Je moje dieťa mimoriadne bystré?

10. jan 2022

Veľa ľudí z nášho okolia nám hovorí, že naša dcéra je mimoriadne bystrá. Vlastne nám to hovoria už rok a pol od jej jedného roka. Ma veľmi dobrú pamäť čo si všímame už aj my nejaký čas.. pamätá si udalosti detaily, sama o nich rozprava. Ma 2,5roka, pozná písmenka, niektoré vie aj napísať, take jednoduché ako O, I, A atď..Miluje kreslenie a už kreslí tak, že slnko je evidentne slnko s očami ústami nosom, lúčmi. Spočítať vie do 12 čokoľvek ze ked sa jej spýtam koľko je čoho napriklad na obrázku, tak mi to spočíta. Nechcem si niečo nahovárať, vnímala som jej jedinečnosť ale najmä preto lebo je to moje dieťa a skôr mi prišlo vždy zvláštne keď nám hovoria aké mame šˇikovne dieťa. Nepoznám deti v jej veku, preto neviem či je o niečo šikovnejšia. Fantáziu ma nekonečne úžasnú že len zírame keď si začne vymýšľať nejaký príbeh ma to hlavu a pätu akurát v jej vnímaní sveta, veľmi pekne rozprava keď niečo sle vyskloňuje, sama sa zastaví, povie “nie, počkaj,” a povie správny tvar. Tak by som rada počula vaše skusenosti s Vašimi detičkami či už máte mimoriadne nadane deti alebo nie.. ☺️

birika
10. jan 2022

uz tu bola taka diskusia, tam dieta citalo nejaku inojazycnu nabozensku knihu v takomto veku

soldi
10. jan 2022

moj prvorodeny bol takto nadany, ten kreslil komplet postavy uz v roku a pol. od dvoch rokov chodil na zusku. tiez poznal pismenka, mal fantaziu, atd. bol vynimocny, ale casom sa to stratilo ako keby. prestal tak rychlo napredovat, stale je velmi sikovny, v mnohych veciach nadpriemer, ale ziadny druhy einstein z neho nebude 😀

anjelicek26
10. jan 2022

V tomto veku je to o rychlosti rozvoja urcitych centier v mozgu (co neovplyvnis) a potom o venovani rodicov (co ovplyvni velmi vela). Drviva vacsina tychto 1-4 rocnych ultra sikovnych deti sa v 6 rokoch v skole stane absolutne priemernymi... proste ich ostatne deti dobehnu, len to chcelo viac casu... tych skutocne nadpriemerne inteligentnych je len par. Momentalne - venuj sa dietatu, davaj jej podnety, nech sa uci, nemusia to byt cisla a pismena, je si myslim, ze omnoho podnetnejsie je ucit sa rastliny, zvierata, kamene, prirodne ukazy, ludske telo a veci, ktore si moze obzriet a maju zmysel v akomkolvek veku poznat..daj tomu cas...

janulka182
10. jan 2022

moje dcerka bola taka. v 2 rokoch poznala skoro celu abecedu. mam to aj na videu 😀 citala velmi skoro. vedela strasne vela basniciek, knihy naspamat. neviem, ci sledujes Sajfu, on casto pridava svoju dceru na IG, co vsetko uz vie. tak nasa bola velmi podobna. no a v skole je sice sikovna, ma zatial na vysvedceni same jednotky (je uz 6stacka), ale nijako nevytrca z radu. je normalna ziacka.

simkids
10. jan 2022

u nas bolo podobne, vnimali to najma stari rodicia, ktori mi hovorili ze to nie je normalne v jej veku, kedze je starsia od druhorodenej, tak som ju tiez nemala s kym porovnat a niektore veci som brala normalne. Dali sme ju otestovat pred nastupom do skoly, aby sme vedeli na com sme, ci to budeme nejak riesit dalej co sa tyka vyberu skoly. Skor to nema vyznam, lebo co viem tak to iq sa dost meni pri tych malych detoch. Testy jej vysli vysoke, bola nam odporucana trieda pre nadane deti, kde teraz chodi ako prvacka, je spokojna.

