Jarné detičky a škôlka: počkať na MŠ do 3,5, alebo dať do súkromnej?

little_honeybee
5. nov 2019

Ahojte maminy, ktore mate jarne deti. Je tu nejaka mamina, ktora dala dietatko do skolky v 3.5 rocku? Aka bola adaptacia? Nam sa nepodarila statna skolka v 2.5 ale nebrali sme to tragicky, no zda sa mi, ze o rok ked pojde bude mozno neskoro na socializaciu, velmi miluje deti. Dat dietatko na medzicas do sukromnej skolky? Prosim vase skusenosti

maciatkolulu
5. nov 2019

@little_honeybee neskoro na socializaciu? Prečo? Nás išiel ako päťročný, bez žiadnych ranných revov, stresov a pod, žiadne choroby, úplne super. A to do cudzojazyčné triedy, kde nerozumel, teraz hovorí krásne cudzym jazykom, kamarátov mal hneď. Neviem, prečo by malo byt neskoro na sociizaciu, ved snáď doma nesedíte a malé deti naozaj nepotrebujú denne mat 25 iných deti okolo seba a program a rozruch a všetko, syn je ešte v škôlke a ma dní, keď povie, ostaneme dnes doma. A užívame si, ono to sú tie najkrajšie chvíle, nástup do školy je už koniec😉.

little_honeybee
autor
5. nov 2019

@maciatkolulu ja si tiez myslim, ze sa niet kam ponahlat, len okolie je take, ze vsetci tlacia deti cim skor do skolky, jasiel, atd. My nemame vela kamosov v s ktorymi by ske sa pravidelne strevalali - vswtci maju uz povacsinou skolopovinne deti, alebo naopak, malicke babatka. Preto kamosov mame vzdy inych na ihrisku. Ale deti vyhladava, preto nechcem o nic svoje dietatko ukratut. To je vsetko. :/ cize kwd bol syncek starsi, lucenia ranajsie sa zvladali lepsie?

sapetka
5. nov 2019

@little_honeybee kludne ho daj. Bude mu tam fajn urcite😊

eliska13
5. nov 2019

@little_honeybee o nic ho neukratis daj na svoj pocit a nie reci druhych...moj isiel tiez az v 5 r

carduelis
5. nov 2019

@little_honeybee znamy cesky detsky psycholog -Marek Herman, pise, ze dietatu do 5 rokov staci jedna osoba (na “socializaciu”) a najlepsie, ak je to mama/ surodenec. Na nete je s tym psychologom vela interview, odporucam, dava taky triezvy pohlad na vychovu.

maciatkolulu
5. nov 2019

@little_honeybee absolútne bez slzy, už rozumel samozrejme, že prídem vtedy a vtedy, samozrejme som to dodržala a proste sa teší, ja som sa bála podstatne viac. Mam tri a všetky išli oveľa neskôr. Ako som písala boli a teda ešte aj občas sú to tie najkrajšie chvíle. Robíš si co chceš, ideš kam chceš. Malo ludi je všade. A neboj, s deťmi sa ešte nahrá. My napr.milujeme zoo doobeda a zoznámili sme sa tam so super rodinou s rovnako starým chlapcom. Tiež som občas mala taký pocit, že čo keď mu chýba kolektív. No nechýbal. Ale každé dieťa je iné. Ak máš pocit, že chyba, tak skus súkromnú a uvidíš, keď bude vyhovovať, tak fajn, ale pokiaľ máš možnosť byť doma, tak by som to skúsila možno na par dni v týždni a naozaj uvidíš.

elizita
5. nov 2019

@little_honeybee neriad sa vekom dietata ale samotnym dietatom... moja mala 2r5m ked sla do skolky, jedine slzy prve 2 dni boli pri odchode ze uz musi ist domov...teraz ma 4,5r a skolku aj pani ucitelky miluje... nie je ziadna univerzalna sablona, ze kedy... kamoskina mala milovala deti velmi ale skolka je nieco ine, tam prerevala rana do vianoc a to mala 3,5r.

verca888
5. nov 2019

@little_honeybee podla mna je zbytocne platit sukromnu skolku, uplne staci, ked ho das do skolky ako 3,5 rocneho. neboj sa, socializuje sa a ked ma rad deticky, tak to nebude aspon pre neho sok!

simca06022011
5. nov 2019

@little_honeybee je to na tebe ako to citis, do skolky ti ju mozno vezmu aj pocas roka, u nas napr. v klude doberali deti, lebo chorobnost bola taka, ze aj tak mali poloprazdne triedy.PLus uvolnuju sa miesta, lebo niektore deti su dlhodobo chore, alebo nezvladnu nastup do skoly a rozmyslia si to atd... Zdravy rozum a netreba rady od psychologov a mudrlantov (lebo ti maju nazorov milion a kazdy propaguje nieco svoje a jedine pravdive, cize najdes si psychologa, co potvrdi tvoju teoriu :D ). Ja som nedavala malu kvoli socializacii, ale jej bolo s detmi v kolektive dobre. A do dnes je to tak. Nebudem ju doma drzat samu alebo s dochodcami, ked moze byt s rovesnikmi. To, ze si dieta poplace, ked ide do skolky nevidim ako nejaku tragediu... U nas chytila dcera placuce obdobie, ked mala 4 roky... a to v kolektive bola uz od 1,5 roka s prestavkami. Proste nieco sa jej nepacilo a vliekla som ju tam po ulici s revom... brala som to, ze zacala skolka po prazdninach znovu, prisli tam male revajuce plienkove deti hned do vedlajsej triedy a tie im tam robili hluk, mala z toho mala traumu, cez tu triedu musela rano prejst do svojej. Cize nic s odlucenim a hroznym zazitkom zo skolky to nema, len som na to musela prist :DD

balaskovae
5. nov 2019

ako preco myslis, ze by to malo byt neskoro? socializaciu by ste mali mat podla mna uz za sebou z nejakeho detskeho ihriska. je to ako na tebe ak ju vezmu, tak proste skus a uvidis, ako sa ona sama tam adaptuje

xeonela
5. nov 2019

@little_honeybee rozhodni sa ako chces, napriklad ja dam synceka isto aj do jasiel a pojde potom do skolky, pracujem aj pocas toho ako som s nim doma, menej, ale pracujem kedze mam zivnost, ked bude v jaslach a potom skolke budem moct pracovat viac, pretoze prijem ktory som mala nam dost chyba

ukulela
5. nov 2019

@little_honeybee a neskusali ste na pol dna? ani to neslo? socializovat mozes aj na ihriskach, v herniach, skus pohladat nejaky jeden kruzok do tyzdna, tam bude cca chodit rovnaka skupina deti ... alebo tvorive dielne v muzeach a pod.