Formovanie hlavičky u 2 mesačnej dcérky

lenza
20. mar 2012

Zaujímalo by ma ako riešite polohovanie deticiek ... mam obavu z plochej hlavicky ... mam 2mesačnú dcérku a ta si uklada hlavicku vzdy na jednu stranu ... nech robim čokolvek vzdy sa vrati do tej jej oblubenej polohy ... dufam, že to nebude mat nejake nasledky ....

zlatusik28
20. mar 2012

@lenza Ahoj, no ja som to riešila tak, že keď som chcela, aby malý ležal otočený na ľavú stranu, pod pravú som mu dala bavln. plienku tak, aby si nevedel sám otočiť hlávku, teda kým spal, ale na noc nie, iba cez deň. A takto som to striedala, raz na jednú stranu, raz na druhú... kým sa dalo 😉

lucka33
20. mar 2012

@zlatusik28 a ako sa ti to prosím ťa podarilo s tou plienkou? Môj malý má veľmi zležanú hlavu na jednej strane, tiež uprednostňuje len jednu stranu pri spaní. Len on tak strašne vrtí hlavičkou pri zaspávaní, že sa mi vždy vzdiali aj 10cm od podloženej plienky, alebo teraz mu tam dávam taký malý vankúšik, ale nepomáha to, lebo mi aj tak od toho "odíde".. Už som z toho nešťastná, má to fakt škaredo zležané ☹

xlucia
20. mar 2012

@lucka33 strc mu plienku pod plachtu z oboch stran hlavicky, ale az ked zaspi

klincek
20. mar 2012

u nas stacilo zabalit baby do zavinovacky a opriet trosku nasikmo o bok postielky, tak ako to robia v porodniciach. po krmeni som ich oprela o opacny bok a tak som to striedala. uplne stacilo robit to len v noci, cez den spinkali bez zavinky a hlavy mali ako chceli. polohovanie sa im pacilo a zavinovacka tiez, a hlavicky mali aj maju krasne sumerne. viem, ze perinky ani zavinovacky dnes nie su velmi v kurze, ale ja na ne nedam dopustit.
a pripadne by som zavinovacku skusila doplnit este tou plienkou, ako pise zlatusik, ak treba.

lucka33
20. mar 2012

@xlucia myslíš tak, aby mal hlavu rovno? Ja by som potrebovala, aby si hlavu otočil na pravú stranu...
@klincek ibaže ja môjho 4mesačného 8kilového valibuka ťažko zabalím do zavinovačky... On by sa toľko vrtel, až by sa celý z tej zavinky vyvliekol... 😖 A hlavu by si aj tak otočil po svojom...

mandragora22
20. mar 2012

@lenza ja som (aj kvoli refluxu) dieta davala lezat na bok. raz z jednej strany, raz z druhej, cize nelezalo priamo na chrbte, kde by si hlavu dalo ako sa mu zachce, ale lezalo akoby na boku. raz na jednom, raz na druhom, to ho automaticky prinutilo aj hlavku davat raz na jednu a raz na druhu stranu. ako ked ty si lahnes na pravy bok, tak je jasne, ze si hlavu neotocis dolava, ale mas ju zarovno s telom, cize napravo. a potom zas naopak, dala som na lavy bok a hlavka bola nalavo. tiez mala dominantnu jednu stranu, hlavne, ked uz hlavu vedela pekne drzat, furt mi ju na jednu stranu davala, tam som mala vyhodu, ze bola nesmierne zvedava uz od utleho veku, tak som si ju stale na rukach davala do rohu izby tak, aby na tej strane, kde chcela mat hlavku, nic nevidela, iba stenu. tak bola nutena (jej zvedavost bola silna), obratit hlavku na druhu stranu, lebo chcela vidiet izbu, predmety, veci... 😀 😀 😀 😀 ale inak, nas to polohovanie babatka v perinke "na boku" ucili a odporucali uz v porodnici 😉