luccija
10. jan 2022

Áno je šikovná neviem či nadaná🙂ale každé takéto dieťa treba podporovať, kúpiť mu úplne iný štýl hračiek, iným spôsobom sa mu venovat môžeš sa ísť poradiť väčšinou, keď to rodičia nechajú tak, tak o pár rokov západne medzi ostatné a je úplne priemerne

danieladeley
10. jan 2022

Urcite je sikovna, ale urcite nie nadpriemerne. Poznam vela deti, ktore tieto uvedene veci vedeli aj skor. V takom veku by som povedala, ze na niektore deti sa toho nalepi viac, na niektore menej, ale nadpriemernost sa ukaze az neskor. Dalej sa jej venujte a uvidite neskor 🙂

negymama
10. jan 2022

hlavne dievcatka maju casto ten rychlejsi vyvoj, v recovej oblasti ci v motorike. Ako baby pisali, je sikovna, treba ju podporovat, davat podnety a uvidite.

My sme mali v rodine rozne typy vyvoja. Najstarsie dieta v rodine /dnes uz dospela zena/ bola ultra rychlo rozvijajuce sa dieta. v 4 mesiacoch! hovorila prve slova, napodobnovala zvieratka, mavala, ukazovala aka je velka atd - ine deti v tom veku sa este len zacinali prevalovat. a v 6 mesiacoch, prve vety - nezazijem neuverim. V roku komplet rozpravala, cista rec - akurat tym ze bola vzrastovo vacsia na svoj vek , ludia jej tipovali 2-2,5 roka, takze nevzbudzovala udiv. Postupne sa to vekom ta "genialita" vyrovnavala. Ma vysoku skolu, je sikovna, dobre zamestnanie. ale nic co nedosiahnu aj ine deti s priemernym vyvojom.

Moja najstarsia dcera bola zasa z tych "pribrzdenych" deti, pomaly vyvoj reči, na 4 roky sme ju ledva nadrilovali zakladne farby ako 5,5 rocna nevedela ratat ani do 5, mnohe mamicky na ihrisku si na nej so sikovnejsimi detmi dvihali ego... Mala aj odklad sk. dochadzky na odporucenie MS i psychologicky. Dnes je druhacka na bilingvalnom gymnaziu, celu zs od 1 po 9.rocnik same jednotky. Takze uplne iny start v rannom detstve ako jej hore spominana sesternica - a nakoniec prakticky rovnaky vysledok.

mamina0078
10. jan 2022

Podla popisu je to priemer... Co sa tyka pisania, citania, pocitania napriklad u nas v strednej a vychodnej EU sa ucia deti az v 5-6 ale napriklad v Anglicku, Francuzku je bezne, ked 4-5 rocne dieta uz pozna abecedu a vie citat na takej urovni ako u nas prvak (aspon z par rodin, kde som robila aupair to tak bolo, ze 4r uz poznali abecedu a 3 rocne ju vedeli ako basnicku zarecitovat a pocitat okolo 10 niektore aj vyssie pocty ine aspon do 10) takze v porovnani s tym, nie je to nic nadpriemerne. Je to jedine pre teba ukazka, ze sa malej venujes oproti ostatnym. Kazde dieta dokaze byt tak sikovne ako sa mu clovek venuje s vynimkou ak ma nejake poruchy vyvinu alebo ine neurologicke/psychologicke problemy.

negymama
10. jan 2022

Alebo si spominam na prihodu, ked sme sa prvy x stretli s jednom mamickou, ktora mala dceru v rovnakom veku ako moja... mali 1,5 roka, a moja ukazala prstom na dieta a vyblabotala "baaba" a jej rovesnicka ... Teta, mozem pohladkat vaše babetko?" Skoro som odpadla, ze su rovesnicky, v dalsom polroku, moja jednoslovne komentare aha havo, dievcatko pripoviedky ako "mamka porozpravam ti, co sa mi dnes v noci snivalo..."

