Ahojte...ako sa hraju vaši dvojroční s autickami, prosim?
@majooocka skor napis ako sa s nimi hra tvoje dieta a my ti napiseme ci je to bezne, alebo nie...
Tak napr.je normálne aby si z krabice plnej áut vykladal vedľa seba tie auta a keď ich všetky vyloži tak si presadne o kusok a prekladá na druhu stranu a tak dokola.
Ano, je to normálne,aj môj to robí.... Ja sa mu snažím zhotoviť všelijaké dráhy a mosty po byte a autá akože súťažia....napr.v zjazde po doske na cesto 😃
🙂 🙂 🙂 🙂 je to úplne normálne. My sme teraz kúpili taký parkovací dom a ukladá ich tam. A má aj koľaje s vláčikom tak naukladáme auta pred koľaj a keď prejde vlak tak potom cez koľaj vlaky 🙂
@majooocka toto nemusi znamenat nic zle, ale aj moze. takto sa hra napriklad moj syn ktory ma autizmus. Ale ak mas podozrenie ze nie je ok, tak su tam na sto percent aj ine prejavy, nielen nestandardna hra s autickami. Rec, porozumenie, ocny kontakt, dalsie veci. Ja ani neviem, vlastne ci sa pytas preto ze mas na nieco podozrenie, alebo nie, to len tak spominam...ak je inak syn v poriadku a toto je jedina vec ktora ta znepokojuje, tak bude podla mna uplne zdravy a ok 🙂
@pribinak hehe, on ich ale nepokazil. to je len tvoj pohlad, jemu sa take pacia ovela viac 😀 Mam doma to iste, tak poznam 🙂
@majooocka a ine s nimi nerobi, len ich uklada? Moj sa pekne hra, po stvornozky ho posuva alebo jazdi po mne, po gauci,po stene, vsade. Ale on ma starsieho brata, takze ho napodobnuje, aj sa spolu hraju s autobusmi. Starsi si obcas urobi "kolonu", ktorej sa nikto nesmie dotknut, ale nikdy neprekladal auticka hore-dole.
@marionmarion tak ked akoze opravil nejaka auto za 2-3 ecka tak OK
Ale ked takto opravil dva dni stare auto za dvacku, tak no dovi dopo
@pribinak to preto mu nekupujem drahe auta za dvacku. A ked ma nieco drahsie, trebars edukacne hry ktore chcem aby prezili dlhise ako par dni, tie davam vysoko hore na skrinu a hravame sa s tym len spolu, cize pod mojim dozorom. Nie som milionar, poucila som sa ze inak to fungovat nebude...moje ma demolacne sklony je jedno s cim sa hra, tak ho zasobujeme krabickami, obalmi od potravin, ktore roztrha na kusky, odlepi z nich nalepky a tak. Tie aspon nic nestoja a rovnako dobre mu posluzia ako hracky...
@marionmarion no poväčšine si ich len prekladá občas aj posúva a aké má ešte prejavy autizmu?
Zo začiatku áno, ale trvalo to len chvíľku. Ale veru ešte aj teraz sa tak niekedy zahrá. Ja by som v tomto nehľadala žiadnu abnormálnu vec. U malých detí má všetko svoj význam napríklad je rozdiel keď deti začnú za sebou ťahať veci alebo tlačiť pred sebou. ja som navštevovala materské centrum ťa čo to tam vedie má zvládnutú montesori pedagogiku a vysvetľovala mi jednotlivé veci prečo deti robia. Možno aj toto ma nejaký význam ale nikdy som sa na to nepýtala.
@majooocka je to rozne, zalezi od konkretneho dietata, ale tak v skratke su urcite oblasti v ktorych sa dieta nesprava standardne, odlisuje sa od svojich rovesnikov, a to oblast reci a porozumenia, oblast socialneho spravania a predstavivost a hra. Tazko to zhrnut, lebo kazdy autista je iny...ale take zakladne veci co by som sa spytala: reaguje na vas syncek, reaguje ked ho oslovite, pozrie sa na vas? hovori? snazi sa rozpravat funkcne, tym myslim ze sa snazi nadviazat rozhovor, nielen opkauje nejake slovicka? Su pritomne gesta, vyjadruje svoje emocie napriklad vyrazom tvare? Rozumie vam ked sa nieco pytate, poviete, trebars "dones medvedika" Chape co od neho chcete? urobi to? Ako sa sprava k ludom? ma zaujem o rovesnikov? hra sa s nimi? Vymysla si nejake symbolicke hry, naprikald sa hra akoze krmi medvedika lyzickou a hovori ze papa? Existuje unho symbolicka hra = hra "akoze"? napodobnuje vas dospelych? zaujima sa o veci, ktore robis? chce ti pomahat? oslovuje ta mama? alebo oslovuje inych ludi menom? Ked nieco potrebuje obrati sa na teba, pride, ukaze, taha ta za rukav nech ides s nim? Pouziva tvoje ruky, ako keby svojimi nevedel urobit co potrebuje? Ked vidi ze si smutna reaguje tym ze ta utesi, pohladka, alebo si negativne emocie inych nevsima? Tych veci je fakt vela, skus o nom napisat viac, kludne aj do IP...