jankohrasko
20. mar 2012

@lenza my sme pri malej tiez mali skaredo zlezatu hlavinku z jednej strany, bola som z toho nestastna, najhorsie to bolo ked mala 4 mesiace, teraz ma 2,5 roka a hlavinku ma uplne krasnu sumernu 😉 S malym mame teraz ten isty problem, v noci ho vzdy opriem o stenu postielky, raz jedna raz druha strana, a ked ho kojim, tak striedam strany
Drzim palce 🙂

xlucia
20. mar 2012

@lucka33 nie rovno, ale tam kam nechces aby hlavu tocil, tam ju nazgulas do takeho sulca aby mu to branilo ju tam otocit

magali
20. mar 2012

@klincek
@mandragora22
presne s vami suhlasim.. aj ja som maleho davala tak kvoli refluxu a tiez nam to aj v porodnici hovorili.. a maly nikdy nemal prelezanu hlavicku.. babo treba polohovat od narodenia a nie az ked uz ma prelezane, potom sa to tazsie odstranuje.. inak v suvislosti s touto temou.. ked sa maly narodil, tak sa ma hned ako prve kazda starsia zena pytala ci ho davam nabok aby nemal zlezanu hlavicku, ja som tuto otazku nenavidela

mandragora22
20. mar 2012

@lucka33 ja sa tiez obavam, ze u 4-mesacneho to uz moze byt aj problem. a nasilu to urcite nerob... skusaj uz len hrou, hrkaj mu na tej druhej strane, aby bol nuteny ju otocit, prihovaraj sa mu z druhej strany, aby sa otacal. kedze do perinky ho uz nedas, ine vychodisko nevidim, alebo....pockat, ono sa to takmer kazdemu "urovna" akurat to moze trvat aj do puberty 😀

baklik
20. mar 2012

@lenza my sme maleho najprv v zavinovacke polohovali o bok postielky. neskor, ked uz nebol v zavinovacke (od 2 mes.) sme pouzivali tzv. polohovaci vankus - opries dieta nan tak mierne nabok a hlavicka mu v spanku sklzne na bok a tak striedas strany. jednoznacne ho odporucam - kazdy hovori, aku krasnu hlavicku ma nas maly. polohovala som ho vacsinou iba v noci, ked mal mesiac - dva tak aj niekedy cez den, podla toho, ci sa dalo, kedze bol tiez zvedavy a tocil hlavickou ako chcel.

elienka
20. mar 2012

ja som polohovala v perinke o bok postielky a aj tak začala preferovať jednu stranu. Upozornila ma moja mamka aj kamoška, že sa jej začína zležávať hlavička. nakoniec som to vyriešila tak že cez deň som jej dala pokoj, ale v noci spávala (aj spáva) po polnoci so mnou a strašne sa chcela na mňa pozerať, tak som si ju dala z tej strany, že aby na mňa videla, tak musela ležať na neoblúbenej strane. cca po 3 týždňoch prestala preferovať jednu stranu aj cez deň a už jej to bolo jedno na ktorej strane leží.

zlatusik28
21. mar 2012

@lucka33 no ako píšu baby, do zavinovačky je najlepšie, aby nechodil hore dole po tej postielke. Môj bol v zavinovačke, keď spinkal, a medzi neho a zavinovačku som dala plienku a pod zavinovačku ešte jednu plienku. Ale pokiaľ nedávaš do zavinovačky, skús taký obdlžníkový zahlavček. Ten som podoprela o postielku, aby sa neposunul ďalej, a o to som oprela malého. A z druhej strany som mu dala tiež zahlavok, aby nemal kde loziť 😉 Ale len cez deň, keď spal. Niekedy sa posunul, ale aj tak to zabralo 😉

elka74
21. mar 2012

@lucka33 my sme mali podobný problém, bolo by dobré sa poradiť s lekárom, či tam nieje aj iný problém, napr. skrátený kývač hlavy. ja som to riešila s neurologičkou, poradila mi ako s dieťatkom cvičiť. úplne super je na toto fitlopta. teraz má malá 20 mesiacov a nemá žiadny problém a ja som spokojná že som nič nezanedbala 🙂

lucka33
21. mar 2012

@magali ja som malého tiež polohovala od narodenia, ibaže časom sa mi už dokázal z boku prehodiť na chrbátik a tam už si hlavičku uložil podľa seba. Cez deň ho dávam tak, aby sa na nás pozeral z tej druhej strany.
@zlatusik28 skúsim to s tým valčekom, dík za tip, to mi nenapadlo...
@elka74 myslím, že tento problém to nebude, lebo on si pekne otočí hlavu aj na jednu aj na druhú stranu, ibaže keď zaspí, tak ju má len naľavo...