Potom sme sa po rokoch stretli /odstahovali sme sa do inej casti mesta/ a diecata uz boli skolacky, a pytam sa mamicky ako skola...aa, daj pokoj, nejde jej, ona len kecat vie.

evkamotka
10. jan 2022

Z popisu je taký šikovný priemer, čo mám okolo vlastné deti,netere, synovcov...

janulka182
10. jan 2022

@luccija urcite to nie je o hrackach, ci bude aj nadalej sikovna alebo nie. bud to v sebe ma a nadalej ostane nadpriemerna, alebo nie.

luccija
10. jan 2022

@janulka182 nemáš pravdu.Moja kamarátka mala problémové dieťa v škôlke, až bola poslaná k psychologicke dcére vyšli vysoké IQ testy a bolo im poradene úplne iné hračky logické, karty, nie klasiku ako je väčšinou doma v škôlke pre 3,4 r deti.Mama tam išla, lebo dieťa bolo roztekane, nič ju nebavilo, emocionálne výbuchy plač krik..tam pri logických hrách vydržala hodinu, lebo ju to bavilo.Chodila neskôr aj do školy pre nadané deti...aj nadanie treba podporovať čo z toho, keď niekto je nadaný na husle a rodičia ho nebudú ťahať dopredu.

luna379
10. jan 2022

Ja som taká bola, v troch rokoch som sa naučila sama čítať, vedela som rozprávať veľmi skoro... mama hovorila, že už v jednom roku som hovorila plynulé vety... mám vyššie IQ - nad 130 ale poviem ti, že mi to v dospelosti prináša skôr starosť ako radosť - veľmi overthinkujem, všetko si všímam, pamätám, nedokážem vypnúť vôbec, istú dobu som mala aj psychické problémy. V škole mi to pomohlo iba pri predmetoch, čo ma bavili, aj napriek veľkému IQ bola pre mňa napr. chémia totálne peklo a skoro som prepadla... :D

filili
10. jan 2022

Mne príde podľa popisu ako normálne šikovné dievčatko, dnešné deti sa celkovo rozvíjajú rýchlejšie, ako to bolo kedysi. Ja mám 2,5 ročného syna, je na tom veľmi podobne ako tvoja dcérka, rozpráva pekne, počíta do 30 a pozná veľa, veľa básničiek a pesničiek... Nepovažujem ho za nijak mimoriadne bystrého, skrátka je šikovný, rýchlo sa učí, napreduje a máme z neho radosť 🙂 u nás to pripisujem tomu, že má 4 ročného brata, po ktorom všetko opakuje 😀 starší sa napr.naučil prvú básničku až v škôlke 😀

janulka182
10. jan 2022

@luccija ja neviem... nehadam sa samozrejme, mozno nemam pravdu. ale raz, ked ma niekto nadpriemerne IQ, tak ho nestrati kvoli hrackam. proste v skole sa ukaze, ze vycnieva, ze je sikovnejsi ako ostatne deti. samozrejme, ze vhodnou hrou sa dokaze viac zabavit a viac si ju uzit.

annm81
10. jan 2022

2,5 roka je príliš málo na to, aby reálne bolo možné zhodnotiť jej intelekt. Starí rodičia majú tendenciu niektoré veci preceňovať, lebo za ich čias nemali deti také množstvo podnetov ako dnes. Navyše sa nejaký nadpriemer až tak neriešil. Ja aj môj manžel máme IQ v pásme geniality, ale nikto si na nás v detstve vôbec nič špeciálne nevšimol 🙂

