Je dobré rozmaznávať deti?

7. dec 2022

Idem si po názory. V rodine vedieme diskusiu a sa nezhodneme na tom, či je dobré rozmaznávať deti. Tak ma zaujíma názor viacerých ľudí.

Mám školáka, ktorý bude na Vianoce zasypaný darčekmi. Ako každé Vianoce, narodeniny, meniny, Mikuláša, Veľkú noc, Valentína. Popritom ešte bežne dostane nejakú hračku len tak. Dostáva kvalitné, rozumné a trvácne hračky a rodina si to finančne môže dovoliť. Stopli by ste to, alebo nie, v prípade, že dieťa vôbec nejaví známky rozmaznanosti? Dieťa poteší aj malý darček - aj ponožky alebo tričko s pekným obrázkom. Vždy sa za darček poďakuje a nikdy sa nestalo, že by dalo najavo, že očakávalo viac. K veciam sa správa dobre - drvivú väčšinu hračiek a oblečenia predávame v dobrom stave ďalej. 2x ročne vytriedime oblečenie, ktoré je malé a raz ročne hračky z ktorých už vyrástol. Zničené hračky u nás nikdy nebolo vidieť. Samozrejme sa nedokáže so všetkým hrať každý deň, ale k všetkému sa dostane - týždeň skladá jedno lego za druhým, potom dva týždne programuje robota, ďalšie tri dni nie je doma, lebo hneď po povinnostiach si vezme bicykel a ide von.

veronika3110
7. dec 2022

ak je to naozaj takto ako hovoríš, to mi nepríde ako rozmaznanosť..
povedala by som, žeby bol rozmaznaný, ak by ti povedal, že chce napr. nejaké lietadielko a bude sa hádzať o zem, kým to nedostane a ty si pôjdeš nohy dolámať, aby si to lietadlo utekala kúpiť, aby sa prestal hádať o zem a trucovať..

negymama
7. dec 2022

podla mna je to uplne OK. Mame rodinu, kde maju chlapca jedinacka a su dobre situovany, chlapec ma vela veci, aj drahsich, kadejake digitalne hry a vychytavky, pluz lyzovacky, dovolenky v zahranici, pekne kvalitne drahsie oblecenie, platia mu aj drahsie konicky, reprezentacie. A je to jeden mily slusny chlapec. Nikdy veci nenicil, za vsetko podakuje, vazi si. Je rad aj za auticko z benzinky.

simona20201309
7. dec 2022

Podla mna, keď sú to rozumne hračky, tak prečo nie? Ak ich pravidelne pretriedujete a hra sa s tým, nevidím dôvod mu to stopnúť. Manžel si tiež myslí, že to preháňam, ale vždy je nadšený, keď vidí ako sa deti s tými hračkami hrajú a aké sú super. Často krát sa aj on sám s nimi rad hra (aj ja samozrejme)
Keď tiež poctivo vyberieš rozumne hračky a nie stopäťdesiate piate autíčko s hukackami a blikackami a celý deň ti nebeha po dome a nehulaka ako siréna, tak je to v poriadku.
Ešte dodám... je to super keď si poznáš syna a vieš ktorá hracka ho poteší, poznáš ho a vieš, s čím sa bude hrať. Ja som tiež mala obrovský problém vybrať hračky- vybrať z toho množstva, čo všetko by som im chcela dopriať. Ale to by už bolo naozaj veľa.

autor
7. dec 2022

@negymama Koľko má ten chlapec prosím rokov? Rada by som videl, že sú aj staršie deti, ktoré sú rozmaznávané, ale nie rozmaznané. Myslíš, že je to jeho povahou, alebo ho rodičia vychovávali tak, že aj keď má všetko, neznamená to, že je to samozrejmé? Alebo rodičia sú tiež skromní a on len videl ich príklad?

