Homeschooling - učenie doma

4. jan 2023

Aky mate nazor na to, ze sa dieta uci doma a nie v skole?

Napriklad mna na zakladnej sikanovali chalpci spoluziaci aj s ostatnymi kockami. Cca od 6 do 9 rocnika. Predtym tito chlapci sikanovali chlapcov.
Ucitelky s tym nerobili samozrejme nic....

Takze ja osobne so zakladnou skolou nemam dobre skusenosti. Keby som nemusela, tak mojho tam nedam a ucim ho doma, len neviem, ako to funguje. Kruzky by boli samozrejme.

https://eduworld.sk/cd/ales-stesko/1635/deti-kt...

gertrudaosem
4. jan 2023

To sú tvoje problémy z detstva ktoré si so sebou nesies a ideš ich prenášat na svoje dieťa preto ho chces učiť doma?

katkaseiner
4. jan 2023

v niecom to je fajn, v niecom nie.. tie deti by mali byt aj v kolektive... ale suhlasim s
@gertrudaosem
Inak poviem ti iny priklad... vzdy ma vysmievali kvoli velkym usiam... mam z toho fakt traumu, ale moje deti napriek velkym usiam nic neregistruju (nikto ich nesikanuje ako mna volakedy) ... mam ich predsa poslat na plastiku usi?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
matkahelka
4. jan 2023

mam na to taky nazor, ze je to kolosalna hlupost. skola neuci dieta len vedomostiam, uci ho socialnemu kontaktu, uci ho rezimu, uci ho pracovat so svojimi emociami, uci ho sebakontrole, uci ho respektovat autority, uci ho prisposobovat sa, uci ho vychadzat s ludmi inych povah a mnoho ineho. moja dcera ma v triede autistu, dieta s adhd, diabetika, chalana, ktory ma jednu nohu kratsiu ako druhu- ich vzajomne spolunazivanie je fantasticka skola do zivota pre vsetkych, aj pre moju dceru. nic take by som ja dietatu doma nedala, ani ziadne kruzky.

simca06022011
4. jan 2023

Mne sa homescholing páči, ale na to sú zvyčajne iné dôvody ako tie ktoré uvádzate. Toto sa dnes rieši v školách a šikana je vážna vec. Homescholingu treba vytvoriť podmienky, najlepšie je to fakt v komunitách kde je viac detí, viac rodín atď. Nie také ze zavrieť sa doma s dieťaťom a učiť doma, max vyjsť na ihrisko a nejaký krúžok.

simca06022011
4. jan 2023

A v školách dnes žiadnemu kontaktu neucia. Cirkus je to. Kopa deti tam ani nemá kamarátov. Idu do školy, odsedia sa hodiny a po vyucku sú všetci do 10minut fuč. Obmedzené je všetko. Hlavne keď deti do skol dochádzajú z kade tade, nie sú ako kedysi zo sídliska, dediny, pár ulíc.. ze by sa stretávali aj po škole atď v takej intenzite ako kedysi. Okrem toho krúžky... skĺbiť časy aj na obyčajnú oslavu narodenín je často úplne umenie :D
Homeschooling je v podstate životný štýl, ludia co iné ako klasiku v školách nezažili si to predstavia ťažko. Treba si to naštudovať.

cyberk
4. jan 2023

mi nevrav, ze si svoje dieta vychovala tiez tak zle, ze sa nevie vzopriet proti sikane? to, ze mas ty tieto spomienky na zakladku, su tvoj problem, prave pre toto si mohla svoje dieta lepsie vychovat, aby sa vedelo aj same branit ak je treba...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katuskamala1
4. jan 2023

Mam niekolko kamaratok co to takto maju ale myslim, ze kazda sa tak rozhodla nie kvoli svojim skusenostiam ale vzhladom na povahu dietata, napr jedna i bola v klasickej skole ale zle to znasala. Alebo nadane dieta, alebo jedna ma skolu priserne daleko. Blbe ale je, ze ani jedna to nema tak, ze vsetky deti su stastnejsie doma. No musia dbat i na tu chybajucu socializaciu, takze poobede vodia deti na kruzky. Určite sa stretni s niekym osobne co to takto realizuje a hlavne ako baby vyssie pisali, ries deti, nie seba.

simca06022011
4. jan 2023

@elizabet173 to aké sú deti je vizitka rodín a aj ucitelov. Sú takí učitelia ktorí vedia s deťmi pracovat a naopak. U nás v škole to vidno. A co zanedba napr učiteľka 1-2rocnik už žiadna nedobehne... čiže to nie je o deťoch ale o tom aké prostredie im vytvoríme a co mozu/nemôžu si dovoliť. A program skol je rovnaký všade, oduci sa hodina, prestávky a ide sa domov. Cwz hodinu sa vzťahy netvoria.. tých pár minút prestávok je malo.