Rozhodne tvoje dieťa nezaostáva, takže ju podporuj. Ale jedna rada, ktorú dávam každému, kto má pocit, že jeho dieťa je génius - drž ju nohami na zemi. Alebo skôr - drž nohami na zemi seba a svoje ambície. Vďaka svojim detským a tínedžerským záľubám som mala okolo seba veľa veľmi nadaných priateľov - omnoho šikovnejších a múdrejších ako ja. Preto viem, že extrémne vysoké IQ nebýva práve výhra. Tí najinteligentnejší a tí, ktorých rodičia sa snažili vychovať z dieťaťa génia v jednej oblasti (hudba, matematika..) často dopadli zle. Nedokázali sa prispôsobiť bežnému svetu, nechápali bežných smrteľníkov, nedokázali nadviazať vzťahy, veľmi skoro vyhoreli, prišli depresie, dokonca samovraždy. Ja som vyrastala ako obyčajné dieťa, v škole som síce bola mierne nadpriemerná, ale nijako extra som nevyčnievala, jedine v tom, že som sa v živote nemusela doma učiť. Okrem študovania encyklopédii, som hrala na gitaru, plávala, hrala v hádzanárskom družstve, flákala sa s kamarátmi. Až do skončenia gymnázia som nebola vyhranená v tom, akú chcem kariéru. Dnes mám dobrú prácu, hoci ma nevychovávali ako génia. A som aj dobre zakotvená v bežnom živote, i keď len ja sama viem, že naučiť sa a porozumieť mnohým bežným veciam ma stálo dosť úsilia.

Vyzerá to, že môj syn podedil intelekt od nás. Vyhýbame sa u neho memorovaniu faktov. Namiesto toho sa ho veľa pýtame, aby sám hľadal odpovede. A najmä sa snažíme, aby sa vyvíjal vo všetkých oblastiach - aby dokázal vyliezť po lezeckej stene, aby vedel pekne písať, aby rozumel priateľstvu, aby sa vedel vcítiť do iného človeka, aby mal úctu k prírode, aby vedel, ako si objednať v reštaurácii...

zuzki1
10. jan 2022

Je veľmi šikovná . Rozvíjala by som to aj inými smermi , detičky v tomto veku sa rýchlo učia . Na druhej strane nie je kam sa ponáhľať , detičky sa neskôr pribúdajúcim vekom dobehnú. Rozvíjať treba aj emocionálnu inteligenciu. Ak cítiš že ma na niečo špeciálne nadanie a zároveň ju to baví , napr nejaký šport , hudobný talent , pohybový atd podporiť ju v tom . Každopádne je ešte moc malinka tak treba počkať a do ničoho ju nenutit.

lilope
10. jan 2022

V rodine máme tiež rovnako šikovné dievčatko ak nie šikovnejšie. Má 2,5 roka a ešte pred 2. rokom rozprávala v rozvinutých vetách. Ovláda asi 15 písmen abecedy, vie počítať do 10 slovensky a anglicky, niekoľko slov anglicky, pozná zložité tvary, farby a zvieratá, a ani už neviem čo ešte. Vždy ma niečím prekvapí. Jej mama sa jej extrémne venuje a učí ju veci, ktoré sa učia až v škole. Častokrát mi to príde úplne zbytočné vedieť v jej veku tvary ako lichobežník či kosoštvorec. 🤷 Uvidíme ako sa jej bude dariť v škole. Myslím si, že aj keď si v istých veciach nadbehla už teraz, v budúcnosti sa od iných detí, ktoré sa to naučili v neskoršom veku, odlišovať nebude. Ale môžem sa mýliť.

annm81
10. jan 2022

@lilope S tým lichobežníkom je to skvelý príklad. Matky, ktoré majú potrebu chváliť sa svojimi deťmi ich často učia práve takéto veci. Matky, ktoré chcú dieťaťu rozvíjať intelekt, ostanú pri štvorci a snažia sa deti priviesť k tomu, aby samo prišlo na to, ako ho vytvoriť z dvoch trojuholníkov.

kacena4
10. jan 2022

necitala som prispevky ale aj dieta s mentalnym postihnutim ti vie precitat cisla ci pismena aj nakreslit tvar... ide o to, ze deti v tomto obdobi cisla a pismena vnimaju ako obrazok nie "udaj", takze nevedia spocitavat ani citat teda spajat pismenka do slov takze ano dieta je sikovne ale nie mimoriadne nadane drzim palceky nech sa vam dari v napredovani

lilope
10. jan 2022

@annm81 ako som už napísala, príde mi to na jej vek priveľa. V každom prípade, keď nie je preťažovaná, tak jej to neuškodí, no podľa mňa to aj tak, kým to bude potrebovať, zabudne. Keby bola geniálna, vyslovene by sa nudila a vyžadovala viac vedomostí, bolo by to iné. No jej prípad to nie je.

