Hranice pri výchove

31. jan 2024

Čo by ste robili na mojom mieste? Mám dvoch synov. Vychovavame metódou respektujuceho rodicovstva. Nebijeme. Snazim sa krotit aj pri kriku, ale mame hranice. Ziadne hadzanie sa o zem v obchode, ziadne hystericke zachvaty, ak nedostanu to, co prave chcu. Proste deti, s ktorymi sa nehanbite ist medzi ludi. A tu nastava problem. Moja svagrina ma dietatko, ktore ma zachvaty pre vsetko. Sopel v nose, list na topanke, ma 3 roky, a bez jej pomoci nevyjde po schodoch, nesmykne sa na smykalke. Hanbim sa s nimi chodit medzi ludi, kedze ani raz v sa v obchode nespraval ako zdrave dietatko. Podotykam, ze je uplne ok. Takto sa sprava len v jej pritomnosti. Teraz sme sa stretli na detskom ihrisku uz treti den za sebou. A moj syncek je svedkom toho vsetkeho. Naozaj. List na topanke- hysak, niekto sa hra s niecim, co chce on-hysak, svieti slnko,-hysak, spadne mu na oci ciapka, nedvihne ju, ale krici, aby to urobila jeho mama a ona hned skoci, aby ho "zachranila" So svagrinou si rozumieme. Sme kamaratky, no dnes uz som vypenila. Moj syncek zacal robit to, co jej syn. Spadla mu palicka, plac, spadla rukavica, plac, mladsi syncek mu vzal lopatku, plac. Pricom doma je najstarostlivejsi bracek. Je o rok starsi, tak som mu vysvetľovala, ze som tu stale pre neho, ak spadne, ak sa bude cítiť zle, ale proste sa mi nepaci, ak sa sprava ako Petko. Ze sa nepatri rozplakat zakazdym, ak sa nam nieco nepaci, ze on ma Petka ucit ako vyjst na schody, smyknut sa a nie opakovat po nom plac pre vsetko. Jasne, ze svagrina sa urazila, ale naozaj sa mi toto spravanie nepacilo. Mala by som sa jej ospravdlnit, alebo to nechat tak?

julish
31. jan 2024

Neviem, moje dieťa v tom veku mávali takéto starosti. Čo ma ale zarazilo, je veta: hanbím sa chodiť s nimi…. Uf

autor
31. jan 2024

@julish aj ty by si sa hanbila, ak by si videla, co v obchode dokaze. A naozaj sa jedna o zdrave dietatko.

vreckovka2
31. jan 2024

Ja len tolko, ze nevychovavate respektujucou vychovou. Ak by ano, tak respektujes aj negativne pocity dietata. To male deti robia a maju na to narok.

mondolina
31. jan 2024

mne by to tiež vadilo, zmeňte na určitú dobu ihrisko, čo iné.

autor
31. jan 2024

@vreckovka2 Naozaj rešpektujes taketo veci? V obchode tvoje dieta vyhadzuje veci z poličiek, hadze sa na zem a krici? Rozbije veci? Zje cukriky a klame, ze ich nezjedlo? Tak potom by som asi mala ospravedlnit. Asi mam chybne deti ja.

mabenn
31. jan 2024

Tak ako kazda mama je ina, aj dieta je ine, aj ich vztah a prejav je jedinecny. Ju ani jej dieta nezmenis, bez ohladu na to, ci mas aleno nemas pravdu. Ak ti nevyhovuje sa s nimi stretavat, asi by som riesila toto, to je jedine, co vyriesit mozes

autor
31. jan 2024

@mabenn nevyhodou je to, ze mame len jedno ihrisko, na ktore chodime po skolke a oni nas tam uz cakaju.

vreckovka2
31. jan 2024

Nikde som nepisala, ze mas chybne deti. Naozaj nevidim dovod na vztahovacne spravanie. Pisala si, ze dieta chyta hysaky a nie, ze vyhadzuje veci z policiek a rozbija veci. To su uplne odlisne veci. A ano, hysaky tolerujem a pracujem na nich s dietatom. Vyhadzovanie a nicenie veci v obchode by som mu nedovolila.