@marionmarion moj ma uz 6 a ide do skoly a fáza kazisvet pretrváva ;(
Ale svokra hovori, ze aj muz bol ničiteľ, takze asi tak u nas
@pribinak no, snad to raz prejde, ktovie...je to narocne niekedy, hlavne ked nieco zabudnem odlozit z dosahu 😒 a na aku skolu pojde, ak to nie je tajomstvo?
@marionmarion on nema ziadnu dgn, ide na standartnu zs na sídlisku
On je len kazisvet
@pribinak tak to mas este fajn, ak je len kazisvet 🙂 verim ze z toho vyrastie potom 🙂
@marionmarion iste ;) ale podla tvojich príspevkov vidim, ze ty tvojho synatora zvladas skvele, uz dom tu citala viac príspevkov od teba a posobis velmi vyrovnane
Drzim synátorovi palce, nech sa mu dari ;)
@pribinak jeeej, dakujem 🙂 Snazim sa, co ine mi ostava, vsakze? 😉 Ale niekedy mam z toho tiez dobre nervy. Ako kazda z nas asi...
Ja mam trojrocneho a skoro 8rocneho a najlepsia zabava je voda, prelievat, polievat, vylievat. S mladsim chodime aj do mesta s krhlickou, samozrejme s prazdnou.
V piatok vzal opat do mesta krhlicku, vo fontane nabral vodu 😀 , ale vyliali sme ju pred vstupom do obchodu 🙂
Ach pomoc už začal radiť auticka aj za sebou alebo vedľa seba😔
Ak si myslíš, že javí dáke znaky "niečoho nie celkom typického", zájdi za odborníkom...myslím si však, že toto je v jeho veku normálne..
U nás sú to také symbolické hry. Keďže má aj drevenú vlakovú súpravu z Ikea (koľajnice, vlak, mosty), prechádza autami cez koľajnice, niekedy na nich zastane a volá má, ze je tam nehoda!!! 🙂 potom vyťahuje hasičov, záchranku a robí záchrannú akciu (odkukal to z youtube videí 🙂 )... Venujem sa trochu Montessori, chodíme aj do klubu, takže tie hry sú často ovplyvnené aj tým čo tam poodzeral. Púšťanie áut po šikmej ploche, naberanie piesku, krupice do bagrovych lyžíc ( ale to odkukal aj reálne, aj na youtube) Moj drobec vôbec zbožňuje túto stavebnú techniku, dokáže to sledovať bez dychu. Našťastie teraz máme celé mesto rozkopane, všade sa niečo buduje a prerába, takže máme o zábavu postarané 😀
Inak to radenie auticok za sebou, vedľa seba... V tomto veku je naozaj priskoro spájať to s autizmom. Ono je to totiž celkom prirodzená potreba. Deti v podstate majú radi stereoptyp, systém a poriadok. ale v čase, keď sa to u nich objavuje si to nepripúšťame, prípadne ten systém nedokážeme vytvoriť ani my, a keď to od nich začneme vyžadovať, v školskom veku, je už neskoro 🙂
Moj ma v utorok 2roky...u nas momentalne ficia auta...male, stredne, velkeeee... proste pol dna ba aj viac stravi brmkanim a presuvanim, garazovanim, vozenim sa na nich 🙂 potom vkladacka abeceda... tu lubi tiez...sem tam kreslenie a tak...teraz som mu kupila na 2he narodineny mozaiku zo stranky rozumnehracky.sk 🙂 tu kufrikovu a uklada si to tam 🙂 cely stastny je z nej ...mame tu drahsiu kufrikovu 🙂 http://rozumnehracky.sk/index.php/mozaika-pre-d... ale je tam aj za 15e 🙂
Aha tak to s autickami v teme som si nevsimla 🙂 ale hra sa s nimi ze ich uklada,parkuje vedla seba, brmka, prevaza lego panacikov a pod
Moj stvorrocny si auta ukladá na gauč. Ako on hovori, vyraba zápchu 🙂
Ahoj,, ja mám sice skoro trojročného chalana ale od malička fičí na autách a ťažko ho niečím zaujať. Pôjde už aj od septembra do škôlky a neviem si predstaviť čo tam on bude robiť keď je ťažké ho zaujať niečím iným. Ja to porovnávam so staršou dcérou a tá sa ako trojročná vedela zahrať s hocičím. Ti chalani sú v tomto asi iny. Ja skúšam vymyslat všelijaké príbehy s tými autami.