annm81
10. jan 2022

@kacena4 Ale autorka nepíše, že jej dcérka vie len prečítať číslice. Píše, že dieťa vie spočítať objekty, teda pozná postupnosť čísel a chápe, že číslo reprezentuje množstvo. U dva a pol ročnej to nie je absolútne unikátne, ale zasa to nezvládne každé dieťa v danom veku.

kittykat22
10. jan 2022

kamaratka mala Elisku. V 3 rokoch po navrate z dovolenky rozpravala informacie o Egypte. Rozpravala kolko vypije tava a kolkom km dokaze prejst. Vedela kolko ma Egypt obyvatelov a dokazala o tej krajine samostatne rozpravat takmer 20 minut. Detailne v cislach a geografickych suvislostiach. Pre mna neuveritelne. Nikdy som o nicom takom nepocula.
Teraz ma 15 a isla na nejaku obyc skolu - nie gympel a ma primerenejsie znamky. Urcite to nebude zanedbanim vzdelania - lebo chodila na vyberovu ZS, ani tym, ze by sa jej rodicia nevenovali. Len ten rychly nastup ktory mala potom ustal. Jej + bol rychly nastup reci. Niekedy na prvom stupni bola s detickami plus minus na rovnakej urovni.

veroonr
10. jan 2022

Moja mala ma tiez 2,5 roka a ovlada podobne veci ako tvoja, tiez nam vsetci hovoria ze je velmi sikovna. My to nejak nedramatizujeme, proste je v takom obdobi ked sa na nu vsetko lepi, treba nadalej pokracovat v podnetoch, co bude dalej sa uvidi. Hlavne nevytvarat tlak na dieta

mogaa
10. jan 2022

ešte je skoro rozprávať o nejakej výnimočnosti...ono sú deti ktoré vedia počítať, poznajú nejaké písmenká ale čo sa týka ostatných zručností tak sú uplne mimo....nevedia sa sami zahrať, obliecť, nie sú odplienkované, nemajú záujem o iné deti alebo nechcú komunikovať s nikým len s "rodinou"....každá minca má dve strany.....kolega mal syna čo chodil do školy pre nadpriemerne inteligentné deti - bol z neho nešťastný, lebo ten chlapec nemal kamarátov, nebavilo ho ísť sa von hrať, či len tak si kopať s rovesníkmi loptu...v podstate dieťa čo žilo vo svojom svete - zahrabaný v encyklopédiách, bez normálneho detstva, bez kamarátov....

vevesh
10. jan 2022

@annm81 absolutny suhlas..tiez mam sedy nadpriemer a jedno z deti tiez. Ale v socialnej oblasti bolo dieta absolutne nezrele a zaostavalo (a viditelne)- nepotrebovalo nikoho, vsetko robilo samo a aj dokazalo (ako 6 rocne uslo zo skolky tak, ze podkopalo plot a prislo samo domov😱) . Ano mohla som ho dat skor do skoly, ale nechcela som aby trpelo tou socialnou ne-interakciou, ktoru sa za ten cas naviac naucilo medzi obycajnymi detmi. V prvych dvoch rocnikoch si ucitelka vobec nevsimla, ze ma take dieta v skole- ono si robilo, co chcelo, nerobilo ulohy, malo svoj cas...ale vsetko vzdy vedelo (a aj najviac). Teraz momentalne na biologii exceluje- ucitelka musi informacie googlit, lebo tak do podrobna to ani ona nevie🙈🙉🙊ale socialna interakcia sa pomaly ale isto rozvija tak, ze ako si povedala, dokaze sama veci z kazdodenneho zivota a to mi je dolezitejsie, ze vie naspamat encyklopedie ci 4 jazyky a pod., s ktorymi sa nikam.nepohne...