvicenia a sluchadla do usi, aby na nevytocil ten jeho rev.

pkgirl30
17. dec 2023

trpezlivosť, láska a prísnosť...teraz je v období kedy musí pochopiť čo smie a čo nie

heln
17. dec 2023

@luss121 ano, mala by si ist k psychologicke, lebo nemas rada vlastne dieta. dieta furt mama mama a ty namiesto toho aby si jej davala lasku si na nervy. a to ta velmi dobre chapem ake to je nemat chvilku kludu ani nazachode. ty si pre nu vztahova osoba, ta najdolezitejsia, si pre nu cely svet, aj ked to tak nevnimas a ty si psychicky vycerpana. a to ostatne sa len na to nabalilo, prezliekanie je detail, ale pytat rano chrumky cukriky a sladkosti, znamena, ze niekde nastala chyba, pretoze keby ich nedostala, resp. neboli by take veci bezne doma, tak ich nepyta. a tych pochybeni je tam zjavne viac. ano, dieta treba respektovat, ale mu aj nastavit hranice. a do tohto pride dalsie dieta. no, bude to este horsie. v prvom rade treba milovat vlastne dieta, pozriet sa na vsetko z nadhladu, pochopit vlastne pochybenia, nieco na sebe zmenit a potom sa zmeni aj dieta.

mira0611
17. dec 2023

@luss121 ahoj, ja by som jej povedala, ze dostane chrumky, sladkosti...len v pripade ked pekne poprosi a ked bude po mna kricat, tak nedostane nic, to iste plati aj v ostatnych pripadoch ked kricis, nedostanes nic, musis pekne poprosit. Tie svetee by som jej dala vyprat vecer ked spi na rychle pranie.
Skor mam obavy kvoli tomu, ze sa od nervov hryzie, za toto by som ju brala k psychologicke. Sebaposkodzovanie normalne nie je.

breznica
17. dec 2023

Mňa zaráža jedno- nezvladas svoje jedno dieťa, si z neho na nervy a čakáš druhé?

kubkovamama
17. dec 2023

@luss121 kľud a treba čas pre seba,musíš byť v pohode.Ona má svoje dôvody,pre ktoré to robí,nielen vzdor.Moja keď besnie,ignorujem.Tiez to bolo strasne ťažké,nevšímať si a nevybuchnut.Ignoracia aspoň u nás jediné čo zaberá.

elmivelmi
17. dec 2023

@luss121 mas zlu vychovu,jedna vec je povaha a druha ze je zle vychovana.

Aj horsue deti sa daju dobre vychovat.
Ako som mala rozhovor s pani ucitelkou v soec skole,ze im tam davaju hyperaktivne deti,co musia opakovat predskolsky rocnik,ktorr kebyze nie su tak rozmaznane a nevychovane su na tom omnoho lepsie.

elmivelmi
17. dec 2023

No a hoavne sa nesmies bat dcerinho revu kdekolvek ci doma ,ci vonku,proste nepovol,ved ty si sef,nie ona.Co urobi ?Nic. a ked sa trepe na zem ako ryba na suchu-nechaj ju tak a nevsimaj ,ved sa nebude vecne.

luss121
autor
17. dec 2023

@heln človek by mal súdiť vtedy keď bude v jeho koži. Mám muža v zahraničí na všetko som sama svokrovci ani moji rodičia mi nepomáhajú takže je podľa mňa pochopiteľne že mám niekedy toho dosť . Taktiež keď som nebola tehotná som situácie znášala oveľa lepšie teraz keď mám mať nastavený kľudovy režim kvôli otváraniu je toho naozaj moc keď som na všetko sama . 🙂 necakam osočovanie že nenavidim svoje dieťa skôr nejakú podporu ale vy asi z tých matiek nie ste 🙂

emma022
17. dec 2023

Más úplne normálne 2,5 ročné dieťa. Mám také doma dve. Dvojičky. A ešte jedno 5 ročné. A tiež nemám pomoc starých rodičov.
Prosím ťa, načo si si robila ďalšie dieťa , keď to jedno vôbec nezvládaš?!
Navštív toho psychológia, lebo s novorodencom doma, to bude len horšie. Chceš mlátiť obe?😢