jaskolka
7. dec 2022

To vôbec nepôsobí, že by bol rozmaznany. Keď sú to kvalitne hračky, na ktirych sa, predpokladám, aj niečo naučí, tak by som to neriešila. Podobne ako píše vyššie, iné by to bolo keby si vynucoval dačo vreskom, krikom a podobne, alebo si nedal vysvetliť, že proste niečo nedostane. Ale takto by som sa netrápila, zdá sa, že je to rozumný chlapec, ktorého ani kopec darčekov nepokazí

sima338
7. dec 2022

Za mňa tiež pohoda, možno len ubrať z množstva. Poznám veľa detí z dobre situovaných rodín a majú naozaj všelijaké možné hračky od výmyslu sveta, dovolenky xkrát do roka, súkromné školy/škôlky a sú to milé, vďačné, rozumné deti. Samozrejme vždy česť výnimkám. Dôležitá je pokora, nie skromnosť. A to je o výchove.

negymama
7. dec 2022

uz ma 17 rokov, a otal rovnaky aky bol. Veru a keby ze nie sme rodina, kludne ho aj za zatka beriem. 😀 S dcerkou su velmi zadobre.
On napr. sa nikdy ani neposmieval, ci neriesil ako su na tom ine deti. Mal kamarata z chudobnejsej rodiny, ktory sa k nim chodil hravat. Alebo aj mojim chlapcom, ked po nom nosili oblecenie, nikdy nepripomenul, ze aha to bolo niekedy moje alebo co.

autor
7. dec 2022

@sima338 Pritom keď počuješ, že dieťaťu rodičia doprajú všetko, tak si predstavíš, že z neho vyrastie pubertiak, ktorý sa bude všetkým posmievať, že sú chudáci, bude arogantný, namyslený, nič si nebude vážiť. Super, že poznáš aj také deti, ktorým dobrá povaha vydrží napriek materiálnemu dostatku.

negymama
7. dec 2022

teda 16,5, 17 ma az na jar. ale to je jedno. Zalezi aj na povahe aj na vychove. Poznam deti z horsich pomerov, ale velmi materialne zalozene. A rodicia sa zadlzuju aby mali na darceky na narodeniny ci na vianoce...hlavne lacne a vela.
Mame takych znamych...v domacnosti su neprerobene veci, stara plesnivejuca kuchyna, neporobene okolo domu, ale decka maju kazdy rok drahy iphone aj na splatky, len nech chuda netrpi, ze vraj sa mu deti budu posmievat. Co je myslim blbost, - my sme tak na tom stredne, ale radsej detom zaplatim vylet, kruzok, jazykovy krurz a mobil im staci aj za 100-200 eur az do vypouzivania. A moje deti nikdy neprisli, ze by niekto riesil ich mobil ci oblecenie. Jedne deti maju take, druhe onake, co je na tom.

treba ucit deti, aby si dozicili, kupili na co maju /nie na dlh/ ale aby na veciach nelipli.

kristinapetronela
7. dec 2022

Práveže si myslím ,že deťom treba normálne dopriať♥️♥️♥️

autor
7. dec 2022

@negymama Poznám presne také rodiny, kde si deti vydupú všetko a lacný vianočný darček vedia hodiť do koša, lebo nie je dosť dobrý a pritom rozpočet majú ledva na vyžitie. Teraz keď si to tak opísala, som si uvedomila, že možno je rozdiel v tom, že u nás sme nikdy nemali potrebu prezentovať sa tým, že na to máme. Ak si kúpim drahšie oblečenie, kúpim si ho preto, že je kvalitné a nepotrebujem mať značku cez celú hruď a ak mám drahý telefón, nepotrebujem ho všade položiť tak, aby ho každý videl. Ani dovolenku nehľadáme podľa toho, čo je práve in a namiesto Dubaja ideme len za roh do Škandinávie. Zatiaľ čo rodičia tých rozmaznaných detí čo poznám majú napr. v obľube fejkové oblečenie a doplnky s viditeľným logom. Tak asi budem dúfať, že sa to moje dieťa nepokazí ani v puberte a ostane mu tá jeho povaha.

negymama
7. dec 2022

vacsinou sa povaha nepokazi ak nema preco. Vy ako rodicia k tomu mozte prispiet jednak postojom jednak praktickymi ukazkami... ze naucite dieta podielat sa na nejakej charite ci dobrovolnej pomoci. Ja napr. s detmi vyberam na vianoce, ked je taka akcia dar pre seniorov, ze si spolu vyberieme nejaku babku ci dedka zo zoznamu a kupime im co si tam praju. Radost z davania je minimalne taka dobra ako radost z dostania niecoho.

