Jasle a nástup do práce

myska7
18. jan 2012

Mám 16mes.dcérku,poberám rodičovský príspevok (190e), volajú ma do práce. Ja by som chcela ísť tak max.na 1 rok ísť pracovať - skrátený uväzok (potom druhé bábätko). Nastúpim na TPP alebo na dohodu?
Ak by som dala dcérku k opatrovateľke - bez živnosti aj tak mám nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa (230e)? Alebo je nutná iba opatrovateľka so živnosťou?
Ďakujem

jankohrasko
18. jan 2012

@myska7
Príspevok na starostlivosť o dieťa – pre zamestnaného rodiča.
Poskytovaním príspevku štát prispieva rodičovi alebo fyzickej osobe, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na úhradu výdavkov vynaložených na starostlivosť o dieťa.
Príspevok za kalendárny mesiac je v sume preukázaných výdavkov oprávnenej osoby na starostlivosť o dieťa, najviac do výšky 230 Eur.
Príspevok za kalendárny mesiac je v sume 41,10 Eur mesačne v prípade, ak starostlivosť o dieťa zabezpečuje rodič popri vykonávaní zárobkovej činnosti alebo iná fyzická osoba bez živnostenského oprávnenia a nepoberá rodičovský príspevok.

tú sumu do 230eur preplatia vtedy, ak sú to oficiálne jasle- škôlka, alebo fyzická osoba, ktorá má opatrovanie detí v živnostenskom liste a má k tomu príslušné priestory...
ak sa ti o dieťa stará niekto z rodiny, tak treba napísať prehlásenie, že kto sa o dieťa bude starať, kým budeš v práci a vtedy ti ostáva 190eur rodičovský príspevok.... oba príspevky pri dokladovaní platia až do troch rokov dieťaťa...