betulinka1
17. dec 2023

@luss121 neviem ti poradit, Skus sa ist poradit s detskou psychologickou, povie ti viac co a ako. Ale skusim ta ukludnit, kamoska mala takto dceru, este horšiu. Ked mala 6 rokov postupne sa ukludnila. Teraz ma 7 a je v pohode. Jasne, ze na matku si viac dovoli ale uz sa daj aspon postrazit. Kamoska si to sice za tie roky poriadne uzila ale ako vekom mala dozrievala, bolo to ok. A vies co je sranda, ze v skolke bola poslušná a nebol s nou vazny problem 😉. Ale kym sa vobec obliekli do skolky, tak kamoska pomaly na xanaxe 🤣🤣🤣. Mala sice aj muza doma ale toho mala absolútne odmietala, Cize aj tak bolo vsetko na kamoske. Ako keby si nieco vracali z minulých životov, zazila som parkrat ich vystúpi. 🙈🙈🙈

enoula
17. dec 2023

Podla mna tvoje pocity su normalne, si unavena , nastvana, frustrovana, mozno niekedy zufala a asi najčastejšie sama na to/danú situaciu.. kto by nemal nervy ci na seba na dieta na svet a neviem koho?
A ako citam, este aj tehotna, to ma clovek mnohokrát dost len sam so sebou..
Chce to asi pomoct, odlahcit ta viac aspon cez vikendy, aby si mala cas zregenorovat a premysliet ako reagovat. Ak je clovek unaveny, moze nie najlepšie reagovat aj na malickost a mozno zbytočne
Tie veci by som ani ja neriesila, nech nosi co nosi, kym jej nebude zima..tak ok
Deti nevedia ovladat emocie/pocity velmi dlho a tak reaguju ako vedia, vypustit to musia vona ked sa nakopi, tak place, zuri, reve, robi to co vie.. plus nestastny vzdor... Drzim palce, bude skúšať a sama zaroven tapat, lebo nevie si pomoct, treba sa na nu nejak napojiť a vydrzat s hranicami,aby si aj neublizovala.. mozno aj zmenit prostredie castejsie alebo kamsi na pole ist, nech sa vybeha, vykrici, ked sa jej nebude pacit, aj vyvala, uvidi dosledok, ze bude spinava... no musi sa naučiť.. ono to raz prejde, len vydržať toto obdobie nejak

stanzi
17. dec 2023

@luss121 Ja ta nechcem urazit, naozaj, ale @heln ma pravdu, mala by si vyhladat odbornu pomoc, z tvojho prispevku naozaj citit az nepriatelsky postoj k tvojej dcere, a ona to urcite citi. Mas normalne dieta v obdobi vzdoru (aj ja mam takmer 2,5 rocnu dceru v takom obdobi, takze viem o com hovorim), avsak reagovat na to krikom a bitkou je skutocne kontraproduktivne. Ako chces od nej, aby zvladala svoje emocie, ked ty nevies zvladat svoje? Deti zrkadlia dospelych...Zmen svoj postoj, nauc sa dat sa do kludu a jasne vymedz hranice, ale logickym sposobom, nie bitkou (ako bolo pisane vyssie - neda si sveter - nepojde sa von, robi sceny kvoli sladkostiam - ziadne doma byvat nebudu). Naozaj by si mala zapracovat najma na sebe, inak budu obe tvoje deti vyrastat v ukricanej domacnosti, a to teda nie je ziadne terno 😕

A k tomu, ze si na vsetko uplne sama - nuz to je smutne, avsak potom je o to viac nepochopitelne, preco ides zachvilu rodit druhe dieta...Ak je muz nedostupny, nech zaplati vypomoc (upratovacku, opatrovatelku) aspon na par hodin do tyzdna, nech mas cas si vydychnut.

luss121
autor
17. dec 2023

@emma022 predpokladám ale že každý večer máš muža doma . Ja som ešte v 5 mesiaci kosila trávu a teraz odhrabavam sneh . Ja nepotrebujem osočovanie a kde píšem že ju mlátim? Ja som napísala že som chcela úst respektujucou výchovou ani nekricat ani capnut. Myslím si že každá matka kričala na svoje dieťa alebo ho capla po ruke ja tu nepíšem že ju mlátim ja sama by som to nedokázala keďže to rodičia robili mne