elka74
21. mar 2012

@lucka33 moja si tiež otáčala hlavičku na obe strany, len akonáhle zaspala, hlavička bola napravo. nepomohlo polohovanie, pretože sa vždy nejako s toho vykrútila a aj tak spala po svojom 🙂 .

lucka33
21. mar 2012

@elka74 no presne ako môj malý.. Na min.poradni mi doktorka hovorila, nech mu podkladám hlavičku, tak odvtedy to riešim, ale už prešlo 6 týždňov, zajtra máme ďalšiu poradňu a hlavička je furt zdemolovaná ☹

elka74
21. mar 2012

@lucka33 no a práve preto som išla k tej neurologičke, poradila mi ako cvičiť, skontrolovala jej všetky reflexy a určite som bola spokojnejšia. potom som bola na kontrole po troch mesiacoch a potom ešte raz tuším ked mala rok. ale to už behala a hlavičku má krásnu.
určite sa tá deformácia napraví neboj.. 🙂

lucka33
21. mar 2012

@elka74 no inak pravdupovediac, si ma nepotešila s tou neurológiou 😒 No uvidím, čo nám zajtra povie doktorka na poradni... Ja dúfam, že sa mu to nejak napraví. Aj teraz spal, tak som ho vypodkladala a aj tak bol úplne inde 😝

elka74
21. mar 2012

@lucka33 nie je sa čoho báť, určite tomu lepšie rozumie ako detský doktor na poradni a môže poradiť čo treba robiť. ak by som tam aj išla zbytočne, aspon si možem povedať že som nič nezanedbala

zudan
5. jún 2012

Ahojte, prosím Vás vie mi niekto poradiť? Syn má zležanú hlavičku na zátylku a lekárka nám dala stránku na www.plagiocefalie.cz, ale nakoľko je to vo Fridku Místku, je to trochu ďaleko, neviete o niečom bližšie a povedala nám , že to hradí aj naša poistovňa, len málo sa tam dopláca, má to byť nejaká prilbička na formovanie hlavičky syn má už skoro 6 mesiacov, tak je najvyšší čas niečo robiť, bohužial až dneska som sa to dozvedela, ďakujem za akú koľvek radu, vankúšik už máme. Zuzana

gretocka
5. jún 2012

ja som maleho davala lezkat na bok, od chrbtika som ho podoprela trochu a raz lezal hlavickou pri stene a raz nozickami - otacala som ho celeho v postielke tak aby som mu stale videla do tvaricky, takto od narodenia, hlavicka sa mu formovala rovnomerne.
Ale nemam skusenost co robit, ked je zlezana v siestich mesiacoch. Pre mna vyvstava otazka preco si to nikto nevsimol skorej. Nam doktorka na kazdej poradni kontrolovala tvar hlavicky....

castania
18. aug 2012

@lucka33 ahoj, ako si prosim ťa dopadla s hlavičkou? riešim teraz to iste, tak hľadám info, čo pomáha, lebo sme tiež troška zdeformovaný . Ďakujem

lucka33
18. aug 2012

@castania no vieš čo, ja som to už potom nechala tak, vôbec nemalo význam stále ho otáčať, lebo aj tak si dal hlavičku na tú "svoju" stranu, no mal to dosť škaredé, ale teraz, ako začal sedieť, loziť a teda prestal ležať na chrbátiku, tak sa mu to napravilo. Teda nemá peknú okrúhlu hlavičku vzadu, ale nemá ten sklon taký viditeľný, trochu mu to ostalo, ale tak ešte sa mu to trochu upraví a keď mu aj vlásky narastú, tak to nebude vidno... Moc som ti neporadila, ale ja som mala tento problém u oboch detí a nakoniec sa im to takto samé upravilo, ako prestali celý deň len ležať...