zuzahajdulka
4. jan 2023

Na fb je vela dobrych skupin ohladom domaceho vzdelavania, radi ti poradia. Ohladom Aleša Šteska trochu pozor, je to sice priekopnik alternativneho vzdelavania na SK, ale mal urcity skandal pred par rokmi. Neviem, ako to ukoncilo policajne vysetrovanie, no bolo tam podozrenie na fyzicke ublizovanie ziakovi a akoby vedenie sekty.

ivangeline
4. jan 2023

Paci sa mi. Bez skolky a 2stupen a individ na strednej... 1stupen by som neriskovala vzdelavat doma...Skoda,ze nie som ucitelka... a tiez zavisi,ze preco. Je to vyhodne,ked je skola daleko,dieta ma talent, na kt vynalozi vela casu, ci sa ide inou metodou vzdelavania, a rodic je dlhodobo doma..
Nepaci sa mi unschooling.. Proste neorganizovane..bez planov a prilis volna vychova..

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
vreckovka2
4. jan 2023

som špeciálny pedagóg. Mne aj manželovi sa homeschooling pozdáva. Avšak uvidím, čo na to naše dieťa. Uvidíme aká bude situácia, financie. Či sa nám podarí zapadnúť do nejakej komunity, aby dieťa malo okolo seba aj kamarátov s podobnými názormi ako máme my. Ja k tomu pristupujem zo širšieho uhľa pohľadu. Zároveň ja by som sa rada vrátila do práce. Za mňa má domáce vzdelávanie viac výhod ako nevýhod, ale silno vnímam potrebu fungujúcej komunity, ktorú my zatiaľ nemáme. Alebo aspoň lesnú školu párkrát do týždňa.

inak2022
4. jan 2023

Ahoj, teraz vyšiel nový dokument od Detí jsou taky lidi. Svobodne vzdelávaní sa to vola tuším, skus sa na to pozrieť. Priamo na tých stránkach deti jsou taky lidi to nájdeš

autor
4. jan 2023

Maminky dakujem, ze ste mi odpisali! 😊 Vazim si to!

Co sa tyka mna, tak preto som to napisala, ze nie kazda partia je fajn v skole, a iba kvoli tej socializacii dat dieta do skoly je slabe *za* pre mna.

elbartoslava
4. jan 2023

Ako prepac neviem ci si tu cakala nejake ovacie, ale ked som si precitala dovod aky si uviedla tak mi to pride sebecke, mozno ak ty si introvertnej povahy alebo si mala nejake zle asociacie so skolou a spoluziakmi, to neznamena ze tvoje dieta nebude chodit rado do skoly

katkine_terapie
4. jan 2023

Autorka: Prenasas svoje traumy z detstva na dieta. Skor sa zameraj na povahu dietata, na jeho zaujmy, extroverciu/introverciu, na zaujem chodit do skoly atd. Nie kazde dieta je vhodny typ na homeschooling. Mozno by bolo vhodne ho dat do skoly na prvy rok dva a zistit ci mu viac nevyhovuje kolektiv ako ucenie doma. A mozno naopak. Napriklad moje dieta sa viac nauci v skole ako doma (viem porovnať počas korony), pretoze je tam viac motivovany spoluziakmi, ucitelmi, prostredim, dynamikou triedy...Toto doma zabezpecit neviem. Nie je to teda iba o socializacii.

autor
4. jan 2023

@katkine_terapie Dakujem! 🙂

ivangeline
5. jan 2023

Len tak k teme: Na nete je online film dokument Slobodne deti cz. A vysla kniha Deti jsou taki lidi. 🙂 ^^

kate_cs
5. jan 2023

Nepýtaj sa na takéto kontroverzné témy v diskusiách. Stretneš sa väčšinou s nepochopením a hejtom, keď ideš proti prúdu.
Sú aj tu skupiny rodičov, ktorých deti nechodia do škôlky ani školy. Pridaj sa tam a popytaj sa ľudí, čo tak reálne fungujú. Tak isto je na instagrame veľmi veľa rodín, ktoré pridávajú posty o tom ako fungujú a žijú.
Ja som za domáce vzdelávanie. Keby som mala na to financie, že zostanem doma, určite by som tak urobila. Dôvodov je veľmi veľa.