mabenn
31. jan 2024

No, tak to je smola. Bud sa vyhnut casovo, alebo usmernit syna, nech nenapodobnuje chlapca- co uz robis. Ono napriek tvojej snahe, moze mat v detstve a aj v dospelosti chut napodobnovat ine deti/ludi, to je normalne na druhej strane. Skusa aj tvoju reakciu. Ludia na seba maju vplyv, tomu sa neda vyhnut. Ale asi by mi to tiez slo na nervy, ja som take synove prejavy okamzite stopla.

dennissa16
31. jan 2024

Vidis,bolo ti zhora dane také dieťa na aké máš trpezlivosť. Je zrejme,že o niečo viac temperamentnejšie by si asi nezvládla…..
Každé dieta je iné!

autor
31. jan 2024

@dennissa16 a preco je taketo len v jej prítomnosti?

mondolina
31. jan 2024

lebo mu to všetko dovolí.

dennissa16
31. jan 2024

Prepáč,nebudem riešiť dieta ani matku, ktorú som nikdy nevidela. Neviem aké je v jej prítomnosti.
Ale ak tvoj zrazu zatrucuje a už to nedávas a prirovnávas ho k bratrancovi a vyčítaš mu,že sa správa ako petko..co ti ja viem.
Možno mal len taký deň,nič nemusí kopírovať

autor
31. jan 2024

@dennissa16 on trucuje bezne. Zle mu pokrojim banan, ked nechce nieco zjest, nechce umyt vlasy, ale trucuje. Normalne. Nahneva sa, povie, urazi, hodi niecim. Plny emocii. Nemava vsak hystericke zachvaty placu. To mi pride ako obrovska nahoda.

gemerka17
31. jan 2024

Ja sa ti nedivím, autorka, že ti to vadí. Nastavila si si mantinely, ktoré tvoje dieťa respektuje. V danom veku je jasne, ze vie rýchlo okopirovat negativne správanie, ktoré vidí. Jediná vec čo môžeš urobiť je nestretavat sa s ňou a s petkom. Jej výchovu nechaj na nej ale tak aby to neovplyvnilo na tvoje deti. Nechaj to tak, keď si vychovava malého hysterickeho parchantika, ktorý jej skace po hlave, jej vec. Ale snaž sa jej vyhnúť. Mne to tiež vadilo, ak by bol niekto takýto v mojom okolí.

julish
31. jan 2024

Za dieťa sa hanbiť? Čo je to za pocit - hanbis sa za seba, že poznáš ľudí s trucovitym dietatom v obdobi vzdoru, že Travis čas s niekym, kto v tvojich očiach zlyhal. A trápi ta to len preto, že ti záleží na názore okolia, to je vcelku na terapiu

thereisabear
31. jan 2024

Ja by som sa snažila jej to v pokoji slušne vysvetliť. Nie vyslovene ospravedlniť, to nemáš prečo.

nikaeli
31. jan 2024

.. a možno to dieťa nie je úplne zdravé, nemusí to byť trucovanie. Ešte nikdy sa nechoval v obchode normálne? Hysák kvôli lístku na topánke, čiapke na očiach, či zle nakrájanom banániku vo mne evokuje prvky PAS. Každopádne na základe pár tvojich slov si nedovolím hodnotiť správanie dieťaťa, ktoré som nikdy nevidela. Že sa švagriná urazila? každá matka vidí to svoje dieťa ako top. Aj ty. Aj teba by sa isto dotklo, keby ona povedala niečo na adresu tvojich detí. Mňa by zaujímalo, ako by si reagovala, keby tvoj syn reval kvôli slnku, keby sa bál šmyknúť sám, keby hysačil pre lístok na topánke -> ako by si praktizovala rešpektujúcu výchovu v takej situácii? predstav si, že Peťko je tvoj syn. Čo by si robila v tej, či onej chvíli, ktoré si nám tu opísala?

autor
31. jan 2024

@julish Nehanbím sa za dieta, ale za situacie, ktore sa tam odohravaju. Habim sa, ak dietatko v obchode nieco zje, a jeho mamina to nezaplati. Ak urobi neporiadok a ona to neuprace, lebo on je prave "temperamentnejsi". Upratujem to ja, lebo je mi blbe to tam takto nechat, kedze sme prisli spolu. Ale dakujem. Vyhladam terapeuta