luss121
autor
17. dec 2023

@stanzi keby nenavidim svoju dcéru tak tento príspevok ani nenapíšem a nevyčítam si to ale beriem ti že je to normálne . Ženy ktoré nemajú radi svoje deti je ich plný internet si to ani nevyčítajú ja každý večer sa sama seba pýtam kde som zlyhala v ten deň že to chcem napraviť myslím si že to nieje znak nenavidenia vlastnej dcéry 🙂

majlo1234
17. dec 2023

Zeny, ozaj by ma pri vasich komentarom typu naco si si robila dalsie dieta, pripadne ze autorka svoje dieta neznasa, zaujimalo ci mate teraz deti v tom veku, pripadne ako ste vy zvladali obdobie vzdoru. Take zbytocne osocovanie a ponizovanie. Nepoznam matku, ktora by v tomto obdobi bola so svojho decka nadsena a zvladala to stale s ikrou v oku.

luss121
autor
17. dec 2023

@majlo1234 Ďakujem ♥️

kris_tin257
17. dec 2023

Vaw ja ťa obdivujem že pri náročnom dieťati kedy muža mas ešte v zahraničí a nemá ti kto pomáhať si sa rozhodla mať druhé dieťa, môj syn tiež nebol prechádzka ružovou záhradou preto som počkala a mali sme druhé dieťa keď mal 3,5 roka a to mám svokru stále po ruke a muža stále doma, ako toto veľký obdiv za mňa 🙏

vafinka
17. dec 2023

@luss121 autorka ,ako mať taktok náročné dieťa s takouto ťažkou povahou je strašne náročné,všetky moralistky čo si kopli do teba ,chcem veriť tomu že detičky majú vychované ako obrázok,milunke dobrunke...no to isto.ja som toto mala tiež a pri Tom môj je autista a výchova ako taká bola tak náročná že som každý deň premýšľala o Tom ,že buď začnem piť alebo si to už hodím,neskutočne vyhorela a vyčerpaná som bola,ja ti poradím len jedno ak smiem,musíš byť prísna,dodržiavať na milión percent pravidlá nesmieš vôbec upustiť,a čo povieš to bude platiť a keď bude treba dať jednu výchovnú po zadku,tým sa svet nezrúti a musíš iba nastaviť hranice,a časom sa ti tvoja výchova časom odmení,bude potom lepšie,chce to pevné nervy,výdych nádych a časom bude lepšie uvidis

vafinka
17. dec 2023

@luss121 a keď bude dcérka skriekat - ignoruj ju,povedz jej buď to povie pekne alebo v Tom prípade ju úplne ale úplne ignoruje áno budú scény ešte väčšie ale bez diváka není divadlo,

elmivelmi
17. dec 2023

@luss121 no le ak sa otvaras naozaj maj kludovy,decko daj do jasli do 17 a ty lez a setri sa.Aby kvoli tomu ze nemas doma klid nahodu si nerodila skor.

elizabeta56
18. dec 2023

Ahoj. Nepíšeš, ako reaguješ na tie dcérine kriky. Ja som občas tiež bezradná a tiež hľadám, ako veci riešiť rešpektujúco. Určite je to ťažké s temperamentným dieťaťom. Nám so začiatku dosť pomohlo akceptovať detský krik a plač. Prosto nechať dieťa vyzúriť a plakať, keď potrebuje. Ponúknem mu náruč a ak odmietne, nechám ho tak a poviem, že som tu pre neho, keď bude potrebovať. Teraz máme tiež vzdor a občas si veru neviem rady. Keď robí to, čo by nemal a nepočúva na nič, chytím ho a obmedzím mu pohyb. Neviem, či je to dobrý spôsob, preto som aj založila novú diskusiu.
Obliekanie je i nás podobné. Tiež má obľúbené veci a nové veci často odmieta. Tiež mu vadí, keď sa zašpiní. Ale v tvojom prípade by ma trápilo to kričanie po tebe. Kričí sa u vás doma? Lebo ak sa bežne u vás nekričí, neakceptovala by som to. Skús dcére vysvetliť, že sa ti to nepáči, a že keď sa navzájom ľúbite, tak po sebe neziapete. Že ak bude po tebe vrieskať, neustúpiš jej, práve naopak, že ťa to bude bolieť resp.ako to cítiš.
Tiež je možné, (a netvrdím, že to tak je), že má nejakú diagnózu a ťažšie sa jej spracovávajú emócie a podobne. Ak by to neprechádzalo, ja by som byť tebou k psychologičke zašla, už len pre moje vlastné upokojenie.