proste najst nejaku aktivitu ci moznost nieco darovat, prispiet peniazmi, ci svojim casom a pracou zadarmo, to dietatu pomoze k charakteru.

tiez. som si napr. spomenula na jeden priklad, ked pubertalna slecna z chudobnejsej rodiny, tresla statusovy drahy mobil o stenu, znicila stenu i mobil a ocko hned bezal kupit novy. to nic ze musia potom cely mesiac zit na mucnych lacnych jedlach. Nech len dcerka netrpi nedostatkom statusu v kolektive. To je pritom len taky pominutelny blaf.
Syn ma v triede niektore fakt bohatsie deti, donesu ukazat 2tisickovy mobil, decka na to mrknu 3 sekundy ze OK fajn...a uz to nikoho nezaujima.

autor
7. dec 2022

@negymama Občas niečo pošleme na charitu, ale len tak neosobne niektorým organizáciám. Dala si mi dobrý nápad - nájsť niečo, kde môžme veľmi adresne pomôcť, možno ani nie peniazmi, keďže sám ešte nezarába, ale ísť spraviť nejakú užitočnú prácu zadarmo. Určite niečo vymyslíme, ďakujem za nápad.

mirkava
7. dec 2022

Väčšina dnešných deti ma všetko na čo si pomyslí 😊. Nemyslím ze to nejako formuje osobnosť. Dnešná spotrebná spolocnost je už taká. Skúsme začať od seba, nekupime si všetko o com si myslíme že to "potrebujeme"? A potrebujeme to naozaj? A presne tak sa správame aj k našim deťom...

sunshine_007
7. dec 2022

Nezda sa mi, ze je rozmaznany, klobuk dolu pred vychovou! Podla tvojho opisu vidim u vas znaky konzumneho sposobu zivota.
Mozno by ste ako rodina mohli spolocne zamysliet nad tym, ako VY mozte pomoct udrzatelnosti (sustainability), ekologickosti a mozno aj mysliet na socialne znevyhodnenych, ked si to mozte dovolit.
Nakup veci, hraciek.. kt. nie su vyuzite vytvara odpad, transport veci k zakaznikovi vytvara CO2 emisie, cize mozno by ste sa mohli «vzdat» veci, kt nepotrebujete a mohli by ste byt vzorom pre ludi okolo. : )

lenvam
7. dec 2022

Akoze to ze si môžete dovoliť nakúpiť toho veľa je rozmaznanost? Ci ako? Lebo u mňa to rozmaznanost teda nieje. Rozmaznanost je keď ti dieťa skáče po hlave a ty mu to dovolíš alebo keď ta na verejnosti kopne do nohy lebo nieje po jeho a ty zareagujes úsmevom lebo veď hádam nebudem dávať kázeň na verejnosti

ahooooj
8. dec 2022

Tak on určite nie je rozmaznaný🥰
Ale tak aspoň trošku rozmaznať deti, raz za čas ich potešiť je v poriadku. Netreba z nich urobiť niakých malých namyslených kráľov, len ich občas potešiť

autor
8. dec 2022

@sunshine_007 O ekologickú stránku problému sa bojím najmenej 🙂 Nie, že by som ekologickú krízu chcela zľahčovať, ale nepatríme k extrémne konzumným rodinám. Hej, chodíme na dovolenky, ale namiesto toho aby sme šli 8x ročne letecky na víkend tak ideme 2x ročne na dva tri týždne a nie každá naša dovolenka musí byť do exotiky, máme radi aj Európu. My ako rodičia kupujeme kvalitné oblečenie, ktoré vydrží viac ako jednu dve sezóny, potraviny ktoré je možné kúpiť bez obalu, kupujeme takto. Vlastne takmer 100 percent detských vecí darujeme alebo predáme ďalej a keďže sú to kvalitné veci, často prežijú aj viac ako dve deti. Tých pár kusov oblečenia, čo má nejaký fľak, žmolky a podobne ponúkneme k balíčkom pekného oblečenia a ľudia to vezmú s tým, že doma na maľovanie alebo na prácu v záhrade to dokážu využiť. Hračky tiež preferujeme kvalitné a nemáme problém podediť lego alebo knihy po dvoch deťoch a neskôr darovať ďalej.