akvi
31. jan 2024

To, ze tvoje dieta sa neprejavuje tak vyrazne, ako svagrinej dieta, to si mozes akurat tak gratulovat k tomu, ze ma taky mierny temperament. 3 rocne dieta ma plne pravo na hysaky a nezvladanie emocii. A ano, niektore deti maju velmi vyrazny prejav a nema to nic spolocne s vychovou. V troch rokoch je to dokonca zdrave, ze dieta vzdoruje, ono to pre svoj vyvoj potrebuje. Ak to nezvladas, nestretavaj sa s nou. Ak jej v tom chces pomoct, tak kludne zasiahni. Ludia castokrat s hrozou hladia a nic nespravia a matky su castokrat bezradne a citia presne taku hanbu, aku citis ty krat 100, lebo je to ich dieta a vedia, ze spolocnost ich odsudi, ked sa dieta hodi o zem. Ak mas zvladnutu respektujucu vychovu, tak im vies obidvom v tej situacii pomot. Ak ma dieta tendenciu vyhadzovat veci z regalov, zabran tomu, na co cakas? Jeho matka je mozno v tej chvili paralyzovana a nevie, co ma spravit. Ty mozes mat ten nadhlad a spravit to za nu, pomoct jej. Ja absolutne nemam problem upozornit aj cudzie dieta, ak slape po mojej hranici. Este sa nestalo, ze by nezabralo, ked sa ozvem. A to ja len zvyknem pomenovat, co vidim a vacsina deti prestane. Ze sa budes hanbit, ked si s nou, to nikomu nijako nepomoze. Skus na tom popracovat, kde ma ten pocit povod, co je za nim.. A ja teda by som s nou skusila hodit rec, ak si rozumiete, mozno prijme pomoc, ak teda jej vies povedat/ukazat, co by mohla spravit, ako predist niektorym veciam, ako postupovat, ked uz teda dieta vyvadza.

lenkakravcova
31. jan 2024

Jej dieťa to možno tiež len odkopirovalo od iného, tak ako tvoje od jej. 😃 Takže možno sa hneváš zbytočne.

autor
31. jan 2024

@nikaeli opravim mu ciapku, vysvetlim, ze si ju moze vytiahnut aj sam, ukazem. Objimem. Ak mu vadi slnko, ukazem, kde sa pred nim moze schovat atd. Vysvetlujem, ukazujem, som tam pre neho. Nebezim ako keby mu islo o zivot len preto, ze nechce vyjst na schodiky ku smykalke. Pri svagrovi je uplne v pohode. Nikdy taketo veci nerobi. Tak nemyslim, ze ide o PAS

denithestrange1993
31. jan 2024

Respektujuce to z tvojej strany urcite nie je. Chces aby dieta respektovalo teba,ale ked mas ty pochopit svoje ci cudzie dieta,alebo svagrinu tak uz to je koniec sveta. Tak ako dospelaci maju rozne povahy a nalady,tak na to maju pravo aj deti. Ak nerada travis so svagrinou,tak to nerob.

stanzi
31. jan 2024

Autorka, bud rada, ze ty take “hysakove” dieta nemas. Ja tiez nie, zato mam dve kamaratky, ktore ano, a ani raz by ma nenapadlo sa s nimi kvoli tomu nestretavat alebo nebodaj sa za ne hanbit. Obe sa vzdy snazili detom nastavovat hranice, avsak prave okolo toho 2-3 roku nic nepomahalo, mohli by sa aj o zem hodit. Proste deti mali taku fazu, preslo to same. Trojrocne dieta je prilis male, nevie si regulovat emocie, musi ich len vypustit a vysledkom toho moze byt hysak kvoli uplne nezmyselnym veciam. A ze to robi pri svagrinej a nie svagrovi je tiez normalne, deti sa takto zvyknu spravat prave pri osobe, s ktorou sa citia najbezpecnejsie (proste pri nej “vypustia paru”).

“A moj syncek je svedkom toho vsetkeho.” Prepac, ale podla mna to prilis prezivas. Tvoj syncek nechodi / nebude chodit do skolky? Pretoze tam moze byt svedkom celej plejady nevhodnych spravani inych deti 🤷‍♀️ Nemozes mu stat vzdy za chrbtom a pred vsetkym ho ochranovat. Ja sa necudujem svagrinej, ze sa urazila. Kludne si to cele mohla synovi vysvetlit doma, mohli ste sa o tom porozpravat osamote…nie priamo pred nou.

autor
31. jan 2024

@stanzi pises, ze mas kamosky, ktore sa snazia hranice nastavit. Ony sa aspon snazia. Ona nie. Pre mna je cez, ak po sebe neupracu na ihrisku odpadky, alebo toto, co sa deje v obchode. Mam asi naozaj stastie, ze moje deti su ine.

nikaeli
31. jan 2024

Ok, tak nabudúce, keď bude mať Peťko čiapku na očiach a začne jačať - maminka vyskočí, zastav ju a povedz - čo keby si to skúsila takto? a urob to, čo si napísala vyššie 😉 aj keď - v podstate aj ty vyskočíš a opravíš mu ju - čo urobí aj jeho mama - tak aký je v tom rozdiel? súhlasím s @akvi, vnímam to podobne.
Inak ja mám dve deti, dcéra bude mať 17, syn má 6. Môj prístup k nim je takmer rovnaký a keďže pracujem s deťmi s PAS, dovolím si tvrdiť, že som celkom dosť trpezlivá. Dcéra bola v predškolskom veku asi ako tvoje dieťa. Syn síce nemával hysáky, ale tiež sa napr. bál sám šmyknúť a keď sa raz na ihrisku migol o zem, že ešte nejde domov, ostala som stáť s otvorenými ústami. Absolútne som to nečakala a robil to ďalšie dobré tri mesiace. Skúšala som všetko možné od úplnej ignorácie (papá, ja idem, ty si tu kľudne lež), cez prípravu, že ešte 3x sa pohojdáš a ideme domov, až po schatmutie na ruky a odchod s revom. Nikdy nevieš, čo ťa ešte čaká, ako sa bude tvoje dieťa chovať o mesiac, či o rok, tak neodsudzuj iné deti. Z tvojich vyjadrovaní na Peťkovu adresu na mňa vyskakuje až agresivita. A možno sa len švagriná cíti trápne, keď začne revať (a vynucuje si jej pozornosť) a nevie čo s tým, tak radšej vyskočí a utíši ho. Sme rôzni. Všetci. A učíme sa za pochodu. Tak jej pomôž, keď ste dobré kamarátky. Alebo sa jej vyhýbaj a nebudeš sa musieť hanbiť 🤷🏻‍♀️ a že po sebe neuprace bordeľ? tak sa jej spýtaj, či na nič nezabudla 😉 že tam vidíš ich papierik od čokoládky..

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luteam
31. jan 2024

Mne pride ze sa nad nu riadne povysujes aspon z toho prveho prispevku to tak vyznie, ale zas co pises dalej to su uz ozaj take vazne veci nezaplatit co dieta zje nechat po sebe smeti na ihrisku tak to vyzera ze mama chlapca je nevychovana a maly len kopiruje jej spravanie ale tazko povedat ked ju nepozname a mame len tvoj pohlad na vec.

stanzi
31. jan 2024

Autorka - fajn, aj si jej k tym odpadkom nieco (slusne) povedala? Napr “pocuj, asi si si nevsimla, Petko hodil na zem obal od keksu”? Co sa tyka obchodu, mozno jej je proste len trapne a snazi sa odtial co najskor odist aj s placucim dietatom…Skusila si jej povedat ze pocuj, mali by sme to ale upratat, pomozem ti…?
Nechavat sa sebou spust nie je ok, s tym suhlasim, avsak toto vsetko si dodala az neskor, tvoj uvodny prispevok vyznel uplne inak…znel, ze ti v prvom rade vadi to, ze Petko ma stale hysak a tvoj syn to vidi (a hlavne, co na to ludia okolo)…

autor
31. jan 2024

@kittykat22 lebo sme rodina? Svagrine, ktore ziju v jednej dedine? Blizko seba? Viem ako sa spravaju mimo ihriska. Sme na spolocnych oslavach, ktorych je naozaj dost, deti chodia do rovnakej skoly/skolky. Nie raz pre deti prisiel svagor.
@nikaeli nie raz som sa opytala,ci to urobili oni. Mam na mysli ten neporiadok na ihrisku. Odpoved bola. To uz tu bolo, to muselo odfuknut z koša, pricom ked sme dosli, tak maly jedol chrumky a balik hodil za smykalku. Raz su to chrumky, inokedy vreckovky...
@luteam mamina je mimo tieto vychovne veci fajn, akurat nepochadza z najlepsich pomerov. Mozno sa len snazi malemu dat to, co ona nemala.